Astăzi 26 August 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 09:55
Abonamente

Actualitate 18 Iulie 2019, ora 02:52

Ce fac oamenii când se plictisesc la muncă

Marime Font

Când ești plictisit și prost plătit, o căcare lungă este singurul tău răgaz. Într-o vară am lucrat pentru un tâmplar, construiam verande. Nu eram prea bun la jobul ăsta și cu siguranță am construit cele mai proaste poduri din Peterborough, Ontario. Am învățat totuși destule: cum să folosesc ciocanul, cum să tai cu fierăstrăul, cum să dau găuri cu bormașina și să apreciez rock-ul clasifc mai mult decât credeam că e posibil.

Poate cea mai importantă lecție pe care am învățat-o a avut loc într-o după-amiază caniculară din Oshawa. Unul dintre amicii mei de la universitate lucra în echipă cu mine și ne cam plictiseam. Făcusem o pauză fiindcă așteptam să se usuce vopseaua, iar până atunci nu mai aveam nimic de făcut. În timpul ăsta, pentru că mă temeam să nu țipe șeful la mine, am găsit o soluție: mi-am propus să fac ordine în duba mereu dezorganizată.

Prietenul meu, cu toate astea, erau un copil de bani gata și nu prea avea etica muncii. A luat momentul ăla de plictiseală ca pe ocazia perfectă să tragă un pui de somn în dubă. Exact în clipa aia a venit angajatorul ca să ne verifice și l-a văzut pe colegul meu obosit cum dormea. L-a dat afară a doua zi.


Atunci am învățat cea mai importantă lecție. Niciodată să nu te plictisești sau, mai exact, să nu pari plictisit. O să se întâmple oricum. Va veni un moment când nu vei avea nimic de făcut și fiecare secundă care va trece o să-ți pară infinită în timp ce te holbezi în abis. Dar trebuie să pară că muncești. Vorba aia: dacă te uiți prea mult în gol, va trebui să-l lustruiești.

Am avut noroc cu jobul ăla. În mare parte, am fost satisfăcut. Am învățat chestii, mi-am văzut roadele muncii (verande proaste!) și m-am ales cu niște bicepși drăguți, musculoși și cu vene proeminente. Până anul ăsta am avut numai joburi în industria serviciilor, unde plictiseala se simte mai puțin ca o pauză și mai mult ca o baie în inutilitatea vieții. Nu vreau să ofensez pe nimeni, din moment ce trăim într-o economie în care, în afară de companiile de criptomonede, forța de muncă pare să fie în creștere doar la chioșcurile cu înghețată sau magazinele deschise în mall. Mereu mi s-a părut că adevăratul demon al plictiselii la un loc de muncă în servicii este de fapt cantitatea de timp pe care o ai ca să te gândești cât de josnic este jobul ăsta pentru tine ca om, cât de puternic este contrastul dintre demnitatea pe care o meriți și monotonia lipsită de sens a oricărei sarcini în care pierzi vremea.

Așa că m-am plimbat prin cartier ca să văd cum se descurcau oamenii din industria serviciilor cu bătălia împotriva celui de-al doilea cel mai nefast inamic al angajaților: plictiseala pe care nu o poți evita și care-ți distruge sufletul.

Primul loc pe care l-am vizitat a fost o farmacie, unde am aflat că, dacă lucrezi pentru un lanț mare, nu poți accepta că ești plictisit. Am cunoscut o femeie care avea studii doctorale, dar acum curăța o tastatură. Am întrebat-o ce face când se plictisește la muncă. Mi-a zis că nu poate vorbi despre asta, dar când am insistat, mi-a zâmbit încruntată, mi-a arătat pămătuful și mi-a spus: „Asta”.

M-am dus la o cramă complet goală. După ce am refuzat cu regret niște mostre de vin din pahare de carton minuscule (eu sunt profesionist, nu mă joc) am întrebat-o pe vânzătoare ce face când se plictisește la muncă, la care ea mi-a răspuns: „Va trebui să-l întreb pe manager”. Într-un alt magazin, de ceaiuri, cei doi angajați care despachetau nenumărate cutii de ceai, mi-au spus că nu au voie să se plictisească.

În timp ce mă plimbam prin mall, un tip de la un magazin de telefoane mi-a spus că tocmai li s-a interzis să stea pe mobil, dar că măcar aveau voie să se plimbe.

„Adică prin mall?”, am întrebat eu.

„Nu, prin magazin”, mi-a răspuns el. Spațiul avea în jur de 2,5 metri de la un capăt la altul.

Apoi au urmat cei care negau plictiseala, cei care găseau mereu ceva de făcut, adevărații credincioși în etica muncii, suflete frumoase care reușesc să descopere ceva special chiar și în cele mai mizerabile joburi. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe ei și pretențiile lor. O tânără super drăguță, dintr-un magazin de gogoși, mi-a spus că mereu găsește ceva de făcut, că asta ține de principiile profesionale și de faptul că ești acolo să muncești sau că e mai mult decât un simplu job pentru tine. Evident că era supervizoare. O vânzătoare mai în vârstă, de la o altă farmacie, a părut enervată de întrebarea mea, aproape că nega ideea plictiselii. Mi-a zis că are multă treabă și când am întrebat-o dacă găsește mereu ceva de făcut mi-a răspuns ferm „Da”, pe un ton plin de mândrie.

Nu am cunoscut pe nimeni care să pară că freca menta. A fost totuși o femeie dintr-o mercerie care căuta să cumpere online mobilă pentru apartamentul ei, dar în apărarea ei: a) magazinul era impecabil (apropo, habar nu am cum genul ăsta de prăvălii încă mai funcționează, eu bănuiesc că ascund de fapt afaceri ilegale) și b) mobila nu se va cumpăra singură.

Mai reprezentativă mi s-a părut o barmaniță pe nume Lisa, care mi-a spus că urmează să studieze, lucru pe care îl face de obicei după ce-și termină lista cu treburi de făcut. O, da, Lista! Mi-o amintesc foarte clar din perioada când lucram la cafenele. Bănuiesc că mulți știu despre ce vorbesc. E acea înșiruire de sarcini cotidiene care-ți rămâne întipărită-n minte: lustruiește, freacă, încearcă să cureți urmele de pe ușile de sticlă sau să organizezi raftul cu produse, dar realizezi natura chinuitoare de Sisif a sarcinii când eforturile tale se termină într-o adunătură de firimituri într-unul din colțurile magazinului. Nu este neapărat o listă de lucruri pe care trebuie să le faci. E mai degrabă o negociere între tine și șeful care există în mintea ta. Acele principii care vor decide momentul în care termini obligațiile pentru care ești plătit și te poți întoarce la lucrurile care contează pentru tine. Este lista care, dacă o isprăvești, simți că te va proteja de furia șefului tău dacă te găsește pe telefon.

Am fost surprins de cât de puține persoane mi-au spus că stau pe telefon. Cred că majoritatea o fac, dar singurul care a recunoscut a fost barmanul care mi-a zis că atunci când nu prea are clienți se duce la baie ca să stea pe mobil. A, buda! Acea oază puturoasă. Câți dintre noi nu ne-am adăpostit acolo indiferent dacă ne trecea o căcare sau nu? Unii o să creadă că piața muncii este plină de vezici slabe și colonuri instabile care stau pe budă la job fără rușine cât e ziua de lungă. Partea mea preferată din momentul ăsta este când te întorci, iar managerul te întreabă unde ai fost și tu-i răspunzi „La baie”, cu o notă de sfidare în voce ca și cum ai spune „Hai, întreabă-mă dacă chiar m-am căcat. Nu ai tupeu”.

Am fost impresionat de modurile prin care oamenii încearcă să obțină un dram de plăcere din ziua de muncă ca atunci când scuturi grinder-ul să-ți mai faci un cui. O femeie care lucra într-un magazin de jucării (despacheta niște cutii și mi-a reamintit că 90 la sută din munca în industria serviciilor este despre asta), mi-a spus că atunci când nu avea deloc clienți, ea și colegii încercau să învețe jocuri. Răspunsul meu preferat a fost de la un tip care lucra într-un magazin de produse pentru sportivi care mi-a zis că între „discuțiile existențiale” cu managerul lui și momentele când nu avea clienți, făcea flotări, poate și câteva abdomene. Apoi mi-a explicat ce este activitatea fizică zilnică și m-a întrebat dacă fac destulă mișcare. Cred că e făcut pentru jobul ăsta fiindcă acum vreau să mă tonific atât de tare, încât mă gândesc serios să-mi cumpăr niște prafuri proteice pentru brațe musculoase.

Două dintre interacțiuni m-au marcat. Am vorbit cu un tip dintr-un magazin de haine cool în care nu era niciun client. Mi-a spus cum se uită în stradă, fie din magazin fie de pe banca de afară și că mai degrabă are o experiență extracorporală. Știu bine senzația asta. Ego-ul este distrus de goliciunea momentului. Te detașezi de corp în timp ce devii un simplu vas făcut din carne prin care se scurge timpul. Singurul lucru care îți amintește că exiști este nevoia primordială de a ieși ca să-ți regăsești abilitatea de interacțiune cu lumea, așa cum vrei, în loc să fii prizonier și să simți cum mori într-o cameră în care nu vrei să fii.

Într-un final l-am întâlnit pe bărbatul care stătea singur într-o pizzerie Dominos. Enervat de întrebare, mi-a rezumat perfect într-o propoziție cum economia i-a lăsat pe mulți fără joburi și cum cei în vârstă de 50 de ani ajung să curețe podele. Este vorba despre economia care promite oportunități și libertate, dar de fapt aduce nesiguranță și rutină. S-a uitat la mine și mi-a spus: „Nu avem timp să fim liberi.”

https://www.vice.com/
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:55

 Un zbor Ural Airlines de la Tel Aviv, care transporta 160 de persoane, a efectuat o aterizare de urgenţă vineri la Soci, sudul Rusiei, cu trenul de aterizare avariat, potrivit presei ruse care a precizat că nu există răniţi. Este al doilea incident în care este implicată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:54

Partidul Unității Naționale solicită premierului Maia Sandu să facă publice cheltuielile instituțiilor implicate în asigurarea vizitei private ale lui Serghei Șoigu în Republica Moldova

Partidul Unității Naționale solicită premierului Maia Sandu să facă publice cheltuielile instituțiilor implicate în asigurarea vizitei private ale lui Serghei Șoigu în Republica Moldova

„ Prezența ministrului rus al apărării la Chișinău a dovedit că vechile practici duplicitare ale binomului Plahotniuc-Dodon funcționează cu succes. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:48

Pădurea Amazoniană, „plămânul verde al Terrei”, într-o situaţie critică/ VIDEO

Pădurea Amazoniană, „plămânul verde al Terrei”, într-o situaţie critică/ VIDEO

Liderii statelor prezente la summitul G7 au fost de acord că ţările afectate de incendiile de vegetaţie din regiunea Amazoniană trebuie să primească ajutor cât mai repede posibil, a declarat duminică preşedintele american Emmanuel Macron, relatează Dpa, citat de Mediafax....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:45

TOP-10 GREŞELI ŞI LACUNE ALE NOULUI GUVERN (tribuna.md)

TOP-10 GREŞELI ŞI LACUNE ALE NOULUI GUVERN (tribuna.md)

Deşi este la putere de mai puţin de trei luni, actualul Guvern a comis deja mai multe greşeli şi a dovedit că are mai multe lacune care ar putea să-l coste scump în viitor. Aceste greşeli şi lacune se regăsesc într-un clasament convenţional elaborat de portalul TRIBUNA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:30

Moldova exportă vin de 100 de milioane de euro, România pantofi de 1 miliard

Moldova exportă vin de 100 de milioane de euro, România pantofi de 1 miliard

În anul vitivinicol 2018-2019, Republica Moldova a exportat 14,1 milioane decalitri (dal) de vin, cu 1,8 la sută mai puțin decât în anul precedent. Valoarea acestuia a depășit cifra de 2,3 mlrd de lei. În total, anul trecut au fost prelucrați 356 mii tone de struguri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:29

Declaraţia de Independenţă a R. Moldova fost scrisă de un ROMÂN

Declaraţia de Independenţă a R. Moldova fost scrisă de un ROMÂN

(Interviu cu Ambasadorul Aurel Preda (foto), preşedintele Asociaţiei Române de Politică Externă, unul dintre cei care, acum 20 de ani, a scris Declaraţia de Independenţă)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:25

De ce canibalismul nu este atât de răspândit în cadrul speciei umane?

De ce canibalismul nu este atât de răspândit în cadrul speciei umane?

Deşi în lumea animală canibalismul este un fenomen răspândit, în cazul oamenilor acest obicei pare a fi întâmpinat cu dezgust şi limitat la areale geografice reduse sau în cazul unor situaţii extreme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:24

Un cercetător francez a „spart” sistemul de vot electronic din Moscova bazat be blockchain

Un cercetător francez a „spart” sistemul de vot electronic din Moscova bazat be blockchain

Luna viitoare, la Moscova, va debuta primul sistem de vot electronic bazat pe tehnologia blockchain Ethereum. Acest sistem ar trebui să fie extrem de sigur şi ar trebui să ajute la eficientizarea procesului de votare, cetăţenii putând vota de acasă, de pe oricare dispozitiv doresc. Astfel,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:22

Un cuplu de tineri a murit la câteva minute după căsătorie. Mama mirelui a asistat la accident

Un cuplu de tineri a murit la câteva minute după căsătorie. Mama mirelui a asistat la accident

După ce și-au unit destinele, un bărbat și o femeie din Texas au murit într-un accident rutier, potrivit CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:42

Nicolae Negru: Venirea lui Bolton la Chișinău este un semnal de îngrijorare față de întărirea influenței ruse în R. Moldova

Nicolae Negru: Venirea lui Bolton la Chișinău este un semnal de îngrijorare față de întărirea influenței ruse în R. Moldova

 Vizita de săptămâna viitoare a consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton, nu este deloc întâmplătoare, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. Aceasta are loc în contextul întăririi influenței ruse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:32

Nudiștii, victime preferate ale hoților. Zeci de turiști au rămas fără hainele de pe plajă

Nudiștii, victime preferate ale hoților. Zeci de turiști au rămas fără hainele de pe plajă

Fenomen bizar pe plajele de nudiști din Barcelona: sute de turiști au descoperit că le-au fost furate hainele în timp ce făceau baie în mare.

( ) Citeşte tot articolul

Film 26 August 2019, ora: 08:17

(FILMUL SĂPTĂMĂNII) Mihai Viteazul (1971) Amza Pelea în rol principal, regizat de Sergiu Nicolaescu

(FILMUL SĂPTĂMĂNII) Mihai Viteazul (1971) Amza Pelea în rol principal, regizat de Sergiu Nicolaescu

Film istoric în două părţi: 1. "Călugăreni"; 2. "Unirea".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:09

Cutremur în România, luni dimineață. La ce adâncime s-a produs

Cutremur în România, luni dimineață. La ce adâncime s-a produs

Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade s-a produs luni dimineață în judeţul Vrancea, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:04

Casa Albă: Ceea ce regretă președintele Trump este că nu a mărit mai mult tarifele impuse Chinei

Casa Albă: Ceea ce regretă președintele Trump este că nu a mărit mai mult tarifele impuse Chinei

La doar câteva ore după ce președintele Donald Trump a spus duminică că are îndoieli legate de războiul comercial pe care SUA îl poartă cu China, Casa Albă a insistat să explice comentariul liderului, deoarece acesta a fost "interpretate greșit", scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:01

Platforma DA și PAS vor merge în bloc la alegerile locale și cele parlamentare noi din 20 octombrie dar n-au anunțat încă niciun candidat

Platforma DA și PAS vor merge în bloc la alegerile locale și cele parlamentare noi din 20 octombrie dar n-au anunțat încă niciun candidat

Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) anunţă că membrii săi vor participa alături de cei din Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) în cadrul alegerilor locale generale şi celor parlamentare parţiale din 20 octombrie.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 August 2019, ora: 07:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 AUGUST 2019. BALANȚELE SE ÎNDRĂGOSTESC

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 AUGUST 2019. BALANȚELE SE ÎNDRĂGOSTESC

Horoscopul zilei de 26 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 07:24

Octavian Țîcu: Declarația de Independență a R. Moldova condamnă Pactul Molotov-Ribbentrop și cere lichidarea consecințelor acestuia, ceea ce înseamnă Unirea cu România

Octavian Țîcu: Declarația de Independență a R. Moldova condamnă Pactul Molotov-Ribbentrop și cere lichidarea consecințelor acestuia, ceea ce înseamnă Unirea cu România

Pactul Ribbentrop - Molotov este denunțat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar aceasta stipulează necesitatea de reîntregire, susține istoricul și deputatul Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Radio Chișinău:

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 26 August 2019, ora: 06:44

istorie L-a OTRĂVIT Beria pe Stalin?

L-a OTRĂVIT Beria pe Stalin?

„Când Stalin a venit la putere, Rusia ara pământul cu plugul de lemn. Când el a murit, ţara sa era cea mai mare putere a lumii, întrecută doar de Statele Unite ale Americii” (Winston Churchill). Dacă Stalin ar citi azi cuvintele alese mai sus drept motto,...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 26 August 2019, ora: 04:33

26 august: Sfinții Adrian și Natalia, soții a căror dragoste a învins moartea

26 august: Sfinții Adrian și Natalia, soții a căror dragoste a învins moartea

Povestea Sf. Adrian și Natalia este una dintre cele mai frumoase povești de dragoste ale istoriei. Singura mare deosebire este faptul că nu este o povestire despre plăcere, ci despre durere, durerea mucenicească.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 26 August 2019, ora: 00:42

TOP 10 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

TOP 10 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii Din editia print

Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe. Mai jos găsiți o listă cu fructele de sezon care au nenumărate beneficii asupra...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 00:22

Maia Sandu: Soluția politică pentru conflictul Transnistrean se va găsi mai ușor atunci când cei implicați în scheme vor face mai puțini bani în acest teritoriu

Maia Sandu: Soluția politică pentru conflictul Transnistrean se va găsi mai ușor atunci când cei implicați în scheme vor face mai puțini bani în acest teritoriu

Premierul Maia Sandu își dorește o relație bună cu Federația Rusă, iar parteneriatele strategice cu România,  Ucraina, și Statele Unite. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru postul de radio Europa Eliberă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 00:14

În cadrul „vizitei private” în Moldova, Ministrul rus al Apărării Șoigu a inspectat trupele de ocupație rusești din Transnistria și a distribuit medalii militarilor ruși

În cadrul „vizitei private” în Moldova, Ministrul rus al Apărării Șoigu a inspectat trupele de ocupație rusești din Transnistria și a distribuit medalii militarilor ruși

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat teritoriile ocupate din regiunea transnistreană, după ce s-a întâlnit sâmbătă, la Chişinău, cu președintele Igor Dodon și a participat la evenimentele organizate de Partidul Socialiștilor pentru sărbătorirea a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 14:40

Google a închis 210 de canale YouTube

Google a închis 210 de canale YouTube

Compania Google a anunţat că a dezactivat 210 canale YouTube care acţionau într-o manieră coordonată în încercarea de a răspândi informaţii false despre protestele pro-democraţie de la Hong Kong, relatează postul BBC News, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 11:05

Despre o posibilă paralizie geopolitică

Despre o posibilă paralizie geopolitică

Fiecare zi care trece demonstrează că “înțelegerea politică temporară” dintre blocul „pro-european” ACUM și Partidul Socialiștilor din R. Moldova, pe baza căreia liderii pro-europeni “împart butoanele de putere” cu rușii mobilizați...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 10:29

Năstase se teme să rostească numele lui Dodon și Șoigu pentru a nu-i supăra pe ruși

Năstase se teme să rostească numele lui Dodon și Șoigu pentru a nu-i supăra pe ruși

Cred sincer că niciun om de pe acest Pământ, printr-o vizită la Chișinău, nu poate schimba istoria poporului nostru, anunță Ministrul de Interne Andrei Năstase.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)