Astăzi 17 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 19:51
Abonamente

Timpul Liber 27 Mai 2011, ora 15:09    Din editia print

Cannes 2011Palme d'Or încununează "Arborele vieţii"

Marime Font

Într-o lume pierzându-şi busola şi reperele etice, artiştii, în speţă cineaştii, reflectează asupra faptelor de viaţă, pun întrebări dureroase: caută să îndrepte, pe cât le stă în puteri, axa clătinată a universului uman; cel de-al 64-lea Festival de Film de la Cannes trece în istorie, valoros şi neliniştitor.

Temele grave abordate în peliculele proiectate au fost judicios apreciate de juraţii lui De Niro (la ceremonia de decernare a premiilor, carismaticul actor taciturn, căznindu-se să-şi ţină discursul în franceză, s-a adresat către ei mes champignions în loc de compagnions!). O misiune aproape imposibilă, să împarţi între cei ce merită numărul fix de premii: Jude Law recunoscu, la conferinţa de presă, că Juriul in corpore regretă de a nu fi fost în stare să recompenseze operele remarcabile prezentate de Aki Kaurismäki, Alain Cavalier, Nanni Moretti şi, binenţeles, Michel Piccoli („mai important decât toţi actorii din festival, mult prea mare”, după cum zice un expert, profesorul Kirill Razlogov, Directorul de programe al Festivalului de film de la Moscova).
Acum că bilanţul a fost făcut (vecinicul pierdant Pedro Almodovar n-a luat, iarăşi, decât un modest premiu, cel al Comisiei Tehnice Superioare), să menţionăm că s-a muncit extrem.
Palmierul de Aur a revenit unui film epic, mistic, răvăşitor, despre relaţia omului cu divinitatea, cu mediul ambiant, despre rădăcini şi ceea ce ne leagă cu antipozii, despre moarte şi pierderea unei fiinţe dragi, despre înţelegere şi speranţă: The Tree of Life, de Terrence Malick, marele timid şi marele absent - până în ultima zi a tot fost aşteptat să se înfăţişeze pe treptele Palatului. N-a venit. Mai mult decât atât: la ceremonie, nu s-au prezentat nici protagoniştii filmului, Brad Pitt şi Jessica Chastain. „În lunga mea experienţă artistică am înţeles un lucru: drama trebuie să existe pe ecran, nu în spatele lui. Filmul Arborele vieţii are grandoarea şi respiraţia estetică conformă cu exigenţele şi criteriilor impuse pentru Palme d'Or. Majoritatea membrilor juriului îl consideră extraordinar”, a explicat De Niro alegerea făcută.
Marele Premiu a revenit, ex-aequo, filmului turc Bir Zamanlar Anadolu’da (A fost odată în Anatolia) de Nuri Bilge Ceylan, road movie poliţist, de la o cişmea la alta, în stepele Anatoliei: o dramaturgie bine închegată şi o imagine limpede, de-o rară poezie. Precum şi nelipsiţilor fraţi Jean-Pierre & Luc Dardenne, profesionişti iscusiţi în tematica socială (aproape realist-socialişti), pentru Puştiul cu bicicleta, The Kid with a Bike.
Premiul pentru regie a fost decernat lui Nicolas Winding Refn pentru filmul de acţiune, cu curse de automobile şi mafioţi, Drive. Premiul special al Juriului: Poliss de Maiwenn, filmat aproape documentar, imersiune totală într-o brigadă de protecţie a minorilor, istorii paralele, asamblate perfect, postmodernist, umor specific, poliţienesc: umorul este o supapă, serveşte de protecţie contra mizeriei umane; anume umorul le ajută poliţiştilor din brigada pentru minori să reziste la toate, să-şi protejeze propria viaţă, afirmă juna regizoare şi actriţă care, pentru a realiza uvrajul, s-a documentat serios, investigând cazuri reale, câteva luni bune, prin secţiile de poliţie de la Paris.
Premiul de interpretare masculin i-a revenit lui Jean Dujardin pentru energia şi şarmul conferite filmului mut, în alb-negru The Artist, de Michel Hazanavicius, omagiu inspirat şi tandru pentru cinemaul interbelic. „Ce bine ar fi, - m-am gândit eu păcătoasa,- de s-ar întoarce şi creatorii de pe la noi la filmul fără cuvinte! Ce mamă de filme ar rezulta!”. Or, se ştie, imaginea umileşte cuvântul. Imaginea, la rândul ei, trenează în urma imaginaţiei, cea abisală: în sala de proiecţie mergem fiecare cu ce avem de acasă, ca la o petrecere corporativă. Consumăm condimentând produsul estetic cu ale noastre gânduri şi simţiri. Vedem ceea ce ni se potriveşte. Valabil şi pentru alte genuri de artă: spectatorul conferă un plus de valoare operei prin plusul său de imaginaţie şi receptivitate…
Premiul de interpretare feminin i-a fost atribuit, pe bună dreptate, actriţei Kirsten Dunst, pentru rolul său de mireasă depresivă şi impulsivă din Melancholia, de Lars von Trier; „What a week!” - ce săptămână! a exclamat actriţa americană, cea mereu încercată de presă, ca fiind de faţă la conferinţa de presă în care regizorul Lars von TRIER, mare favorit şi eternul răsfăţat al Cannes-ului, a făcut-o de oaie, afirmând literalmente, în stilul său tranşant aiuristic, apropo de originile sale germanice foarte îndepărtate: „Mult timp crezusem că sunt evreu […], mai apoi mi-am dat seama că fusesem nazi. […] Îl înţeleg pe Hitler. Mă gândesc că a făcut multe fapte rele, absolut, însă în acelaşi timp mi-l pot imagina către sfârşitul vieţii, în buncăr. […] Oarecum, îl simpatizez”. Tornada stârnită de aceste fraze aruncate într-o doară - nici nu ştii dacă pot fi luate sau nu în serios, rostite de mereu provocatorul regizor danez - l-au dus către a fi declarat persona non grata, în premieră absolută pentru Festival. Nu şi pentru filmele sale, să sperăm: deşi datele oficiale denotă contrariul, marile companii de difuzare, după acest incident, refuză să procure filmul Melancolia
Premiul pentru scenariu a revenit unei opere intimiste, incitante, Footnote, al israelianului Joseph Cedar.
La scurtmetraj, recoltă destul slabă - Palme d'Or a revenit peliculei Cross-country al ucrainencei Maryna Vroda, plată, prolixă; Premiul Juriului e pentru Badpakje 46 (Costumul de baie mărime 46) de Wannes Destoop, ritmat, intimist, duios şi ataşant.
Premiul de debut, Camera d'Or: Las Acacias, de Pablo Giorgelli, prezentat la Săptămâna Criticii.
Premiul Un Certain Regard, ex-aequo: Arirang de Kim Ki-Duk, fals documentar depresiv, veritabil soliloc creat, filmat, cântat, montat de regizorul însuşi, un cineast exotic, solitar autist, şi
Halt Auf Freier Strecke (Stop la jumătate de cale), peliculă realistă, dură şi naturalistă despre ultimele luni de viaţă ale unui bolnav de cancer terminal, de Andreas Dresen.
Tot la Un Certain Regard, juriul sub bagheta lui Emir Kusturica a decernat un premiu special lui Andrei Zvyaghinţev pentru Elena şi o menţiune pentru Be Omid e Didar (La revedere) al cineastului iranian Mohammad Rasoulof.
Cele trei premii de la Cinefondation, respectiv, de 15.000, 11.500 şi 7.500 de euro au revenit filmelor 1. Der Brief (Scrisoarea) de Doroteya Droumeva, Şcoala de cinema dffb, Germania, 2. Drari de Kamal Lazraq, La Fémis, Franţa, şi 3. Ya-Gan-Bi-Hang (Zbor în noapte) de Son Tae-gyum, Universitatea Chung-Ang, Coreea de Sud - toate trei lucrări, la umila mea părere, mediocre. Cu certitudine, cineaştii noştri au filme mai bune. Rămâne doar să le vedem proiectate la Cannes. Succes!

Larisa Turea, Cannes


 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:51

 Fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, consideră că arestarea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari și ceea ce i se întâmplă acestuia înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA. Potrivit ei, toți cei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:18

 Viceprimarul municipiului București, Aurelian Bădulescu, a infirmat categoric semnarea oricărui act sau acord de colaborare, dintre Chișinău și București, de către partea română, în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău, din 15 ianuarie. Acesta susține că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:11

 Procuratura Generală a contestat încheierea Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana din 13 ianuarie curent, prin care demersul procurorului la aplicarea arestului preventiv în privința șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost admis parțial.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 17 Ianuarie 2020, ora: 18:16 de Mihaela Culcinschi

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:10

Gigantul aeronautic Airbus a anunţat vineri că efectuat cu succes prima decolare bazată pe recunoaştere vizuală, complet automatizată, cu un avion de test din familia Airbus, pe aeroportul Toulouse-Blagnac.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:09

El a scris pe pagina sa de Facebook că va discuta cu colegii din teritoriu, precum și cu cei de la celelalte partide din cadrul Mișcării Politice Unirea și ulterior va anunța decizia finală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 16:41

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:50

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

Creşterea economică a Chinei a fost de 6,1% în 2019, cea mai slabă din ultimii aproape 30 de ani, în contextul războiului comercial cu Statele Unite, însă regimul de la Beijing a introdus o serie de măsuri pentru a contracara o scădere şi mai mare anul acesta, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:47

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Bursele europene au atins un record istoric, vineri, după ce Phil Hogan, comisarul european pentru Comerţ, a anunţat că negocierile cu Washingtonul se înreaptă în direcţia potrivită, ceea ce a liniştit pentru moment investitorii, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:45

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Situație halucinantă în cazul de Carcal. Părinții Luizei și ai Alexandrei au rămas fără cuvinte când au auzit. Se pare că lui Gheorghe Dincă, nu prea îi convine situația în care se află acum. Acesta este nemulțumit de cum a fost tratat de forțele de ordine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:22

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit vineri, 17 ianuarie, 80 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:14

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

O jurnalistă premiată, originară din Chişinău, a scris pentru CNN o mărturie emoţionantă despre momentul în care şi-a vizitat ţara natală după trei decenii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:11

Sondaj: Deși recunosc rămânerea în urmă față de Occident, rușii se consideră ”popor ales” cu un rol deosebit în istorie

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:30

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

După ce șoferii s-au trezit astăzi, 17 ianuarie, cu prețuri majorate la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu un comentariu în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport care prestează servicii de transportare a pasagerilor în Capitală cer ca prețul unui bilet de călătorie cu microbuzul să fie majorat. În acest sens, în data de 13 ianuarie, companiile de transport au depus o cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2020, ora: 11:47

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Mai multe state din lume şi-au delimitat perioadele istorice prin numerotarea lor. Astfel, avem cinci republici franceze, trei poloneze, trei greceşti şi tocmai şase sud-coreene. În ordine similară, avem trei Reich-uri germane (deşi primul s-a numit Sfântul Imperiul Roman),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:37

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

Partidul Unității Naționale și-a prezentat candidatul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, la alegerile parlamentare noi desfășurate în circumscripția 38, Hâncești. Este vorba despre Vlad Țurcanu, prim-vicepreședintele partidului, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:29

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Încă 54 de tinere familii din municipiul Orhei au primit vineri, 17 ianuarie, alocațiile suplimentare la nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat în anul 2015 de fostul primar al localității, Ilan Șor. Datorită acestui proiect, dar și a altor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:57

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Vlad Filat nu a făcut nimic altceva decât să utilizeze prevederile legale pentru a-i fi redus termenul de detenție, iar eliberarea sa nu are în spate niciun fel de teorie a conspirației, în pofida acuzațiilor reciproce pe care și le-au adus Maia Sandu și Igor Dodon....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:47

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

 Vin gerurile! Meteorologii anunță pentru sfârșitul de săptămână temperaturi nițel mai scăzute decât în zilele anterioare. Totuși, acestea rămân a fi anormal de ridicate pentru această perioadă a anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:15

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 ianuarie 2020. Iată ce vă rezervă astrele, în funcție de zodie, pentru ziua de vineri, 17 ianuarie 2020.  Berbec  Se apropie weekend-ul și ești cuprins de romantism. Îți îndrepți toată atenția către partenerul de viață. Un incident recent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:08

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

Accident de groază în capitală. Doi tineri au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau ca pasageri s-a izbit violent într-un copac. La volan se afla prietenul victimelor, un tânăr de 21 de ani, în stare avansată de ebrietate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:02

Tânărul, împușcat de un carabinier, la Bălți, petrecut pe ultimul drum - VIDEO

Tânărul, împușcat de un carabinier, la Bălți, petrecut pe ultimul drum - VIDEO

Tânărul de 23 de ani, omorât la Bălți în Ajun de Sfântul Vasile a fost petrecut azi pe ultimul drum. Să-și ia rămas bun de la Simion Botnari au venit nu doar rudele și prietenii, dar și consătenii, care sunt solidari cu tragedia familiei Botnari din satul...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)