Culinar.md

Cea mai bună prăjitură din lume. Reţeta nu este deloc complicată

Povestea Verdens Beste este una fascinantă, după ce se spune că un proprietar de cafenea din nordul Norvegiei, din regiunea Kvæfjord, a cumpărat în anii ’30 rețeta acestei prăjituri cu 200 coroane daneze, o sumă imensă pentru perioada respectivă. Cu toate acestea, se pare că rețeta a devenit celebra și s-a răspândit în întreagă Norvegie, fiind servită la ocazii speciale.

Ingrediente prăjitură Verdens Beste
Rețeta este pentru o prăjitură de 20 pe 30 de cm, cât o tavă mai mică de cuptor. La origini, pare să fie asemănătoare cu deja cunoscutul cremşnit românesc. Acestea sunt ingredientele de care avem nevoie pentru blat şi cremă.

Pentru blat:

100g unt la temperatura camerei
100g zahăr tos
100g făînă
o linguriță praf de copt
un praf de sare
4 gălbenușuri
o linguriță extract de vanilie
4 linguri lapte

Pentru bezea:

4 albușuri
un praf de sare
175g zahăr tos (eu am înlocuit 50g cu zahăr vanilat făcut în casă)
o lingură zeamă de lămâie
75g felii de migdale

Pentru crema:

4 gălbenușuri
40g amidon
100g zahăr tos
450ml lapte
15g unt
2 lingurițe extract de vanilie
3 foi (5g) gelatină + apă rece
300ml smântână pentru frișcă (foarte rece)

Cum se prepară blatul şi bezeaua
Mai întâi se prăjesc puţin feliile de migdale. Migdalele sunt mai bune dacă sunt puțin prăjite, la foc mediu, într-o tigaie în care se amestecă continuu sau la cuptor. Pentru blat trebuie o tavă de cuptor, apetată cu hârtie de copt, apoi unsă cu unt. Cuptorul trebuie încălzit la foc mediu (170-180ºC). Apoi, într-un vas, trebuie cernută făina și amestecată cu praful de copt și sarea, ca apoi să fie lăsată deoparte.

În alt vas, se amestecă untul moale cu zahărul vreo 2 minute până devine cremos, apoi trebuie adăugate gălbenușurile pe rând, mixând după fiecare până la încorporare. A urmat extractul de vanilie și făina, iar la final, cele 4 linguri de lapte. Compoziția obținută nu e lichidă, nu curge, motiv pentru care trebuie intinsă pe suprafaţa tăvii uniform.

Pentru bezea, se bat albușurile spumă cu un praf de sare, apoi se adăugă zeamă de lămâie și zahărul treptat, mixând în continuare până se obține o bezea tare și lucioasă. Bezeaua se întinde peste compoziția de blat din tavă și apoi se presară deasupra feliile de migdale prăjite. Într-un final, se pune tava în cuptor şi se coace timp de 25 de minute la foc mediu. Timpul de coacere poate să difere de la cuptor la cuptor. Ulterior, se lasă blatul să se răcească în tavă.

Cum se prepară crema
Pentru cremă, smântână pentru frișcă trebuie pusă în congelator (ca să se bată bine frișcă, smântână trebuie să fie foarte rece), iar foile de gelatină trebuie lăsate să se hidrateze în apă rece cât să le acopere bine. Ulterior se face crema de patiserie. Se pune laptele împreună cu untul să se infierbante și se mixează totul într-o cratiță cu gălbenușurile şi zahărul până s-au deschis la culoare. Ulterior trebuie adăugat amidonul și amestecat. Apoi se adaugă laptele fierbinte în fir subțire, mixând în continuare până se amestecă tot laptele. Vasul trebuie mutat apoi pe foc mediu, şi se continuă amestecarea continuă cu telul până s-a îngroșat crema. De obicei nu durează mult pentru că laptele este deja fierbinte.

Crema trebuie lăsată să se răcească, amestecând din când în când să nu facă pojghița. La final se adaugă extractul de vanilie și se mai amestecă puţin. Apoi, se hidratează gelatina hidratată pe aburi, se scurge surplusul de apă și se amestecă cu crema călduță. Apoi, aceasta trebuie să se răcească complet. După, se bate frişca semi tare şi se amestecă cu crema rece, aflată la temperatura camerei. Se pune frişca treptat şi se amestecă până totul devine omogen.

Cum se montează cea mai bună prăjitură din lume
Pentru montarea prăjiturii se scoate cu grijă blatul din tavă cu tot cu hârtie, după ce a fost desprins cu un cuțit marginile de tavă. Acesta trebuie tăiat pe orizontală, în două blaturi de dimensiuni egale. Se desprinde o jumătate de blat de hârtie, băgând cu grijă ambele mâini, cu palmele în sus şi se mută pe un alt platou. Apoi, se toarnă crema pe acest blat şi se nivelează. Peste cremă se pune a doua jumătate de blat şi se lasă la frigider pentru a se întări bine crema. am pus cealaltă jumătate de blat și am băgat prăjitură încă jumătate de ora la frigider să se întărească bine crema. Vă dorim poftă bună! 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *