Astăzi 9 August 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:57
Abonamente

Actualitate 13 Martie 2020, ora 09:45

Respectul faţă de natură este barometrul de civilizaţie al unei societăţi

Marime Font

Interviu cu Valeriu Ţarigradschi, veteran al Mişcării Ecologiste din Moldova şi cunoscut combatant pentru ocrotirea Naturii. Articolul a apărut în numărul 270 (august 2014) al Revistei NATURA.

- Dle Valeriu Ţarigradschi, după cum se ştie, sunteţi unul dintre adepţii creării ariilor protejate pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Credeţi că e cu putinţă aşa ceva? 

- Aş vrea să spun că ariile protejate constituie dovada atitudinii unei ţări faţă de mediul înconjurător. În Republica Moldova, până în prezent, nu avem un concept bine structurat privind ariile protejate. În veacul XXI, desigur, nu putem concepe noţiunea de arii protejate în formula sec. XX: un teritoriu care mai că este îngrădit, acces total interzis etc. Acum conceptul este altul: ariile protejate sunt nişte teritorii unde, conform unor reguli clare, le este permis accesul cetăţenilor, dar care obligă vizitatorii să se comporte în aşa fel încât natura să nu sufere. Chiar sunt categorii de arii protejate care permit şi anumite activităţi economice durabile. În ceea ce priveşte Republica Moldova, cred că ar fi bine ca acest mic teritoriu să fie o arie protejată. Doar solurile noastre încă n-au pereche în Europa. Şi câte altele ne-a dat doar nouă Dumnezeu pe această palmă de pământ?! Dar astăzi, din punct de vedere economic, este cu neputinţă, totuşi, ca tot cuprinsul republicii noastre să constituie un spaţiu unitar al unor arii protejate. Chiar dacă se cere a fi făcut acest lucru.

Reciful de la Druţă, Râşcani, transformat în ruine şi munţi de moloz

- În acest context, mă prind la gândul, dle Ţarigradschi, ce valoare inestimabilă constituie pentru umanitate Valea Prutului de Mijloc...
- E destul să amintesc cititorilor noştri că în apropierea satului Criva din raionul Briceni avem cea mai mare bogăţie de zăcăminte de ghips din Europa. E vorba de cunoscuta peşteră Emil Racoviţă. Straturile de ghips de aici sunt penetrate de galerii subterane, foarte mari, ce se întind pe sute de kilometri. Iar aceste galerii constituie un imens rezervor de apă potabilă. Iată comoara nepereche unde stă adăpostită! E o comoară strategică. Doar apa e viaţa. Iar în lume problema apei e cât se poate de gravă. Din păcate, însă, prea puţin se face la nivel de stat de a proteja această zestre ce stă la temelia vieţii. Continuă să fie extras cu nemiluita ghipsul din acest subteran şi, în consecinţă, dăunează grav echilibrului ecologic. Ai impresia că puţin ce le pasă guvernanţilor de ceea ce se întâmplă cu această comoară dată nouă de Dumnezeu. …Ar fi bine ca cei de sus să citească monografia „Valea Prutului de Mijloc”, o monografie pe care am scris-o în anul 2003, cu prietenii mei ecologişti Alecu Reniţă şi Ioana Bobână şi în care am adunat o parte însemnată din bogăţiile Moldovei din stânga Prutului.

Toltrele Prutului la Văratic. Foto: Alecu Reniță

Loading...


- Din câte cunoaştem, o contribuţie aparte întru a fi descoperită şi cunoscută în lume, această peşteră de la Criva, aţi adus-o şi dvs. Cum a fost?
- Era anul 1977. O grupă de tineri de la Facultatea de Geografie a mers, pentru prima dată acolo, la Criva. Între aceştia eram şi eu. Vă spun că am trăit nişte senzaţii pe care nu o să le uit niciodată. Până atunci n-a călcat picior de om acolo... Ce simţi atunci când percepi că tu eşti primul, unde nu a mai călcat nimeni?! Tu eşti primul care laşi o urmă... Ce fel de urmă laşi? Care o sa ducă la distrugerea acestui templu dumnezeiesc sau la păstrarea, conservarea lui? La noi, de fapt, lucrurile sfinte uşor ajung a fi profanate.

- Şi totuşi aţi întocmit prima hartă a acestei peşteri...
- Nu a fost deloc simplu, mai ales pe atunci, în anii 70, când nu erau instrumente performante asemeni celor de astăzi. În subterană am înţeles câte mistere ascunde această peşteră... Acea expediţie m-a marcat pe mine, dar şi pe colegii mei. Majoritatea dintre ei şi-au continuat activitatea în domeniul ştiinţei. Astfel, fiecare dintre noi a contribuit, cum a putut, la ocrotirea acestui monument de importanţă mondială.

- Aveţi un merit şi pentru că această peşteră a fost inclusă în catalogul european…
- Aceasta a fost în anul 1992, când am participat la un congres desfăşurat în Franţa. La propunerea colegilor de la Mişcarea Ecologistă din Moldova, tot atunci am botezat-o Emil Racoviţă. Această peşteră, după dimensiunile sale, se plasează pe locul 6 în lume (vorbesc şi de calcar, şi de ghips).

- O zestre naturală, de importanţă mondială, sunt şi Recifele Prutului. De ce aceste bijuterii sunt neglijate, iar pe alocuri, sunt deteriorate sau distruse ireversibil?
- Aceste stânci se deosebesc de cele din Carpaţi şi din Caucaz, or, numai aici o să găsiţi piatră de coral. Este unicat în Europa prin faptul că toate aceste stânci, grotele de aici, au fost leagănul omenirii. Ele păstrează urmele omului preistoric, dar şi a omului contemporan. Să se înţeleagă clar că leagănul civilizaţiei cucutene a fost chiar pe teritoriul Moldovei istorice. Cucuteni este o localitate ceva mai sus de Iaşi. Această civilizaţie s-a dezvoltat în bazinul râuleţului Racovăţ. Săpăturile efectuate aici au demonstrat existenţa acestor urme. Şi cei de sus, şi cei de jos, habar nu au ce bogăţie uriaşă reprezintă „Stâncile Prutului”. În unele locuri, primarii se fac a nu vedea cum câţiva hoţi de piatră atentează la valori de miliarde de euro pentru câteva sute de lei.

Toltrele Prutului. Foto: Alecu Reniță

- Pe timpul Uniunii Sovietice săpăturile înfăptuite la Duruitoarea, lângă Costeşti, au scos în vileag cele mai vechi urme ale civilizaţiei omeneşti în tot spaţiul ex-sovietic.
- Pe lângă faptul că recifele noastre au aceste grote, ele se întind pe o distanţă de circa 200 de km – de la Glodeni până la Briceni şi chiar trec în Ucraina. Având aşa monumente, noi practic avem un tezaur inestimabil. Dar cum ne comportăm cu acest tezaur? E puţin spus – cu indiferenţă. În dreapta Prutului, de exemplu, se află doar o stâncă, în satul Stânca, vizavi de satul Costeşti, care are în perimetru o sută şi ceva de metri. Dar, ca să vedeţi, ea constituie un obiectiv major de protecţie ce se află sub custodia Academiei de Ştiinţe a României. Acolo nu are voie nimeni să facă ce-l taie prin minte. Doar savanţii de la Academia de Ştiinţe a României vin să cerceteze foarte atent vegetaţia, fauna, procesele care au loc acolo. Iar noi? Având sute de kilometri de recife nu dispunem nici de un studiu geologic, floristic, faunistic. Iar Academia de Ştiinţe de la Chişinău… vai de „norocul” ce a căzut pe capul nostru.

- La fel, trebuie să spunem că aceste bijuterii extraordinare, de valoare mondială, au fost devastate, în perioada sovietică, în cel mai barbar mod.
- Este adevărat. Pe ocupanţi nu-i interesa deloc istoria noastră, civilizaţia noastră. Ei se străduiau să şteargă toate rădăcinile, originile noastre, ca să nu avem legătură cu civilizaţia care a fost aici, de la Cucuteni până la 1812. De aceea au fost mutilate peisajele, au fost distruse stâncile noastre... Pentru ei aceste stânci erau doar piatră, iar pentru noi – buletine de identitate.

- Dacă distrugem astfel de recife, noi nu o să avem apă, nu o să avem izvoare şi o să dispară toată vegetaţia din lunca Prutului?
- O să dispară şi cea mai importanta perlă care se numeşte Pădurea Domnească. Apropo, ea este prima arie protejată din spaţiul românesc, care a fost creată pe timpul domnitorului Moldovei, Alexandru cel Bun. Tot în această zonă se află şi Suta de Movile – un monument al naturii unic în Europa. Se întind mândru şi frumos pe o suprafaţă de 1200 de ha. Nici până astăzi ştiinţa nu poate să demonstreze originea lor. Ele constituie un şirag de mărgăritare.

- Crearea unei arii protejate transfrontaliere a Prutului de Mijloc, ce ar cuprinde şi malul stâng şi malul drept al râului, ar soluţiona mai multe probleme?
- Bineînţeles. Recent am fost la Bucureşti şi am avut o întâlnire la această temă. E vorba şi de crearea unui areal cu un statut deosebit, având în vedere perpetuarea istorică a neamului nostru, cultura cucuteană, înmagazinarea aici a unui produs fără de care nu va fi viitorul omenirii – apa. Avem aici un lac artificial, Stânca- Costeşti, de talie europeană. Sunt prea importante aceste lucruri, ca ele să fie lăsate de izbelişte. Este important să se ştie: odată cu crearea unei astfel de arii protejate, aici nu va fi interzis accesul oamenilor civilizaţi. Aici va fi şi economie, şi agricultură durabilă, conform cerinţelor protecţiei naturii.

Râul Ciuhur. Foto: Alecu Reniță

- Cum adică?
- Dacă va fi agricultură – va fi agricultură ecologică, dacă va fi economie – va fi economie prietenoasă mediului. Cu alte cuvinte, va fi un început foarte bun. Evident, noi am început să schimbăm o stare de lucruri în bine. Multă lume a înţeles că civilizaţia înseamnă o altă abordare a problemelor de mediu. Ca în Europa. Iar Europa înseamnă – noi. Europa începe de la mine. Europa
începe de la tine, din satul tău şi de atitudinea ta faţă de natură şi faţă de tot ce ne înconjoară. Doar având o mentalitate europeană putem făuri o Moldovă durabilă şi prosperă.

natura.md 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 9 August 2020, ora: 09:07 de Mariana S. Țăranu

Primele zile şi întâii „eroi” ai Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti

Primele zile şi întâii „eroi” ai Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti

Moldova sovietică a fost reprezentată oficial pentru prima dată de către o spioană, care denunţa legionarii, poliţiştii şi militarii români, pentru ca aceştia să fie arestaţi de bolşevici

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 9 August 2020, ora: 07:48

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 9 AUGUST 2020. Ce adevăr iese la lumină?

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 9 AUGUST 2020. Ce adevăr iese la lumină?

 Mercur face trigon cu Chiron in Berbec, aducand putere vindecatoare cuvintelor. Fa pe cineva sa se simta ascultat si inteles. Vorbeste din adevarul sufletului si ajuta la vindecarea ranilor. Totul se va petrece natural, fara emfort, fara batai de cap. Luna in Berbec face si ea conjunctie cu...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 9 August 2020, ora: 07:39

Coronavirus R.Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 27.443 de infecții și 841 de persoane decedate

Coronavirus R.Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 27.443 de infecții și 841 de persoane decedate

 Alte 453 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate ieri în Republica Moldova, dintre care 6 în Transnistria. Numărul total de cazuri în Transnistria- 1610. Din numărul total de cazuri, 2 sunt de import (Grecia-1, Portugalia-1). 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 9 August 2020, ora: 07:34

Avertizare meteo de CANICULĂ. Ce temperaturi se vor atinge astăzi

Avertizare meteo de CANICULĂ. Ce temperaturi se vor atinge astăzi

 Încă o zi toridă ne așteaptă astăzi, cu maxime de 33 de grade în nord și de 35 de grade în sud. Vântul va fi destul de vioi și ne va ajuta să facem față arțiței. Două avertizări meteorologice de tip Cod Galben sunt în vigoare în Republica...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 9 August 2020, ora: 07:30

video Mii de oameni au protestat la Beirut faţă de corupţia guvernului: „DEMISIA sau SPÂNZURĂTOAREA”

Mii de oameni au protestat la Beirut faţă de corupţia guvernului: „DEMISIA sau SPÂNZURĂTOAREA”

7.000 de oameni protestează în capitala Libanului faţă de corupţia guvernamentală după exploziile masive care au devastat jumătate din oraş. Manifestanţii reclamă dreptul la furie după ce au curăţat străzile de moloz şi şi-au pansat rănile, ridicând spânzători...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 9 August 2020, ora: 07:29

Cine este Igor Greciuşkin, omul de afaceri care a trimis nava cu nitrat de amoniu la Beirut

Cine este Igor Greciuşkin, omul de afaceri care a trimis nava cu nitrat de amoniu la Beirut

 Un rus, Igor Greciuşkin a fost interogat în Cipru, în urma publicării unor informaţii care leagă această persoană de vaporul moldovean Rhosus, deținut de omul de afaceri şi care a transportat nitratul de amoniu la Beirut, potrivit poliției cipriotă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 August 2020, ora: 07:14

Alegeri Belarus: Şefa echipei de campanie a candidatei prezidenţiale a opoziţiei a fost arestată din nou

Alegeri Belarus: Şefa echipei de campanie a candidatei prezidenţiale a opoziţiei a fost arestată din nou

Şefa echipei de campanie a candidatei prezidenţiale de opoziţie din Belarus a fost reţinută sâmbătă, aşa cum s-a mai întâmplat şi joi, informează AFP, citată de Agerpres. Maria Moroz a fost arestată sâmbătă, a declarat pentru AFP Anna Krasulina, purtătoarea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 9 August 2020, ora: 07:12

opinie Culmea nesimțirii: rusofilii și românofobii din R. Moldova se laudă grețos că ei au făcut posibil… Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău! ”Salvatorii” Kremlinului

Culmea nesimțirii: rusofilii și românofobii din R. Moldova se laudă grețos că ei au făcut posibil… Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău! ”Salvatorii” Kremlinului

„Mulțumim, frați români!”, este mesajul deputatului Iurie Reniță, în contextul anunțului privind finisarea Gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, proiect de o importanță strategică esențială atât pentru România, cât și pentru R....

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 9 August 2020, ora: 00:07

Ion Chicu (9 august 2019): „Ultimul acord cu FMI va avea consecințe grave asupra dezvoltării economice a ţării”

Ion Chicu (9 august 2019): „Ultimul acord cu FMI va avea consecințe grave asupra dezvoltării economice a ţării”

 Ultimul acord cu FMI nu va permite să atingă scopul specificat de Președintele Igor Dodon de a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor Moldovei. Despre aceasta a scris vineri, pe pagina sa de facebook, consilierul şefului statului, fostul ministru al Finanţelor, Ion Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 9 August 2020, ora: 00:06

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Actualitatea lui... rămâne un clişeu dătător de dureri de măsele nu numai al redactării, dar şi al cercetării premergătoare unei publicări. Cum textele de referinţă ale Istoriei intelectuale a lumii au profunzimi de Groapa Marianelor sute de ani după ce-au văzut lumina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 August 2020, ora: 18:25

MOLDOVA - ÎN IZOLARE ABSOLUTĂ! Cozi imense la vama Leușeni: Zeci de moldoveni sunt întorși din drum la frontiera română / VIDEO

MOLDOVA - ÎN IZOLARE ABSOLUTĂ! Cozi imense la vama Leușeni: Zeci de moldoveni sunt întorși din drum la frontiera română / VIDEO

Zeci de moldoveni au format cozi imense la vama Leușeni și frontierele române, încercând să ajungă în mai multe state din Uniunea Europeană pe timp de pandemie. Chiar dacă la frontiera Republicii Moldova acestora le este permis să treacă prezentând doar...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 8 August 2020, ora: 15:18

partea II Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: Politica Turciei și decapitarea Principelui Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi

Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: Politica Turciei și decapitarea Principelui Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi

Vezi PARTEA I - Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: de la beţie şi furt la ospitalitate şi hărnicie

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 8 August 2020, ora: 11:42

Cum faci cele mai bune CHIFTELUŢE din carne. Ingredientul secret care dă tot gustul

Cum faci cele mai bune CHIFTELUŢE din carne. Ingredientul secret care dă tot gustul

Se ştie, fiecare bunică are propria reţetă de chifteluţe… Unele înmoaie pâinea în lapte, altele folosesc un amestec de ierburi aromatice numai de ele ştiut, altele, ceva mai îndrăzneţe, combină diverse tipuri de carne pentru a căpăta o textură perfectă....

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 8 August 2020, ora: 11:41

Vânăta - ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Vânăta - ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Pe lângă faptul că este un aliat de nădejde în curele de slăbire, vânăta ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii. În mod interesant, vânata a fost considerată mult timp un aliment toxic. Acest lucru se datorează...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 8 August 2020, ora: 11:39

China, Rusia și Iranul încearcă să influențeze alegerile prezidențiale din SUA

China, Rusia și Iranul încearcă să influențeze alegerile prezidențiale din SUA

China, Rusia și Iran încearcă să înfluențeze alegerile din Statele Unite în funcție de propriile interese, avertizează serviciile americane de informații, potrivit CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 8 August 2020, ora: 11:31

VIDEO: Mai multe femei au fost surprinse când fură pavajul unei străzi din Chişinău şi îl urcă într-o maşină de lux

VIDEO:  Mai multe femei au fost surprinse când fură pavajul unei străzi din Chişinău şi îl urcă într-o maşină de lux

 Patru femei au fost filmate când fură plăci din pavajul unei străzi din Chişinău și le pun într-un autoturism de lux. Primarul Ion Ceban a cerut ca persoanele să fie identificate imediat şi a insistat ca imaginile cu cetăţeni care fură bunuri de pe stradă să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 8 August 2020, ora: 09:28

Piscinele se DESCHID de la 10 august. Ce reguli trebuie respectate

Piscinele se DESCHID de la 10 august. Ce reguli trebuie respectate

Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică s-a întrunit astăzi în ședință. Ca urmare a analizei situației epidemiologice actuale, precum și a evaluării nivelului de respectare a măsurilor de sănătate publică, membrii CNESP au decis că,...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 8 August 2020, ora: 09:25

VIDEO: Un avion al Air India s-a rupt în două la aterizare; cel puţin 14 MORȚI şi 15 răniţi grav

VIDEO: Un avion al Air India s-a rupt în două la aterizare; cel puţin 14 MORȚI şi 15 răniţi grav

Cel puţin 14 oameni au murit şi 15 sunt răniţi grav după ce un avion al Air India care transporta 191 de pasageri şi membri ai echipajului a părăsit pista la aterizarea pe aeroportul din Kozhikode, în vestul Indiei, şi s-a rupt în două, a anunţat poliţia, citată de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 8 August 2020, ora: 09:05

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 8 AUGUST 2020. Cum te influențează Portalul Leului azi?

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 8 AUGUST 2020. Cum te influențează Portalul Leului azi?

 Ultimele zile au fost marcate de evenimente astrale importante. Mercur a intrat in Leu, Venus a intrat in Rac. Si nici ziua de azi nu este una obisnuita. Azi se deschide Portalul Leului, poarta care face legatura intre lumea fizica si lumea spirituala. In plus, Luna este in Berbec si este...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 August 2020, ora: 09:34

opinie Sergiu Litvinenco: „Dodon pregătește fraudarea masivă a alegerilor și prin intermediul pădurarilor”

Sergiu Litvinenco: „Dodon pregătește fraudarea masivă a alegerilor și prin intermediul pădurarilor”

„Dodon este dispus să folosească toate metodele pentru fraudarea alegerilor. E clar și de ce – fără fraudă nu are nicio șansă să rămână în funcție; iar dacă pierde puterea, e doar un pas până la pierderea libertății”, scrie pe FB deputatul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 August 2020, ora: 08:54

Programul prin care românii își pot eficientiza energetic locuințele începe din 15 septembrie. Ce pot face cu cei 15.000 de euro de la stat

Programul prin care românii își pot eficientiza energetic locuințele începe din 15 septembrie. Ce pot face cu cei 15.000 de euro de la stat

Programul "Casa Eficientă Energetic" pentru persoane fizice va debuta pe data de 15 septembrie 2020, iar proprietarii de case din România pot depune cereri de finanţare pentru a primi până la 15.000 de euro, a anunţat ministrul Mediului, Costel Alexe.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 August 2020, ora: 07:58

LIBAN / Gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor antiguvernamentali la Beirut

LIBAN / Gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor antiguvernamentali la Beirut

 Forţele de ordine libaneze au folosit gaze lacrimogene joi seară pentru a dispersa zeci de manifestanţi care protestau după explozia masivă mortală din portul Beirut în această săptămână, devenită un simbol al incompetenţei şi corupţiei autorităţilor, informează...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)