Astăzi 21 Septembrie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2019
Abonamente

Chișinău 30 Aprilie 2010, ora 10:30    Din editia print

SOS! pentru Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”

Marime Font

Aici s-a format coloana vertebrală a intelectualităţii din R. Moldova

În ultimele decenii, oraşul Chişinău îşi pierde insistent şi cu nepăsare vechile monumente istorice. Pe strada Bucureşti pot fi observate clădiri ignorate şi uitate în paragină care reprezintă adevărate perle arhitecturale, printre care faimosul palat al boierilor basarabeni Râşcanu-Dorojinski - opera arhitectului A. Bernardazzi, ai cărui pereţi mai păstrează amintirile epocilor de altă dată. În apropiere - clădirea primului liceu laic de fete din Basarabia, actualmente Liceul Teoretic „Gh. Asachi”, din 1995 recunoscut ca Monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională (introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe), se distruge neputincioasă sub privirea miilor de trecători.

Din istoria liceului

La 8 martie 1864, în Chişinău, în casa Grunberg din strada Gubernscaia, a fost deschisă prima instituţie medie laică destinată fetelor din familiile nobilimii locale din Basarabia. În primii ani, această şcoală a funcţionat ca una privată şi se numea Gimnaziul nr.1 de fete, cu o durată a studiilor de şapte ani, având-o ca directoare pe nobila rusoaică Liubov A. Beliugova (1827-1871).
Începând cu 1870, instituţia privată Beliugov este reformată în Liceul public nr. 1 de fete. Aspectul estetic al clădirii instituţiei, cu cele mai vechi tradiţii, de mai mulţi ani încearcă să atragă atenţia oficialităţilor publice, însă fără de folos. Clădirea ajunsă într-o stare jalnică nu mai poate lupta de sine stătător cu problemele pe care le suportă, iar pregătirile din ajunul Hramului Liceului - care se sărbătoreşte anual pe 1 martie - nu mai sunt în stare să sustragă atenţia oaspeţilor instituţiei şi a foştilor absolvenţi veniţi în această zi la întâlnirea cu colegii şi bătrânii profesori.


Cu toate acestea, amintim că, la sfârşitul secolului XIX, construcţia acestui lăcaş pentru necesităţile instituţiei (fondate de L. Beliugova) în oraşul Chişinău a devenit unul dintre cele mai importante evenimente ale timpului. La 24 mai 1881, a fost pusă piatra de temelie a clădirii fostului liceu pentru fete al zemstvei, iar la 3 august 1882 - construcţia clădirii era încheiată. Edificiul este construit în două etaje, amplasat la colţul cartierului, ridicat pe un plan unghiular, cu faţadele aliniate la liniile roşii. Prin colţul teşit, orientat spre intersecţia străzilor, este intrarea oficială în clădire, sub forma unui portic din două coloane ale ordinului doric, pe care se sprijină balconul etajului. Clădirea liceului reprezenta una dintre cele mai moderne şi originale construcţii destinate unei instituţii de învăţământ mediu. Arhitectura clădirii, organizarea interioară, sălile de studii, luminoase şi spaţioase, satisfăceau întru totul necesităţile unei instituţii de învăţământ, care, în scurt timp, şi-a obţinut denumirea de Liceul nobilimii. Darea în exploatare a clădirii liceului a fost susţinută de slujbele şi liturghia citită în toate bisericile oraşului. De rând cu acestea, în cinstea evenimentului, oficialităţile locale, reprezentanţii Zemstvei, nobili din Basarabia au organizat din banii lor un fourshete pompos.

Adesea se produce o eroare, afirmându-se că autorul proiectului pentru acest liceu a fost acelaşi A. Bernardazzi. Cu toate acestea, maestrul a contribuit doar la capela liceului de fete unită la clădirea liceului - actualmente Biserica Sfânta Teodora de la Sihla, dar autorul real al proiectului clădirii şi al devizului a fost arhitectul rus G. F. Lonsky, ajutat de arhitectul Kurkovsky. La începutul secolului al XX-lea, din partea curţii a fost alipită Capela „Sf. Nicolae”, autorul căreia, se presupune, este M. Seroţinski. Accesul are loc de pe palierul scării de la etaj, sub capelă fiind un spaţiu folosit în calitate de sală sportivă de iarnă. Interioarele erau luminate prin ferestre largi, pereţii având imagini de îngeri pe la colţuri. Actualmente, Capela „Sf. Nicolae” serveşte în calitate de sală mică de festivităţi, a cărei stare exterioară este şi mai gravă decât cea a clădirii bătrânului liceu. Pe parcursul istoriei sale, clădirea liceului a suportat diverse situaţii dificile şi periculoase pentru existenţa sa. Liceul, de mai multe ori, putea fi închis din cauza deficitului de bani sau a circumstanţelor politice din Basarabia, iar clădirea dată în gestionarea altor instituţii de stat a suportat reorganizări atunci când se schimbau regimurile politice. A servit drept lazaret pentru soldaţii răniţi în Primul Război Mondial, iar în timpul Războiului al Doilea Mondial a suportat atât cutremurul de pământ din 1941, cât si transformarea parţială în grajd pentru caii armatei germane în retragere. În perioada sovietică, pentru această clădire s-au dat lupte birocratice, cu scopul de a obţine localul pentru Sovietul municipal sau Palatul pionierilor etc. Veteranii corpului didactic al instituţiei susţin: „Este inadmisibil ca o clădire atât de importantă ca monument de arhitectură să ajungă într-o stare de degradare atât de avansată. Clădirea Liceului n-a mai fost renovata din anii ’70, iar Ministerul Culturii nu s-a implicat deloc în acest proiect”.

E necesar un proiect de restaurare şi modernizare a clădirii

Problema stării dezastruoase a clădirii şi unor săli de studii a Liceului Teoretic „Gh. Asachi” a mai fost reflectată în presa periodică. Reparaţiile cosmetice în sălile de studii, efectuate periodic cu suportul părinţilor şi al Direcţiei municipale învăţământ, tineret şi sport, astupă doar provizoriu procesul de distrugere interioară a clădirii. Veronica Ceban, bibliotecară la Liceul „Gh. Asachi”, afirmă: „Zilnic, dimineaţă aerisim timp îndelungat sala de lectură, deoarece, mai ales odată cu topirea zăpezii, în bibliotecă persistă umezeala şi un miros de mucegai. Acelaşi lucru poate fi sesizat şi în sălile de studiu ale unor clase primare, mai ales cele de la etajul doi. Acest aer îl respiră copiii mici, care adesea îşi pregătesc lecţiile în sala de lectură a bibliotecii. Deseori, sala bibliotecii găzduieşte conferinţe interliceale sau activităţi extraşcolare la care participă oaspeţi de peste hotare. Ne pare rău că prima impresie oaspeţii şi-o fac de la pereţii umezi cu tencuiala măcinată”.

Doar o reparaţie capitală a clădirii Liceului „Gheorghe Asachi” va putea salva situaţia în care s-a pomenit unul dintre simbolurile învăţământului naţional din R. Moldova, dar şi al capitalei Chişinău. La moment, acoperişul curge, distrugând pereţii vechii clădiri, unde se află blocul claselor primare al liceului. Clădirea liceului de la intersecţia străzilor 31 August 1989 şi Puşkin la fel suportă probleme mari legate de avansarea fisurilor ce apar anual în podeaua şi pereţii coridoarelor. „Interiorul liceului nostru nu corespunde normelor unui liceu exemplar. Coridoarele se află într-o stare deplorabilă. Pereţii sunt cârpiţi. Prin găurile podelei poţi urmări ce se întâmplă cu un etaj mai jos. Cel mai vulnerabil punct al liceului este veceul, total anti-sanitar...”, susţine eleva Marina Balâchin.

Chiar şi elevii vor să salveze vechiul edificiu al liceului

Elevii au iniţiat o petiţie pe care o vor trimite autorităţilor. Au strâns semnături, numărul cărora va fi completat cu semnături ale foştilor elevi ai liceului. „Vom semna această petiţie. Pe foştii absolvenţi îi leagă multe amintiri de această instituţie de învăţământ. Fosta Şcoală nr. 1 din Chişinău rămâne pentru noi mai mult decât o clădire veche”, afirmă Dana Virschi, una dintre absolvente.
Suntem convinşi că mai mulţi absolvenţi ai instituţiei noastre au ajuns conducători în diverse ramuri, în structurile statului şi credem că ei ar putea să-şi demonstreze fidelitatea şi atitudinea faţă de fosta lor ALMA MATER. Dar nu numai cu vorbe frumoase, ci prin fapte concrete. „Vrem să invităm reprezentanţi ai mai multor instituţii, ca să vadă cum degradează liceul nostru, clădire inclusă în patrimoniul cultural şi istoric al Chişinăului. În caz contrar, vom începe o acţiune de protest”, afirmă unul dintre elevii care au iniţiat petiţia…

Lucia Argint, profesoară de istorie,
Liceul Teoretic „Gh. Asachi”
din Chişinău

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 18:53

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

 WINET este primul proiect transfrontalier din regiunea Bazinului Mării Negre ce va cuprinde, inițial, trei țări: Moldova, România și Bulgaria. În cadrul acestui parteneriat vinicol, Republica Moldova este partener lider și implementator.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 13:04

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Atacurile directe și mai voalate ale președintelui Igor Dodon și Guvernului de la Chișinău asupra companiei a preluat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău provoacă tot mai multe îngrijorări în mediul diplomatic, dar și în cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:56

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Alexander Rahr este unul dintre „picioarele de pod” ale propagandei ruse în Germania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:36

opinie O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

Scena politică de la Chișinău a fost marcată de plecarea lui Octavian Țîcu din fracțiunea Dreptate și Adevăr. Modul în care s-a produs, declarațiile actorilor politici provocate de această plecare ne arată că a existat, și în continuare există, o tensiune mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:15

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat un interviu în exclusivitate RFI România.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

Deşi Brexitul domină agenda în prezent, Franţa este preocupată mai mult de impactul încetinirii creşterii economice a Germaniei, principalul său partener comercial, conform unei analize publicate de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

Fostul viceprimar al Capitalei Nistor Grozavu a fost reţinut în această dimineaţă. Informaţia a fost confirmată de şeful Procuraturii Municipale, Ştefan Şaptefraţi. Acesta a declarat că Grozavu este cercetat penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 10:57

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Igor Bukato, președintele grupului de companii Vozrojdenie din Sankt Petersburg, Rusia ar fi să construiască oi șosea de centură în jurul Chișinăului, care ar corespunde tuturor standardelor internaționale, anunţă Preşedinţia Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 10:17

Delegația Guvernului va cheltui aproape 270 de mii de lei pentru vizita la New York / Nu se știe cât ne va costa și „turismul” lui Dodon în America

Delegația Guvernului va cheltui aproape 270 de mii de lei pentru vizita la New York / Nu se știe cât ne va costa și „turismul” lui Dodon în America Foto: Sediul ONU

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicolae Popescu, alături de diplomații Tatiana Molcean și Galina Nipomici, vor merge la New York pentru a participa la cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generală a ONU. Costul total al deplasării celor trei diplomați, care vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 09:54

30 de minute de mers pe jos: cum îţi îmbunătăţesc starea de sănătate

Poate că la prima oră a dimineţii nu ai dispoziţia necesară să faci prea multă mişcare. Nu vorbim de exerciţiile fizice pe care le poţi face, câteva antrenamente uşoare sau stretching pentru că sigur nu sunt o prioritate. Avem obiceiul ca după ce ne trezim să mai stăm puţin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 09:35

Un scenariu care dă fiori: Ce s-ar întâmpla în primele ore ale unui război Rusia-SUA

90 de milioane de oameni ar cădea victime ale unui război între Rusia și Statele Unite, în primele ore de la izbucnirea lui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 08:56

După ce i-a dat țara lui Dodon, Năstase s-a trezit? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

După ce i-a dat țara lui Dodon, Năstase s-a trezit? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

Fostul deputat si ministrul MAI, Andrei Năstase, susține că dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru. 

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Septembrie 2019, ora: 08:51

Europa League VIDEO /// CFR Cluj vs Lazio 2-1 / Debut de vis - Campioana României îi bate pe italieni și e lider în grupa E

VIDEO /// CFR Cluj vs Lazio 2-1 / Debut de vis - Campioana României îi bate pe italieni și e lider în grupa E

CFR Cluj a avut parte de un debut perfect în grupele Europa League, câștigând cu 2-1 duelul de pe teren propriu cu Lazio. Campioana României a fost condusă cu 1-0 de formația din Serie A, dar a restabilit egalitatea pe finalul primei reprize, grație unui penalty...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Septembrie 2019, ora: 08:49

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 SEPTEMBRIE 2019. RACII DEVIN EXCESIV DE CRITICI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 SEPTEMBRIE 2019. RACII DEVIN EXCESIV DE CRITICI

Horoscopul zilei de 20 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 04:22

„A mai rămas doar o cameră” Booking.com ar continua să inducă turiștii în eroare, în ciuda avertismentelor primite

„A mai rămas doar o cameră” Booking.com ar continua să inducă turiștii în eroare, în ciuda avertismentelor primite

Booking.com se apără împotriva acuzațiilor conform cărora continuă să utilizeze tactici de presiune pentru a vinde, în ciuda sancțiunilor impuse de autoritățile britanice, scrie CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 01:51

Ce prevede DOCUMENTUL privind Pactul Ribbentrop-Molotov care va fi votat în Parlamentul European

Ce prevede DOCUMENTUL privind Pactul Ribbentrop-Molotov care va fi votat în Parlamentul European

Parlamentul European va vota, joi, adoptarea unei rezoluții prin care UE condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, semnat la 23 august 1939.Rezoluția Parlamentului European privind 80 de ani de la începerea celui de-al Doilea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Septembrie 2019, ora: 20:08

Usatîi: „Localitățile din țară au nevoie stringentă de proiecte investiționale, iar eu sunt gata să le asigur”

Usatîi: „Localitățile din țară au nevoie stringentă de proiecte investiționale, iar eu sunt gata să le asigur”

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat că pentru dezvoltarea țării este nevoie de proiecte investiționale și granturi, iar el este gata să plătească din bani proprii o echipă de experți moldoveni și străini, care să creeze aceste programe. De altfel, Usatîi...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)