Actualitate

Efectul Greta Thunberg a dus la dublarea numărului de cărţi vândute despre mediu pentru copii

Numărul cărților noi pentru copii, despre criza climatică, încălzirea globală sau lumea naturală s-a dublat în ultimele 12 luni, potrivit Nielsen Book Research. La fel și vânzările. Printre aceste cărți se numără cărți ilustrate, precum „A Wild Child’s Guide to Endangered Animals”, romane despre catastrofe climatice apocaliptice, cum ar fi „Where the River Runs Gold” sau ghiduri despre „cum să” (de exemplu, „Kids Fight Plastic”). Editorii vizează o multitudine de noi titluri de ficțiune și non-ficțiune către tinerii cititori, inspirați de Greta Thunberg, cea care a participat la campanii de mediu pe tema crizei climatice.

„Earth Heroes”, care o are pe Thunberg pe copertă, este una dintre aceste cărți. O colecție de povești scrise de jurnalistul de turism Lily Dyu despre 20 de inventatori și conservatori din toată lumea, printre care David Attenborough, Yin Yuzhen, Stella McCartney și Thunberg.

„Cu siguranță că aș spune că a fost un efect produs de Greta Thunberg”, a spus Rachel Kellehar, șefa departamentului de nonficțiune de la editura Nosy Crown, care a publicat cartea, potrivit The Guardian. „A ridicat apetitul tinerilor pentru schimbare, iar asta a crescut apetitul nostru, al editorilor, pentru povești care îi inspiră pe cititorii noștri să facă aceste schimbări”. Cartea va ajunge pe rafturile librăriilor la începutul lunii octombrie, chiar înainte ca Grete Thunberg să afle dacă va primi premiul Nobel pentru pace.

Mesajul cărții este: nu ești singur și că poți face o diferență, spune ea. „Simțim că este important să transmitem mesajul ăsta cât mai repede cu putință, care este parțial determinat de efectul Greta. Chiar dacă ea va câștiga sau nu premiul Nobel pentru pace, luna octombrie va fi un moment cheie. Greta face lucruri incredibile, dar și alți oameni din jurul lumii, despre care nu ai auzit niciodată, fac lucruri uimitoare. De la fetele din Tunisia care au reușit să interzică pungile din plastic, la un inginer din India care creează ghețari artificiali, aceasta este o carte despre oamenii care găsesc diferite modalități prin care luptă față de schimbările climatice”, a mai zis Rachel Kellehar.

Editura internațională Bloomsbury va publica o colecție similară, „Fantastically Great Women who Saved the Planet”, de Kate Pankhurst, în februarie. Va cuprinde povești din istorie care și-au dedicat viețile studierii, conservării și protejării planetei Pământ.

Isobel Doster, redactor principal în departamentul de non-ficțiune pentru copii, a observat, de asemenea, un „efect Thunberg” – o „adevărată sete” pentru autorii care scriu despre modele pe care copiii le pot privi și despre acțiunile pe care la care pot lua parte pentru a preveni schimbările climatice.

Plasticul este, de asemenea, un subiect foarte abordat în cărțile de nonficțiune. De exemplu, editura Walker Books a lansat, de curând, „Tale of a Toothbrush”, o poveste de MG Leonard care urmărește călătoria unei periuțe de unică folosință, în timp ce Hachette Children’s Group a lansat „A Planet Full of Plastic” de Neal Layton la începutul verii.

Greta Thunberg este o activistă politică suedeză adolescentă care încearcă să oprească încălzirea globală și schimbările climatice. În august 2018, a devenit o figură proeminentă pentru începerea primei greve școlare pentru climă, în față clădirii parlamentului suedez. În noiembrie 2018, ea a vorbit la TEDxStockholm; în decembrie același an s-a adresat Conferinței Națiunilor Unite pentru Schimbările Climatice, iar în ianuarie 2019 a fost invitată să vorbească la Forumul Economic Mondial de la Davos.

https://www.tabu.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *