Actualitate

De ce CORONAVIRUSUL nu este motiv de panică în România

Cum e situația în prezent
În esență, virusul cunoscut sub numele oficial de 2019-nCoV reprezintă o tulpină a coronavirusului care nu a mai fost identificată anterior la om. A fost depistat inițial în orașul Wuhan din China. Faptul că există puține informațiii despre acesta este principalul motiv de îngrijorare, dar și faptul că se poate transmite de la om la om.

La data de 30 decembrie, un raport OMS arată că există 7818 de cazuri de infecție confirmate la nivel global, 170 de decese în China și 18 în afara teritoriului acesteia. Asta înseamnă că procentul de mortalitate este, în prezent, de aproximativ 2%. Cei mai mulți dintre aceștia se confruntau deja cu probleme de sănătate.

La nivel european, nu au fost raportate decât 10 cazuri de infecție cu virusul din Wuhan. În România au fost doar câteva cazuri suspecte, dar, cel mai probabil, presupunerile s-au datorat tot panicii instalate la nivel internațional.

De asemenea, dintre toate cazurile, există un singur caz în care o persoană s-a infectat cu virusul deși nu călătorise în China.

De ce ar trebui să fi mai preocupat de gripă decât de coronavirus
Frica de contactare a virusului este foarte mare și în România. Totuși, acesta nu este tocmai un motiv de panică.. Asta nu înseamnă că virusul Wuhan nu este periculos. Totuși, trebuie reținut faptul că este mult mai probabil să ajungi să fii infectat cu virusul gripal decât să fii infectat cu coronavirus.

Gripa comună provoacă până la 5 milioane de cazuri de boli severe la nivel mondial și ucide până la 650.000 de oameni în fiecare an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA estimează că au existat cel puțin 15 milioane de boli de gripă pentru sezonul 2019-2020, 140.000 de spitalizări și 8.200 de decese în S.U.A.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în sezonul 2019 – 2019, în România s-au înregistrat deja zece decese provocate de gripă, la pacienți din mai multe județe.

Evident, coronavirusul este periculos, a omorât oameni și probabil va mai cauza câteva decese. Totuși, starea de urgență internațională este, în realitate, mai puțin înficoșătoare decât sună. Decizia OMS se referă mai mult la găsirea unor modalități de finanțare mai bune, încercarea împiedicării răspândirii problemei decât despre alertarea întregului glob sau despre riscul tău personal de a te îmbolnăvi.

Ce să faci în perioada asta
Chiar dacă infectarea cu cronavirus este destul de puțin probabilă, precauția este bună, atâta timp cât nu este dusă la extrem. OMS are câteva recomandări pe care să le urmezi pentru a rămâne sănătos în perioada aceasta. Partea bună e că se aplică și în cazul gripei, deci nu sunt de neglijat:

Curăți-ți mâinile des, cu ajutorul gelurilor sau spray-urilor pe bază de alcool sau cu săpun și apă;
Când tușești și strănuți, acoperă-ți gura și nasul cu încheietura cotului sau cu un șervețel. Aruncă imediat șervețelul și spală-te pe mâini;
Evită contactul de aproape cu oricine are febră și tuse;
Dacă ai febră, dificultăți respiratorii și tușeși, solicită asistență medicală din timp și împărtășește istoricul anterior de călătorie;
Când vizitezi piețele cu organisme vii din zonele care se confruntă în prezent cu cazuri de coronavirus, evită contactul direct neprotejat cu animalele vii și suprafețele care au contact cu animalele;
Consumul de produse de origine animală crude sau gătite insuficient trebuie evitat. Carnea crudă, laptele sau organele de origine animală trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimente necoapte, conform bunelor practici de siguranță a alimentelor. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *