Astăzi 22 Februarie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 16:23
Abonamente

Actualitate 22 Septembrie 2017, ora 05:59

Scrisoarea săptămânii Vânzările de cărţi la sate pot aduce venit

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

La sate, mi se pare mie, se citeşte puţin. Pentru a favoriza creşterea numărului de cititori, propun o soluţie de propagare a cărţilor nou-editate. La începutul anului 2016, am scris în TIMPUL despre lipsa librăriilor la sate și am sugerat că n-ar fi rău, dacă bibliotecarele din localitățile rurale s-ar ocupa şi de vânzarea cărţilor. Nu ştiu dacă cineva a făcut vreo încercare în această privinţă, dar în s. Drepcăuţi, r-nul Briceni, cu siguranță nu s-a făcut nimic.

Cred că aceasta se întâmplă din cauza că nici bibliotecile, nici bibliotecarele, care sunt indiferente de cărți, nu-s abonate la TIMPUL. Pentru a înțelege mai bine situația, să luăm exemplul farmaciilor din sate. Acestea sunt aprovizionate cu medicamente de către firme care îşi au sediul în alte localități. Astfel, oamenii vin şi comandă leacurile. Farmacista, cu ajutorul Internetului, comandă de la firmă medicamentul cerut, pe care firma i-l trimite cu mașina. Aşa procedează și farmacista din Drepcăuţi, şi cred că toate farmacistele de la sate.

Adesea văd prin Drepcăuţi și o maşină cu inscripţia „Fabrica de carne din Bulboaca, r-nul Anenii Noi”. Maşina dată aduce marfă nu numai la Drepcăuţi şi Criva, ci prin toate magazinele din localităţile prin care trece. Fabrica e cointeresată să-şi vândă marfa şi face tot posibilul în această privinţă.Zilnic, vin prin sate și alte maşini de la Bălţi, Chişinău şi din alte localităţi, care aduc marfă la magazinele din sate. Aşadar, constatăm că producătorii depun toate eforturile pentru a exista şi a avea profit.

De ce nu se procedează aşa şi în cazul literaturii? Să înfiinţeze cineva o firmă, care, împreună cu bibliotecarele de la sate, să se ocupe cu vânzarea cărţilor. Cei mai interesați de aceasta ar trebui să fie scriitorii și Uniunea Scriitorilor din Moldova, ca instituție. Mai întâi, e necesar de găsit un om care ar fonda firma şi ar crea locuri de muncă. Ar fi bine ca fir 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:45

Omul pentru om e lup

Omul pentru om e lup Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md