Astăzi 6 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la 5 Iulie 2020
Abonamente

Social 1 Iunie 2020, ora 16:28

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Marime Font

Nistrul ar putea rămâne în totalitate fără apă. Dezastrul este mai aproape decât ne imaginăm, din cauza planificatei construcţii a şase hidrocentrale în amonte pe Nistru, mai sus de Novodnestrovsk, Ucraina. Guvernul ucrainean a luat asemenea decizie la mijlocul anului 2016, iar pentru realizare şi-a luat un termen de zece ani.

Lipsă de dialog între vecini
Vestea unei cascade de șase hidrocentrale care vor prelua apa Nistrului pentru a o transforma în energie electrică a căzut ca un șoc asupra întregii societăți civile și a autorităților din R. Moldova. Deși atât Ucraina, cât și R. Moldova sunt semnatare ale mai multor convenții și acorduri care vizează responsabilitate comună și angajamente de protecție a mediului și a apelor transfrontaliere, statul ucrainean a sfidat toate principiile de drept internațional.

Oricine a văzut măcar o singură dată firul de apă al Nistrului la intrarea în R. Moldova, știe că impactul unei singure hidrocentrale la Novodnestrovsk este dezastruos. Cercetările arată că barajul Novodnestrovsk, construit în 1980, a schimbat radical situația Nistrului. În aproape patru decenii fluviul și-a micșorat catastrofal debitul. Anul 2016 este cel mai proaspăt exemplu de alarmă asupra nivelului apei în Nistru, când practic, zilnic, pe perioada caldă a anului eram atenționați că riscăm a rămâne fără apa de băut. Mai mult, biodiversitatea și ihtiofauna fluviului au de suferit continuu. Regimul de exploatare a hidrocentralei de la Novodnestrovsk a redus debitul de apă în perioada de reproducere a peștilor (aprilie-iunie) cu 45-200 m3/s, iar oscilaţiile diurne (până la 1,5 m) a nivelului apei au stopat practic reproducerea acestora. S-a accelerat procesul de colmatare și distrugere a locurilor de depunere a icrelor și îngrășare a peștelui. Artificial se produc fluctuații de temperatură ale apei - primăvara–vara este mai rece comparativ cu temperatura naturală cu 5-8 °C, iarnă temperatura apei este cu 5-6 °C mai ridicată. Aceasta influențează negativ procesele de reproducere și creștere a peștelui. Mai mult, în ultimii 15 ani Nistrul a fost invadat de vegetaţie acvatică - primul semnal de înnămolire.

Loading...


Să ne imaginăm acum, ce se va întâmpla când vor mai fi alte șase hidrocentrale, în amonte de Novodnestrovsk. Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova a menționat recent, pentru postul de radio Europa Liberă, că „orice construcţie pe fluviul Nistru ar trebui să îngrijoreze deopotrivă și Republica Moldova, și Ucraina. În bazinul hidrografic al Nistrului locuiesc peste opt milioane de oameni. Toți beneficiază de apa Nistrului. Așa că mai ales pentru cetăţenii moldoveni și ucraineni, dar și pentru autorităţi trebuie să fie clar că din Carpaţi, de unde izvorăște și până la vărsare, la Cetatea Albă, Nistrul este o fântână orizontală care asigură neîntrerupt peste opt milioane de suflete cu apă potabilă”.

Nistrul la Naslavcea. Foto: Alecu Reniță

Potrivit lui Valeriu Cazac, șeful direcției Hidrologie din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, existența celor șase hidrocentrale va însemna acumularea în cantități enorme și manipularea în circuit închis a apei Nistrului. Astfel, lipsit de apă pe teritoriul R. Moldova, fluviului nu-i este lăsată nici o șansă la viață, riscând să ajungă un canal înnămolit. În momentul când veți citi acest material, cel mai probabil vor fi deja cunoscute rezultatele întâlnirii primminiștrilor din R. Moldova și Ucraina, Pavel Filip și Volodymyr Groisman, stabilită pentru data de 13 februarie 2017, cu scopul de a discuta chestiunea celor șase hidrocentrale.

Pavel Filip a anunţat că problema-cheie care va fi abordată în cadrul vizitei va fi intenția Ucrainei de a instala câteva turbine electrice hidraulice pe râul Nistru. „Nu este vorba doar despre nodul hidraulic de la Novodnestrovsk, dar și mai sus pe râul Nistru se intenționează de a fi instalate niște turbine și sigur că acest lucru afectează direct și Republica Moldova”, a spus șeful cabinetului de miniștri. Potrivit lui, una dintre cele mai mari probleme este că din cauza centralelor hidraulice este afectat întregul ecosistem al râului. De asemenea, premierul a anunţat că referitor la acest subiect va solicita și suportul Comisiei Europene, care ar putea să ajute Republica Moldova să facă o analiză profundă a acestei probleme. Oficial, la 13 iulie 2016, guvernul ucrainean a adoptat un program național de dezvoltare privind hidrocentralele, iar recent a anunțat un tender pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind construcția a șase hidrocentrale noi, în amonte de Novodnestrovsk, în special în regiunile Ivano-Francovsk, Ternopol și Cernăuți. Deși a trecut mai bine de jumătate de an de la aprobarea programului, deși conform acordurilor internaționale orice activitate cu impact transfrontalier trebuie consultată și evaluată din punct de vedere ecologic, Ucraina nici măcar nu a informat R. Moldova asupra planurilor sale.

În data de 12 ianuarie 2017, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, se adresează printr-o scrisoare omologului ucrainean, menționând că despre intențiile ucrainenilor a aflat din presă. „În ultimele decenii starea ecologică a fluviului Nistru s-a înrăutăţit considerabil. Impactul construcției acestor cascade, va fi unul dezastruos. Ca urmare, calitatea apei va fi deteriorată, vor continua să dispară multe specii de pești, iar fluviul va fi înnămolit. În scrisoarea către omologul ucrainean am solicitat Ucrainei să se conformeze prevederilor Convenției privind impactul asupra mediului în context transfrontier (Convenția Espoo), semnată și ratificată de Moldova și Ucraina, și prevederilor Protocolului privind evaluarea strategică de mediu (Protocolul ESM). Astfel, Ucraina este obligată să efectueze consultări transfrontiere în vederea evaluării impactului asupra mediului a construcției cascadei (art. 3 din Convenția Espoo)”, spune ministrul Mediului.

Nistrul la Holoșnița. Foto: Alecu Reniță

Vocea ecologiştilor nu este auzită
Scriam anterior în NATURA (a se vedea nr. februarie 2015) că Nistrul trăiește una din cele mai mari drame ale existenţei sale. De fapt, de la 90 încoace, revista NATURA, Mișcarea Ecologistă din Moldova, a semnalat în permanență problemele fluviului, de la izvor la vărsare – defrișarea pădurilor în Carpaţi, desecarea bălţilor Nistrului, construcţia de hidrocentrale, poluarea organică și chimică a Nistrului. Cu o întârziere de două decenii, în noiembrie 2012, Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei au semnat un Acord pentru protecţia în comun a fluviului Nistru. Dar, din păcate, documentul așa și nu a intrat în vigoare, nefiind ratificat de Rada de la Kiev. Alecu Reniță menționa în același interviu pentru Europa Liberă că Ucraina nu ratifică Acordul având interese foarte mari legate de pădurile din Carpaţi, acolo unde se produc acumulări în proporţie de aproximativ 80% din toată apa Nistrului. „Dacă sunt distruse pădurile, atunci volumul de apă scade catastrofal și, până la urmă, cu nimic nu ne alegem. Este o problemă majoră și ea trebuie să intre pe agenda Parlamentului de la Kiev și să ratifice cât mai urgent acordul”. Altfel, o serie de probleme ale Nistrului rămân nesoluţionate.

Ani la rând vocea ecologiștilor nu a fost auzită de autorități, nici în Ucraina, nici, parţial, în R. Moldova. În tot acest timp, ecologiștii din mediul neguvernamental au bătut alarma, solicitând un dialog deschis al actorilor cheie și soluţii concrete de care depinde soarta Nistrului.

Interese diferite asupra Nistrului
Cu o lungime de 670 km pe teritoriul R. Moldova, Nistrul este pentru noi cea mai importantă arteră acvatică a țării. Fluviul reprezintă, în proporție de 80%, o sursă de apă pentru populație, dar și pentru necesitățile economiei naţionale. Orașele Chișinău, Bălți, Soroca și Rezina se alimentează în exclusivitate din Nistru. Din cauza secetelor hidrologice și al nivelului mic al apei locuitorii din capitală și celelalte urbe tot mai des stau sub amenințarea de a rămâne fără apă în robinete pe perioade nedeterminate. Fluviul Nistru, după importanţa sa, este considerat bazin piscicol de categorie superioară în care se păstrează ihtiogenofondul principal al speciilor de pești valoroși ai ţării.

Pentru Ucraina, Nistrul reprezintă sursă de energie, valorificată în interesul de a reduce, pe termen lung, dependența de resursele energetice din Federația Rusă. Apa Nistrului produce energie electrică în volum de 4 milioane de kw/h pe zi. Activitatea Complexul hidroenergetic de la Novodnestrovsk asigură actualmente economisirea zilnică a 10 000 tone de cărbune, care altfel ar fi fost importat din Rusia. Mai mult, până în 2030 Ucraina intenționează să construiască alte 6 hidrocentrale în amonte, pe Nistru, în regiunile Ternopol, Ivano-Frankovsk și Cernăuți. Potrivit datelor oficiale, investiția totală în proiectele hidroenergetice se va ridica la 120 miliarde de grivne.

Planurile statului vecin se vor răsfrânge catastrofal asupra stării ecologice a Nistrului. Ucraina are interese economice uriașe din exploatarea Nistrului, fără a ține cont de faptul că ne lipsește de sursa principală de apă.

Nistrul la Soroca. Foto: Alecu Reniță

Moldova şi Ucraina – o strategie comună pentru administrarea BH al Nistrului
Cel puţin, de un sfert de veac, Mișcarea Ecologistă din Moldova, promovează consecvent ideea unei Strategii comune de administrare a întregului bazin hidrografic al Nistrului, adică cele peste 72 de mii de km pătraţi ce se află în gestiunea Ucrainei și Moldovei. Când e vorba de apa potabilă zilnică a 8 milioane de oameni, când e vorba de sute de mii de hectare de terenuri agricole care rodesc datorită apelor nistrene, când e vorba de sute și mii de specii de floră și faună care păstrează vie biodiversitatea pe o suprafaţă uriașă, evident că nici un stat nu are dreptul la egoisme locale sau naţionale. Așa cum se menţionează în mai multe documente și materiale elaborate de Mișcarea Ecologistă din Moldova, singura variantă rezonabilă și viabilă este de a administra în comun, ambele state, întregul bazin hidrografic, prioritare rămânând menţinerea vie a debitului natural, a calităţii resurselor acvatice și a rolului primordial al Nistrului de furnizor de apă potabilă pentru cele 8 milioane de oameni din Ucraina și Moldova.

Această Strategie comună ar fi o garanţie pentru securitatea ecologică a ambelor state și ar trebui să facă parte din politica oficială a Kievului și Chișinăului, fără să permită unor ministere, departamente sau grupuri de interese să degradeze sau chiar să distrugă un fluviu care menţine echilibrul ecologic și păstrează viaţa, în ansamblul ei, în toată Moldova și în regiunile din Ucraina apuseană, până în cea de sud, în regiunea Odessa. Să fim foarte responsabili, când e vorba de fluviul vieţii noastre!

Nistrul la Mărcăuți. Foto: Alecu Reniță 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)