Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 22 Februarie 2019
Abonamente

Social 3 Mai 2016, ora 07:45    Din editia print

De ce suntem săraci?

Marime Font

După colapsul Uniunii Sovietice, R. Moldova s-a confruntat cu cea mai profundă și prelungită recesiune în rândul țărilor în curs de tranziție, iar creșterea survenită a nivelului sărăciei a transformat-o, la etapa actuală, în cea mai săracă țară din Europa. 

De ce, la mai bine de 20 de ani de la obținerea independenței, cea mai mare parte a cetățenilor încă trăiesc la limita existenței?! Acest lucru am încercat să-l aflăm de la oamenii simpli pe care i-am întâlnit pe străzile din Chișinău.
 
Maria, pensionară, Stăuceni

Moldovenii îs săraci, fiindcă cei de la guvernare se gândesc numai la dânşii. Eu trăiesc cu o pensie de câteva sute de lei, iar ei se scaldă în bani. Cum țara asta să nu fie săracă dacă nimeni nu vrea să schimbe lucrurile. Tinerii pleacă peste hotare, iar noi, cei mai bătrâni nu mai avem puteri să ridicăm Moldova din genunchi.


Igor, 31 de ani, Chișinău

Cauza principală este lipsa de educație. Majoritatea se gândesc să plece în străinătate înainte de a finaliza clasa a 9-a. O altă explicație este lipsa de implicare. Mulți nici nu-și caută de lucru, dar se plâng că nu au un loc de muncă și că în țara asta nu sunt perspective. Un alt factor foarte important este plecarea părinților peste hotare și venirea generației de bani gata. Aceștia sunt deprinși să trăiască pe spatele mamei și al tatălui și nu sunt în stare să schimbe lucrurile. Să nu uităm și de sistemul pe care l-a creat acest pseudostat. Acum totul se face artificial, iar salariile mici și munca la negru îi determină pe mulți oameni să-și caute norocul în altă parte.

Doina, 27 de ani, Chișinău

Pentru că şi-au pierdut credinţa şi speranţa în grija lui Dumnezeu, care tot timpul a purtat de grijă celor săraci. Pentru că nu mai învaţă din legea lui Dumnezeu că trebuie să îşi iubească aproapele ca pe sine însuşi şi pe Dumnezeu mai presus decât orice. Pentru că sunt leneşi, nu iubesc cartea, nu învaţă şi nu investesc suficient în dezvoltarea lor personală. Le este frică să primească noi provocări şi se blochează, în loc să fie creativi şi să caute inteligent soluţii. Pentru că preferă să se plângă şi să acuze pe toţi în jur, decât să se uite în oglindă şi să îşi spună că ei sunt viitorul şi de ei depinde calitatea vieţii lor, a familiei lor şi a întregii societăţi.

Gheorghe, 64 de ani, Telenești

N-aș spune că toți moldovenii sunt săraci, însă inegalitatea dintre cei bogați și cei săraci este foarte mare. Mulți oameni din R. Moldova au un salariu mai mic decât salariul mediu. Moldovenii trăiesc în mizerie, aruncă gunoiul peste tot, iar în rezultat apele din fântâni sunt poluate. Educația în școli și universități lasă mult de dorit. Avem profesori prea slab pregătiți, așa încât studenții trebuie să învețe totul din nou, atunci când se angajează undeva. Statului nu-i pasă de cei care au nevoie de ajutor. Bisericilor tot nu le pasă de populație, asta deși popii umblă în mașini de lux. Nu avem o legislație efectivă care ar preveni furturile de milioane - sistemul judiciar este putred și corupt.

Mariana, 52 de ani, Chișinău

La câte Porshe-uri și alte mașini luxoase sunt pe străzile Capitalei nici nu ştiu cât de săraci sunt moldovenii noștri. Totuși cei care o duc greu nu ştiu a cheltui eficient banii. Mulți preferă să îngroape sume enorme într-o nuntă, în loc să investească, spre exemplu, într-o afacere, cât de mică. Atunci când primesc bani de la rudele de peste hotare, îi cheltuiesc pe haine şi mâncare. Unii dau sume enorme pe contracte la drept şi economie, iar după absolvire sug din deget și nu-și găsesc loc de muncă.

Andrei, profesor, 46 de ani, Chișinău

Moldovenii îs săraci, fiindcă aşa vrea conducerea, căci oamenii flămânzi şi proşti sunt uşor de manipulat. Intelectualii trebuie să trăiască de la salariu la salariu și nu sunt motivați sub nicio formă de actuala guvernare. Cu cât țara este mai săracă, cu atât ei au mai multă autoritate și putere. Cu asemenea atitudine nu scăpăm noi degrabă de sărăcie.

Tatiana, 27 de ani, Chișinău

Oameni săraci există în orice colț al lumii. Chiar și cele mai bogate țări au cetățeni care abia își duc zilele. În cazul R. Moldova situația este cu atât mai tragică, cu cât moldovenii pe lângă faptul că nu au, nici nu fac nimic ca să aibă. Mulți așteaptă ca statul să le dea totul de-a gata. Să aștepți ajutor din partea celor care conduc țara este la fel cum ai sta în gară așteptând trenul, deși știi că acesta n-o să mai vină. Puțini sunt cei care își iau viața în mâini și caută o altă cale. Fiecare om este creatorul propriului destin: pui mâna și îți faci scenariul pe care vrei să-l trăiești. Statul are nevoie de cetățeni în campania electorală, după, uită de ei ca de un vis urât.

Veaceslav, 38 de ani, Chișinău

Moldovenii cheltuiesc mult și irațional. Spre exemplu, la mesele de sărbătoare cumpără multe alimente de care nu au nevoie și fac risipă de mâncare. Pe lângă asta, pe noi ne sărăcesc prețurile exagerate la gaze, la energie electrică, problemele cu regiunea transnistreană și embargourile impuse de Rusia. Conaționalii noștri sunt capabili să schimbe lucrurile spre bine, doar că trebuie un pic să se autoeduce și să fie mai responsabili.

Liliana, 32 de ani, Chișinău

Sărăcia moldovenilor este influențată de mai mulți factori, atât de nivel național, cât și individual. Sunt responsabili atât reprezentanții statului, care ar trebui să elaboreze și să aplice politici de combatere a sărăciei, dar și fiecare dintre noi. Întotdeauna există cel puțin o soluție pentru fiecare problemă, deci, este nevoie doar de voință. Doar persoanele în etate și cei care nu au o stare de sănătate, care să le permită să muncească, trebuie să se bazeze pe susținerea celor de la conducere. Eu, spre exemplu, atunci când mi se măresc cheltuielile, caut soluții și opțiuni să-mi măresc veniturile.

Carolina, 25 de ani, Chișinău

Este ușor de dat vina pe cei de la putere, dar cauza sărăciei suntem noi, cetățenii. Deși suntem un popor cu diferite capacități, mulți preferă să lenevească și așteaptă să le cadă totul din pod. Cunosc cazuri concrete, multe persoane nu vor să-și schimbe zona de confort pentru a obține ceva mai bun. Totuși cred că principala cauză a sărăciei din țara noastră este fudulia. Oamenii cumpără lucruri de care nu au nevoie doar pentru a le arăta celor din jur că trăiesc bine. Ce folos că au casă sau mașină, dacă nu au nici cel mai mic grad de cultură generală. Ar trebui să luăm exemplu de la europeni, ei trăiesc simplu, chiar dacă au milioane.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)