Culinar.md

Vinete cu sos de legume şi caşcaval

Mod de preparare

Se spală vinetele, se taie felii, se scoate cotorul. Se presară cu sare şi se lasă astfel o oră. Fiecare felie se scurge bine, se usucă cu un şervet perfect curat şi uscat. Se curăţă şi se spală toate legumele şi zarzavaturile. Morcovii, cartofii, pătrunjelul şi ţelina se curăţă şi se taie în felii subţiri. Ardeii se taie mărunt, iar varza – fideluţă. Se ia o cratiţă suficient de mare pentru tocana de legume. Mai întâi se rumenesc cepele tocate, în ulei sau untură fierbinte; tocana de legume iese deosebit de gustoasă dacă folosiţi mai multă grăsime. Se presară o lingură de boia dulce, apoi se adaugă zarzavatul. Se lasă să se calească cinci minute. Dacă punem la tocana de legume şi câteva bucheţele de conopidă (sau vânătă), e bine ca aceasta să se prăjească separat în puţin ulei, înainte de a fi adăugată la mâncare. Se completează tocana cu roşiile tăiate în felii sau 100 ml suc de roşii, sare, apă cât să aibă în ce fierbe legumele. Se acoperă şi se lasă tocana de legume să fiarbă acoperit, la foc mic sau în cuptor. Când e gata tocana, se pun feliile de roşii într-o tavă şi se pune peste fiecare vânătă o lingură-două de tocană, apoi se introduce tava în cuptorul încins în prealabil unde se lasă 20 de minute. Când veţi servi aceste vinete cu tocană radeţi peste fiecare felie caşcaval din belşug. Poftă mare!

Notă
Datorită proprietăţilor vinetelor (antianemic, laxativ, diuretic, calmant, stimulent hepatic şi al pancreasului), este indicată consumarea lor pentru anemie, scrofuloză, constipaţie, eretism cardiac, insuficienţă a secreţiei urinare.

www.culinar.md

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *