Astăzi 30 Martie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 08:09
Abonamente

Ultima oră 10 Mai 2014, ora 09:21

10 MAI - ZIUA REGELUI! Un tânăr de excepţie: Principele Nicolae!

Marime Font

„În 1947, un rege tânăr şi brav era alungat din ţara lui. (După 65 de ani), în 2012, un tânăr principe plin de curaj şi de generozitate, nepotul regelui izgnonit revine acasă. Pentru a ne demonstra că niciodată răul nu învinge pentru totdeauna”.

Născut în Elveţia, educat în Marea Britanie şi muncind în statele Africii, principele Nicolae, căci despre el doresc să scriu, este nepotul Regelui Mihai şi primul dintre cei doi copii ai principesei Elena şi al lui Robin Medforth-Mills. A răspuns afirmativ dorinţei Regelui Mihai de a sosi acasă pentru a-şi asuma sarcini publice deloc facile. Ca orice acţiune pozitivă şi nouă în România de îndată au apărut şi cârcotaşii de serviciu. Ei nu merită pomeniţi.

România

Loading...


Ajungând în România încă din 2010 a insistat să cunoască fiecare colţ al ţării de la nord la sud şi de la est la vest vizitând peste 80 de oraşe şi sute de sate inclusiv oraşe mici precum Calafat sau Pecica. A străbătut ţara tocmai pentru a cunoşte cât mai bine realitatea cotidiană a românului nedorind să se mulţumească cu ceea ce a citit în cărţi sau a auzit la Palatul Elisabeta.

Principele Nicolae este un tânăr de o modestie unică, în ciuda statusului social şi a prestanţei familiei aparţinătoare. Nu are niciun strop de orgoliu ori aroganţă, este deschis şi prietenos. Mi-a fost dat să-l întâlnesc şi să purtăm discuţii în diverse împrejurări şi am simţit puritatea unui om de reală valoare, mai mare cu trei zile decât mine.

Luni a participat la dezvelirea primului bust al Regelui Mihai din judeţul Sibiu, din păcate nu în capitala culturală europeană, ci într-o localitate anonimă cu vreo 5.000 de locuitori, Copşa Mică. Nu aţi auzit de ea, dar acolo au fost prezenţi oameni de rând, nu politicieni din capitală cu bărci şi zeci de televiziuni, acolo au sosit ţărani în straiele lor şi veterani de război, iubitori de pace şi adevăr, unii dintre aceştia, la 90 de ani, având bucuria de a-l cunoaşte pe Rege. O mărturie ca undeva acolo în provincie trăiesc oameni cu demnitate, simţ al datoriei şi respect pentru memorie. Uităm prea des că veteranii au luptat pentru România de astăzi nu oportuniştii zilelor noastre.

Principele Nicolae nu face apel la autoritatea poziţiei, a titlului, nu se impune de la sine şi nici nu tratează cu superioritate precum ne-au învăţat politrucii efemeri, beneficiari ai unor poziţii superioare, propulsaţi de partide sau de sistemul intervenţii-pile-relaţii. Este o persoană cu calităţi personale, interpersonale, sociale şi profesionale. Se adaptează fiecărui cetăţean copil sau bătrân, simplu sau intelectual, este plin de umor şi simpatie. El este tânărul model de care România are mare nevoie. Este o prezenţă optimistă, sinceră, devotată, muncitoare şi iubitoare de ţară. Munceşte nu pentru meritele sale ci pentru binele românului.

Având model pe însuşi Regele Mihai şi îndrumători pe mătuşa sa, Principesa Moştenitoare Margareta şi pe Principele Radu şi pasionat de personalitatea Regelui Carol I, Nicolae, şi-a propus să contribuie la dezvoltarea României aşa cum fiecare tânăr român ar trebui să urmeze acest deziderat. Militează pentru recuperarea acelor valori fundamentale ale individului pe care istoria ni le-a răpit. Apropiat de oameni, se cunoaşte că este o persoană sensibilă şi empatică la necazurile altora. Îşi doreşte să contribuie şi mai mult la schimbarea României, să aibe propria fundaţie, să fie în cât mai mult implicat în proiecte de mediu, sociale şi culturale, voluntariat, lucrul cu copiii cu dizabilităţi sau cu tinerii români din străinătate. Motivat de noutate şi sedus de frumos şi adevăr, este dornic să cunoscă şi să se perfecţioneze.

Acum, la cei 29 de ani ai săi are o cultură vastă, a cutreierat şi cunoscând lumea, vizitând 41 de ţări, iar înainte de absolvi Colegiul Royal Holloway la Universitatea din Londra cu o diplomă în managment, a fost interesat de repetate expediţii în Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Madagascar, experienţe ce l-a făcut ascultător la suferinţa umană. Şi-a dedicat timp şi sprijin locuind şi muncind în Kenya.

Drumul spre casă

Zilele trecute a făcut un adevărat tur de forţă prin România, mergând din oraş în oraş (Bucureşti, Târgu-Mureş, Sibiu, Sebeş, Alba Iulia şi Cluj) conversând cu sute de oameni cu prilejul lansării primei sale cărţi, „Drumul spre casă” (editura Curtea Veche).

Deşi a trăit până la 25 de ani în Marea Britanie a învăţat repede limba română şi la fiecare întâlnire a comunicat în limba poporului.

Cartea reprezintă „o poveste despre speranţele şi despre victoriile noastre”. Şi începe cu o primă amintire de puternică emoţie despre România, la Paştele din 1992, când a sosit în ţară alături de Rege. De acolo a început povestea principelui, din zilele acelui balcon al hotelului Continental când flutura steagul României şi privea uimit cum 1 milion de români au strâns laolaltă iubire şi respect pentru o mare personalitate care nu putea fi alta decât Regele Mihai. Cartea cuprinde răspunsuri la întrebările istoricului Filip-Lucian Iorga, mărturii ale apropiaţilor principelui Nicolae şi o colecţie frumoasă de fotografii. Descoperindu-ne pentru prima oară viaţa principelui este încărcată de un mesaj motivaţional şi determinant atât de necesar zilelor nostre.

Aş vrea să văd o schimbare la nivelul încrederii şi a moralului populaţiei. (p.140)

Regăsim un tânăr energic şi activ cu o experienţă de viaţă importantă pentru vârsta sa. A muncit de la 19 ani, a muncit în Africa, în America la fermă, în Marea Britanie la supermarketul Tesco sau punând mochete prin casele britanicilor. Nu s-a născut şi nici nu a trăit în palate de lux. în România a făcut voluntariat ajutând copiii străzilor, adică a cunoscut atât munca de jos cât şi viaţa oamenil nevoiaşi, ceea ce nu este lucru deloc puţin. Dar tot el a stat la masă şi cu Regina Marii Britanii. Câţi dintre cei din ministere au vreo experienţă personală sau vreo cunoaştere a traiului cetăţeanului simplu? Câţi dintre noi ar munci pentru alţii fără să primească ceva bănesc în schimb?

Cei mai mulţi occidentali nu cunosc în detaliu România, iar informaţiile pe care le au sunt mai degrabă clisee şi bârfe.

România este o ţară cu un potenţial extraordinar, foarte frumoasă, cu o cultură în plină efervescenţă şi un stil de viaţă din ce în ce mai dinamic, pe măsură ce tinerii devin tot mai deschişi şi mai dornici de a experimenta lucruri noi. (p.65)

În carte o să aflăm detalii despre viaţa privată a principelui Nicolae. A practicat ca orice englez sporturi obişnuite precum rugby, crichet, fotbal, hochei însă nu s-a abţinut nici de la sporturile extreme, săritul cu parapanta, căţăratul, rafting sau scufundările în Maldive unele sortite cu răni serioase şi sânge. Tot în carte vom afla de învăţăturile primite de la bunicul său, Regele Mihai şi cum i se aseamănă Regelui inclusiv prin pasiunea pentru maşini. Urcându-se în maşni de la 6 ani a ajuns să conducă vreo 102 vehicule diferite pe lângă bărci şi avioane.

Cartea pe care am citit-o repede în câteva ceasuri şi pe care o recomand se încheie aşa:
Îmi doresc să duc mai departe munca dificilă pe care au început-o membrii Familiei Regale şi sper ca, alături de tinerii din generaţia mea, să construim ţară mai puternică şi să ne putem găsi cu toţii locul acasă, în România. (p.146).
 
Autor: Mihai Copăceanu
http://casa-regala.blogspot.com/2014/05/opinie-un-tanar-de-exceptie-principele-nicolae.html

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 08:01

ROMÂNIA / 1.815 infecții, 206 pacienți vindecați. 43 de persoane au murit din cauza COVID-19

ROMÂNIA / 1.815 infecții, 206 pacienți vindecați. 43 de persoane au murit din cauza COVID-19

 În România au fost confirmate, până acum, 1.815 infecții cu coronavirus. 206 dintre pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 07:53

VIDEO / De ce spălatul pe mâini funcţionează împotriva coronavirusului şi a altor patogeni?

VIDEO / De ce spălatul pe mâini funcţionează împotriva coronavirusului şi a altor patogeni?

 Autorităţile ne recomandă să ne spălăm mânile cu apă şi săpun cel putin 20 de secunde. De când situaţia coronavirusului a devenit o problemă internaţională, autorităţile din sănătate şi nu numai au emis o serie de recomandări şi avertismente prin care am...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 07:38

Ce minciuni mai zice presa pro-rusească: „Criza coronavirusului este un pretext al „elitelor globale” pentru a reduce populația”

Ce minciuni mai zice presa pro-rusească: „Criza coronavirusului este un pretext al „elitelor globale” pentru a reduce populația”

 Un raport elaborat de Serviciul European de Acțiune Externă, instituție aflată în subordinea Înaltului Reprezentant al UE Josep Borrell, a identificat peste 110 cazuri de dezinformare cu privire la coronavirus provenite din surse media pro-ruse. Josep Borrell a invocat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 07:33

Accident ȘOCANT cu implicarea unui Mercedes / FOTO

Accident ȘOCANT cu implicarea unui Mercedes / FOTO

Un tânăr a ajuns la spital, după ce mașina cu care se deplasa s-a izbit violent într-un copac. Accidentul a avut loc în această dimineață, în jurul orei 06:55, pe traseul R-12, între localitățile Sofia și Pelinia, din raionul Drochia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 07:33

Rămân deschise drumurile din România? Ce restricţii impun ordonanţele militare privind circulaţia

Rămân deschise drumurile din România? Ce restricţii impun ordonanţele militare privind circulaţia

Ministrul Transporturilor a oferit detalii despre restricţiile impuse pe şoselele sau căile ferate din România. Ce decizii stricte ia statul român în domeniul transporturilor pentru a limita răspândirea COVID-19?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 07:17

INVESTIGAȚIE / Moldova a cumpărat dezinfectanți de MILIOANE de lei de la un consilier SOCIALIST care este și finul de cununie al fratelui președintelui Igor Dodon

INVESTIGAȚIE / Moldova a cumpărat dezinfectanți de MILIOANE de lei de la un consilier SOCIALIST care este și finul de cununie al fratelui președintelui Igor Dodon

Ziarul de Gardă a constatat că dezinfectanți fabricați de „Chemix Grupp” sunt utilizați în majoritatea instituțiilor medicale de la noi, la fel ca și în ultimii ani. Acestea au ajuns în spitale fiind propuse de câțiva agenți economici locali, alții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 07:11

Horoscopul zilei de azi, LUNI 30 MARTIE 2020. Marte intră azi în Vărsător! Toți pentru unul și unul pentru toți!

Horoscopul zilei de azi, LUNI 30 MARTIE 2020. Marte intră azi în Vărsător! Toți pentru unul și unul pentru toți!

 Iata horoscopul zilei de azi LUNI 30 MARTIE 2020 ; incepe o noua saptamana, incepe o noua luna, cea de-a doua a primaverii care ne-a incercat pe toti intr-o forma sau alta. Pana la ziua pacalelilor 1 aprilie mai sunt 2 zile si luna martie se termina in forta, cu intrarea lui Marte, planeta...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 30 Martie 2020, ora: 00:52

Istorii necunoscute /// Cum un tânăr student a SALVAT Japonia de la comunism (FOTO, VIDEO +18)

Istorii necunoscute /// Cum un tânăr student a SALVAT Japonia de la comunism (FOTO, VIDEO +18)

Partidul Socialist Japonez a avut relații strânse și a primit sprijin din partea Chinei comuniste, iar majoritatea membrilor săi au susținut marxismul. Inițiativa acestui partid a fost apropierea Japoniei de China și instituirea unui regim politic similar - o Japonie comunistă sub...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Martie 2020, ora: 00:28

FOTO / DODON sfidează CARANTINA și încurajează moldovenii să IGNORE statul acasă și să iasă cu familia la aer. „Garantul Constituției” a șters comentariile INCOMODE

FOTO / DODON sfidează CARANTINA și încurajează moldovenii să IGNORE statul acasă și să iasă cu familia la aer. „Garantul Constituției” a șters comentariile INCOMODE

Șeful de la MAI, Pavel Voicu, afirmă  că, în următoarele zile, autoritățile ar putea interzice în general ieșirea din case. Potrivit fostului consilier al lui Dodon, dacă va fi luată o astfel de decizie, cetățenii vor fi nevoiți să completeze o declarație pe proprie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 19:38

Frica de moarte în faţa coronavirusului

Frica de moarte în faţa coronavirusului

 Probabil că nu este om în lume care să nu fi auzit de coronavirus. Şi probabil că sunt puţini, tot mai puţini, cei cărora această minusculă existenţă, COVID 19, să nu le fi afectat în vreun fel viaţa. Dar, ne-a schimbat sau o să ne schimbe ameninţarea prin care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 17:18

Daily Mail Lilieci, câini și pisici se vând din nou pe piețele din China | Iepuri sunt sacrificați pe podele îmbibate de sânge, în timp ce comuniștii din China sărbătoresc „VICTORIA” asupra coronavirusului

Lilieci, câini și pisici se vând din nou pe piețele din China | Iepuri sunt sacrificați pe podele îmbibate de sânge, în timp ce comuniștii din China sărbătoresc „VICTORIA” asupra coronavirusului

Liliecii, câinii, pisicile şi alte animale domestice sau sălbatice sunt din nou disponibile în pieţele din China, în timp ce Beijingul sărbătoreşte „victoria” asupra coronavirusului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 17:16

Viziere.md asigură producerea și donarea vizierelor cadrelor medicale din R. Moldova după modelul unui grup de activiști din România

Viziere.md asigură producerea și donarea vizierelor cadrelor medicale din R. Moldova după modelul unui grup de activiști din România

Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR) s-a alăturat inițiativei unui grup de activiști din România (viziere.ro) de a produce și dona viziere sistemului medical și implementează proiectul în Republica Moldova prin intermediul platformei online – viziere.md. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 15:57

STOP CADRU / Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, surprinsă într-un supermarket fără MASCĂ și MĂNUȘI (FOTO)

STOP CADRU / Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, surprinsă într-un supermarket fără MASCĂ și MĂNUȘI (FOTO)

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu a fost surprinsă într-un supermarket fără mască și mănuși. Imaginea care dovedește acest lucru a a juns virală pe Facebook și a stârnit criticile internauților.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 14:03

ANALIZĂ /// Ar putea deveni COVID-19 Cernobîlul lui Vladimir Putin

ANALIZĂ /// Ar putea deveni COVID-19 Cernobîlul lui Vladimir Putin

În întreaga lume, pandemia de coronavirus se află pe prima pagină a tuturor ziarelor, iar spitalele au devenit locuri în care medicii luptă, cotidian, împotriva unui dușman nevăzut și tăcut. Dar letal. Cazurile de infecție cu noul coronavirus cresc de la oră la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 14:01

INFORMAȚII OFICIALE /// Coronavirusul se transmite prin aer?

INFORMAȚII OFICIALE /// Coronavirusul se transmite prin aer?

​Coronavirusul COVID 19 NU se transmite prin aer, ci prin picăturile pe care o persoană infectată le generează atunci când tușește, strănută sau vorbește. Aceste picături sunt grele și nu plutesc prin aer, ci cad pe podea sau pe suprafața obiectelor, arată Organizația...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 13:24

opinie Dr. Sucharit Bhakdi (Germania) despre ISTERIA coronavirusului: Măsurile sunt ABSURDE și primejdioase (VIDEO)

Dr. Sucharit Bhakdi (Germania) despre ISTERIA coronavirusului: Măsurile sunt ABSURDE și primejdioase (VIDEO)

A fost profesor la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz și șeful Institutului de Igienă și Microbiologie Medicală. Este unul dintre cei mai citați oameni de știință germani. În acest interviu își exprimă părerea despre isteria creată de coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 12:55

Dezvăluiri INCREDIBILE despre medicul ucis de COVID-19: „A fost supusă PRESIUNILOR să nu spună cum a fost INFECTATĂ”

Dezvăluiri INCREDIBILE despre medicul ucis de COVID-19: „A fost supusă PRESIUNILOR să nu spună cum a fost INFECTATĂ”

Cea de-a doua victimă a Coronavirusului de tip nou în Republica Moldova, medicul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) în vârstă de 79 de ani, a fost petrecută ieri pe ultimul drum. Chiar dacă a fost numită „erou al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 12:30

Coronavirus: Olanda a retras 600.000 de măști defecte importate din China

Coronavirus: Olanda a retras 600.000 de măști defecte importate din China

Olanda a retras sute de mii de măşti importate din China şi distribuite în spitalele olandeze pentru a face faţă pandemiei de COVID-19, deoarece nu răspundeau criteriilor de calitate, a informat sâmbătă Ministerul Sănăţii, notează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 11:14

În timp ce Guvernul cheltuie aiurea bani pentru medalii de 9 mai, George SOROS acordă peste 100.000 USD, pentru lupta cu epidemia COVID în Moldova

În timp ce Guvernul cheltuie aiurea bani pentru medalii de 9 mai,  George SOROS acordă peste 100.000 USD, pentru lupta cu epidemia COVID în Moldova

  Fundația Soros-Moldova alocă de urgență o primă tranșă de 100 de mii de dolari pentru susținerea Republicii Moldova în combaterea răspândirii coronavirusului de tip nou (COVID-19). „Banii îi vom direcționa, în primul rând, celor care au nevoie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 11:03

ULTIMA ORĂ /// 11 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 11 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că 11 persoane sunt infectate, 2 sunt suspecte, 14 se află în carantină și 103 sunt monitorizate la domiciliu.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Martie 2020, ora: 10:43 de Silviu Tănase

Tehnocratul de la Pârjolteni și Dezastrul Republicii Moldova

Tehnocratul de la Pârjolteni și Dezastrul Republicii Moldova Din editia print / Foto: colaj Timpul.md

Erodarea imaginii unui guvern, are nevoie, în mod obiectiv, de o anumită perioadă de timp. Indiferent de gafele pe care le face, învestirea unui nou guvern, generează anumite așteptări și trebuie să treacă o anumită perioadă de timp, până când oamenii vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 10:17

opinie Petrișor Peiu: Răspunderile. Și, totuși, Unirea!

Petrișor Peiu: Răspunderile. Și, totuși, Unirea!

Generația politică actuală a comis două păcate îngrozitoare față de națiunea română: a închis Institutul "Cantacuzino" și a renunțat programatic la Re-unirea Basarabiei cu țară. Fiecare dintre aceste două păcate sunt suficiente pentru a le asigura...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)