Astăzi 25 Mai 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 24 Mai 2019
Abonamente

Actualitate 23 Aprilie 2010, ora 09:44    Din editia print

Dosarele Tripăduş(I) Cazul Lesnic. Copii şi morţi pe altarul zeiţei Themis

Marime Font
Imagini: 2

La trei ani după deces, fostul director al „Moldova-Gaz”, Mihail Lesnic, a fost acţionat în judecată şi obligat să plătească un milion de dolari

Mă gândeam că aşa ceva se poate întâmpla numai în filme. Dar, chiar în RM, există un bărbat despre care se crede că poate face rost de orice ştampilă, că poate semna în locul oricui şi intra în posesia oricărui bun, chiar dacă acesta nu i-a aparţinut niciodată. Băncile îi acordă credite de milioane, notarii îi autentifică orice foaie, iar justiţia îl scoate basma curată din orice situaţie. Totuşi, când sunt întrebaţi despre acest om, şi judecătorii, şi poliţiştii preferă să tacă... E învinuit în 15 dosare penale, dar se află la libertate. Printre presupusele sale victime sunt nu doar oameni vii, ci şi morţi. Bunăoară, după decesul fostului şef al „Moldova-Gaz”, Mihail Lesnic, el l-a chemat pe acesta „din mormânt” la judecată, cerându-i un milion de dolari. Procurorii îl acuză de escrocherie şi înşelăciune, instanţa însă îi dă dreptate. Acest om trăieşte la Bălţi şi numele său e Anatolie Tripăduş.

„Tripăduş Anatoli Fiodorovici”

Nimeni nu ştie cine i-a făcut cunoştinţă lui Mihail Lesnic cu Tripăduş, deşi rudele primului presupun că ar putea fi vorba de comunistul Vasile Iovv. Cert e că, în anul 2000, Tripăduş i-a propus lui Lesnic să facă împreună o mare afacere şi că cele ce au urmat trezesc numai regrete. „Soţul meu nu-l aprecia deloc, dar insistenţa cuiva din umbră l-a convins şi a intrat în cursă”, îşi aminteşte Irina, soţia lui Lesnic.
Cei doi au bătut palma să pornească o afacere la Bălţi, deoarece Tripăduş l-ar fi asigurat pe Lesnic că se bucură de toată susţinerea autorităţilor de acolo. Au convenit să construiască o clădire pentru un autoservice pe str. I. Franco, 19 - imobil ce aparţinea SA „Nord-Gaz”. În august, a fost înregistrată „TAF-Service” SRL, cu adresa juridică acasă la Tripăduş şi cu următorii fondatori: Paulina Iurceac (mătuşa lui Tripăduş) şi Vladimir Cambur (o altă rudă a acestuia). Se pare că şi „TAF” se descifrează: „Tripăduş Anatoli Fiodorovici”. Astfel, bălţeanul s-a asigurat totalmente din punct de vedere administrativ, iar cheltuielile pentru construcţii şi utilajul necesar au fost suportate de Lesnic. În decembrie 2000, acesta i-a dat 252 mii USD lui Tripăduş, care s-a obligat, printr-o recipisă, să întoarcă banii (vezi foto). Ulterior, o expertiză a Centrului Naţional de Expertize Judiciare (CNEJ) de pe lângă Ministerul Justiţiei a confirmat că semnătură din recipisă aparţine lui Tripăduş.


„Cerea bani pentru mită”

Încercând să distrugă monopolul instituit la firmă, Lesnic a insistat ca printre asociaţi să fie inclusă şi soţie-sa, cu 33%. Oricum, lucrurile nu au mers într-o albie firească. „La firmă nu se ducea o evidenţă contabilă normală şi nu aveam profit. Tripăduş ne spunea că vin diverse controale, pentru care trebuie să plătească mită. Se luau şi credite neîntemeiate pe contul întreprinderii. Peste vreo doi-trei ani, soţul meu a insistat să vină director la firmă, ca să preia controlul, ceea ce l-a nemulţumit pe Tripăduş”, susţine dna Lesnic. Potrivit Procuraturii Anticorupţie, Tripăduş nu a contribuit financiar la dezvoltarea întreprinderii, dimpotrivă, şi-a însuşit toţi banii, folosindu-i în scopuri personale. În martie 2004, văzând că partenerul său nu-i întoarce datoria, deşi termenul expirase, Lesnic a convocat o şedinţă, la care s-a decis ca cea mai mare parte a veniturilor să-i revină lui până când nu i se vor restitui 500 mii USD. Decizia adunării este confirmată şi de un proces-verbal.

„Era mort”

Până aici lucrurile au mers încă bine. După venirea comuniştilor la putere, Mihail Lesnic, preşedinte al Consiliului de administrare la „Moldova-Gaz” timp de 13 ani, a rămas fără serviciu. Din spusele fiului său, Dumitru, aceasta s-a întâmplat după ce tatăl său a refuzat propunerea noii Puteri de a-i plăti câte 10 mii de euro pe lună, în schimbul fotoliului... Ulterior, Lesnic s-a angajat la „Ascom Group”.
La 19 mai 2006, Lesnic a plecat la Bălţi. Întors la Chişinău, el a mâncat acasă, apoi a plecat la serviciu. „Nu mi-a povestit ce a făcut la Bălţi, dar era extenuat. Eram îngrijorată, pentru că puţin mai devreme mi-a spus că Tripăduş l-a ameninţat cu răfuiala fizică”, afirmă Irina Lesnic. Iar colegul său de la „Ascom”, Ion Grâu, îşi aminteşte: „La ora 16.00, când am intrat în birou, era schimbat la faţă. Totuşi, glumea, vroia să pară vesel. Peste o oră, lucram fiecare la masa sa, când el a căzut jos. M-am apropiat... Era mort”. Cauza morţii, stabilită la autopsie, a fost „cardiopatie ischemică”.

Friedrich Mayer şi credite de sute de milioane…

Tripadus a schimbat imediat directorul şi contabilul firmei. Irina Lesnic îşi aminteşte că, după funeralii, a găsit la Bălţi, în biroul soţului ei, un şir de acte cu semnăturile falsificate ale acestuia, prin care se solicitau credite bancare colosale. „Alte acte prevedeau că între „Taf-Service” şi „Gaz TAF Group” (o altă companie a lui Tripăduş) existau contracte de împrumut, lucru ce mi-a părut foarte suspect”, adaugă dna Lesnic. TIMPUL a verificat actele de la Cadastru de pe adresa juridică a firmei şi de pe adresa unde „TAF-Service” îşi avea sediul. Într-adevăr, creditele solicitate în baza acestor imobile sunt incredibil de mari. Clădirea unde firma îşi are adresa juridică a fost pusă în gaj pentru credite de 4,8 mln. de lei. Cât priveşte imobilele de pe str. I. Franco, 19, menţionăm că, în anii 2001-2007, o mare parte a acestora au fost cumpărate de firma „Frimaier-Com”, condusă de un oarecare Friedrich Mayer. Este un personaj implicat în multe dintre dosarele Tripăduş, despre identitatea căruia nu se ştie aproape nimic - unii spun că e anunţat în căutare internaţională, alţii afirmă că e MORT. Noi n-am găsit niciun om care să-l fi văzut vreodată în viaţă, în schimb, se presupune că firmele sale sunt dirijate de Tripăduş. În ce mod a cumpărat Mayer imobilele de str. Franco, 19, nu se ştie, însă, în numai trei ani, acestea au fost gajate pentru credite bancare de peste 700 de MILIOANE de lei (!!!).

„Mi-a transmis că mă va îngropa de vie”

Pentru a scăpa de acest coşmar, Irina Lesnic i-a invitat pe toţi şefii firmei. În prezenţa lor, ea l-a anunţat pe Tripăduş că vrea să-şi vândă cota-parte cu 252 mii USD şi să rupă orice relaţie cu el. Mai bine zis, i-a cerut să-şi întoarcă datoria. „El mi-a replicat că mai mult de 100 de mii, plătiţi în rate, nu poate să-mi dea”, ne-a spus dna Lesnic. Deşi, un an mai târziu, „TAF-Service” era evaluată la preţul de 1 mln. 200 mii euro... „Tripăduş a ordonat să ne fie interzis accesul la întreprindere. Mă sunau apoi necunoscuţi şi îmi spuneau că ne vor distruge”, adaugă Dumitru Lesnic... Curând, bălţeanul a fost arestat în temeiul altor învinuiri similare, iar în septembrie 2007 dna Lesnic a sesizat CCCEC despre datoria acestuia faţă de ei. Centrul a pornit o urmărire penală pe faptul însuşirii prin înşelăciune şi abuz de încredere a respectivei sume. Ştirea s-a strecurat printre gratii, la urechile lui Tripăduş, şi ar fi urmat prima ameninţare cu moartea…„M-a sunat din închisoare, apoi mi-a transmis prin alţii că mă va îngropa de vie, de nu-mi retrag cererea de la CCCEC. Mă acuzau că aş avea legături suspecte cu anchetatorii, cărora le-aş da mită. Şi fiul meu era ameninţat tot mai des la telefon. Tripăduş e un om de groază! Am părăsit RM şi din frică faţă de acest escroc”, susţine Irina Lesnic, care în prezent locuieşte cu fiii săi în Rusia.

Citiţi luni despre cum, ieşind din puşcărie, Tripăduş l-a acţionat în judecată pe regretatul Lesnic, despre probele misterioase prezentate instanţei, despre morţii propuşi în calitate de martori, dar şi despre modul în care co-autorii acestor probe, inclusiv funcţionarii de stat, se eschivează să vorbească despre aceasta.

Materialul a fost realizat cu susţinerea Centrului de Investigaţii Jurnalistice

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 16:30 de Mihaela Culcinschi

Vicepremierul pentru Integrarea Europeană Iurie Leancă, a acordat un interviu pentru TIMPUL în calitate de candidat la funcția de europarlamentar din partea României. Acesta figurează în lista Partidului Pro România, condus de ex-premierul de peste Prut, Victor Ponta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 15:01

Nave militare ruse au efectuat exerciții în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie, a anunțat joi marina rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:58

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea celui mai modern roller coaster din întreaga regiune, care va funcționa în acest sezon estival și care se anunță a fi principala atracție a parcului de distracții în acest an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Moldovenii, indignați de comportamentul lui Andrei Năstase. Oamenii consideră că liderul PPDA trebuie să ceară scuze jurnaliștilor

Atacurile fostului procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, asupra jurnaliștilor provoacă antipatie față de acest politician. De această părere sunt oamenii care, au comentat agresivitatea actualului deputat faţă de reprezentanţii instituțiilor media pe care acesta nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Negru: Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, americanii nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ

Strategia post-electorală a PAS şi PPDA s-a dovedit a fi un joc steril, care durează prea mult şi poate avea consecinţe grave pentru Republica Moldova. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional. În opinia sa, politicienii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:45

STOP FALS! Trustul Jurnal promovează un fake news despre starea sănătății a liderului PDM. Domnul Plahotniuc se află în formă maximă

Ştirea despre pretinsele probleme de sănătate ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc, tirajată de trustful Jurnal, este o minciună impardonabilă. Declaraţia aparţine purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:44

„Dezastru democratic” // Sute de cetățeni ai UE au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze pentru Parlamentul European în Marea Britanie: „Votați în țările voastre”

Sute de cetățeni europeni au fost împiedicați să voteze pentru Parlamentul European, în Marea Britanie. Principalul mesaj pe care l-au auzit aceștia la secțiile de votare a fost – mergeți să votați în țările voastre, scrie publicația britanică The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

(video) Andrei Năstase atacă ONG-urile de media: „Este unul la noi care se dă mare guru în societate...”

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politolog, despre eventuale proteste organizate de Blocul ACUM: Sunt greu realizabile

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Dodon, despre ACUM: eu vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați, apucați-vă de lucru sau mergeți la anticipate

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

VIDEO | Deputaţii PAS-DA au fost ieri în sala de şedințe a Parlamentului pentru a-şi face SELFIE

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Zelenskii l-a numit pe avocatul personal al oligarhului Kolomoiskii în calitate de șef al administrației prezidențiale

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

OPINIA EXPERTULUI // Rusia PIERDE timpul și Transnistria

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Jurnalist: Faptul că blocul ACUM încă până la alegeri a semnat că nu va negocia cu nimeni, iar negocierea este principalul instrument al activității politice, înseamnă că este vorba de lipsă de rațiune

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 MAI 2019. SOARELE A INTRAT ÎN ZODIA GEMENI

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

Ironic: după demiterea de către oligarhul Usmanov a redacției politice de la Kommersant, articolele politice sunt scrise de ”luptătorul cu oligarhii” din Moldova, Soloviov

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Un deputat socialist prezintă câteva argumente, care arată că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au habar de legislația Republicii Moldova

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Sandu, răspuns la solicitarea de verificare a veniturilor lui Năstase: dacă nu poate justifica legalitatea lor, să răspundă conform legii

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Blogger: Avem dreptul să cunoaștem de unde Năstase este milionar, are case în Moldova și Germania, mașini scumpe și bani pentru călătoriile la Frankfurt

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Cum arată Arena Chișinău și la ce etapă sunt lucrările de construcție (VIDEO)

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)