Actualitate

WikiLeaks: Statele Unite considerau că R.Moldova nu trebuie obligată să fie neutră

Telegrama, datată 28 mai 2008 şi trimisă mai multor ambasade ale SUA între care şi cea din Chişinău, este clasată confidenţial şi redactată de secretarul american de Stat din perioada respectivă, Condoleezza Rice, şi se referă la o reuniune care s-a desfăşurat la 30 aprilie 2008 la Washington şi la care au participat directorii politici din Statele Unite, statele baltice şi cele nordice, membre ale Enhanced Partnership in Northern Europe (e-PINE).

Directorii politici au convenit, în cadrul acestei reuniuni, că R.Moldova nu trebuie obligată să fie neutră.

Subsecretarul american pentru Afaceri Politice, Daniel Fried, a subliniat că aceasta este o decizie pe care trebuie să o ia singură şi nu este treaba Rusiei sau a altei ţări. "Statele membre e-PINE ar trebui să colaboreze cu (Vladimir) Voronin, care promovează suveranitatea R.Moldova", a declarat Fried, potrivit secretarului american de Stat.

Reprezentantul Letoniei, Peteris Ustubs, a explicat că, deşi situaţia internă este dificilă, în Republica Moldova au fost înregistrate unele progrese, adăugând că o întâlnire în format 5+2 (R.Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, plus SUA şi UE ca observatori) ar putea fi posibilă în viitorul apropiat.
Deşi au considerat că un acord al UE cu R.Moldova ar fi o evoluţie pozivită pentru această ţară, participanţii nu au fost de acord asupra datei la care să fie semnat acesta, unii dintre ei preferând să aşpepte până după alegeri, scrie Rice.

Participanţii au subliniat că opoziţia moldoveană este în conflict şi ar putea să aibă nevoie de asistenţă din partea ţărilor e-PINE pentru a înţelege importanţa de a fi unită pentru succesul în alegeri, continuă nota diplomatică americană.

Oficialii au conchis, de asemenea, că este de dorit ca Georgia şi Ucraina să primească MAP (Planul de acţiune în vederea aderării la NATO) în decembrie, deşi acest lucru este problematic, că situaţia din Georgia este îngrijorătoare, că în Kosovo este necesară o tranziţie paşnică, iar Belarus ar trebui confruntată cu un mesaj comun. Alte subiecte s-au referit la Afganistan, Cuba, Irak şi Orientul Mijlociu.

Sursa: Mediafax.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *