Sănătate

Detoxifierea de toamnă

O cură de detoxifiere ţinută în această perioadă ajută organismul să se revigoreze şi sporeşte tonusul psihic. Fructele şi legumele reprezintă combinaţia ideală pentru a elimina toxinele din organism.

Toamna este sezonul ce abundă în fructe şi legume, astfel că o cură de detoxifiere poate fi uşor ţinută în această perioadă, ele reprezentând combinaţia ideală pentru a elimina toxinele din organism. Există mai multe tipuri de cure pentru detoxifiere, Culinar.md însă le recomandă pe cele mai puţin drastice, care nu folosesc un singur fruct sau legumă, ci combină mai multe alimente din aceeaşi categorie – e important, pentru că organismul are nevoie de variaţia hranei, chiar şi într-o astfel de cură. O cură cu fructe asigură un suport energetic suficient şi totodată detoxifică organismul.

Cum se ţine cura de detoxifiere?
Înainte de toate, un proces de detoxifiere – ca, de altfel, orice alt proces care implică toate sistemele organismului – nu poate da randament într-o singură zi, fiind nevoie de timp pentru acomodare. De aceea, înainte cu o săptămână de cură, se recomandă să modificaţi regimul alimentar, din care trebuie să scoateţi grăsimile de orice fel (mai puţin uleiul din salate), mezelurile, mâncărurile prăjite sau fast-food, să diminuaţi făinoasele (poate doar două felii de pâine la masă), să excludeţi dulciurile cu cremă şi alte produse de patiserie (aveţi voie doar puţină ciocolată). Se recomandă să beţi zilnic minimum doi litri de lichide, măcar o cană cu lapte şi una cu ceai (de orice fel, dar îndulcit fie cu o linguriţă de miere, fie cu una de zahăr), peste care adăugaţi zeamă de lămâie, în rest – doar apă plată. Sucurile, chiar şi cele naturale, nu sunt recomandate.

Orientativ, dimineaţa puteţi mânca cereale cu lapte, brânză, ou fiert; până la masa de prânz puteţi lua o gustare reprezentată de un fruct; la prânz alegeţi un singur fel de mâncare – mâncaţi fără garnitură sau doar garnitură, fără desert. Puteţi mânca pui sau peşte la grătar/cuptor/fiert. Aveţi voie din nou la două gustări până la cină, una cu fructe, alta cu un iaurt. La cină mâncaţi ceva uşor, fără grăsimi şi neenergizant (nu fructe sau cereale) – de exemplu, o supă, o garnitură caldă, brânzeturi, o salată uşoară.

Faceţi astfel încât să intraţi în iarnă cu un organism sănătos şi detoxifiat la maximum.

(M. T.)

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *