Astăzi 6 Aprilie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 14:54
Abonamente

Timpul Liber 27 Mai 2011, ora 15:09    Din editia print

Cannes 2011Palme d'Or încununează "Arborele vieţii"

Marime Font

Într-o lume pierzându-şi busola şi reperele etice, artiştii, în speţă cineaştii, reflectează asupra faptelor de viaţă, pun întrebări dureroase: caută să îndrepte, pe cât le stă în puteri, axa clătinată a universului uman; cel de-al 64-lea Festival de Film de la Cannes trece în istorie, valoros şi neliniştitor.

Temele grave abordate în peliculele proiectate au fost judicios apreciate de juraţii lui De Niro (la ceremonia de decernare a premiilor, carismaticul actor taciturn, căznindu-se să-şi ţină discursul în franceză, s-a adresat către ei mes champignions în loc de compagnions!). O misiune aproape imposibilă, să împarţi între cei ce merită numărul fix de premii: Jude Law recunoscu, la conferinţa de presă, că Juriul in corpore regretă de a nu fi fost în stare să recompenseze operele remarcabile prezentate de Aki Kaurismäki, Alain Cavalier, Nanni Moretti şi, binenţeles, Michel Piccoli („mai important decât toţi actorii din festival, mult prea mare”, după cum zice un expert, profesorul Kirill Razlogov, Directorul de programe al Festivalului de film de la Moscova).
Acum că bilanţul a fost făcut (vecinicul pierdant Pedro Almodovar n-a luat, iarăşi, decât un modest premiu, cel al Comisiei Tehnice Superioare), să menţionăm că s-a muncit extrem.
Palmierul de Aur a revenit unui film epic, mistic, răvăşitor, despre relaţia omului cu divinitatea, cu mediul ambiant, despre rădăcini şi ceea ce ne leagă cu antipozii, despre moarte şi pierderea unei fiinţe dragi, despre înţelegere şi speranţă: The Tree of Life, de Terrence Malick, marele timid şi marele absent - până în ultima zi a tot fost aşteptat să se înfăţişeze pe treptele Palatului. N-a venit. Mai mult decât atât: la ceremonie, nu s-au prezentat nici protagoniştii filmului, Brad Pitt şi Jessica Chastain. „În lunga mea experienţă artistică am înţeles un lucru: drama trebuie să existe pe ecran, nu în spatele lui. Filmul Arborele vieţii are grandoarea şi respiraţia estetică conformă cu exigenţele şi criteriilor impuse pentru Palme d'Or. Majoritatea membrilor juriului îl consideră extraordinar”, a explicat De Niro alegerea făcută.
Marele Premiu a revenit, ex-aequo, filmului turc Bir Zamanlar Anadolu’da (A fost odată în Anatolia) de Nuri Bilge Ceylan, road movie poliţist, de la o cişmea la alta, în stepele Anatoliei: o dramaturgie bine închegată şi o imagine limpede, de-o rară poezie. Precum şi nelipsiţilor fraţi Jean-Pierre & Luc Dardenne, profesionişti iscusiţi în tematica socială (aproape realist-socialişti), pentru Puştiul cu bicicleta, The Kid with a Bike.
Premiul pentru regie a fost decernat lui Nicolas Winding Refn pentru filmul de acţiune, cu curse de automobile şi mafioţi, Drive. Premiul special al Juriului: Poliss de Maiwenn, filmat aproape documentar, imersiune totală într-o brigadă de protecţie a minorilor, istorii paralele, asamblate perfect, postmodernist, umor specific, poliţienesc: umorul este o supapă, serveşte de protecţie contra mizeriei umane; anume umorul le ajută poliţiştilor din brigada pentru minori să reziste la toate, să-şi protejeze propria viaţă, afirmă juna regizoare şi actriţă care, pentru a realiza uvrajul, s-a documentat serios, investigând cazuri reale, câteva luni bune, prin secţiile de poliţie de la Paris.
Premiul de interpretare masculin i-a revenit lui Jean Dujardin pentru energia şi şarmul conferite filmului mut, în alb-negru The Artist, de Michel Hazanavicius, omagiu inspirat şi tandru pentru cinemaul interbelic. „Ce bine ar fi, - m-am gândit eu păcătoasa,- de s-ar întoarce şi creatorii de pe la noi la filmul fără cuvinte! Ce mamă de filme ar rezulta!”. Or, se ştie, imaginea umileşte cuvântul. Imaginea, la rândul ei, trenează în urma imaginaţiei, cea abisală: în sala de proiecţie mergem fiecare cu ce avem de acasă, ca la o petrecere corporativă. Consumăm condimentând produsul estetic cu ale noastre gânduri şi simţiri. Vedem ceea ce ni se potriveşte. Valabil şi pentru alte genuri de artă: spectatorul conferă un plus de valoare operei prin plusul său de imaginaţie şi receptivitate…
Premiul de interpretare feminin i-a fost atribuit, pe bună dreptate, actriţei Kirsten Dunst, pentru rolul său de mireasă depresivă şi impulsivă din Melancholia, de Lars von Trier; „What a week!” - ce săptămână! a exclamat actriţa americană, cea mereu încercată de presă, ca fiind de faţă la conferinţa de presă în care regizorul Lars von TRIER, mare favorit şi eternul răsfăţat al Cannes-ului, a făcut-o de oaie, afirmând literalmente, în stilul său tranşant aiuristic, apropo de originile sale germanice foarte îndepărtate: „Mult timp crezusem că sunt evreu […], mai apoi mi-am dat seama că fusesem nazi. […] Îl înţeleg pe Hitler. Mă gândesc că a făcut multe fapte rele, absolut, însă în acelaşi timp mi-l pot imagina către sfârşitul vieţii, în buncăr. […] Oarecum, îl simpatizez”. Tornada stârnită de aceste fraze aruncate într-o doară - nici nu ştii dacă pot fi luate sau nu în serios, rostite de mereu provocatorul regizor danez - l-au dus către a fi declarat persona non grata, în premieră absolută pentru Festival. Nu şi pentru filmele sale, să sperăm: deşi datele oficiale denotă contrariul, marile companii de difuzare, după acest incident, refuză să procure filmul Melancolia
Premiul pentru scenariu a revenit unei opere intimiste, incitante, Footnote, al israelianului Joseph Cedar.
La scurtmetraj, recoltă destul slabă - Palme d'Or a revenit peliculei Cross-country al ucrainencei Maryna Vroda, plată, prolixă; Premiul Juriului e pentru Badpakje 46 (Costumul de baie mărime 46) de Wannes Destoop, ritmat, intimist, duios şi ataşant.
Premiul de debut, Camera d'Or: Las Acacias, de Pablo Giorgelli, prezentat la Săptămâna Criticii.
Premiul Un Certain Regard, ex-aequo: Arirang de Kim Ki-Duk, fals documentar depresiv, veritabil soliloc creat, filmat, cântat, montat de regizorul însuşi, un cineast exotic, solitar autist, şi
Halt Auf Freier Strecke (Stop la jumătate de cale), peliculă realistă, dură şi naturalistă despre ultimele luni de viaţă ale unui bolnav de cancer terminal, de Andreas Dresen.
Tot la Un Certain Regard, juriul sub bagheta lui Emir Kusturica a decernat un premiu special lui Andrei Zvyaghinţev pentru Elena şi o menţiune pentru Be Omid e Didar (La revedere) al cineastului iranian Mohammad Rasoulof.
Cele trei premii de la Cinefondation, respectiv, de 15.000, 11.500 şi 7.500 de euro au revenit filmelor 1. Der Brief (Scrisoarea) de Doroteya Droumeva, Şcoala de cinema dffb, Germania, 2. Drari de Kamal Lazraq, La Fémis, Franţa, şi 3. Ya-Gan-Bi-Hang (Zbor în noapte) de Son Tae-gyum, Universitatea Chung-Ang, Coreea de Sud - toate trei lucrări, la umila mea părere, mediocre. Cu certitudine, cineaştii noştri au filme mai bune. Rămâne doar să le vedem proiectate la Cannes. Succes!

Larisa Turea, Cannes

Loading...


 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 13:21

După ce au fost scoși pentru o zi la muncă, bugetarii sunt trimiși din nou acasă. De mâine, 7 aprilie, și până pe 17 aprilie, toți angajații la stat vor avea liber.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 12:28

Dodon vrea ca toți politicienii să tacă din gură, cu toate că el apare ZILNIC la TV și ne povestește cum „trece coronavirusu”

Dodon vrea ca toți politicienii să tacă din gură, cu toate că el apare ZILNIC la TV și ne povestește cum „trece coronavirusu”

Socialistul Dodon a chemat politicienii la un armistițiu politic, iar toată atenția să fie îndreptată spre identificarea soluțiilor ce se impun în lupta cu COVID-19, cu toate că acesta n-are nicio atribuție legală în problema dată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 12:25

Farmacista unui sat din Anenii Noi este infectată cu coronavirus. Primăria caută clienții suspecți

Farmacista unui sat din Anenii Noi este infectată cu coronavirus. Primăria caută clienții suspecți

O farmacistă dintr-o localitate din raionul Anenii Noi a fost infectată cu coronavirusul de tip nou.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 12:07

De ce regimul Dodon&Chicu nu ANUNȚĂ OFICIAL care este tratamentul oferit pacienților infectați cu coronavirus

De ce regimul Dodon&Chicu nu ANUNȚĂ OFICIAL care este tratamentul oferit pacienților infectați cu coronavirus

În urmă cu două săptămâni, România a publicat în Monitorul Oficial așa numitul „Protocol de tratament al COVID-19”, în RM nu există nicio informație oficială despre ce fel de tratament primesc pacienții. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 11:54

Un preot a fost AMENDAT pentru că a slujit în Biserică alături de FAMILIA sa

Un preot a fost AMENDAT pentru că a slujit în Biserică alături de FAMILIA sa

Preotul Ghenadie Pereteatcu din satul Baxani, raionul Soroca a slujit astăzi în biserică doar cu membrii familiei sale. Pentru asta a fost sancționat de poliție cu o amendă de zeci de mii de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 6 Aprilie 2020, ora: 11:29

ULTIMA ORĂ /// 14 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 14 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că 14 persoane sunt infectate, 1 persoană este suspectă, 21 se află în carantină și 156 sunt monitorizate la domiciliu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 11:19

Medicul din Timișoara a dezvăluit secretul reușitei sale: Niciun medic nu a fost infectat, iar bolnavii de coronavirus se vindecă pe bandă rulantă

Medicul din Timișoara a dezvăluit secretul reușitei sale: Niciun medic nu a fost infectat, iar bolnavii de coronavirus se vindecă pe bandă rulantă

Virgil Musta, medicul-erou din Timișoara, a reușit să țină piept coronavirusului. Specialistul recunoaște însă că a impus niște reguli care au fost urmate cu strictețe și astfel a reușit să protejeze și cadrele medicale, dar și pacienții.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 6 Aprilie 2020, ora: 10:54

Procesele globale împotriva Chinei pentru „încălcarea flagrantă” a reglementărilor internaționale în materie de sănătate în criza Coronavirus ar putea ajunge la cel puțin 3200 miliarde sterline

Procesele globale împotriva Chinei pentru „încălcarea flagrantă” a reglementărilor internaționale în materie de sănătate în criza Coronavirus ar putea ajunge la cel puțin 3200 miliarde sterline

Procesele globale împotriva Chinei pentru „încălcarea flagrantă” a reglementărilor internaționale în materie de sănătate în criza Coronavirus ar putea ajunge la cel puțin 3200 miliarde sterline (3936 miliarde USD) doar din țările G7, potrivit unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 10:48

Chicu propune ca pacienții să se trateze acasă, deși nu există informații care este schema de tratament

Chicu propune ca pacienții să se trateze acasă, deși nu există informații care este schema de tratament

Pacienții cu forme ușoare de COVID-19 ar putea fi tratați la domiciliu, pentru a scădea presiunea asupra medicilor din spitale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 10:24

Teoria conspirației își face efectul: Antene 5G au fost incendiate în Marea Britanie, din cauza informațiilor că răspândesc COVID-19

Teoria conspirației își face efectul: Antene 5G au fost incendiate în Marea Britanie, din cauza informațiilor că răspândesc COVID-19

Mai multe antene 5G din Marea Britanie au fost incendiate în ultimele zile, după ce a apărut informaţia conform căreia tehnologia 5G ar răspândi virusul COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 09:25

NEWS ALERT / Numărul deceselor a ajuns la 17. Două persoane au murit în ultimele ore din cauza coronavirusului

NEWS ALERT /  Numărul deceselor a ajuns la 17. Două persoane au murit în ultimele ore din cauza coronavirusului

Ministra Viorica Dumbrăveanu a anunțat în cadrul unui briefing că în această noapte au fost înregistrate două cazuri noi de deces din cauza coronavirusului. Este vorba despre un bărbat de 78 de ani și o femeie de 81 de ani. La fel, au fost anunțate alte șapte persoane...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 08:36

VEȘTI BUNE / Numărul de cazuri NOI de coronavirus la nivel mondial scade pentru a 2-a zi consecutiv

VEȘTI BUNE / Numărul de cazuri NOI de coronavirus la nivel mondial scade pentru a 2-a zi consecutiv

După ce numărul de persoane depistate într-o singură zi a ajuns la 101 mii pe data 3 aprilie, pentru a doua zi la rând acest număr este în scădere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 07:59

Starețul Mănăstirii Lavra Pecerska din Kiev a fost infectat cu coronavirus

Starețul Mănăstirii Lavra Pecerska din Kiev a fost infectat cu coronavirus

Anterior, acesta îi îndemna pe enoriași să vină la slujbe 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Aprilie 2020, ora: 07:12

opinie Viorica Dumbrăveanu manipulează opinia publică - Valeriu Pripa s-ar fi infectat de la soția sa, nu în Marea Britanie

Viorica Dumbrăveanu manipulează opinia publică - Valeriu Pripa s-ar fi infectat de la soția sa, nu în Marea Britanie

„Ministerul Sănătății, prin persoana dnei ministru Viorica Dumbrăveanu manipulează opinia publică prin difuzarea informației precum că medicul decedat astăzi ar fi fost recent în Marea Britanie, făcând aluzie că de acolo ar fi venit infectat„, scrie pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 07:07

ALERTĂ DE ȘOVINISM / Alexandru Muravschi, NTV-ul și CIFRELE reale ale „rivalității” Rusia vs SUA

ALERTĂ DE ȘOVINISM / Alexandru Muravschi, NTV-ul și CIFRELE reale ale „rivalității” Rusia vs SUA

 „În lume, acume xistă doi poli - SUA și Rusia”, notează portalul apropiat de PSRM, noi.md, citândul pe Alexandru Muravschi care a lucrat în Ministerul Economiei pe vremea lui Lucinschi.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 6 Aprilie 2020, ora: 06:38

Boris Johnson a fost internat în pentru că „continuă să aibă simptome persistente de coronavirus”

Boris Johnson a fost internat în pentru că „continuă să aibă simptome persistente de coronavirus”

Premierul Boris Johnson a fost internat în spital, unde va şi rămâne peste noapte, pentru noi investigaţii, la 10 zile după ce a fost depistat pozitiv pentru coronavirus, au precizat oficiali din Downing Street.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 6 Aprilie 2020, ora: 06:08

O femelă de tigru malaezian de la grădina zoologică din Bronx, testată pozitiv cu coronavirus

O femelă de tigru malaezian de la grădina zoologică din Bronx, testată pozitiv cu coronavirus

O femelă de tigru malaezian de la grădina zoologică din Bronx a fost testată pozitiv cu coronavirus, anunţă BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 05:54

OPINIE / Nu e corect! Bugetarii sunt “IMUNI” la Covid-19 şi mediul privat sângerează. Asta e SOLIDARITATE?

OPINIE / Nu e corect! Bugetarii sunt “IMUNI” la Covid-19 şi mediul privat sângerează. Asta e SOLIDARITATE?

Nu mai merge asa! Am zis sa nu ma grabesc sa scriu despre subiectul asta, ca cine stie... Dar, ziua adevarului a sosit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 04:35

FOTO // O studentă coase gratuit măşti transparente speciale pentru persoanele surde

FOTO // O studentă coase gratuit măşti transparente speciale pentru persoanele surde

Ashley Lawrence, o studentă din Kentucky, Statele Unite, coase împreună cu mama măști speciale pentru a ajuta comunitatea de persoane surde şi cu deficienţe de auz.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)