Actualitate

Vladimir Putin afirmă că Rusia va dezvolta rachete ce erau anterior interzise prin Tratatul Forţelor Nucleare

Luna trecută, SUA şi Rusia s-au retras din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzându-se reciproc de încălcarea termenilor acordului internaţional.

La scurt timp după anularea tratatului, secretarul Apărării, Mark Esper, a transmis că Statele Unite intenţionează să instaleze "cât mai rapid" sisteme de rachete cu rază medie de acţiune în ţări aliate din Asia.

"Regretăm acest lucru şi ne simţim oarecum alarmaţi", a afirmat Putin. "Dacă rachetele americane sunt dislocate în Japonia sau Coreea de Sud, înţelegem că acest lucru va fi realizat pentru a contrabalansa potenţiale ameninţări din partea Coreei de Nord, dar pentru noi va crea anumite probleme considerabile", a completat liderul de la Kremlin.

Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) a fost semnat de Statele Unite cu URSS în anul 1987 şi prevedea interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Administraţia Vladimir Putin a condamnat vehement decizia SUA de retragere din Tratatul INF, cerând evitarea declanşării unei noi curse a înarmării, Administraţia Vladimir Putin acuzând în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Pe de altă parte, Washingtonul insistă că Administraţia de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare.

https://www.digi24.ro/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *