Astăzi 29 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:59
Abonamente

Actualitate 16 Octombrie 2019, ora 14:14

Companiile care poluează cel mai mult planeta

Marime Font

Criza climatică îi inspiră pe oamenii obișnuiți să își depășească limitele. Prietenii tăi, mătușile tale, vechii tăi profi de mate au ajuns să fie arestați, să chiulească de la școală, să mănânce din tomberoane și să jure că nu vor face copii, în speranța că astfel vor împiedica moartea omenirii prin secetă, războaie pentru apă sau dezastre naturale de proporții catastrofice.

Dar alții au făcut fix opusul. Companiile gigant furnizoare de combustibil își continuă activitatea, deși cunosc foarte bine efectele destabilizatoare pe care produsele lor le au asupra mediului tot mai fragil.

Doar o sută de companii sunt responsabile pentru 71% din emisiile de gaze cu efect de seră produse de industria globală din 1988 până azi, conform unui raport din 2017 întocmit de Carbon Disclojure Project (CDP). Dintre ele, 25 de de entități sunt responsabile de producerea a peste jumătate din emisiile globale. CDP susține că istoria arată că acestea au contribuit semnificativ la schimbările climatice.

Dar cine e de vină, mai exact? Deși directorii poate n-au fost direct responsabili pentru toate deceniile de distrugere, se află într-o poziție nefavorabilă pentru că de la ei vin ordinele și banii. Așadar, trebuie trași la răspundere dacă vrem să facem eforturi pentru conservarea Pământului. Recunoașterea celor cinci poluanți principali de pe planetă e un prim pas important.

Cifrele din acest articol sunt luate din raportul CDP din 2017. Autorii raportului ne-au zis că lucrează la statistici noi, însă ne asigură că acestea sunt încă valabile.

Loading...


5: ExxonMobil Corp
Procentajul emisiilor globale: 1,98%
CEO și președinte: Darren Woods

ExxonMobil e singura companie deținută de investitori dintre cei cinci mari poluanți de pe glob și cea mai mare companie de petrol de pe listă. Darren Woods a devenit președinte la începutul lui 2017, după 24 de ani în care a lucrat pentru companie.

Woods susține Acordul de la Paris și i-a scris personal o scrisoare lui Trump ca să-l preseze să respecte acordul climatic. Totuși, un raport InfluenceMap de anul acesta arată că ExxonMobil a cheltuit 41 de milioane de dolari pe an ca să facă lobby pentru blocarea politicilor legate de schimbările climatice.

Firma a fost dată în judecată, în luna octombrie a anului trecut de un procuror general din New York, în urma unor acuzații că ar fi păcălit investitorii cu privire la contribuția companiei la schimbările climatice. Acțiunea legală a urmat după o investigație de trei ani și susține că firma nu a aplicat întotdeauna costurile corecte pentru dioxid de carbon, ci a apelat la unele mai mici sau nu le-a dezvăluit.

ExxonMobil susține că acuzațiile sunt nefondate.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru VICE: „Mulți ani de zile, ExxonMobil a aplicat un cost al dioxidului de carbon oportunităților de investiții, pentru a anticipa impactul financiar total al politicilor guvernamentale viitoare. Declarațiile externe ale ExxonMobil au descris cu exactitate felul în care folosește costul pentru dioxidul de carbon, iar documentele procurorului general arată asta foarte clar.”

Procesul urmează să înceapă în Manhattan luna viitoare.

Între timp, Woods a vorbit despre importanța implicării și a discuției, dar nu a participat la audierea generală a parlamentului european despre negarea schimbărilor climatice din luna martie. Parlamentul european a hotărât să elimine logo-urile firmei ExxonMobil, pentru că nu fusese invitată oficial la audiere.

Un purtător de cuvânt ExxonMobil a zis: „Respingem teoriile care încearcă să descrie observațiile științifice și diferențele de abordare drept negare a schimbărilor climatice. ExxonMobil a condus cercetări împreună cu Departamentul de Energie, academicieni și Panoul Interguvernamental al Organizației Națiunilor Unite pentru Schimbările Climatice timp de patruzeci de ani.

„Am întrerupt finanțarea mai multor grupuri când acestea au luat măsuri extreme care distrăgeau atenția de la discuții importante despre politicile referitoare la climat sau nu erau susținute de știință. Riscul crizei climatice e clar și necesită acțiune. Credem că afacerile, guvernele și cetățenii trebuie să lucreze împreună și vrem să contribuim la găsirea unei soluții. Din 2000 până azi, am investit zece miliarde în tehnologii de scădere a emisiilor, precum captarea dioxidului de carbon și combustibili pe bază de alge.”

4: Compania Națională Iraniană de Petrol
Procentajul emisiilor: 2,28%
CEO: Masoud Karbasian

Compania Națională Iraniană de Petrol e deținută de stat și e a doua cea mai mare companie petrolieră din lume. Poate produce peste patru milioane de barili de țiței brut și peste 750 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi.

Masoud Karbasian a fost ales CEO al CNIP în noiembrie 2018, chiar când administrația Trump a introdus un embargo pe petrol împotriva Iranului. Acesta a fost, anterior, ministru de finanțe al Iranului, dar a fost scos din funcție în luna august a anului trecut pentru că nu a răspuns adecvat la impactul sancțiunilor economice americane, reimpuse din cauza programului nuclear al Iranului.

Pe site-ul CNIP se găsesc doar câteva mențiuni despre schimbările climatice, reponsabilități ecologice și emisii. Dar Karbasian a declarat, în luna iunie, că protecția mediului e un tip de responsabilitate inerent în etica, cultura și credințele firmei sale. Iran a semnat, dar nu a ratificat Acordul de la Paris.

CNIP a refuzat să comenteze, în mai multe rânduri, când i-am cerut părerea despre schimbările climatice.

3: Gazprom OAO
Procentaj al emisiilor globale: 3,91%
CEO: Alexey Miller

Firma rusească Gazprom e cea mai valoroasă companie din Rusia. Alexey Miller e președintele comitetului de management din 2001. Înainte de asta, a fost ministrul de energie al Rusiei.

Sub conducerea lui, Gazprom a devenit prima companie care a început să extragă petrol, în decembrie 2013, din zona arctică, la Prirazlomnoye, despre care se spune că ar conține peste șaptezeci de milioane de tone. Compania pregătește construcția unei conducte imense de gaz care va străbate Europa. Conducta de gaz Nord Stream 2 va conecta Rusia cu Germania, dar criticii proiectului, printre care prim-ministrul britanic Boris Johnson, președintele Donald Trump și președintele Consiliului European Donald Tusk, au numit proiectul „diviziv”, pe motiv că va face din Germania un ostatic al Rusiei.

Miller a fost inclus anul trecut pe o listă de sancțiuni a Statelor Unite și s-a declarat mândru de asta. Sancțiunile aveau scopul de a penaliza Rusia pentru diverse activități, cum ar fi intervenția în alegerile electorale americane.

Gazprom a fost prima companie de petrol și gaz din Rusia care a dezvoltat o politică ecologistă, iar pe site-ul ei spune că ia mereu măsuri adecvate pentru a-și îmbunătăți performanțele ecologice, prin setarea unor target-uri ecologiste și antrenarea angajaților.

Nici Gazprom OAO nu ne-a răspuns la e-mail-uri.

2: Compania de Petrol a Arabiei Saudite (Aramco)
Procentaj al emisiilor globale: 4,50%
CEO: Amin H Nasser

Aramco e deținută de statul saudit, e cea mai profitabilă companie din lume și cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră în sectorul de combustibil fosil. Compania susține că petrolul și gazul vor rămâne esențiale pentru nevoile globale de energie din cauză că, spune Nasser, „alternativele nu vor fi pregătite să furnizeze energie adecvată și accesibilă pentru multă vreme”.

Planurile de cotare a companiei la bursă pe două trilioane de dolari au fost reactivate recent. Oferta publică inițială se estimează că va fi cea mai mare din lume.

Nasser a devenit CEO la Aramco în 2015, după 33 de ani de lucru la firmă. A început ca inginer în departamentul de producție. Are o diplomă în inginerie petrolieră la Universitatea de Petrol și Minerale a Regelui Fahd din Dhahran.

Nasser a zis că firma lui e hotărâtă să reducă emisiile de gaze de seră și să finanțeze tehnologii care să creeze avantaje considerabile pentru mediu.

Aramco nu a răspuns nici el e-mail-urilor noastre.

1: China (Cărbune)
Procentaj al emisiilor globale: 14,32%
CEO: Statul

China, unde emisiile de carbon sunt reprezentate de stat și producția e divizată în mai multe grupuri industriale deținute de stat, e cel mai mare producător și consumator de cărbune. E și cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră, iar poluarea aerului cauzează 1,6 milioane de decese premature în țară în fiecare an, conform unui raport al Institutului ONU pentru Sănătate.

China a semnat Protocolul de la Kyoto în 1998 – dar a fost scutită de obiectivele de reducere a emisiilor – și a ratificat Acordul de la Paris în 2016. În mod surprinzător, a reușit să atingă cota de carbon din 2020 cu trei ani mai devreme, când a redus emisiile de dioxid de carbon cu 46 de procente față de nivelul din 2005, la sfârșitul lui 2017.

Totuși, producția de cărbune a Chinei a crescut cu 2,6 procente, la 1,76 miliarde de tone în prima jumătate a acestui an, iar aprobările pentru proiectele de construcție a unor mine noi au crescut de cinci ori în aceeași perioadă. Fotografiile din satelit arată că anul trecut s-au reluat construcțiile unor uzine pe bază de cărbuni – o mișcare care arată că producția și consumul de cărbune ar putea crește, în ciuda reducerii emisiilor.

Capacitatea țării de a produce energie pe bază de cărbune va crește și probabil va atinge un punct culminant în 2030.

https://www.vice.com/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 29 Ianuarie 2020, ora: 18:59

FOTO / DOCUMENTE DIN ARHIVĂ - Cum eroul Lomakin de la Răscăieți a murit de trei ori (PAGINA DE ISTORIE cu Gheorghe Mărzencu)

FOTO / DOCUMENTE DIN ARHIVĂ - Cum eroul Lomakin de la Răscăieți a murit de trei ori (PAGINA DE ISTORIE cu Gheorghe Mărzencu)

Acum cinci decenii, regimul sovietic de ocupație a înălțat un memorial, lângă satul Răscăieți, raionul Ștefan-Vodă, consacrat unui grup de eroi ai URSS, care cică și-au săvărșit fapta eroică, prin acele locuri. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:38

O companie imobiliară și-a trimis clienții în Laponia, imagini din călătorie​

O companie imobiliară și-a trimis clienții în Laponia, imagini din călătorie​

Când erai copil, toate poveștile îți spuneau că Moș Crăciun tăiește în Laponia. Nu-i așa că îți părea o destinație imposibilă și încercai să ajungi acolo măcar în vis?​

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 09:32

Curtea de Apel Chișinău examinează astăzi recursul împotriva eliberării ex-premierului Vlad Filat

Curtea de Apel Chișinău examinează astăzi recursul împotriva eliberării ex-premierului Vlad Filat

Recursul depus de către noua administrație a Penitenciarului nr. 13 împotriva eliberării condiționate a fostului premier Vlad Filat urmează să fie examinat azi, 29 ianuarie, la Curtea de Apel Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:25

Apple a dat din nou lovitura pe plan mondial! Venituri uriaşe în 2019

Apple a dat din nou lovitura pe plan mondial! Venituri uriaşe în 2019

Apple a transmis recent valoarea veniturilor companiei în 2019. Suma este cu adevărat una consistentă, trecând de pragul de 90 de miliarde de dolari. Mai mult de atât, numărul dispozitivelor active a trecut de 1.5 miliarde.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 29 Ianuarie 2020, ora: 09:22

Dieta din 2050, complet diferită de cea de acum: ce vom mânca din cauza exploziei populației

Dieta din 2050, complet diferită de cea de acum: ce vom mânca din cauza exploziei populației

 În cazul în care nu ești vegetarian sau vegan, iar dieta ta include proteine de origine animală, până în 2050, regimul tău se va schimba semnificativ.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:21

Lipsa zăpezii, bariera agriculturii în 2020: Luna februarie este critică pentru cereale

Lipsa zăpezii, bariera agriculturii în 2020: Luna februarie este critică pentru cereale

Lipsa zăpezii din iarnă şi temperaturile ridicate pentru acest anotimp au avut un impact negativ asupra culturilor de cereale şi oleaginoase însămânţate în toamna anului 2019, astfel că în unele zone ale ţării grâul tinde să se usuce. Rapiţa are, de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:17

Guvernul Orban vrea ca alegerile anticipate şi localele să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de cel mult o săptămână

Guvernul Orban vrea ca alegerile anticipate şi localele să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de cel mult o săptămână

Guvernul vrea ca alegerile anticipate și alegerile locale să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de o zi sau maximum o săptămână, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:14

Kremlinul denunţă afirmaţiile ”insultătoare” ale preşedintelui ucrainean la adresa Uniunii Sovietice

Kremlinul denunţă afirmaţiile ”insultătoare” ale preşedintelui ucrainean la adresa Uniunii Sovietice Foto: AFP

Kremlinul a formulat critici virulente marţi la adresa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru că a afirmat că URSS a avut partea sa de responsabilitate în izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, ‘complotând’ cu naziştii la invadarea Poloniei în...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 08:30

Vești proaste pentru Liviu Dragnea care se află de câteva luni în închisoare. Acesta va rămâne după gratii pentru foarte mult timp, după ultimele declarații care au apărut în spațiul public. Este vorba despre cazul Belina, în care este implicat fostul lider al PSD.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 29 Ianuarie 2020, ora: 08:24

APCE a pus la îndoială legalitatea delegației moldovenești din cauza neincluderii reprezentanților Partidului ȘOR

APCE a pus la îndoială legalitatea delegației moldovenești din cauza neincluderii reprezentanților Partidului ȘOR

În cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care are loc în aceste zile, a fost abordată problema recunoașterii legitimității delegației din partea Republicii Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 08:13

Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat la 132; Japonia îşi evacuează cetăţenii

Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat la 132; Japonia îşi evacuează cetăţenii

Numărul celor morți din cauza noului coronavirus din China a urcat miercuri abrupt până la 132, fiind consemnate aproape 1.500 de noi cazuri, transmite Reuters. Japonia și-a scos cu avionul cetățenii din Wuhan epicentrul epidemiei, o acțiune similară fiind desfășurată miercuri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 08:03

Noul investitor de la Aeroportul Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi un nou Terminal

Noul investitor de la Aeroportul Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi un nou Terminal

Investitorul Aeroportului Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi noul Terminal

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 07:50

Toate partidele din guvernul și parlamentul bulgar, precum și aproape toate ziarele bulgăreşti lucrează pentru interesele Rusiei

Toate partidele din guvernul și parlamentul bulgar, precum și aproape toate ziarele bulgăreşti lucrează pentru interesele Rusiei

Acest lucru este deosebit de vizibil mai ales în implementarea proiectelor energetice, care ori contrazic logica economică (cum ar fi continuarea Turk Stream prin Bulgaria) ori amenință direct securitatea națională (Centrala Nucleara de la Belene), scriu bulgarii de la Dnevnik,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 07:47

România și SUA își vor coordona acțiunile privind situația din R.Moldova

România și SUA își vor coordona acțiunile privind situația din R.Moldova

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a discutat astăzi cu ambasadorul american în România, Adrian Zuckerman, despre situația din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 29 Ianuarie 2020, ora: 07:43

Când se va juca semifinala dintre Simona Halep și Garbine Muguruza

Când se va juca semifinala dintre Simona Halep și Garbine Muguruza

Organizatorii de la Australian Open au anunțat programul de joi, zi în care vor avea loc semifinalele de pe tabloul de simplu feminin.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Ianuarie 2020, ora: 06:29

(FOTO) Igor Dodon a fost surprins în avion citind o carte despre Winston Churchill

(FOTO) Igor Dodon a fost surprins în avion citind o carte despre Winston Churchill

Președintele țării Igor Dodon a fost din nou surprins călătorind în clasa econom într-o cursă avia, cel mai probabil, spre Strasbourg. Pe durata zborului, unii pasageri l-au surprins pe Igor Dodon citind o carte despre viața și activitatea premierului britanic Winston...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 04:28

Peștele care îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii la ce pericole te expui

Peștele care îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii la ce pericole te expui

Este unul dintre cei mai toxici peşti, dar, cu toate acestea, şi tu l-ai consumat cel puţin o dată! Deşi se găteşte extrem de uşor, îţi distruge sănătatea şi medicii recomandă evitarea consumului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 00:10

OPINIE /// De ce nu ar trebui să ne speriem de virusul ucigaș

OPINIE /// De ce nu ar trebui să ne speriem de virusul ucigaș

Că așa scrie presa: ucigaș, ucigaș, ucigaș. Dar dacă ne uităm cu atenție, observăm că nu e chiar așa de ucigaș. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 22:37

BREAKING /// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

BREAKING /// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

 Un cutremur puternic, cu o magnitudine de 7,7, a zguduit sudul Cubei şi Jamaica, în nord-vest, marţi, la ora locală 14.00. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 11:20

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

 Preşedintele Klaus Iohannis îşi reafirmă intenţia de a-l propune premier pe Ludovic Orban în situaţia în care va fi nevoie de constituirea unui nou Executiv. Întrebat dacă are o soluţie de rezervă pentru organizarea alegerilor anticipate, în situaţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Președintele Igor Dodon este un cronicar meticulos al întrevederilor informale pe care le are cu liderii statelor occidentale și nu numai pe culoarele unor reuniunii internaționale. Aceste întrevederi nu-și au însă, în viața politică de zi cu zi, o continuare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:39

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a elaborat un infografic „Justiția din Republica Moldova: Salariile judecătorilor și procurorilor”, pentru informarea publicului despre sistemul de justiție din Republica Moldova prin prisma informației statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:16

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Deputatul Iurie Reniță a făcut un apel către Guvernul României și Autoritatea Națională pentru Cetățenie să caute urgent soluții pentru cei peste 230 000 de basarabeni care așteaptă de ani de zile redobândirea cetățeniei române.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 28 Ianuarie 2020, ora: 10:06

AUDIERI /// Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă (Unimedia)

AUDIERI /// Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă (Unimedia)

Deputatul Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 28 Ianuarie 2020, ora: 08:47

opinie Gheorghe Erizanu: Un duel ipocrit: Pușkin & Kogălniceanu

Gheorghe Erizanu: Un duel ipocrit: Pușkin & Kogălniceanu

Președintele Dodon anunță reparații de peste jumătate de milion pentru Casa-muzeu Pușkin din Chișinău. Reparația va începe în martie-aprilie curent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:37

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Atacurile asupra unor pagini de internet ale unor instituţii de stat şi ale unor organizaţii din Europa şi Orientul Mijlociu se crede că sunt opera unor hackeri care acţionează în interesul guvernului turc, potrivit relatărilor agenţiei Reuters, care citează trei demnitari...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)