Actualitate

Zi importantă pentru R.Moldova! Astăzi are loc Summitul Parteneriatului Estic

 Potrivit draftului ajuns atunci în posesia Europei Libere, summit-ul ar urma să „recunoască aspiraţiile europene şi opţiunea europenă” a ţărilor-partenere şi să propună „întărirea diferenţierii” între ţările Parteneriatului, în funcţie de ambiţiile şi de realizările lor în domeniul reformelor.

Documentul prevede sprijin pentru rezolvarea conflictelor din ţările-partenere, iar în una dintre anexele lui se menţionează continuarea asistenţei pentru construirea gazoductului Ungheni-Chişinău.

Este pomenită, de asemenea, posibilitatea „armonizării” taxelor de roaming în telefonia mobilă între ţările partenere şi cele din UE şi înfiinţarea unei Şcoli a Parteneriatului Estic pentru copiii şi tinerii talentaţi din cele şase ţări.

În marja summit-ului, Parlamentului European a venit cu o serie de propuneri pentru participanții la summit, între care aprofundarea în continuare a colaborării cu statele Parteneriatului Estic. Principalul accent se pune pe Ucraina, Georgia și Moldova, trei țări care au atins recent progrese majore în cooperarea cu UE.

În fruntea listei de recomandări este înființarea unui Fond fiduciar pentru Ucraina, Georgia și Moldova. Fondul fiduciar este un instrument de dezvoltare pentru o reacție rapidă și flexibilă a UE la situațiile de criză și post-criză. Acesta ar combina resursele donatorilor publici și privați pentru investiții în proiecte care vizează îmbunătățirea structurilor socio-economice. De asemenea, se recomandă sporirea sprijinului pentru reformele economice și modernizarea parteneriatului actual ca modalitate de a recompensa progresele înregistrate de țările partenere în ceea ce privește reformele UE. Această actualizare ar putea oferi acces, de exemplu, la uniunea vamală europeană.

Totodată, cu doar câteva zile înainte de a pleca la Bruxelles, premierul Pavel Filip a declarat în cadrul unui interviu că propunerile Parlamentului European nu se vor reflecta neapărat în ceea ce va fi discutat la summit, dar ele reprezintă o agendă ambițioasă pentru anii următori. Printre prioritățile Guvernului pe termen lung sunt discuțiile pe teme cum ar fi: accesul la uniunea energetică, digitală și la Spațiul Schengen, mai multe șanse de a beneficia de avantajele pieței unice, racordarea la rețelele europene de transport, parteneriate în zona industrială dar și mai multă cooperare în domeniul securității.

În Parteneriatul Estic sunt cuprinse Armenia, Azerbaidjan, R. Belarus, Georgia, R. Moldova şi Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *