Actualitate

11 septembrie 2001, cea mai NEAGRĂ zi din istoria SUA

Un proces major a fost deschis împotriva guvernului Arabiei Saudite, în legătură cu suportul acordat teroriștilor. Noi dovezi depuse la dosar susțin că ambasada saudită din Washington ar fi finanțat "testarea" deturnării avioanelor, prin doi dintre angajații săi, scrie New York Post.

Acuzațiile au venit după adoptarea unei legi în SUA anul trecut care permite familiilor victimelor de la 11 septembrie să dea în judecată guvernarea saudită.

Potrivit New York Post, familiile a peste 1.400 de victime au depus o plângere în care susțin că Ambasada saudită a plătit pentru doi cetățeni saudiți, Mohammed al-Qudhaeein și Hamdan al-Shalawi, care pretindeau că sunt studenți în SUA, să facă un zbor cu avionul între Phoenix și Washington, pentru exersarea loviturii fatale.

Nu mai puțin de 15 dintre cei 19 oameni care au luat parte la complotul terorist erau saudiți.

Acțiunea în instanță care se deruleză acum spune că guvernarea din Arabia Saudită s-a implicat în sponsorizarea atacurilor încă din faze incipiente.

Plângerea citează documente FBI potrivit cărora "studenții" saudiți făceau parte din "rețeaua regatului de agenți secreți în SUA” care au luat parte activă în atentate.

Potrivit ABC News, luni dimineață, președintele SUA Donald Trump și Prima doamnă Melania Trump vor participa la o ceremonie de comemorare la memorialul național 9/11 de la Pentagon.

La sfârșitul lunii mai, noul lider de la Casa Albă, Donald Trump, a avut parte de o primire caldă in Arabia Saudita, unde s-a întâlnit cu regele Salman și alți membri importanți ai familiei regale. Trump a încheiat contracte de 110 miliarde de dolari privind livrarea de armament.

Pentru Riad, vizita presedintelui american a reprezentat o oportunitate importanta pentru reinnodarea relatiilor cu un aliat cheie, dupa ce relatiile bilaterale s-au racit in timpul administratiei Obama.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *