Astăzi 17 Noiembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 16 Noiembrie 2018
Abonamente

Social 3 Mai 2016, ora 07:45    Din editia print

De ce suntem săraci?

Marime Font

După colapsul Uniunii Sovietice, R. Moldova s-a confruntat cu cea mai profundă și prelungită recesiune în rândul țărilor în curs de tranziție, iar creșterea survenită a nivelului sărăciei a transformat-o, la etapa actuală, în cea mai săracă țară din Europa. 

De ce, la mai bine de 20 de ani de la obținerea independenței, cea mai mare parte a cetățenilor încă trăiesc la limita existenței?! Acest lucru am încercat să-l aflăm de la oamenii simpli pe care i-am întâlnit pe străzile din Chișinău.
 
Maria, pensionară, Stăuceni

Moldovenii îs săraci, fiindcă cei de la guvernare se gândesc numai la dânşii. Eu trăiesc cu o pensie de câteva sute de lei, iar ei se scaldă în bani. Cum țara asta să nu fie săracă dacă nimeni nu vrea să schimbe lucrurile. Tinerii pleacă peste hotare, iar noi, cei mai bătrâni nu mai avem puteri să ridicăm Moldova din genunchi.


Igor, 31 de ani, Chișinău

Cauza principală este lipsa de educație. Majoritatea se gândesc să plece în străinătate înainte de a finaliza clasa a 9-a. O altă explicație este lipsa de implicare. Mulți nici nu-și caută de lucru, dar se plâng că nu au un loc de muncă și că în țara asta nu sunt perspective. Un alt factor foarte important este plecarea părinților peste hotare și venirea generației de bani gata. Aceștia sunt deprinși să trăiască pe spatele mamei și al tatălui și nu sunt în stare să schimbe lucrurile. Să nu uităm și de sistemul pe care l-a creat acest pseudostat. Acum totul se face artificial, iar salariile mici și munca la negru îi determină pe mulți oameni să-și caute norocul în altă parte.

Doina, 27 de ani, Chișinău

Pentru că şi-au pierdut credinţa şi speranţa în grija lui Dumnezeu, care tot timpul a purtat de grijă celor săraci. Pentru că nu mai învaţă din legea lui Dumnezeu că trebuie să îşi iubească aproapele ca pe sine însuşi şi pe Dumnezeu mai presus decât orice. Pentru că sunt leneşi, nu iubesc cartea, nu învaţă şi nu investesc suficient în dezvoltarea lor personală. Le este frică să primească noi provocări şi se blochează, în loc să fie creativi şi să caute inteligent soluţii. Pentru că preferă să se plângă şi să acuze pe toţi în jur, decât să se uite în oglindă şi să îşi spună că ei sunt viitorul şi de ei depinde calitatea vieţii lor, a familiei lor şi a întregii societăţi.

Gheorghe, 64 de ani, Telenești

N-aș spune că toți moldovenii sunt săraci, însă inegalitatea dintre cei bogați și cei săraci este foarte mare. Mulți oameni din R. Moldova au un salariu mai mic decât salariul mediu. Moldovenii trăiesc în mizerie, aruncă gunoiul peste tot, iar în rezultat apele din fântâni sunt poluate. Educația în școli și universități lasă mult de dorit. Avem profesori prea slab pregătiți, așa încât studenții trebuie să învețe totul din nou, atunci când se angajează undeva. Statului nu-i pasă de cei care au nevoie de ajutor. Bisericilor tot nu le pasă de populație, asta deși popii umblă în mașini de lux. Nu avem o legislație efectivă care ar preveni furturile de milioane - sistemul judiciar este putred și corupt.

Mariana, 52 de ani, Chișinău

La câte Porshe-uri și alte mașini luxoase sunt pe străzile Capitalei nici nu ştiu cât de săraci sunt moldovenii noștri. Totuși cei care o duc greu nu ştiu a cheltui eficient banii. Mulți preferă să îngroape sume enorme într-o nuntă, în loc să investească, spre exemplu, într-o afacere, cât de mică. Atunci când primesc bani de la rudele de peste hotare, îi cheltuiesc pe haine şi mâncare. Unii dau sume enorme pe contracte la drept şi economie, iar după absolvire sug din deget și nu-și găsesc loc de muncă.

Andrei, profesor, 46 de ani, Chișinău

Moldovenii îs săraci, fiindcă aşa vrea conducerea, căci oamenii flămânzi şi proşti sunt uşor de manipulat. Intelectualii trebuie să trăiască de la salariu la salariu și nu sunt motivați sub nicio formă de actuala guvernare. Cu cât țara este mai săracă, cu atât ei au mai multă autoritate și putere. Cu asemenea atitudine nu scăpăm noi degrabă de sărăcie.

Tatiana, 27 de ani, Chișinău

Oameni săraci există în orice colț al lumii. Chiar și cele mai bogate țări au cetățeni care abia își duc zilele. În cazul R. Moldova situația este cu atât mai tragică, cu cât moldovenii pe lângă faptul că nu au, nici nu fac nimic ca să aibă. Mulți așteaptă ca statul să le dea totul de-a gata. Să aștepți ajutor din partea celor care conduc țara este la fel cum ai sta în gară așteptând trenul, deși știi că acesta n-o să mai vină. Puțini sunt cei care își iau viața în mâini și caută o altă cale. Fiecare om este creatorul propriului destin: pui mâna și îți faci scenariul pe care vrei să-l trăiești. Statul are nevoie de cetățeni în campania electorală, după, uită de ei ca de un vis urât.

Veaceslav, 38 de ani, Chișinău

Moldovenii cheltuiesc mult și irațional. Spre exemplu, la mesele de sărbătoare cumpără multe alimente de care nu au nevoie și fac risipă de mâncare. Pe lângă asta, pe noi ne sărăcesc prețurile exagerate la gaze, la energie electrică, problemele cu regiunea transnistreană și embargourile impuse de Rusia. Conaționalii noștri sunt capabili să schimbe lucrurile spre bine, doar că trebuie un pic să se autoeduce și să fie mai responsabili.

Liliana, 32 de ani, Chișinău

Sărăcia moldovenilor este influențată de mai mulți factori, atât de nivel național, cât și individual. Sunt responsabili atât reprezentanții statului, care ar trebui să elaboreze și să aplice politici de combatere a sărăciei, dar și fiecare dintre noi. Întotdeauna există cel puțin o soluție pentru fiecare problemă, deci, este nevoie doar de voință. Doar persoanele în etate și cei care nu au o stare de sănătate, care să le permită să muncească, trebuie să se bazeze pe susținerea celor de la conducere. Eu, spre exemplu, atunci când mi se măresc cheltuielile, caut soluții și opțiuni să-mi măresc veniturile.

Carolina, 25 de ani, Chișinău

Este ușor de dat vina pe cei de la putere, dar cauza sărăciei suntem noi, cetățenii. Deși suntem un popor cu diferite capacități, mulți preferă să lenevească și așteaptă să le cadă totul din pod. Cunosc cazuri concrete, multe persoane nu vor să-și schimbe zona de confort pentru a obține ceva mai bun. Totuși cred că principala cauză a sărăciei din țara noastră este fudulia. Oamenii cumpără lucruri de care nu au nevoie doar pentru a le arăta celor din jur că trăiesc bine. Ce folos că au casă sau mașină, dacă nu au nici cel mai mic grad de cultură generală. Ar trebui să luăm exemplu de la europeni, ei trăiesc simplu, chiar dacă au milioane.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)