Actualitate

O personalitate remarcabila – etnologul Efim Junghietu

70 de ani de la nastere

Luna aceasta, consacratul folclorist Efim Junghietu (18.10.1939 – 5.01.1993) ar fi implinit 70 de ani.
S-a nascut in s. Petresti, r-l Ungheni. In 1963 a absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii de Stat. Din acelasi an, incepe sa lucreze la Sectorul de folclor al Institutului de Limba si Literatura al Academiei de Stiinte a Moldovei. In 1974 si-a sustinut doctoratul.

Ceea ce a reusit sa faca cercetatorul in aproape 30 de ani de activitate stiintifica este impresionant. Cu o acuratete de invidiat a cules un enorm volum de materiale etnofolclorice. Singur sau in colaborare, a editat circa 40 de carti, printre care: monografia Folclor moldovenesc din perioada razboiului. 1941-1945

(1975), trei volume din seria Creatia populara moldoveneasca: Cantece populare de dragoste (1977), Strigaturi, amintiri si scrisori versificate (in colaborare, 1978), Proverbe si zicatori (1981), trei volume din seria Margaritare: Cine-a zis doinu-doina (1981), Apele mici fac raurile mari (1984), Asa joaca pe la noi (1985), opt volume de folclor zonal (in colaborare, 1973-1993), culegerea de articole Deslusiri (1989), Crestomatie de folclor moldovenesc (in colaborare, 1989), Folclor pastoresc (in colaborare, 1991), Creatia populara (Curs teoretic, in colaborare, 1991) s.a.

L-a preocupat indeosebi folclorul razboiului din 1941-1945, lirica populara, paremiologia, diferite probleme de teorie a creatiei populare s.a. A scris si publicat numeroase articole de revista si ziar. A participat cu referate si comunicari la diferite conferinte si simpozioane stiintifice republicane, unionale si internationale. A avut frecvente luari de cuvant la radio si televiziune pe diverse probleme legate de literatura populara. A tradus din folclorul altor popoare. A redactat si recenzat mai multe lucrari stiintifice. A fost membru al juriilor la diferite festivaluri etc.

A fost un om de viata, de omenie, bun coleg, prieten, familist. Ii placea sa faca lucrurile serios, temeinic, gospodareste. Foarte harnic, cu o pregatire impecabila, exigent, ordonat, constiincios, a muncit cu pasiune si daruire totala. A pus dragoste, inima si suflet in tot ce a facut. A fost un intelectual si un profesionist de marca. A lasat pe masa teza de doctor habilitat.

In 1984 a fost distins cu insigna Lucrator eminent al culturii din RSSM, in 1991 a devenit laureat al Premiului Ministerului Culturii Dacia, iar in 1993 – al Premiului Academiei Romane Simeon Florea Marian.
Prin tot ce a realizat, savantul Efim Junghietu a lasat o urma adanca in folcloristica moldoveneasca. Dar cate inca ar fi facut, daca traia!

Sambata, 17 octombrie, sub egida Academiei de Stiinte, Centrului National de Creatie Populara, Consiliului raional Ungheni, Sectiei cultura, primariilor Ungheni si Petresti, la Liceul Teoretic Gaudeamus din satul natal al etnologului a avut loc un simpozion de comemorare a savantului, iar a doua zi, duminica, in Palatul culturii din Ungheni s-a desfasurat Festivalul de folclor Efim Junghietu, editia a II-a, cu participarea mai multor formatii folclorice din republica si din Romania.

Ion Buruiana

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *