Astăzi 20 Februarie 2020, Joi - Ultima actualizare la 19 Februarie 2020
Abonamente

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora 19:11

10 boli periculoase ce ameninţă viaţa oamenilor din toată lumea

Marime Font

Medicina a înregistrat o evoluţie fantastică. Astăzi se fac transplante de organe vitale, copii în eprubetă, se efectuează cu succes operaţii de schimbare a sexului, chiar şi unele cazuri de cancer sunt vindecate. Însă unele boli infecţioase încă fac ravagii, altele din fericire au fost eradicate. Iată un top al bolilor infecţioase care încă dau de hac omenirii.

Ciuma sau pesta - încă nu este eradicată
Cine ar putea crede că nişte insecte atât de mici precum puricii sunt responsabili pentru transmiterea unei bacterii (Yersinia Pestis) ce cauzează o boală atât de gravă precum ciuma? Secolul al XVI-lea a stat sub imperiul tenebros al ciumea, fiind cunoscută ca şi Moartea neagră. Se estimează că a omorât 50 de milioane de oameni, iar riscul de a muri după ce boala s-a declanşat este de 30-60 la sută. Boala are 3 forme - bubonică, septicemică, pneumonică şi debutează cu simptome asemănătoare gripei. Madagascar, Congo, Peru sunt printre ţările în care s-au înregistrat epidemii de ciumă în ultimele decenii.

Malaria - o afecţiune pe viaţă
Malaria se poate preveni şi are tratament, însă este vinovată de moartea a 20 la sută dintre copii în Africa. Este transmisă de ţânţarii Anophel (doar de femele) infectaţi şi se întâlneşte şi pe alte continente. Malaria debutează precum gripa însă persoanele infectate prezintă simptomele an de an. În anii 50 malaria a fost eradicată din Statele Unite. Organizaţia Mondială a Sănătăţii face eforturi pentru a preveni infectarea.

Gripa - în unii ani omoară chiar şi 500.000 de oameni din toată lumea
Auzim atât de des despre gripă încât am putea spune că este banală, însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că în unii ani gripa a fost cauza morţii a jumătate de milion de oameni în toată lumea. Anual virusul suferă modificări, iar din când în când virusul gripal a trecut şi la alte specii - vezi gripa aviară, vezi gripa porcină. Împotriva gripei există vaccin ce trebuie făcut anual.Tuberculoza - tusea cu sânge poate fi un simptom

România este una dintre ţările în care încă se suferă de tuberculoză. Mycobacterium tuberculosis este vinovată pentru declanşarea tuberculozei. O treime din populaţia lumii o poartă însă nu toată lumea face tuberculoză (5, 10 procente). Simbolul tuberculozei este tusea cu sânge. S-a constatat că mulţi pacienţi infectaţi cu HIV vor suferi şi de tuberculoză.

Loading...


HIV/SIDA - aproape 40 de milioane de oameni sunt purtători HIV la nivel mondial
Dacă astăzi se ştiu mai multe despre infecţia cu virusul HIV şi se fac multe acţiuni pentru prevenirea infectări în toată lumea, iar tratamentul a evoluat fantastic până acum au fost înregistrate peste 32 de milioane de decese cauzate de SIDA. Se estimeaza că la sfârşitul anului 2018, trăiau circa 38,9 milioane de oameni infectaţi cu HIV. Se consideră că virusul imunodeficienţei umane a migrate de la virusul imunodeficienţei Simian, un virus ce afectează maimuţele.

Holera - poate fi fatală netratată imediat

Această afecţiune manifestată prin diaree acută poate fi fatală dacă nu este tratată. Responsabilă este infecţia cu bacteria Vibrio cholerae ce se găseşte în apă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că în fiecare an, la nivel mondial sunt între 1,3 şi 4 milioane de cazuri de holeră, între 21.000 şi 143.000 de oameni decedează din cauza acestei afecţiuni.

Rabia - atenţie la muşcăturile de animale, în special de câini!
O muşcătură de câine poate fi de ajuns pentru apariţia rabiei o boală virală ce poate duce la deces în cazul în care nu se aplică rapid tratamentul antirabic. Organizaţia Mondială a Sănătăţii menţionează că în Asia şi Africa, rabia omoră zeci de mii de persoane, iar 40 la sută dine persoanele muşcate de animale suspecte sunt copiii sub 15 ani. Spălarea imediată şi minuţioasă a rănilor provocate de muşcătura de un animal suspect cu apă şi săpun şi prezentarea la camera de gardă pentru tratament pot fi salvatoare de vieţi. De asemenea, există vaccin antirabic. În următorii 10 ani, OMS şi-a propus ca prin acţiunile sale să reducă la zero moartea umană provocată de rabie.

Pneumonia - poate fi fatală în cazul copiilor mici şi al bătrânilor
Pneumonia poate fi foarte periculoasă pentru copiii sub 5 ani şi bătrânii de peste 65 de ani. Există mai multe cauze ale pneumoniei - infecţie cu bacterie, virus sau amândouă. Sau poate apărea chiar ca o reacţie la un medicament. Câteva sute de mii de oameni mor anual în toată lumea din cauza pneumoniei.

Rotavirus - responsabil pentru gastroenterocolita virală
Unul dintre virusurile periculoase pentru copiii sub 5 ani este rotavirus. Infecţia cu acesta poate provoca gastroenterocolita virală. Din cauza episoadelor repetate de diaree şi de vomă, se poate duce rapid la deshidratre. În 2013, conform datelor OMS infecţia cu rotavirus, la nivel mondial, a ucis 215.000 de copii sub 5 ani. Există vaccin ce administrează sugarilor.

Boala virusului Marburg
Marburg este o boală transmisă de virusul Marburg de la persoană la persoană prin sânge lichide corporale infectate. Poate provoca febră hemoragică. Lilieci de fructe sunt printre cei care transferă virusul, la fel şi în cazul virusului Ebola, dar nu se îmbolnăvesc. Maimuţele şi oamenii sunt afectaţi de acest virus. Uganda, Congo, Angola sunt câteva dintre locurile în care s-au înregistrat multe cazuri de boala virusului Marburg.

Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS)
O altă afecţiune transmisă de liliecii de fructe este MERS (Sindrom Respirator din Orientul Mijlociu), o afecţiune virală ce a fost pentru prima oară identificată acum 8 ani în Arabia Saudită. La sfârşitul lui 2019, în Arabia Saudită s-au înregistrat 2102 cazuri de MERS, iar în 780 dintre cazuri a provocat deces.

Febra Dengue - în ultimul an, în unele zone, numărul cazurilor de îmbolnăviri s-a dublat
O boală transmisă de ţânţari ce pare să explodeze în ultimii ani este febra Dengue. La nivel mondial, anual 50.000 de oameni mor din cauza acestei afecţiuni. În principal este transmisă de ţânţarii Aedes Aegypti, dar s-au raportat 2 cazuri în care Dengue s-a transmis prin contact sexual. I se mai spune şi boala oaselor rupte din cauza durerilor puternice de oase şi articulaţii. Pe lângă febră înaltă, dureri severe de cap şi scăderea alarmantă a trombocitelor, voma, diareea, erupţiile cutanate sunt alte simptome ale bolii. În cazurile severe pot apărea hemoragii interne. În prezent, există un vaccin împotriva febrei Dengue dar se adresează doar persoanelor care au avut deja o infecţie şi locuiesc în zone cu risc crescut de infecţie. Momentan nu este aprobat în Europa. 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:49

Simona Halep a învins-o în turul II al turneului de la Dubai pe Ons Jabeur (25 de ani, 45 WTA), scor 1-6, 6-2, 7-6 (7), asigurându-și calificarea în turul următor, unde o va întâlni pe mai vechea cunoștință Aryna Sabalenka (21 de ani, 13 WTA).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:47

După o iarnă destul de blândă, sufletele noastre au deja o atitudine primăvăratică și abia așteptăm să ne eliberăm de hainele groase și să ne plimbăm pe sub pomii înfloriți. Dar, în același timp, ne întrebăm ce va aduce nou primăvara unui an atât de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:17

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGA

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGA

Reprezentanții unor partide unioniste și proeuropene s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre crearea unei „coaliții largi de pe acum”, astfel încât cetățenii „să aibă pe cine vota”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:12

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală, a declarat Alexandr Stoianoglo. Procurorul general a spus că, dacă se vor descoperi abateri grave, se vor lua măsurile legale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:03

Alexandru Slusari: Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon

Alexandru Slusari: Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon

Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon, iar formațiunea politică riscă să se transforme, astfel, într-un apendice al Partidului Socialiștilor. Este comentariul vicepreședintelui PPDA, Alexandru Slusari, după plecarea celor șase...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Februarie 2020, ora: 20:00 de Irina Nechit

interviu de irina nechit Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

– Felicitări pentru cartea „Limba de hârtie”, ajunsă la a doua ediție. Are un magnetism puternic, e o dezlănțuire de energii spirituale, identitare, lingvistice. Cititorul o citește dintr-o respirație. Tu, de asemenea, ai scris-o spontan, dintr-o respirație?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 19:42

Planeta ia foc?! Antarctica se topește. Dezastrul pare iminent

Planeta ia foc?! Antarctica se topește. Dezastrul pare iminent

Antarctica se topește! Este o situație alarmantă la nivelul întregului glob pământesc. Schimbările climatice fac prăpăd, iar specialiștii avertizează cu privire la ce consecințe vor apărea dacă situația nu se remediază rapid. Deja se resimt efectele acestor fenomene meteo extreme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 19:34

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

Un cetățean mexican a fost arestat în Statele Unite, fiind acuzat că a acționat în SUA în numele guvernului rus. Potrivit materialelor anchetatorilor, un oficial rus nenumit l-a angajat pe Hector Alejandro Cabrera Fuentes în 2019, instruindu-l, printre altele, să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 18:53

Româncă aproape decapitată, găsită într-un tomberon, în Spania. A fost ucisă de iubitul olandez

Româncă aproape decapitată, găsită într-un tomberon, în Spania. A fost ucisă de iubitul olandez

Final pe cât de înfiorător, pe atât de nedrept pentru o tânăra româncă, stabilită în Spania, mama a doi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 18:02

Oficial, Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Oficial, Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Igor Ceaika, fiul ex-procurorului general rus Iurii Ceaika, apare oficial în acte drept coproprietar al posturilor de televiziune Primul în Moldova și Accent TV. Documentele au fost publicate recent pe site-ul Consiliului Audiovizualului (CA). Autoritatea a aprobat declarațiile...

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 19 Februarie 2020, ora: 15:58

MakeUp.md: garanție, calitate și originalitate

MakeUp.md: garanție, calitate și originalitate

Dorința de a perfecționa trăsăturile frumoase este una profund umană ce pare să fie adânc înrădăcinată în istoria omenirii. Din cele mai vechi timpuri, machiajul a jucat diverse roluri, de la cel folosit pentru ritualuri religioase, la cel cu uz practic și până...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:26

Malaysia, încurajată să reducă utilizarea ambalajelor de plastic pentru mări mai curat

Malaysia, încurajată să reducă utilizarea ambalajelor de plastic pentru mări mai curat

 O analiză a celor mai periculoşi poluanţi din mări şi oceane demonstrează că malaysienii sunt cei mai mari consumatori individuali de ambalaje din plastic, a anunţat luni WWF care a îndemnat autorităţile guvernamentale din această ţară să limiteze utilizarea obiectelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:21

A început procesul Facebook cu fiscul american, pe o miză de nouă miliarde de dolari

A început procesul Facebook cu fiscul american, pe o miză de nouă miliarde de dolari

 Într-o instanţă din San Francisco a început marţi un proces în care IRS (Internal Revenue Service, autoritatea fiscală din SUA) solicită Facebook plata unor restanţe de nouă miliarde de dolari, transmite AFP. În faţa judecătorului urmează să compară mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:16

3 moldoveni, aflați în carantină de CORONAVIRUS pe nava „Princess Diamond”, vor ajunge acasă în zilele următoare

3 moldoveni, aflați în carantină de CORONAVIRUS pe nava „Princess Diamond”, vor ajunge acasă în zilele următoare

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a R. Moldova a identificat trei moldoveni pe vasul de croazieră „Princess Diamond”, blocat în portul Yokohama, din Japonia, din cauza infecției cu coronavirus. Este vorba despre trei cetățeni moldoveni, doi bărbați și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:08

Noi servicii funerare ecologice cadavre umane devenite compost - FOTO

Noi servicii funerare ecologice cadavre umane devenite compost - FOTO

Washington a devenit recent primul stat american unde transformarea cadavrelor umane în compost este legală. Tehnica este considerată un serviciu funerar prietenos cu mediul şi a fost testată într-un proiect pilot. Compostul este cunoscut ca îngrăşământ agricol...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:01

Aeroportul Chișinău // RM riscă să piardă sute de milioane de euro într-un arbitraj internațional / DOC

Aeroportul Chișinău // RM riscă să piardă sute de milioane de euro într-un arbitraj internațional / DOC

Andreas Menelaou, directorul „Komaksavia Airport Invest LTD”, deținătoare a „Avia Invest”, compania care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, susține că firma pe care o conduce ia în calcul, drept variantă de rezervă, acționarea în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:00

Un român este al treilea cel mai longeviv bărbat în viaţă

Un român este al treilea cel mai longeviv bărbat în viaţă

Un bucureştean pare să fi găsit elixirul tinereţii, ajungând al treilea cel mai în vârstă bărbat de pe Pământ, recunoscut de Guiness Book of Records. Dumitru Comănescu are 111 ani şi 3 luni şi a fost inginer agronom. Dumitru Comănescu are 111 ani şi 3 luni,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:52

Accident fatal la locul de muncă. Un muncitor de 38 de ani a căzut de la etajul 14 al unui bloc în construcție

Accident fatal la locul de muncă. Un muncitor de 38 de ani a căzut de la etajul 14 al unui bloc în construcție

Tragedie fatală la locul de muncă. Un bărbat de 38 de ani a murit după ce a căzut de pe un bloc în construcție, situat în sectorul Botanica al capitalei. Nenorocirea s-a produs în dimineața de 19 februarie, la ora 09.30, pe un șantier de pe strada Nicolae Titulescu....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:45

Ce înseamnă când visezi apa. Ce simbol au culorile și starea apei din vis

Ce înseamnă când visezi apa. Ce simbol au culorile și starea apei din vis

Apa ca simbol al visului contine un mesaj foarte important pentru cel care o viseaza. In functie de continut si de natura visului apa poate avea interpretari diferite. Culoarea, locul si starea apei din vis influenteaza semnificatia mesajului. Apa are legatura cu starea emotionala a celui care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:39

Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână

Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână

 Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână! ( rețetă) Infectiile tractului urinar pot reprezenta o discutie destul de ciudata, insa e important ca aceasta problema de sanatate sa nu fie neglijata,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:32

Cum poți folosi uleiul de ricin în viața de zi cu zi

Cum poți folosi uleiul de ricin în viața de zi cu zi

Uleiul de ricin are proprietati medicinale importante, continand foarte multa vitamina E. Iata insa cum il poti folosi in casa. 1. Lubrifiaza foarfeca ta preferata Pentru ca poate fi ingerat, este mult mai eficient pe metal, comparativ cu alti lubrifianti pe care nu ar trebui sa ii atingi....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:21

Fostul preşedinte al Coreei de Sud, condamnat în apel la 17 ani de închisoare

Fostul preşedinte al Coreei de Sud, condamnat în apel la 17 ani de închisoare

 Fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak a fost plasat în detenţie, miercuri, după condamnarea sa în apel la 17 ani de închisoare pentru corupţie, transmit AFP şi Yonhap. Aflat la putere între 2008 şi 2013, Lee Myung-bak (78 de ani) a stat pentru scurt...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Februarie 2020, ora: 12:19

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege Foto: foto simbol

În Partidul Democrat existau până astăzi trei grupuri: Nichiforciuc, Filip și Candu. Cel puțin așa susține deputatul Andrian Candu, care a anunțat miercuri că părăsește PD. Candu a declarat în cadrul unei emisiuni de la Publika TV că a decis să părăsească PD...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 12:14

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric

Dacia anunță că va prezenta pe 3 martie la Geneva ”în premieră mondială cea mai accesibilă mașină de oraș 100% electrică de pe piață” Este de așteptat ca modelul de oraș să coste sub 15.000 de euro, dar să fie mult mai accesibil la preț după aplicarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)