Astăzi 17 Octombrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 16 Octombrie 2018
Abonamente

Actualitate 22 Septembrie 2017, ora 05:59

Scrisoarea săptămânii Vânzările de cărţi la sate pot aduce venit

Marime Font

 

 
 

La sate, mi se pare mie, se citeşte puţin. Pentru a favoriza creşterea numărului de cititori, propun o soluţie de propagare a cărţilor nou-editate. La începutul anului 2016, am scris în TIMPUL despre lipsa librăriilor la sate și am sugerat că n-ar fi rău, dacă bibliotecarele din localitățile rurale s-ar ocupa şi de vânzarea cărţilor. Nu ştiu dacă cineva a făcut vreo încercare în această privinţă, dar în s. Drepcăuţi, r-nul Briceni, cu siguranță nu s-a făcut nimic.

Cred că aceasta se întâmplă din cauza că nici bibliotecile, nici bibliotecarele, care sunt indiferente de cărți, nu-s abonate la TIMPUL. Pentru a înțelege mai bine situația, să luăm exemplul farmaciilor din sate. Acestea sunt aprovizionate cu medicamente de către firme care îşi au sediul în alte localități. Astfel, oamenii vin şi comandă leacurile. Farmacista, cu ajutorul Internetului, comandă de la firmă medicamentul cerut, pe care firma i-l trimite cu mașina. Aşa procedează și farmacista din Drepcăuţi, şi cred că toate farmacistele de la sate.

Adesea văd prin Drepcăuţi și o maşină cu inscripţia „Fabrica de carne din Bulboaca, r-nul Anenii Noi”. Maşina dată aduce marfă nu numai la Drepcăuţi şi Criva, ci prin toate magazinele din localităţile prin care trece. Fabrica e cointeresată să-şi vândă marfa şi face tot posibilul în această privinţă.Zilnic, vin prin sate și alte maşini de la Bălţi, Chişinău şi din alte localităţi, care aduc marfă la magazinele din sate. Aşadar, constatăm că producătorii depun toate eforturile pentru a exista şi a avea profit.

De ce nu se procedează aşa şi în cazul literaturii? Să înfiinţeze cineva o firmă, care, împreună cu bibliotecarele de la sate, să se ocupe cu vânzarea cărţilor. Cei mai interesați de aceasta ar trebui să fie scriitorii și Uniunea Scriitorilor din Moldova, ca instituție. Mai întâi, e necesar de găsit un om care ar fonda firma şi ar crea locuri de muncă. Ar fi bine ca fir 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Octombrie 2018, ora: 19:36

Sfîrșitul Bizanțului

Sfîrșitul Bizanțului Din editia print

Sfîrșitul Bizanțului, identificat în vulgata istoriografică cu pătrunderea sultanului Mehmed al II-lea în Constantinopol pe 29 mai 1453, surprinde tabloul unei societăți sfîșiate între opțiuni politico-religioase antagonice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2018, ora: 14:17

Simona Halep şi-a anunţat RETRAGEREA din turneul de la Moscova

Simona Halep şi-a anunţat RETRAGEREA din turneul de la Moscova

Simona Halep şi-a anunţat retragerea din turneul de la Moscova, din cauza problemelor de sănătate, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2018, ora: 13:52

Nostradamus e cel mai bun etalon pentru prostia oamenilor

Nostradamus e cel mai bun etalon pentru prostia oamenilor

 Nostradamus este un simbol universal pentru predicții de secole întregi. Acest lucru nu pare să se schimbe prea curând, deși ar trebui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2018, ora: 13:44

Sprijinul Londrei pentru noile sancţiuni UE contra Rusiei are scopul să submineze relaţiile UE-Rusia

Sprijinul Londrei pentru noile sancţiuni UE contra Rusiei are scopul să submineze relaţiile UE-Rusia

 Ambasada rusă în Marea Britanie a transmis că Londra depune eforturi energice în sprijinul adoptării de către UE a unor noi sancţiuni împotriva Moscovei, scopul acestei acţiuni fiind de a submina relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană după Brexit,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Octombrie 2018, ora: 10:55 de Iurie Colesnic

Iurie Colesnic: În culisele Istoriei. Un pictor căzut la Țiganca

Iurie Colesnic: În culisele Istoriei. Un pictor căzut la Țiganca Din editia print

Nu știu exact dacă genealogic face parte din marele neam al Basarabilor, dar era și el un Bassarab și a căzut în luptă eliberând Basarabia în 1941.  

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 16 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Să fie paradis

Săptămâna aceasta am fost la o întâlnire cu fascinantul scriitor Matei Vișniec în cadrul Festivalului Internațional de Teatru FESTIS, ediția a III-a, de la Chișinău, unde a fost proiectat filmul documentar „Parisul lui Matei”, realizat de TVR Iași.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Octombrie 2018, de Dan Nicu

Tiraspol-Chişinău: rachete contra concesii

Începând de marţi, 9 octombrie, automobilele înmatriculate în regiunea transnistreană sunt admise în traficul internaţional, primind „plăci neutre”, aprobate de Chişinău.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească) Deschide, mândruță, ușa Că răsare Găinușa…

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Cultura sarmalelor

Pe 23 septembrie, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a avut loc un eveniment, organizat de Asociația Bibliotecarilor din Moldova, Programul Novateca, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Biblioteca...

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Octombrie 2018, de Silviu Tănase

Cine sunt cei care au luptat ca 10TV să rămână fără finanțare și să-și sisteze activitatea?

Am decis să înșir totuși câteva gânduri referitoare la ultimul scandal generat de „prietenii strategici” ai ziarului TIMPUL, deși inițial intenționam să nu reacționăm în niciun fel.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Ne vedem în februarie!

Alegerile din 2018 vor avea loc până la urmă în 2019, însă campania electorală, legal sau nu, se desfășoară în voie de luni de zile. E suficient să hotărăști la ce post TV vrei să urmărești știrile că deja știi cine va fi lăudat.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 8 Octombrie 2018, de Răzvan Munteanu

Războiul (geo)politic al religiei

Îmi aduc aminte participarea la o emisiune TV, imediat după evenimentele petrecute în Crimeea, când mai toată lumea era încă nedumerită de ceea ce urma să se întâmple.

() Citeşte tot articolul