Ultima oră

Imigrantii ar putea primi cetatenia dupa cinci ani de sedere legala in Italia

Camera Deputatilor din Italia a reluat discutiile la subiectul reformei legii privind cetatenia. Conform propunerilor prezentate in luna iulie de Andrea Sarubbi (PD) si Fabio Granata (PDL), copiii imigrantilor ar urma sa primeasca automat la nastere cetatenia italiana, iar perioada de obtinere a cetateniei ar putea cobori de la zece la cinci ani. Dezbaterea este urmarita cu atentie si de moldovenii aflati la munca in aceasta tara.

O conditie care nu se discuta insa este aceea ca toti imigrantii vor trebui sa prezinte dovezi de „stabilitate economica” si sa treaca printr-un test de limba si cultura italiana. Autorii proiectului nu exclud o varianta de consens in ceea ce priveste numarul de ani de rezidenta necesari, se vehiculeaza si ideea de sapte ani. „Este corect ca acesti copii sa poata urma o educatie si o formare ca si italienii, pentru a se simti pe deplin italieni”, a spus Granata. Odata cu reforma cetateniei, in Italia se vorbeste si despre acordarea dreptului de vot pentru imigranti. „Cine plateste taxele, cine vorbeste italiana, cine respecta Constitutia si steagul, trebuie sa aiba dreptul la reprezentare”, a declarat ministrul italian de Externe Franco Frattini. „Daca sunt oameni care iubesc Italia de ce trebuie sa-i consideram straini? Daca ne gandim la toti italienii care nu-si iubesc tara…”, a adaugat Frattini. Dreptul de vot pentru imigranti „tinde sa-i apropie pe acestia de lumea politica si sa furnizeze noi oportunitati de integrare lucratorilor straini prin intermediul participarii la viata democratica”, a declarat, la randul sau, Gianfranco Fini, presedintele Camerei Deputatilor. Despre aceasta scrie „Gazeta Romaneasca”, un saptamanal al romanilor din Italia.

Proiectul, denumit si „o integrare moderna si de calitate a imigrantilor”, este criticat insa cu duritate de formatiunea Lega Nord si de premierul Silvio Berlusconi. „Nu se poate sa acordam cetatenia celui care se naste din intamplare pe teritoriul nostru. Efectul ar fi acela de a atrage aici ca un magnet milioane de imigranti, pe care noi nu avem posibilitatea sa-i primim”, a spus Roberto Cota, seful grupului deputatilor Lega Nord. Si Berlusconi a sarit „sa apere identitatea italiana” de „comunistii care ar vrea astfel sa castige alegerile”. „Rezultatul ar fi o Italie care ar avea de-a face cu un numar crescand de clandestini. (…) Ei gandesc ca votul noilor imigranti ar fi un vot pentru ei”, a afirmat Berlusconi. „Gazeta Romaneasca” aminteste ca in campania electorala din 2008 actualul prim-ministru al Italiei a promis ca, in cazul in care va veni la guvernare, vor fi stabilite criteriile pentru acordarea dreptului de vot pentru imigranti.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *