Atitudini

Zidul Berlinului de pe Nistru

Modelul nu va fi acceptat, la fel ca alte propuneri înaintate de Uniunea Europeană pentru ţările Europei de Est, mai presupune postul de radio. Pe noi ne interesează altceva: cu ce fel de model de federalizare vine doamna de fier a Germaniei?

Modelul contemporan de organizare politico-administrativă al Republicii Federative Germane este unul excelent. Un astfel de model în soluţionarea conflictului transnistrean ar presupune că Transnistria devine un fel de land al Moldovei, cu o mică autonomie, însă respectând Constituţia R. Moldova, trecând la valuta naţională a Moldovei şi participând activ la viaţa politică a ţării. Am impresia că o astfel de soluţionare nu va funcţiona în condiţiile actuale. Imaginaţi-vă că separatiştii din stânga Nistrului trec la limba română şi încep să se supună unor legi cât de cât solide, constituţionale. Nu cred că este posibil aşa ceva pe un petic de pământ care de 30 de ani nu a ştiut ce este o lege adevărată, petic unde corupţia şi traficul de arme a devenit principala sursă de venit pentru toată conducerea, iar patria-mamă este considerată mai degrabă Rusia decât Moldova. O astfel de soluţie, cu siguranţă nu va fi pe placul Rusiei, unul din elementele importante în acest joc al naţiunilor dezbinate. Federalizarea de acest tip ar presupune că Transnistria se va subordona Moldovei, ci nu Rusiei şi, ce este mai important, va respecta legile acestei ţări şi va contribui la bugetul ei. Pun pariu că ţarul Putin nu va fi de acord cu aşa ceva, asta ar însemna scăderea influenţei ruseşti în Europa de Est şi nu ar fi deloc pe placul ambiţiilor imperialiste din Kremlin.

Tind să cred că doamna Merkel, în tot pragmatismul ei politic, ne va propune un alt model de federalizare, model care, din câte ţinem minte, a sfâşiat naţiunea germană în două părţi. Din 1949 şi până în 1989, Germania a existat în calitate de două state diferite: unul de influenţă sovietică – RDG şi altul de influenţă occidentală – RFG. Consecinţele acestei federalizări au fost drastice şi au mutilat un popor cu răni adânci, răni care se mai simt şi acum. Acest model de federalizare în condiţiile actuale ar presupune că Transnistria revine în totalitate Rusiei.

Nu este de mirare dacă după ceva timp şi autonomia găgăuză va dori să devină un astfel de land, apoi şi municipiul Bălţi. Sunt sigur că aceste landuri noi, create peste noapte de nişte oameni politici pragmatici, care luptă doar pentru interesele propriilor ţări, nu vor fi moldoveneşti sau româneşti, ci vor prefera să fie landuri ruseşti. Iar Rusia va continua să vândă Europei gaz ieftin şi să sfâşie această ţărişoară şi aşa mutilată. Un singur lucru i-aş propune doamnei Merkel: dacă tot vine cu un astfel de plan de federalizare, să-şi amintească de trecutul nu atât de îndepărtat al Germaniei şi să ne aducă câteva bucăţi din Zidul Berlinului. Le vom amplasa pe Nistru, în jurul Găgăuziei şi în jurul municipiului Bălţi. Şi atunci vom avea şi noi în ţara asta sfâşiată ceva european – ziduri.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *