Astăzi 20 Iulie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

Cultură 26 Ianuarie 2013, ora 12:54

(Istorie) Pasiunile omului Alexandru Ioan Cuza

Marime Font

Primul domnitor al Principatelor Unite s-a născut la 20 martie 1820, la Bârlad, într-o familie de dregători care ocupaseră posturi importante în administraţia locală şi centrală din Moldova încă din secolul al XVII-lea, dar care nu se numărau printre familiile de mari boieri.

Alexandru Ioan Cuza a învăţat cu Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu şi Matei Milo la pensionul lui Vasile Cuenim, din Iaşi. A făcut parte din grupul tinerilor educaţi în Occident, iubitori ai ideilor de progres şi libertate, şi-a continuat studiile la Paris, trece bacalaureatul în Litere în 1835, urmează Facultatea de Medicină, apoi se înscrie la Drept dar revine în ţară în 1839 unde ocupă o serie de funcţii administrative.

Spiritual, cafegiu şi…admirator al femeilor frumoase

Contemporanii spun despre el că era un om spiritual şi inteligent, cu purtări simple şi familiare, prietenos când voia, dar şi ironic şi cinic. Nu era foarte cultivat, nu avea o pasiune a lecturilor sau pentru obiecte de artă, ţinea în mod deosebit doar la portţigaretul său de ambră. Nu era un împătimit al mâncărurilor fine şi nu era pretenţios. În schimb, fuma tot timpul şi bea multă cafea. Nu îi displăceau nici petrecerile în compania prietenilor şi nu rămânea indiferent în faţa frumuseţii feminine, toţi cei din jur îl priveau cu îngăduinţă aceste mici abateri de la morală care erau, de altfel, un obicei al vremii.

Personaj carismatic, fire îndrăzneaţă şi expansivă, Cuza a fost – şi i-a plăcut să fie – în graţiile femeilor, care îl considerau curtenitor şi amuzant. Toate aceste trăsături îl făceau popular şi iubit, fiind bine primit în societate.


S-a căsătorit la 30 aprilie 1844 cu Elena Rosetti-Solescu, fiica cea mare a postelnicului Iordache Rosetti şi a Catincăi Rosetti, născută Sturdza, la 17 iunie 1825. Rar s-au putut vedea două firi mai diferite. Crescută de o mamă foarte autoritară, Elena avea o fire complet opusă soţului ei, ea era domoală, retrasă, cumpătată, cam stângace şi puţin timidă, lipsită de încredere în forţele proprii era dominată, atunci când se afla în societate, de puternice complexe de inferioritate. Cu toate acestea, atunci când a trebuit, a dat dovadă de o energie ieşită din comun când, după prăbuşirea revoluţiei de la 1848 şi revoluţionarii fugeau din Iaşi spre Galaţi, urmăriţi de oamenii domnitorului Mihail Sturdza, ce ameninţa siguranţa soţului ei, Elena a pornit singura spre Galaţi, unde a mers să îl vadă pe consulul britanic Cunningham. Împreună au pus la cale evadarea lui Cuza la Brăila. De acolo au fugit la Cernăuţi şi mai departe la Viena şi Paris. S-au reîntors în Moldova peste un an când venise domn Grigore Chica.

Ceremonia căsătoriei a avut loc la Soleşti. Cu acel prilej, Cuza a refuzat să primească ţiganii robi trecuţi în lista de zestre a soţiei, fiind astfel printre primii care au acceptat hotărârea Adunării Obşteşti din 31 ianuarie 1844 de dezrobire a ţiganilor.

Căsnicia Elenei cu Alexandru Ioan Cuza n-a fost lipsită de momente dramatice, în mare parte cauzate de nestatornicia soţului. Chiar la un an de la oficierea cununiei, Elena scria cu nostalgie şi resemnare părinţilor, de care era foarte legată: Vă amintesc că astăzi este 30 aprilie şi că această zi mi-a adus cea mai mare fericire. Dar dacă poţi într-adevăr să fii fericit în această zi unică, apoi poţi s-o şi numeri ca pe singura zi frumoasă din viaţă.

Maria Obrenovici, femeia care a umilit-o pe Elena Cuza

Cuza iubea sexul frumos sau cel puţin avea reputaţia aceasta, scria Dimitrie Bolintineanu despre prietenul său. Cea mai cunoscută a rămas legătura amoroasă a domnitorului, începută chiar în anul alegerii sale, cu una din cele mai frumoase femei ale epocii, văduva Maria Obrenovici, fiica marelui boier şi cunoscut antiunionist, Costin Catargiu şi mama viitorului principe al Serbiei, Milan I, numită doamnă de onoare la palatul ieşean, unde şi fratele ei Gheorghe Catargiu era adjutant. Mai tânără cu 10 ani decât doamna Elena, cochetă, inteligentă şi prezenţă încântătoare, Maria se făcea remarcată prin saloanele vremii.

Viaţa sentimentală tumultoasă a lui Cuza a creat dese ori momente de criză, marcate de mai scurte sau mai lungi perioade de despărţire, când Elena se retrăgea la Soleşti, la Ruginoasa sau pleca în străinătate, mai ales la Paris. Fiind o femeie atentă şi prevenitoare, Elena Cuza a ştiut să-şi ascundă cu demnitate suferinţa şi să păstreze discreţie în privinţa problemelor personale, chiar şi atunci când ele au devenit, fără voia ei, publice.

Ruginoasa a fost oaza de linişte, adevăratul cămin al Elenei Cuza, poate şi pentru că a fost domeniul unde Maria Obrenovici nu a avut voie să pună piciorul niciodată. Amenajat după gustul şi dorinţa Elenei, palatul a fost moştenit de fiul lui Cuza, Alexandru care l-a lăsat la rândul său, prin testament, soţiei Maria Moruzi alături de care trăise numai şase luni şi nu mamei sale adoptive. În 1893, Maria Moruzi-Cuza s-a căsătorit pentru un scurt interval de timp (o zi) cu Ionel Brătianu, fiul celui care îl detronase pe Cuza. Din această căsătorie s-a născut cel ce avea să fie marele istoric Gheorghe Brătianu. În cele din urmă, Brătienii au donat Ruginoasa spitalului Caritatea Iaşi, fapt ce a coincis cu dorinţa Elenei Cuza.

Cu toate acestea, dragostea statornică pentru Cuza şi poate mai mult decât atât, sentimentul datoriei în spiritul căruia erau educate femeile acelor vremuri în detrimentul poate, al propriilor sentimente, au făcut-o să lupte pentru a împăca cele mai învrăjbite spirite din jurul lui. Curajoasă şi binevoitoare, Elena a fost gata să-l apere şi să-i acopere slăbiciunile. Trecând peste resentimente a înfiat şi a crescut cu dragoste pe cei doi băieţi ai domnitorului (Alexandru şi Dimitrie) rezultaţi din legătura acestuia cu Maria Obrenovici.

A suportat insolenta prezenţă a Mariei chiar la Palatul domnesc din Bucureşti, dar şi ulterior, în exil, prin hotelurile în care au locuit. A suferit în tăcere şi nu a cedat stăruinţelor cu care mama sa, Catinca Rosetti, şi fratele Theodor Rosetti, au sfătuit-o, nu o dată să pună capăt situaţiei. Împreună cu copii, şi-a urmat soţul în exil, măcinat de boală, ea l-a îngrijit până în ultima clipă a vieţii dându-i chiar şi creştineasca iertare la 3/15 mai 1873, departe de ţară, la Heidelberg.

Maria Obrenovici nu şi-a atins scopul pe care l-a urmărit cu perseverenţă şi abilitate, acela de a lua locul principesei şi de a deveni Doamna ţării. Cuza a făcut pentru ea o pasiune oarbă, atât de puternică, încât ar fi fost în stare să-şi părăsească soţia cu toate riscurile ce ar fi decurs pentru poziţia pe care o ocupa în stat, dacă nu se lovea de tactul şi răbdarea cu care a acţionat doamna Elena Cuza. Chiar din primul an al domniei lui Cuza, Maria Obrenovici s-a impus la Curte arătându-şi afecţiunea pentru domnitor şi determinând retrageri temporare ale doamnei Elena.

Elena Cuza s-a stins din viaţă la 2 aprilie 1909, la 84 de ani în simplitate şi decenţă aşa cum a şi trăit. Cu acel prilej, A.D. Xenopol trimitea în toate cătunele un apel de inimă: Să însoţim cu toţii cu făclii de doliu pe aceea care a ţinut facla reînvierii poporului românesc alături de Alexandru Ioan I.

Fiii lui Cuza, destin tragic

Cuza nu a mai apucat să-şi vadă familia destrămată iremediabil prin moartea timpurie a celor doi fii ai săi, Alexandru, la 27 de ani şi Dimitrie, la 24 de ani.

Alexandru era un tip flegmatic, lipsit de voinţă, intenţiona să urmeze o carieră politică dar o afecţiune congenitală cardiacă l-a obligat să ducă o viaţă liniştită. În ciuda sfaturilor Elenei şi ale doctorilor, el s-a căsătorit cu Maria Moruzi şi a murit în Spania, aproape de Madrid, în 1889.

Dimitrie, în schimb, moştenise doar viciile tatălui. Ştia că nu mai avea mult de trăit din cauza unei afecţiuni pulmonare, aşa încât înţelegea să îşi trăiască viaţa din plin, la Paris. S-a împuşcat la Ruginoasa în toamna anului 1888. urma de fapt, exemplul mamei sale care atunci când a aflat că este bolnavă s-a sinucis la Dresda, la 16 iulie 1876, la vârsta de 44 de ani. A fost înmormântată la biserica Sf. Spiridon din Iaşi. În 1908, a fost deshumată şi mutată în cavoul familiei din cimitirul „Eternitatea”, prilej cu care sicriul a fost deschis, spre surprinderea celor prezenţi, corpul ei era intact şi arăta de parca atunci adormise.

Domnul a murit după 11 ani de exil, în Hotelul „Europa” din Hidelberg, în braţele Elenei Cuza şi a fost adus în ţară şi înmormântat la moşia sa de la Ruginoasa – Iaşi. În Palatul domnesc de aici îşi avea reşedinţa de vară. Dorinţa sa testamentară, exprimată pe patul morţii a fost îndeplinită când a fost coborât în cripta bisericii moşiei (mai 1873).

via Observator.ro
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 15:47

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:55

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

La inaugurarea bașcanei găguziei au fost onorate Imnul a două state al Republicii Găguzia și al Republicii Moldova (așa a fost anunțat și se scrie ”imnurile de stat”).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:51

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

Un nou val de căldură lovește Europa începând de luni, 22 iulie, temperaturile urmând să ajungă în unele țări și până la 42 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Iulie 2019, ora: 05:23

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

FaceApp a redevenit un fenomen. După ce în 2017 a avut prima gură de glorie, în 2019 îmbătrânește oamenii și, eventual, colectează totul despre ei. E un fenomen viral al internetului și grijile față de confidențialitate sunt pe măsură. Ce facem de aici...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Iulie 2019, ora: 05:00

SFANTUL ILIE. Sfantul Ilie este praznuit de crestini ortodocsi in fiecare an pe 20 iulie, acesta fiind considerat, in traditia populara, divinitate a fulgerului si dusman al fortelor malefice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 04:45

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ! Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ! Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ!  Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ!  Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Satiric 20 Iulie 2019, ora: 04:41

Un studiu demarat de comitetul pe probleme de lingvism al Uniunii Europene a relevat, în mod absolut surprinzator, ca 95.26% dintre români înteleg spontan limba moldoveneasca.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Iulie 2019, ora: 00:01

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

Lovitură de teatru în interiorul celui mai mediatizat cuplu din România. Toni Iuruc, noul iubit milionar al Simonei Halep, a divorțat acum. Căsnicia milionarului de origine aromână a ”rezistat” numai 10 luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 23:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 17:33

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Deputata din partea Partidului Democrat, Otilia Drăguțanu, și-a depus mandatul de parlamentar. Anunțul a fost făcut ăe contul său de Facebook, în textul căruia soția fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, afirmă că „eu nu sunt pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:26

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu delegația Parlamentului rus, formată din adjunctul președintelui Dumei de Stat a FR, Olga Epifanova, și președintele comitetului Consiliului Federației pentru relații externe, Konstantin Kosacev.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:16

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

Dan Barna va fi candidatul USR-PLUS la prezidențiale, iar Dacian Cioloș este propunerea de premier, au stabilit vineri liderii celor două partide. Decizia urmează a fi validată și de forurile de conducere ale formațiunilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:10

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

Iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani, stabilind un record global, potrivit celui mai recent raport lunar din domeniul climatic dat joi publicităţii de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA, potrivit Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:02

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

Un cutremur cu magnitudinea de 5.3 grade pe scara Richter a avut loc vineri în zona oraşului grec Atena, anunţă Centrul European de Geofizică. Seismul s-a resimțit puternic și în Capitala Greciei, fiind primul cutremur mai mare care lovește orașul din 1999 și până acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 14:05

Un incendiu puternic a avut loc în urmă cu puţin timp la un restaurant din Bucureşti. Oamenii din interior s-au evacuat rapid şi au ieşit fugind din clădire.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)