Astăzi 15 Iulie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 09:06
Abonamente

Social 1 Iunie 2020, ora 16:28

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Marime Font

Nistrul ar putea rămâne în totalitate fără apă. Dezastrul este mai aproape decât ne imaginăm, din cauza planificatei construcţii a şase hidrocentrale în amonte pe Nistru, mai sus de Novodnestrovsk, Ucraina. Guvernul ucrainean a luat asemenea decizie la mijlocul anului 2016, iar pentru realizare şi-a luat un termen de zece ani.

Lipsă de dialog între vecini
Vestea unei cascade de șase hidrocentrale care vor prelua apa Nistrului pentru a o transforma în energie electrică a căzut ca un șoc asupra întregii societăți civile și a autorităților din R. Moldova. Deși atât Ucraina, cât și R. Moldova sunt semnatare ale mai multor convenții și acorduri care vizează responsabilitate comună și angajamente de protecție a mediului și a apelor transfrontaliere, statul ucrainean a sfidat toate principiile de drept internațional.

Oricine a văzut măcar o singură dată firul de apă al Nistrului la intrarea în R. Moldova, știe că impactul unei singure hidrocentrale la Novodnestrovsk este dezastruos. Cercetările arată că barajul Novodnestrovsk, construit în 1980, a schimbat radical situația Nistrului. În aproape patru decenii fluviul și-a micșorat catastrofal debitul. Anul 2016 este cel mai proaspăt exemplu de alarmă asupra nivelului apei în Nistru, când practic, zilnic, pe perioada caldă a anului eram atenționați că riscăm a rămâne fără apa de băut. Mai mult, biodiversitatea și ihtiofauna fluviului au de suferit continuu. Regimul de exploatare a hidrocentralei de la Novodnestrovsk a redus debitul de apă în perioada de reproducere a peștilor (aprilie-iunie) cu 45-200 m3/s, iar oscilaţiile diurne (până la 1,5 m) a nivelului apei au stopat practic reproducerea acestora. S-a accelerat procesul de colmatare și distrugere a locurilor de depunere a icrelor și îngrășare a peștelui. Artificial se produc fluctuații de temperatură ale apei - primăvara–vara este mai rece comparativ cu temperatura naturală cu 5-8 °C, iarnă temperatura apei este cu 5-6 °C mai ridicată. Aceasta influențează negativ procesele de reproducere și creștere a peștelui. Mai mult, în ultimii 15 ani Nistrul a fost invadat de vegetaţie acvatică - primul semnal de înnămolire.

Loading...


Să ne imaginăm acum, ce se va întâmpla când vor mai fi alte șase hidrocentrale, în amonte de Novodnestrovsk. Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova a menționat recent, pentru postul de radio Europa Liberă, că „orice construcţie pe fluviul Nistru ar trebui să îngrijoreze deopotrivă și Republica Moldova, și Ucraina. În bazinul hidrografic al Nistrului locuiesc peste opt milioane de oameni. Toți beneficiază de apa Nistrului. Așa că mai ales pentru cetăţenii moldoveni și ucraineni, dar și pentru autorităţi trebuie să fie clar că din Carpaţi, de unde izvorăște și până la vărsare, la Cetatea Albă, Nistrul este o fântână orizontală care asigură neîntrerupt peste opt milioane de suflete cu apă potabilă”.

Nistrul la Naslavcea. Foto: Alecu Reniță

Potrivit lui Valeriu Cazac, șeful direcției Hidrologie din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, existența celor șase hidrocentrale va însemna acumularea în cantități enorme și manipularea în circuit închis a apei Nistrului. Astfel, lipsit de apă pe teritoriul R. Moldova, fluviului nu-i este lăsată nici o șansă la viață, riscând să ajungă un canal înnămolit. În momentul când veți citi acest material, cel mai probabil vor fi deja cunoscute rezultatele întâlnirii primminiștrilor din R. Moldova și Ucraina, Pavel Filip și Volodymyr Groisman, stabilită pentru data de 13 februarie 2017, cu scopul de a discuta chestiunea celor șase hidrocentrale.

Pavel Filip a anunţat că problema-cheie care va fi abordată în cadrul vizitei va fi intenția Ucrainei de a instala câteva turbine electrice hidraulice pe râul Nistru. „Nu este vorba doar despre nodul hidraulic de la Novodnestrovsk, dar și mai sus pe râul Nistru se intenționează de a fi instalate niște turbine și sigur că acest lucru afectează direct și Republica Moldova”, a spus șeful cabinetului de miniștri. Potrivit lui, una dintre cele mai mari probleme este că din cauza centralelor hidraulice este afectat întregul ecosistem al râului. De asemenea, premierul a anunţat că referitor la acest subiect va solicita și suportul Comisiei Europene, care ar putea să ajute Republica Moldova să facă o analiză profundă a acestei probleme. Oficial, la 13 iulie 2016, guvernul ucrainean a adoptat un program național de dezvoltare privind hidrocentralele, iar recent a anunțat un tender pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind construcția a șase hidrocentrale noi, în amonte de Novodnestrovsk, în special în regiunile Ivano-Francovsk, Ternopol și Cernăuți. Deși a trecut mai bine de jumătate de an de la aprobarea programului, deși conform acordurilor internaționale orice activitate cu impact transfrontalier trebuie consultată și evaluată din punct de vedere ecologic, Ucraina nici măcar nu a informat R. Moldova asupra planurilor sale.

În data de 12 ianuarie 2017, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, se adresează printr-o scrisoare omologului ucrainean, menționând că despre intențiile ucrainenilor a aflat din presă. „În ultimele decenii starea ecologică a fluviului Nistru s-a înrăutăţit considerabil. Impactul construcției acestor cascade, va fi unul dezastruos. Ca urmare, calitatea apei va fi deteriorată, vor continua să dispară multe specii de pești, iar fluviul va fi înnămolit. În scrisoarea către omologul ucrainean am solicitat Ucrainei să se conformeze prevederilor Convenției privind impactul asupra mediului în context transfrontier (Convenția Espoo), semnată și ratificată de Moldova și Ucraina, și prevederilor Protocolului privind evaluarea strategică de mediu (Protocolul ESM). Astfel, Ucraina este obligată să efectueze consultări transfrontiere în vederea evaluării impactului asupra mediului a construcției cascadei (art. 3 din Convenția Espoo)”, spune ministrul Mediului.

Nistrul la Holoșnița. Foto: Alecu Reniță

Vocea ecologiştilor nu este auzită
Scriam anterior în NATURA (a se vedea nr. februarie 2015) că Nistrul trăiește una din cele mai mari drame ale existenţei sale. De fapt, de la 90 încoace, revista NATURA, Mișcarea Ecologistă din Moldova, a semnalat în permanență problemele fluviului, de la izvor la vărsare – defrișarea pădurilor în Carpaţi, desecarea bălţilor Nistrului, construcţia de hidrocentrale, poluarea organică și chimică a Nistrului. Cu o întârziere de două decenii, în noiembrie 2012, Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei au semnat un Acord pentru protecţia în comun a fluviului Nistru. Dar, din păcate, documentul așa și nu a intrat în vigoare, nefiind ratificat de Rada de la Kiev. Alecu Reniță menționa în același interviu pentru Europa Liberă că Ucraina nu ratifică Acordul având interese foarte mari legate de pădurile din Carpaţi, acolo unde se produc acumulări în proporţie de aproximativ 80% din toată apa Nistrului. „Dacă sunt distruse pădurile, atunci volumul de apă scade catastrofal și, până la urmă, cu nimic nu ne alegem. Este o problemă majoră și ea trebuie să intre pe agenda Parlamentului de la Kiev și să ratifice cât mai urgent acordul”. Altfel, o serie de probleme ale Nistrului rămân nesoluţionate.

Ani la rând vocea ecologiștilor nu a fost auzită de autorități, nici în Ucraina, nici, parţial, în R. Moldova. În tot acest timp, ecologiștii din mediul neguvernamental au bătut alarma, solicitând un dialog deschis al actorilor cheie și soluţii concrete de care depinde soarta Nistrului.

Interese diferite asupra Nistrului
Cu o lungime de 670 km pe teritoriul R. Moldova, Nistrul este pentru noi cea mai importantă arteră acvatică a țării. Fluviul reprezintă, în proporție de 80%, o sursă de apă pentru populație, dar și pentru necesitățile economiei naţionale. Orașele Chișinău, Bălți, Soroca și Rezina se alimentează în exclusivitate din Nistru. Din cauza secetelor hidrologice și al nivelului mic al apei locuitorii din capitală și celelalte urbe tot mai des stau sub amenințarea de a rămâne fără apă în robinete pe perioade nedeterminate. Fluviul Nistru, după importanţa sa, este considerat bazin piscicol de categorie superioară în care se păstrează ihtiogenofondul principal al speciilor de pești valoroși ai ţării.

Pentru Ucraina, Nistrul reprezintă sursă de energie, valorificată în interesul de a reduce, pe termen lung, dependența de resursele energetice din Federația Rusă. Apa Nistrului produce energie electrică în volum de 4 milioane de kw/h pe zi. Activitatea Complexul hidroenergetic de la Novodnestrovsk asigură actualmente economisirea zilnică a 10 000 tone de cărbune, care altfel ar fi fost importat din Rusia. Mai mult, până în 2030 Ucraina intenționează să construiască alte 6 hidrocentrale în amonte, pe Nistru, în regiunile Ternopol, Ivano-Frankovsk și Cernăuți. Potrivit datelor oficiale, investiția totală în proiectele hidroenergetice se va ridica la 120 miliarde de grivne.

Planurile statului vecin se vor răsfrânge catastrofal asupra stării ecologice a Nistrului. Ucraina are interese economice uriașe din exploatarea Nistrului, fără a ține cont de faptul că ne lipsește de sursa principală de apă.

Nistrul la Soroca. Foto: Alecu Reniță

Moldova şi Ucraina – o strategie comună pentru administrarea BH al Nistrului
Cel puţin, de un sfert de veac, Mișcarea Ecologistă din Moldova, promovează consecvent ideea unei Strategii comune de administrare a întregului bazin hidrografic al Nistrului, adică cele peste 72 de mii de km pătraţi ce se află în gestiunea Ucrainei și Moldovei. Când e vorba de apa potabilă zilnică a 8 milioane de oameni, când e vorba de sute de mii de hectare de terenuri agricole care rodesc datorită apelor nistrene, când e vorba de sute și mii de specii de floră și faună care păstrează vie biodiversitatea pe o suprafaţă uriașă, evident că nici un stat nu are dreptul la egoisme locale sau naţionale. Așa cum se menţionează în mai multe documente și materiale elaborate de Mișcarea Ecologistă din Moldova, singura variantă rezonabilă și viabilă este de a administra în comun, ambele state, întregul bazin hidrografic, prioritare rămânând menţinerea vie a debitului natural, a calităţii resurselor acvatice și a rolului primordial al Nistrului de furnizor de apă potabilă pentru cele 8 milioane de oameni din Ucraina și Moldova.

Această Strategie comună ar fi o garanţie pentru securitatea ecologică a ambelor state și ar trebui să facă parte din politica oficială a Kievului și Chișinăului, fără să permită unor ministere, departamente sau grupuri de interese să degradeze sau chiar să distrugă un fluviu care menţine echilibrul ecologic și păstrează viaţa, în ansamblul ei, în toată Moldova și în regiunile din Ucraina apuseană, până în cea de sud, în regiunea Odessa. Să fim foarte responsabili, când e vorba de fluviul vieţii noastre!

Nistrul la Mărcăuți. Foto: Alecu Reniță 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Horoscop 15 Iulie 2020, ora: 07:39

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 15 IULIE 2020. Adu lumina în întuneric!

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 15 IULIE 2020. Adu lumina în întuneric!

Pluto din Capricorn face opozitie cu soarele, in mijlocul saptamanii, in mijlocul lunii. Un moment de maxima intensitate de lupta sau fugi, de schimba sau plangi. Esti gata de o abordare cu totul noua? Ai multe planete de partea ta, poti face progrese excelente.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2020, ora: 07:27

Bulgaria: Trei răniți în timpul unei manifestații împotriva guvernului

Bulgaria: Trei răniți în timpul unei manifestații împotriva guvernului

Doi polițiști și un protestatar au fost răniți marți la Sofia, în timp ce protestatarii care cer demisia guvernului încercau să intre în clădirea Parlamentului, a spus poliția, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 15 Iulie 2020, ora: 07:27

Ajută-l pe actorul Vlad Ciobanu sā învingā boala!

Ajută-l pe actorul Vlad Ciobanu sā învingā boala!

Oameni buni, am decis sa întind o mână de ajutor, prin crearea acestei strângeri de fonduri, familiei actorului (regizorului, profesor de Arta Actorului) Vald Ciobanu sperând în acest fel să facilităm modalitățile de transmitere a banilor pentru cei aflați...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2020, ora: 06:11

Spotify Technology şi-a extins serviciul de streaming muzical în Moldova

Spotify Technology şi-a extins serviciul de streaming muzical în Moldova

Spotify Technology şi-a extins serviciul de streaming muzical în Rusia, care este piaţa internaţională cu cel mai rapid ritm de dezvoltare în acest domeniu, şi în alte 12 ţări, în cadrul strategiei de dezvoltare a companiei, după ce anul trecut a intrat în India, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Iulie 2020, ora: 05:56

Mulți dintre cei care au mai mult de 30 de ani, au auzit și știu că „în URSS muzica era interzisă”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2020, ora: 05:00

Ce înseamna cand visezi sobolani? Multi oameni visează șobolani asă ca vor să capete un raspuns la întrebarea ce înseamna daca visezi șobolani. Șobolanul reprezintă o varietate de lucruri din viața reală, totul depinzând de scenariul visului. Fiecare situație...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Iulie 2020, ora: 00:45

Sfecla roșie, o mină de aur pentru sănătatea sângelui și a creierului

Sfecla roșie, o mină de aur pentru sănătatea sângelui și a creierului

 Ați poftit o salată de sfeclă roșie și n-ați găsit hrean în piață? Nici nu-i de mirare, încă nu e sezonul. Nu disperați și nu aruncați sfecla! Este una dintre minunile pământului, iar o cură de câteva zile vă poate prelungi viața cu câțiva ani.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Iulie 2020, ora: 00:44

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 15 Iulie 2020, ora: 00:40

VIDEO / Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

VIDEO / Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

Igor Dodon trădează interesele R. Moldova în interese personale.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 14:48

Letea, satul în care trăiesc mai mulți cai decât oameni

Letea, satul în care trăiesc mai mulți cai decât oameni

 Letea este unul dintre puținele sate deltaice în care este păstrată arhitectura tradițională. Localitatea parcă este desprinsă din poveștile copilăriei noastre. Casele au tencuială albastră și garduri vopsite cu aceeași culoare, acoperișul locuințelor este din stuf, iar...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 14:35

FOTO: 5 locuri pe care să le vezi măcar o dată în viață în Delta Dunării

FOTO: 5 locuri pe care să le vezi măcar o dată în viață în Delta Dunării

 Apele Dunării, care se scurg în Marea Neagră, formează cea mai mare mare și mai bine conservată dintre deltele europene. Delta Dunării găzduiește peste 300 de specii de păsări precum și 45 de specii de pește de apă dulce în numeroasele lacuri și mlaștini ale sale.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 14 Iulie 2020, ora: 12:53

Liviu Ioan Stoiciu: „Am știut de mic istoria adevărată a României. Merg la munte și la mare să mă întâlnesc cu mine însumi”

Liviu Ioan Stoiciu: „Am știut de mic istoria adevărată a României. Merg la munte și la mare să mă întâlnesc cu mine însumi”

Irina Nechit: – Dragă Liviu Ioan Stoiciu (LIS), ce i se întâmplă unui scriitor după ce promite că nu va mai publica nicio carte? LIS: În cazul meu, retras – au trecut aproape trei ani de când am anunțat că nu mai public nici o carte „fiindcă n-am...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 14 Iulie 2020, ora: 12:15

REȚETĂ / Tocăniță din dovleci cu ciuperci

REȚETĂ / Tocăniță din dovleci cu ciuperci

 Ingrediente 1 ceapa 1 ardei gras 1/2 morcov 2 dovlecei tineri 300 gr ciuperci champignon 300 gr rosii pasate sare 1 lingura ulei piper negru macinat 1 foaie de dafin rozmarin uscat 2 catei de usturoi

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 11:40

Ambasadorul Ciprului în România a fost găsit MORT în casă

Ambasadorul Ciprului în România a fost găsit MORT în casă

Amabasadorul Ciprului la București a fost găsit mort în locuința sa. Poliția a deschis un dosar de moarte suspectă în care cercetează împrejurările în care a avut loc decesul.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Iulie 2020, ora: 11:36

Medicii trag un semnal de alarmă! Insectele care pun în pericol viața oamenilor s-au înmulțit drastic

Medicii trag un semnal de alarmă! Insectele care pun în pericol viața oamenilor s-au înmulțit drastic

 Medicii trag un semnal de alarmă după ce insectele au început să se înmulțească mult mai rapid din cauza temperaturii ridicate. Din ce în ce mai mulți pacienți spun că au fost mușcați sau că sunt afectați de alergii.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 14 Iulie 2020, ora: 11:31

Soția lui Plahotniuc se judecă în Cipru pentru dreptul de proprietate asupra unui iaht și a unui imobil din Spania

Soția lui Plahotniuc se judecă în Cipru pentru dreptul de proprietate asupra unui iaht și a unui imobil din Spania

 După ce a emis câteva ordine provizorii de înghețare, o instanță din Cipru a respins cererea soției lui Vlad Plahotniuc, Oxana Childescu, de a fi desemnată singura beneficiară a unor venituri din vânzarea unui iaht și a unei proprietăți spaniole. În timpul...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 14 Iulie 2020, ora: 10:09

Esti COOL şi dacă vorbeşti corect Lecţia practică de gramatică: Trebuise "să aibe"...

Lecţia practică de gramatică: Trebuise "să aibe"... Din editia print

● „să aibe” Prezentatoarea unei emisiuni despre arhitectură şi decoraţiuni interioare a spus: Trebuie să aibe două intrări. De ce nu e corect?

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Iulie 2020, ora: 10:08

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 14 Iulie 2020, ora: 10:07

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)