Actualitate

Aflat la putere de 20 de ani, sub o formă sau alta, Putin se declară deschis la limitarea mandatelor prezidenţiale în Rusia

Criticii l-au acuzat că încearcă totuşi să se menţină la putere şi după 2024, sugerând că ar putea schimba constituţia fie pentru a conduce din nou ţara din fotoliul de preşedinte, fie pentru a transfera puterea parlamentului şi a-şi asuma un rol crescut în calitate de prim-ministru, fie pentru a conduce un nou stat de uniune format din Rusia şi Belarusul vecin.

Putin a declarat joi că este deschis ideii de a face modificări constituţionale în ceea ce priveşte puterile parlamentare şi instituţiile preşedinţiei şi primului ministru, dar a spus Rusia ar trebui să dea dovadă de prudenţă. "Nu este posibil de a face schimbări decât după o pregătire şi o discuţie aprofundată în societate. Trebuie să fii foarte atent", a spus Putin la tradiţionala sa conferinţă de presă anuală.

El a sugerat că ceea ce s-ar putea schimba în legătură cu mandatele prezidenţiale ar fi eliminarea termenului ”consecutiv” . O astfel de modificare ar exclude orice revenire a lui Vladimir Putin la Kremlin după 2024, când al doilea său mandat consecutiv se încheie. Într-adevăr, el nu ar mai putea părăsi preşedinţia doar pentru un timp şi apoi să revină, aşa cum a făcut în 2012, după ce a exercitat funcţia de prim ministru timp de patru ani (2008-2012), explică AFP.

Acest tip de alternanţă "deranjează anumiţi politologi, actori ai societăţii", a spus Putin. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *