Integrare Europeană

Uniunea Europeana a celebrat un nou inceput

Uniunea Europeana a celebrat marti seara intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona. Ceremonia simbolica a avut loc chiar in capitala Portugaliei, in gradinile Turnului Belem – monument emblematic al Lisabonei. Anume in acest loc documentul care vine sa schimbe fata Europei a fost semnat la 13 decembrie 2007, Portugalia fiind la acel moment tara care detinea presedintia Uniunii Europene.

La eveniment au fost prezenti premierul portughez Jose Socrates si presedintele Anibal Cavaco Silva, precum si principalii oficiali ai UE – presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, premierul suedez Fredrik Reinfeldt, a carui tara detine presedintia semestriala a UE pana la 31 decembrie, si succesorul acestuia, seful guvernului spaniol, Jose Luis Zapatero. Marea absenta a fost Catherine Ashton, Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa. Viitorul presedinte al UE, belgianul Herman van Rompuy a vorbit despre drumul dificil pe care Tratatul de reforma al Uniunii a trebuit sa-l parcurga pana la intrarea sa in vigoare. Apoi a urmat „Oda Bucuriei” in interpretarea Orchestrei Metropolitane din Lisabona.

Mostenitor al proiectului neindeplinit al Constitutiei Europene, Tratatul constituie ultima tentativa de reformare a functionarii UE, dupa zece ani de eforturi in acest sens. Textul urmeaza sa permita facilitarea procesului de luare a deciziilor intr-o Uniune formata din 27 de state si posibil extinsa pe viitor chiar la peste 30, prin integrarea Balcanilor si a Islandei, prin limitarea drepturilor de veto. El sporeste de asemenea drepturile Parlamentului European si ale parlamentelor nationale (consultate intr-o mai mare masura) si consacra Carta drepturilor fundamentale europene. „UE va fi mai bine pregatita sa raspunda asteptarilor in domeniile energiei, schimbarilor climatice, criminalitatii transfrontaliere si imigratiei. Ea va fi de asemenea capabila sa aiba o voce mai puternica pe scena internationala”, a spus Barroso. Printre celelalte noutati introduse de tratat figureaza dreptul la initiativa populara al cetatenilor europeni, care insa trebuie sa vina „din partea a cel putin un milion de persoane care sunt cetateni ai unui numar semnificativ de state membre”. Tratatul permite si ca o tara sa paraseasca UE, in cazul in care doreste acest lucru.

UN DRUM LUNG DE SASE ANI. Considerat piatra de temelie a unei Uniuni Europene mai democratice, mai eficiente si mai transparente, Tratatul incununeaza o lunga stradanie de a rescrie reglementarile interne ale UE, nevoia acestei modificari facandu-se simtita odata cu extinderea din 2004. Tratatul de la Lisabona-– care ofera UE un nou cadru juridic – a fost convenit dupa peste sase ani de discutii intre statele membre pe tema reformelor care erau necesare pentru a face fata provocarilor secolului XXI. Dar pana a se ajunge aici, in 2004, liderii statelor membre semnasera, la Roma, Tratatul de instituire a unei Constitutii europene, care a fost „aruncata la cos” in 2005, dupa ce francezii si olandezii au respins-o prin referendum. Nici aprobarea noul document de capatai al UE nu a fost scutita de emotii. Dupa ce la 13 decembrie 2007 „Cei 27” semnau Tratatul, si pana in mai 2009 era ratificat de parlamentele a 26 din cele 27 de state membre, in iunie 2008 se impotmoleste in Irlanda, singura tara care a mai organizat un referendum pentru adoptarea lui. Dupa ce liderii UE ofera mai multe garantii irlandezilor, acestia spun „Da” in cadrul unui al doilea referendum, organizat in 2 octombrie 2009. Dar presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, si cel al Cehiei, Vaclav Klaus, au mai tinut UE cu sufletul la gura pana de curand.

UN DOCUMENT DE 300 DE PAGINI. Tratatul de la Lisabona este un document de peste 300 de pagini, rezultatul unui compromis la care au ajuns cei 27 de sefi de stat si de guvern ai UE in 2007, in capitala Portugaliei. El modifica si completeaza tratatele europene existente – cum ar fi cele de la Roma si Maastricht -, dar nu le inlocuieste. Cea mai mare noutate a noului „regulament de functionare” al UE este infiintarea a doua noi posturi-cheie: presedintele si Inaltul Reprezentant pentru Politica Externa si de Securitate ai UE. Primul test al noului sef al diplomatiei europene va fi summitul UE-Ucraina, de la 4 decembrie. „E ziua unui nou inceput”, a declarat premierul portughez Jose Socrates. „Am deschis astazi o noua faza a constructiei europene. Dupa un drum dificil, Tratatul de la Lisabona a ajuns in sfarsit in portul potrivit”, a precizat presedintele UE, Herman van Rompuy. „Tratatul de la Lisabona ii pune pe cetateni in centrul proiectului european si sunt foarte bucuros ca dispunem, astazi, de institutiile necesare pentru a actiona si ca intram intr-o perioada de stabilitate”, a declarat Jose Manuel Barroso.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *