Astăzi 2 Iunie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 10:41
Abonamente

Lumea 17 Mai 2020, ora 09:17

Urmează cel mare atac cibernetic din istorie. Cum a pregătit coronavirusul terenul

Marime Font

Coronavirusul pregătește terenul pentru un atac cibernetic masiv. De fapt, îndrăznesc să spun azi că, în următoarele șase luni, vom asista la cel mai mare atac cibernetic din ISTORIE, scrie Forbes, într-un material semnat de Stephen McBride, contributor al revistei, dar și investitor și analist șef la RiskHedge.

Un articol pe care îl vom reda pe larg.
Despre asta, nu vorbește nimeni azi. Combaterea hackerilor este ultimul lucru la care se gândesc majorității oamenilor, astfel că pandemia de coronavirus garantează practic că titluri precum „cel mai mare cyberattack de până acum”, vor face prima pagină a ziarelor.

De ce? Voi explica rapid și pune în lumină modelul deja patentat de a face bani buni din atacuri cibernetice. Dar mai întâi este important să înțelegem care e cheia apărării împotriva hackerilor. Orice expert în securitate cibernetică va spune că o mare parte din timp și bani se duc pe reducerea „suprafeței de atac”.

Loading...


Imaginează-ți că joci un joc în care trebuie să pătrunzi în două clădiri
Primul este un conac precum cele din Beverly Hills. Se poate încerca pătrunderea pe ușa din față. Dacă acest lucru nu funcționează, se poate intra prin barul de la piscină, pe oricare din cele 20 de ferestre sau prin subsol.

A doua clădire este un buncăr subteran, din beton armat. Fără ferestre, doar o ușă. E mult mai greu de pătruns în buncărul de beton, nu? Există o singură cale. Ceea ce înseamnă că „proprietarii” își pot concentra toate eforturile pe asigurarea acelui punct.

Așa funcționează lucrurile și pe tărâmul cyber. Cu cât sunt mai multe dispozitive conectate la o rețea, cu atât suprafața sa de atac crește, ceea ce facilitează infiltrarea hackerilor în rețea. Pe scurt, fiecare dispozitiv nou este o poartă de acces în care hackerii pot găsi vulnerabilități și pe care o pot utiliza pentru a produce ravagii în sistemul ochit.

Coronavirus tocmai a început să spintece apărarea virtuală a fiecărei companii
Înainte de lovitura dată de pandemie, angajaților care lucrau de la distanță li se oferea, de regulă, laptopuri speciale pentru lucrul în siguranță. De exemplu, prietena mea lucrează pentru autoritățile fiscale irlandeze – echivalentul IRS. De multe ori lucrează de acasă, dar sub îndrumări stricte. El trebuie să folosească un laptop dedicat de lucru și o conexiune wi-fi separată și sigură.

El trebuie să treacă prin mai multe cercuri de securitate până și pentru a primi mesajul de bun venit afișat de ecranul calculatorului său. De exemplu, trebuie să conecteze un stick de securitate USB pentru a „debloca” fișierele de lucru. Aceste măsuri fac mult mai dificilă, nu imposibilă, piratarea.

Pe scurt, acesta este nivelul de securitate necesar pentru a proteja hackerii. Problema e că pandemia de coronavirus ne-a dat în multe feluri viețile peste cap. Iar printre cele mai vizibile perturbări se numără și forțarea a sute de milioane de americani să lucreze de acasă.

„Suprafața de atac” a fiecărei companii tocmai a explodat
Practic, fiecare angajat din fiecare firmă din America lucrează de la un birou improvizat pe masa din bucătărie. Firmele au avut la dispoziție doar câteva zile pentru a-și pune la punct planurile despre lucrul la distanță. Așadar, puteți paria că majoritatea nu și-au configurat sisteme sigure, cum este cel pe care îl utilizează prietena mea. De fapt, marea majoritate a angajaților nu au nici măcar laptopuri dedicate strict serviciului.

Așadar, sute de milioane de oameni folosesc laptopuri personale – pe conexiunile nesigure de acasă – pentru a accesa fișierele de lucru. Multe dintre ele probabil conțin informații confidențiale și date cu caracter personal.

Acesta este un vis devenit real pentru infractorii cibernetici. Hackerii nu trebuie decât să obțină acces printr-un singur punct de intrare pentru a prelua controlul asupra unei rețele întregi. După ce sunt înăuntru, pot fura date, secrete și chiar te pot bloca din rețea.

Hackerii au intrat în rețelele celui mai mare contractant de apărare din America, Lockheed Martin, țintind direct angajații care lucrau de la distanță. Dacă se pot infiltra în acest sistem, am face bine să credem că angajații care acum lucrează de acasă sunt ținte ușoare.

E doar o chestiune de timp până când ne vor apărea pe ecrane tirluri precum: „Cel mai mare atac cibernetic din istorie”
În ultimele două luni, hackerii au vizat Departamentul de Sănătate al SUA, iar atacurile împotriva Organizației Mondiale a Sănătății s-au dublat.

Acestea sunt doar atacurile despre care știm. Firma de cyber intelligence, CYFIRMA, a dezvăluit că amenințările cibernetice apărute în siajul coronavirusului au crescut cu 600% din februarie până în martie. Este doar o chestiune de timp până vom auzi de un atac de o lovitură cibernetică de anvergură.

E momentul să pariezi pe „cibernetice”
Sper să fi greșit susținând că urmează să vedem cel mai mare cyberattack din istorie. Nimeni nu-și dorește să vadă astfel doborâte o mare companie sau un guvern, mai ales când lumea luptă împotriva unei pandemii mortale.

Dar cei care muncesc de la distanță reprezintă un teren fertil pentru infractorii cibernetici. Suprafața de atac nu a fost niciodată mai largă, astfel că s-au copt condițiile pentru un cyberattack major. Din fericire, există un model patentat de a câștiga bani din atacuri cibernetice.

Vă amintiți când a izbucnit scandalul Facebook – Cambridge Analytica, la începutul anului 2018? A dus la o creștere a acțiunilor din industria cibernetică, cu indicele ETF pentru securitate cibernetică (CIBR) urcând cu 25% în șase luni.

Și nu era prima dată când se întâmpla asta. În februarie 2015, compania de asigurări de sănătate, Anthem, a dezvăluit că 80 de milioane de documente personale au fost furate. În patru luni, acțiunile multor companii informatice au sorit și cu 30%.

Am observat revenirea acestui model la începutul lui 2020. În ianuarie, armata americană a lansat un atac cu rachete care a ucis un general iranian. Iranul este o superputere cibernetică și a jurat răzbunare lovind rețelele digitale americane. Unele acțiuni cibernetice au crescut cu până la 30%, în doar șase săptămâni!

Pe scurt, investitorii cumpără frenetic acțiuni în industria cibernetică după atacuri cibernetice majore. Dar vrei să o iei înaintea restului lumii.

Odată așternut terenul pentru cel mai mare atac cibernetic din istorie, mă aștept ca modelul de mai sus să se repete în curând. 

universul.net

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 09:44

Al cincilea caz de COVID-19 în PARLAMENTUL R. Moldova

Al cincilea caz de COVID-19 în PARLAMENTUL R. Moldova

Un angajat din cabinetul președintelui unei fracțiuni parlamentare a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 08:09

Grecia redeschide GRĂDINIȚELE - Europa face un salt către normalitate în pofida pandemiei

Grecia redeschide GRĂDINIȚELE - Europa face un salt către normalitate în pofida pandemiei Foto: simbol

Europa îşi accelerează luni întoarcerea către aparenţa unei normalităţi - de la deschiderea Coloseumului la Roma şi până la deschiderea magazinelor la Moscova - în faţa pandemiei covid-19, care continuă să facă ravagii în America Latină, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 07:55

Anti-Record absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

Anti-Record absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

Am depășit recordul de la valul III, când a fost înregistrată o medie săptămânală de 169 de cazuri noi pe zi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 07:53

Două sectoare de poliție și-ar putea sista activitatea, în urma infectării unor colaboratori

Două sectoare de poliție și-ar putea sista activitatea, în urma infectării unor colaboratori

Două sectoare de poliție din cadrul Direcției de Poliție a municipiului Chișinău și-ar putea sista activitatea, după ce doi ofițeri de sector au fost testați pozitiv cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 2 Iunie 2020, ora: 07:27

VIDEO /​ 8 minute și 46 de secunde. Filmul morții lui George Floyd, care a stârnit revoltele violente din SUA

VIDEO /​ 8 minute și 46 de secunde. Filmul morții lui George Floyd, care a stârnit revoltele violente din SUA

Opt minute și 46 de secunde a stat ofiterul de poliție Derek Chauvin cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd, potrivit unei reconstituiri a presei americane. New York Times a pus cap la cap filmările de pe camerele de supraveghere din zonă, dar și ale martorilor, făcând filmul...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 2 Iunie 2020, ora: 06:36

Referendumul privind reforma constituţională din Rusia va avea loc la 1 iulie. Vladimir Putin va putea rămâne la putere până în 2036

Referendumul privind reforma constituţională din Rusia va avea loc la 1 iulie. Vladimir Putin va putea rămâne la putere până în 2036

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni desfăşurarea la data de 1 iulie a unui referendum de adoptare a reformei constituţionale prin care ar obţine dreptul de a efectua două mandate suplimentare începând din 2024, transmit AFP şi dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 2 Iunie 2020, ora: 05:41

Lecţia practică de gramatică „Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect” (22)

„Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect” (22) Din editia print / Foto: happyhints.com

● „încerc dar nu merge” Pe crawlul de la televizor am văzut scris: O persoană a murit iar alte trei au fost rănite.  De ce nu e corect? Înainte de conjuncţiile coordonatoare adversative (dar, iar, însă, ci) se pune întotdeauna virgulă....

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 2 Iunie 2020, ora: 04:33

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 01:43

Câte localități din Republica Moldova au ACELAȘI nume ca cele din România

Câte localități din Republica Moldova au ACELAȘI nume ca cele din România

Circa 40 la sută dintre localitățile din Basarabia au nume identice sau asemănătoare cu satele și orașele de pe teritoriul actual al României. Mai exact, este vorba despre 800 din cele aproximativ 2.000 de localități din R. Moldova, care sunt gemene cu peste 2.350 de aşezări din...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 2 Iunie 2020, ora: 01:34

Trump amenință cu intervenția armatei pentru a pune capăt protestelor din SUA, izbucnite după moartea afro-americanului George Floyd

Trump amenință cu intervenția armatei pentru a pune capăt protestelor din SUA, izbucnite după moartea afro-americanului George Floyd

Preşedintele Donald Trump s-a angajat luni să restabilească ordinea într-o ţară afectată de revolte, ameninţând că va desfăşura armata dacă nu se pune capăt violenţei în oraşele americane, informează AFP, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iunie 2020, ora: 00:55

Cinci beneficii uimitoare pe care le aduce cafeaua

Cinci beneficii uimitoare pe care le aduce cafeaua

Cafeaua, alături de vinul roşu şi de ciocolată se află pe lista plăcerilor de care te poţi bucura deoarece, consumată moderat, aduce numeroase beneficii organismului şi sănătăţii tale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iunie 2020, ora: 00:39

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 2 IUNIE 2020. Ce mai zi!

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 2 IUNIE 2020. Ce mai zi!

Iubaretii Venus si Marte sunt pe cale sa se intalneasca. Si ce imbrastisare pasionala! Venus, in miscare retrograda, nu are magia sa obisnuita. Ii lipsesc toate “accesoriile” si nu ii prea arde de jocuri in dragoste. Insa, Marte in Pesti, asteapta de ceva vreme si nu e pregatit pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iunie 2020, ora: 00:20

De ce s-a opus mareşalul Antonescu alianței cu ruşii în 1944

De ce s-a opus mareşalul Antonescu alianței cu ruşii în 1944

 23 august 1944 a reprezentat un moment de turnură în istoria României. Dincolo de versiunile oficiale ale acestui eveniment şi în special cele ale celor care au făurit acest moment, există însă şi o părere a învinsului. Mareşalul Antonescu a lăsat...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 2 Iunie 2020, ora: 00:15

Un elicopter SMURD s-a prăbuşit în timp ce se îndrepta spre Cahul pentru a prelua un pacient. Tragedia s-a produs la orele aproximativ la orele 14:23 în raionul Cantemir. Toți cei patru membri ai echipajului au decedat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 18:45

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

 Locuitorii din satul Aginskoe, Ținutul Transbaikal au afișat un mesaj „dur” despre Președintele rus - Vladimir Putin.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iunie 2020, ora: 18:42

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip a pus la cale încă din 2018 o schemă de escrocherie care urmărea deposedarea Republicii Moldova de clădirea Consulatului Republicii Moldova în Odessa și a terenului aferent acesteia, evaluate total la circa 4 mln dolari....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 17:37

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

Numărul persoanelor infectate cu Covid-19 în RM continuă să crească. Doar în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 109 cazuri noi de infectare cu temutul coronavirus. Totodată, zece oameni și-au pierdut viața din cauza infecției. Numărul celor infectați e de 8360 , iar al...

( ) Citeşte tot articolul

Social 1 Iunie 2020, ora: 16:28

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Nistrul ar putea rămâne în totalitate fără apă. Dezastrul este mai aproape decât ne imaginăm, din cauza planificatei construcţii a şase hidrocentrale în amonte pe Nistru, mai sus de Novodnestrovsk, Ucraina. Guvernul ucrainean a luat asemenea decizie la mijlocul...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 16:22

VIDEO / Cercetătorii ieşeni sunt îngrijoraţi: în pădurile din judeţ şi-a făcut apariţia şacalul auriu

VIDEO / Cercetătorii ieşeni sunt îngrijoraţi: în pădurile din judeţ şi-a făcut apariţia şacalul auriu

Specialiştii îl numesc „distrugătorul universal“ şi spun că poate distruge ecosistemele în care apare, fiindcă prădătorul său natural, lupul, a fost exterminat din pădurile din zona de şes sau câmpie din Iaşi.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)