Astăzi 24 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 10:17
Abonamente

Cultură 26 Ianuarie 2013, ora 12:54

(Istorie) Pasiunile omului Alexandru Ioan Cuza

Marime Font

Primul domnitor al Principatelor Unite s-a născut la 20 martie 1820, la Bârlad, într-o familie de dregători care ocupaseră posturi importante în administraţia locală şi centrală din Moldova încă din secolul al XVII-lea, dar care nu se numărau printre familiile de mari boieri.

Alexandru Ioan Cuza a învăţat cu Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu şi Matei Milo la pensionul lui Vasile Cuenim, din Iaşi. A făcut parte din grupul tinerilor educaţi în Occident, iubitori ai ideilor de progres şi libertate, şi-a continuat studiile la Paris, trece bacalaureatul în Litere în 1835, urmează Facultatea de Medicină, apoi se înscrie la Drept dar revine în ţară în 1839 unde ocupă o serie de funcţii administrative.

Spiritual, cafegiu şi…admirator al femeilor frumoase

Contemporanii spun despre el că era un om spiritual şi inteligent, cu purtări simple şi familiare, prietenos când voia, dar şi ironic şi cinic. Nu era foarte cultivat, nu avea o pasiune a lecturilor sau pentru obiecte de artă, ţinea în mod deosebit doar la portţigaretul său de ambră. Nu era un împătimit al mâncărurilor fine şi nu era pretenţios. În schimb, fuma tot timpul şi bea multă cafea. Nu îi displăceau nici petrecerile în compania prietenilor şi nu rămânea indiferent în faţa frumuseţii feminine, toţi cei din jur îl priveau cu îngăduinţă aceste mici abateri de la morală care erau, de altfel, un obicei al vremii.

Personaj carismatic, fire îndrăzneaţă şi expansivă, Cuza a fost – şi i-a plăcut să fie – în graţiile femeilor, care îl considerau curtenitor şi amuzant. Toate aceste trăsături îl făceau popular şi iubit, fiind bine primit în societate.

Loading...


S-a căsătorit la 30 aprilie 1844 cu Elena Rosetti-Solescu, fiica cea mare a postelnicului Iordache Rosetti şi a Catincăi Rosetti, născută Sturdza, la 17 iunie 1825. Rar s-au putut vedea două firi mai diferite. Crescută de o mamă foarte autoritară, Elena avea o fire complet opusă soţului ei, ea era domoală, retrasă, cumpătată, cam stângace şi puţin timidă, lipsită de încredere în forţele proprii era dominată, atunci când se afla în societate, de puternice complexe de inferioritate. Cu toate acestea, atunci când a trebuit, a dat dovadă de o energie ieşită din comun când, după prăbuşirea revoluţiei de la 1848 şi revoluţionarii fugeau din Iaşi spre Galaţi, urmăriţi de oamenii domnitorului Mihail Sturdza, ce ameninţa siguranţa soţului ei, Elena a pornit singura spre Galaţi, unde a mers să îl vadă pe consulul britanic Cunningham. Împreună au pus la cale evadarea lui Cuza la Brăila. De acolo au fugit la Cernăuţi şi mai departe la Viena şi Paris. S-au reîntors în Moldova peste un an când venise domn Grigore Chica.

Ceremonia căsătoriei a avut loc la Soleşti. Cu acel prilej, Cuza a refuzat să primească ţiganii robi trecuţi în lista de zestre a soţiei, fiind astfel printre primii care au acceptat hotărârea Adunării Obşteşti din 31 ianuarie 1844 de dezrobire a ţiganilor.

Căsnicia Elenei cu Alexandru Ioan Cuza n-a fost lipsită de momente dramatice, în mare parte cauzate de nestatornicia soţului. Chiar la un an de la oficierea cununiei, Elena scria cu nostalgie şi resemnare părinţilor, de care era foarte legată: Vă amintesc că astăzi este 30 aprilie şi că această zi mi-a adus cea mai mare fericire. Dar dacă poţi într-adevăr să fii fericit în această zi unică, apoi poţi s-o şi numeri ca pe singura zi frumoasă din viaţă.

Maria Obrenovici, femeia care a umilit-o pe Elena Cuza

Cuza iubea sexul frumos sau cel puţin avea reputaţia aceasta, scria Dimitrie Bolintineanu despre prietenul său. Cea mai cunoscută a rămas legătura amoroasă a domnitorului, începută chiar în anul alegerii sale, cu una din cele mai frumoase femei ale epocii, văduva Maria Obrenovici, fiica marelui boier şi cunoscut antiunionist, Costin Catargiu şi mama viitorului principe al Serbiei, Milan I, numită doamnă de onoare la palatul ieşean, unde şi fratele ei Gheorghe Catargiu era adjutant. Mai tânără cu 10 ani decât doamna Elena, cochetă, inteligentă şi prezenţă încântătoare, Maria se făcea remarcată prin saloanele vremii.

Viaţa sentimentală tumultoasă a lui Cuza a creat dese ori momente de criză, marcate de mai scurte sau mai lungi perioade de despărţire, când Elena se retrăgea la Soleşti, la Ruginoasa sau pleca în străinătate, mai ales la Paris. Fiind o femeie atentă şi prevenitoare, Elena Cuza a ştiut să-şi ascundă cu demnitate suferinţa şi să păstreze discreţie în privinţa problemelor personale, chiar şi atunci când ele au devenit, fără voia ei, publice.

Ruginoasa a fost oaza de linişte, adevăratul cămin al Elenei Cuza, poate şi pentru că a fost domeniul unde Maria Obrenovici nu a avut voie să pună piciorul niciodată. Amenajat după gustul şi dorinţa Elenei, palatul a fost moştenit de fiul lui Cuza, Alexandru care l-a lăsat la rândul său, prin testament, soţiei Maria Moruzi alături de care trăise numai şase luni şi nu mamei sale adoptive. În 1893, Maria Moruzi-Cuza s-a căsătorit pentru un scurt interval de timp (o zi) cu Ionel Brătianu, fiul celui care îl detronase pe Cuza. Din această căsătorie s-a născut cel ce avea să fie marele istoric Gheorghe Brătianu. În cele din urmă, Brătienii au donat Ruginoasa spitalului Caritatea Iaşi, fapt ce a coincis cu dorinţa Elenei Cuza.

Cu toate acestea, dragostea statornică pentru Cuza şi poate mai mult decât atât, sentimentul datoriei în spiritul căruia erau educate femeile acelor vremuri în detrimentul poate, al propriilor sentimente, au făcut-o să lupte pentru a împăca cele mai învrăjbite spirite din jurul lui. Curajoasă şi binevoitoare, Elena a fost gata să-l apere şi să-i acopere slăbiciunile. Trecând peste resentimente a înfiat şi a crescut cu dragoste pe cei doi băieţi ai domnitorului (Alexandru şi Dimitrie) rezultaţi din legătura acestuia cu Maria Obrenovici.

A suportat insolenta prezenţă a Mariei chiar la Palatul domnesc din Bucureşti, dar şi ulterior, în exil, prin hotelurile în care au locuit. A suferit în tăcere şi nu a cedat stăruinţelor cu care mama sa, Catinca Rosetti, şi fratele Theodor Rosetti, au sfătuit-o, nu o dată să pună capăt situaţiei. Împreună cu copii, şi-a urmat soţul în exil, măcinat de boală, ea l-a îngrijit până în ultima clipă a vieţii dându-i chiar şi creştineasca iertare la 3/15 mai 1873, departe de ţară, la Heidelberg.

Maria Obrenovici nu şi-a atins scopul pe care l-a urmărit cu perseverenţă şi abilitate, acela de a lua locul principesei şi de a deveni Doamna ţării. Cuza a făcut pentru ea o pasiune oarbă, atât de puternică, încât ar fi fost în stare să-şi părăsească soţia cu toate riscurile ce ar fi decurs pentru poziţia pe care o ocupa în stat, dacă nu se lovea de tactul şi răbdarea cu care a acţionat doamna Elena Cuza. Chiar din primul an al domniei lui Cuza, Maria Obrenovici s-a impus la Curte arătându-şi afecţiunea pentru domnitor şi determinând retrageri temporare ale doamnei Elena.

Elena Cuza s-a stins din viaţă la 2 aprilie 1909, la 84 de ani în simplitate şi decenţă aşa cum a şi trăit. Cu acel prilej, A.D. Xenopol trimitea în toate cătunele un apel de inimă: Să însoţim cu toţii cu făclii de doliu pe aceea care a ţinut facla reînvierii poporului românesc alături de Alexandru Ioan I.

Fiii lui Cuza, destin tragic

Cuza nu a mai apucat să-şi vadă familia destrămată iremediabil prin moartea timpurie a celor doi fii ai săi, Alexandru, la 27 de ani şi Dimitrie, la 24 de ani.

Alexandru era un tip flegmatic, lipsit de voinţă, intenţiona să urmeze o carieră politică dar o afecţiune congenitală cardiacă l-a obligat să ducă o viaţă liniştită. În ciuda sfaturilor Elenei şi ale doctorilor, el s-a căsătorit cu Maria Moruzi şi a murit în Spania, aproape de Madrid, în 1889.

Dimitrie, în schimb, moştenise doar viciile tatălui. Ştia că nu mai avea mult de trăit din cauza unei afecţiuni pulmonare, aşa încât înţelegea să îşi trăiască viaţa din plin, la Paris. S-a împuşcat la Ruginoasa în toamna anului 1888. urma de fapt, exemplul mamei sale care atunci când a aflat că este bolnavă s-a sinucis la Dresda, la 16 iulie 1876, la vârsta de 44 de ani. A fost înmormântată la biserica Sf. Spiridon din Iaşi. În 1908, a fost deshumată şi mutată în cavoul familiei din cimitirul „Eternitatea”, prilej cu care sicriul a fost deschis, spre surprinderea celor prezenţi, corpul ei era intact şi arăta de parca atunci adormise.

Domnul a murit după 11 ani de exil, în Hotelul „Europa” din Hidelberg, în braţele Elenei Cuza şi a fost adus în ţară şi înmormântat la moşia sa de la Ruginoasa – Iaşi. În Palatul domnesc de aici îşi avea reşedinţa de vară. Dorinţa sa testamentară, exprimată pe patul morţii a fost îndeplinită când a fost coborât în cripta bisericii moşiei (mai 1873).

via Observator.ro
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Economie 24 Ianuarie 2020, ora: 10:17

Cele două foste principate, Moldova şi Ţara Românească, sunt mai separate decât oricând din punct de vedere economic la 161 de ani de la momentul la care au ales să se unească, potrivit unei analize realizată de compania de consultanţă Frames.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 10:09

Vladimir Putin a semnat Decretul „Cu privire la șeful adjunct al administrației președintelui Federației Ruse”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 09:48

7 lucruri pe care ar trebui să le știi despre Hora Unirii

7 lucruri pe care ar trebui să le știi despre Hora Unirii

Hora Unirii este unul dintre simbolurile sărbătorii naționale prin care românii celebrează în fiecare 24 ianuarie Ziua Unirii Principatelor Române din 1859, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, în Moldova şi Muntenia. Celebra compoziție: „Hai să dăm...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 24 Ianuarie 2020, ora: 09:13

opinie CIFRE INCREDIBILE /// 80% din tinerii (18-29 de ani) din Chișinău vor ca R. Moldova să adere la UE / Dodon și PSRM sfidează tineretul din RM și se ține la putere pe nostalgia pensionarilor

CIFRE INCREDIBILE /// 80% din tinerii (18-29 de ani) din Chișinău vor ca R. Moldova să adere la UE / Dodon și PSRM sfidează tineretul din RM și se ține la putere pe nostalgia pensionarilor

Sondajul publicat ieri conține mai multe informații extrem de interesante, una din ele este numărul covărșitor de tineri care vrea ca R. Moldova să intre în UE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 08:44

Moscova nu crede în râsete

Moscova nu crede în râsete

 Kremlinul nu știe de șagă. A aflat-o pe pielea sa Sașa Dolgopolov, un comedian rus care a îndrăznit să glumească despre cele sfinte: despre religie și despre Putin. În februarie 2019, de pe scena unui bar din Sankt-Petersburg, Dolgopolov a glumit că pe Iisus ar fi trebuit să-l...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 08:23

Mihai Ghimpu: „Niciunul din cei care a făcut alianţă cu socialiştii şi le-a dat puterea nu câştigă de la Dodon”

Mihai Ghimpu: „Niciunul din cei care a făcut alianţă cu socialiştii şi le-a dat puterea nu câştigă de la Dodon”

Preşedintele de onoare al PL, Mihai Ghimpu, consideră că lidera PAS, Maia Sandu, nu trebuie să candideze la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestui an, din cauză că acest fapt îi va garanta victoria actualului preşedinte, Igor Dodon. În opinia sa, dacă Maia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 08:07

Repertoriul săptămânal Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”

Repertoriul săptămânal Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”

28.01.2020 Ora 18:30 Sala Studio „Copiii Foametei. Mărturii ” de Alexei Vakulovski Durata spectacolului - 1h 40m / Pauză: Nu Spectacol nerecomandat tinerilor sub 12 ani. „Luminiţa Ţâcu împreună cu toată echipa a reuşit să desăvârşească...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:59

Vlad Ţurcanu: După alegerile parlamentare din Hînceşti, se poate discuta despre consolidarea polului unionist (tvrmoldova.md)

Vlad Ţurcanu: După alegerile parlamentare din Hînceşti, se poate discuta despre consolidarea polului unionist (tvrmoldova.md)

Într-o intervenţie telefonică la emisiunea Punctul pe AZi, Vlad Ţurcanu, vicepreşedinte PU,, a declarat că, după alegerile din 15 martie din circumscripţia 38, Hînceşti, se poate discuta despre o consolidare a polului unionist.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:49

BELGIA: 23 de migranţi descoperţi într-un camion frigorific la Zeebrugge

BELGIA: 23 de migranţi descoperţi într-un camion frigorific la Zeebrugge

 Douăzeci şi trei de migranţi, care spun că sunt originari din Eritreea şi că încercau să ajungă în Marea Britanie, au fost descoperiţi joi dimineaţă într-un camion frigorific în apropiere de portul Zeebrugge, în Belgia, a anunţat parchetul din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:40

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE. Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE. Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 24 ianuarie, cer variabil pe tot teritoriul țării, maxime termice de până la +6 grade și minime de până la -5 grade noaptea. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, vântul va sufla din sud-vest, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:33

Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Iaşi, în prezenţa preşedintelui şi a premierului

Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Iaşi, în prezenţa preşedintelui şi a premierului

 Unirea Principatelor Române va fi celebrată vineri, la Iaşi, printr-o serie de manifestări la care sunt aşteptaţi să participe preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:28

Ambasadorul Ucrainei la București pretinde că declarația lui Zelenski a fost tradusă greșit și că președintele a spus că Bucovina a fost „luată”, dar nu „ocupată”

Ambasadorul Ucrainei la București pretinde că declarația lui Zelenski a fost tradusă greșit și că președintele a spus că Bucovina a fost „luată”, dar nu „ocupată” Din editia print

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov, afirmă că declaraţia lui Volodimir Zelenski, anume că România ar fi ocupat Bucovina de Nord, a fost tradusă greşit din ucraineană în engleză pe pagina oficială a Preşedinţiei din ţara vecină.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:25

HOROSCOP, 24 IANUARIE 2020. Astrologii vin cu vești bune pentru nativii zodiacului

HOROSCOP, 24 IANUARIE 2020. Astrologii vin cu vești bune pentru nativii zodiacului

 Astrologii au prezentat horoscopul pentru vineri, 24 ianuarie, iar potrivit acestora unii dintre nativii zodiacului vor avea parte de vești bune. De asemenea, se anunță o zi în care creativitatea nativilor va ajunge la cote maxime, ceea va da naștere unor idei inedite. Iată care...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 24 Ianuarie 2020, ora: 07:20

Mihai Ghimpu sugerează că Maia Sandu ar fi luat decizia de asumare a răspunderii la comanda cuiva: „Timpul le va arăta pe toate” (agora.md)

Mihai Ghimpu sugerează că Maia Sandu ar fi luat decizia de asumare a răspunderii la comanda cuiva: „Timpul le va arăta pe toate” (agora.md)

Fostul lider al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu este e părere că fosta șefă a Cabinetului de miniștri, Maia Sandu ar fi luat decizia de asumare a răspunderii la comanda cuiva. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Mai mult,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:16

7 orașe din CHINA, în carantină, 25 de MORȚI, peste 800 de bolnavi. Ce este virusul „cu coroană” și cum se transmite

7 orașe din CHINA, în carantină, 25 de MORȚI, peste 800 de bolnavi. Ce este virusul „cu coroană” și cum se transmite

Ce sunt coronavirusurile Noul virus din China se extinde cu repeziciune în lume. Cinci persoane care ar putea fi infectate sunt sub monitorizare în Scoția și o alta, în Irlanda de Nord. În China, 25 de oameni au murit și peste 800 s-au îmbolnăvit. 13 cazuri au...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Ianuarie 2020, ora: 07:00

(ANALIZĂ) Unirea Principatelor Române: diplomaţie și propagandă europeană (1848-1859)

(ANALIZĂ) Unirea Principatelor Române: diplomaţie și propagandă europeană (1848-1859)

Aflată în exil încă din anul 1848, pleiada de tineri intelectuali şi oameni politici cunoscută sub denumirea de „generaţia paşoptistă“ îşi fixa pentru anii ce aveau să urmeze câteva obiective clar conturate ce urmau a fi aduse la cunoştinţa marilor...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Ianuarie 2020, ora: 04:57

„Mica Unire”, primul PAS spre România. Cum s-a făcut Unirea Principatelor Române sub domnia lui Cuza

„Mica Unire”, primul PAS spre România. Cum s-a făcut Unirea Principatelor Române sub domnia lui Cuza

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Ianuarie 2020, ora: 19:38 de Mihaela Culcinschi

Din același salariu, Dodon a plecat în vacanță la Maldive și Seychelles, iar colegul său Tudor Deliu s-a odihnit la Cocieri și Călărași

Din același salariu, Dodon a plecat în vacanță la Maldive și Seychelles, iar colegul său Tudor Deliu s-a odihnit la Cocieri și Călărași

În timp ce președintele Igor Dodon, fiind deputat în perioada 2009-2016, a scos din buzunar zeci de mii de euro pentru cele mai luxoase vacanțe, alături de familie, în Maldive, Dubai sau Seychelles, foștii săi colegi de Parlament nu și-au permis să cheltuiască pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 23 Ianuarie 2020, ora: 18:48

Alexandru Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

Alexandru Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

 Guvernul a aprobat un proiect de lege care vine cu unele modificări ale Constituţiei R. Moldova, care ar putea aduce mai multă independență judecătorilor şi exclud influenţele politicului din Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul propune ca judecătorii Curţii Supreme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:35

VIDEO/ Moarte misterioasă, la Glodeni

VIDEO/ Moarte misterioasă, la Glodeni

Moarte învăluită de mister, în raionul Glodeni. O femeie de 67 de ani a fost găsită moartă de către un vecin, el în grădină. Totul s-a întâmplat în dimineața de 23 ianuarie, în jurul orei 07.00, în satul Iabloana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:21

DILEMA BĂRBAȚILOR: cum le place femeilor, cu BARBĂ sau fără?

DILEMA BĂRBAȚILOR: cum le place femeilor, cu BARBĂ sau fără?

Cel mai nou studiu despre „bărboși” spune că dacă o femeie aleargă mâncând pământul când vede orice creatură păroasă, nu același lucru se întâmplă și în urma impactului cu un bărbat care își poartă cu mândrie barba....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:13

De ce stresul provoacă încărunţirea părului. Explicația neașteptată a cercetătorilor

De ce stresul provoacă încărunţirea părului. Explicația neașteptată a cercetătorilor

Oamenii de știință spun că este posibil să fi descoperit de ce stresul provoacă încărunțirea părului dar și o posibilă modalitate de a stopa acest proces fără să apelăm la produse de vopsire. În testele efectuate la șoareci, celulele stem care controlează culoarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:59

Ministerul Român de Externe a solicitat clarificări Ucrainei după afirmaţiile preşedintelui Vladimir Zelenski

Ministerul Român de Externe a solicitat clarificări Ucrainei după afirmaţiile preşedintelui Vladimir Zelenski

Astăzi, 23 ianuarie, Dan Neculăescu, secretar de stat, a avut, la sediul MAE, o discuție cu ambasadorul Ucrainei la București, care a prilejuit o trecere în revistă a aspectelor de interes pe agenda bilaterală, cu accent asupra comisiilor mixte interguvernamentale comune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:54

Un curier care a scuipat pe o pizza înainte s-o livreze ar putea petrece 18 ani în închisoare

Un curier care a scuipat pe o pizza înainte s-o livreze ar putea petrece 18 ani în închisoare

Un procuror turc a solicitat joi până la 18 ani de închisoare pentru un fost curier, acuzat că a scuipat pe o pizza înainte de a o livra clientului, relatează AFP. Fapta a avut loc la data de 24 decembrie 2017 în localitatea Eskişehir din centrul...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)