Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente

Bună Dimineața 11 Mai 2017, ora 06:18

Marime Font

10 femei pe zi

De la intrarea în vigoare a noilor prevederi ale legislației cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie, angajații poliției pot înlătura imediat agresorii din locuinţă. Ulterior angajații MAI pot stabili unele interdicţii, asigurând astfel victimelor violenței în familie şi altor membri, siguranţa și protecția în locuinţa lor.

 
 
 

Această prevedere a intrat în vigoare pe 16 martie 2017 și de atunci până pe 2 mai au fost eliberate peste 218 ordine de restricție de urgență în privința cazurilor de violență. Deci, dacă e să facem un simplu calcul matematic, zilnic, în Moldova sunt bătute 10 femei. Zi de zi în satele și orașele țării se întâmplă cazuri de violență. Și acestea sunt doar cele când poliția a fost informată și în care mai poate preveni consecințe mult mai grave. Mă tem să-mi imaginezi câte femei sau copii sunt bătuți fără ca să apeleze la ajutorul autorităților.

Din toate cele peste 200 de cazuri întâmplate în doar aproape două luni, în 29 dintre ele agresorul a încălcat restricțiile emise de poliție și au revenit la actele de violență. În aceste cazuri poliția nu poate face multe, agresorul se poate alege cu arest de la 3 la 10 zile sau amendă de la 3000 până la 4500 de lei. Din aceștia 20 se pare au plătit amenda și la sigur au revenit la vechile obiceiuri. Doar nouă persoane au ajuns după gratii... Nouă din 218!Cred că aceste cifre trebuie să ne pună pe gânduri și atunci când din ograda vecinilor se aud certuri și strigăte de ajutor să nu fim nepăsători, crezând că nu e problema noastră. E noastră, a tuturor. E problema unei societăți care a crescut cu proverbe: „ Femeia nebătută e ca și casa nemăturată” sau „bătaia e ruptă din rai”.

Poliția ne dă câteva soluții în cazul în care am devenit victime sau suntem martori la acțiuni de violență. Putem apela la inspectoratul de poliţie local sau la numărul de telefon „902”. În cazul în care deja am devenit victimă și poliția a intervenit prea târziu, autoritățile ne îndeamnă să apelăm la medicul de familie sau la numărul de telefon „903”. O altă soluție mai poate fi depunerea unei plângeri sau a unei declaraţii la sediul organului de poliţie, sesizând despre cazurile de violenţă în familie, însă puține din femei ar avea curajul să-și denunțe soțul. Mai multe exemple reale ne arată că aceste sclipiri de curaj ar putea-o costa mult prea mult uneori - chiar și viața. În 2015, în urma agresiunilor, au murit 60 de femei, câte cinci femei în fiecare lună.

Sunt date care ne fac să așteptăm din partea autorităților soluții mult mai drastice și eficiente în cazurile de violență în familie. Așteptăm protecție și siguranță, așteptăm o schimbare la nivel de societate, așteptăm ca fiecare să înțeleagă că bătaia nu este ruptă din rai. Un om care recurge la violență este un om bolnav, un om care necesită îngrijire medicală, un om care nu trebuie să stea la libertate.

Un articol de: Irina Tabaranu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md