Lumea

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

China este cel mai mare partener comercial al Iranului și a fost un cumpărător major al țițeiului iranian înainte de restabilirea sancțiunilor americane asupra sectorului energetic iranian, care a redus semnificativ exporturile de petrol ale Teheranului.

De câteva zile, o polemică a agitat rețelele de socializare iraniene, după afirmaţiile făcute pe 27 iunie de fostul președinte Mahmoud Ahmadinejad pentru a denunța negocierile în curs pentru „un nou acord de 25 de ani cu o țară străină”, care, în opinia sa, este „necunoscut pentru popor”.

Nu a existat „nimic secret” în discuțiile în curs cu Beijingul și națiunea va fi informată „când se va ajunge la un acord”, le-a răspuns Zarif deputaților.

Șeful diplomației iraniene a adăugat că anunțul acestor discuții a fost făcut public în ianuarie 2016 în timpul unei vizite a președintelui chinez Xi Jinping la Teheran.

Într-un comunicat de presă comun, cele două țări s-au angajat apoi să negocieze pentru un „acord de cooperare extins pe 25 de ani”, care să prevadă „investiții reciproce” în diverse domenii, precum „transport, porturi, energie, industrie și servicii”.

„Guvernul iranian și oamenii caută, așa cum au făcut întotdeauna, să își extindă relațiile cu țări independente și de încredere, cum ar fi China”, a declarat liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, apreciind ca fiind „corect și înțelept” proiectul sino-iranian, prezentat de asemenea ca un „parteneriat strategic global”.

Ultra-conservator și populist, Ahmadinejad critică regulat guvernul succesorului său, Hassan Rohani, un moderat.

Pentru Zarif, a fost vorba despre primul discurs în fața deputaților de la intrarea în funcție – la sfârșitul lunii mai – a noului Parlament, dominat de conservatori și ultra-conservatori și rezultat din alegerile legislative din februarie, şi a fost un discurs criticat de aleşi.

Aceștia au protestat zgomotos în mai multe rânduri împotriva acordului internațional nuclear iranian semnat de Zarif în numele Republicii Islamice în 2015 și care amenință să fie spulberat de când SUA s-au retras unilateral din acesta în 2018, înainte de a restabili sancțiunile economice grele împotriva Teheranului.

FacebookTwitterEmailMai multe…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *