Actualitate

Spitalul din Hncesti a fost reintors Consiliului raional

Dupa mai bine de un an, timp in care au avut loc mai multe sedinte de judecata, Curtea de Apel a dat dreptate Consiliului raional, retrocedandu-i acestuia patrimoniul de care fusese deposedat de Ministerul Sanatatii, acum doi ani, prin ordinul din 9 ianuarie 2008 cu privire la fondarea institutiei medico-sanitare din r-l Hancesti. Instanta a declarat ilegal ordinul din 6 mai 2008 cu privire la numirea in functia de medic-sef a lui Alexei Zlatovcen. Decizia Curtii de Apel este cu drept de recurs in instanta ierarhic superioara.

La Spitalul raional Hancesti problemele au inceput in decembrie 2007. Atunci, in urma unui control asupra activitatii economico-financiare, efectuat de executivul raional (fondatorul institutiei), a fost eliberat din functie medicul-sef Valeriu Golovatai. Presedintele raionului, Anatol Chetraru, l-a numit temporar in aceasta functie pe Petru Ciubotaru. Ministerul Sanatatii n-a acceptat schimbarea care s-a facut si, la 9 ianuarie 2008, a emis un ordin prin care reorganiza institutia, fondand Spitalul Hancesti, desi Consiliul raional nu cedase aceasta institutie ministerului.

Dupa aceasta, ministerul organizeaza un concurs de personal si-l desemneaza in calitate de medic-sef al spitalului pe Alexei Zlatovcen, medic-sef al Maternitatii nr. 2 din Chisinau. Situatia devine una iesita din comun – institutia se pomeneste cu doi stapani: Consiliul raional si Ministerul Sanatatii. Fiecare dintre acestia a numit cate un medic-sef. Dimineata, ambii conducatori se prezentau la serviciu si dadeau indicatii.

Angajatii spitalului, nefiind de acord cu decizia ministerului, timp de mai multe luni, se intruneau dimineata la actiuni de protest, rugandu-l pe Zlatovcen sa paraseasca postul. Pentru a tempera spiritele, fosta ministra a Sanatatii, Larisa Catrinici, a vizitat spitalul din Hancesti, insotita de o multime de politisti. Luandu-i exemplul, si noul medic-sef venea la serviciu impreuna cu politisti si securisti. Lucratorii medicali si pacientii asistau la un teatru trist al absurdului.

Vineri, Petru Ciubotaru, de aceasta data singurul medic-sef al institutiei, si-a reinceput activitatea, avand toate actele in regula. El ne-a spus ca are de corectat mai multe greseli de ale lui Zlatovcen. „Nu stiu din ce considerente a fost lichidata Sectia de cardiologie, desi mortalitatea cauzata de bolile cardiovasculare este pe primul loc. Au mai fost efectuate lucrari fara acoperire financiara etc. si acum trebuie sa rezolvam aceste probleme”, a declarat Petru Ciubotaru.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *