Actualitate

12 partide au dezlegare la campanie electorală

După ce a verificat timp de o săptămână, Comisia Electorală Centrală nu a respins dosarul niciunui partid dintre cele 12 care au depus actele la 4 octombrie, în chiar ziua când s-a dat startul înscrierii în cursa electorală. Astfel, rămâne în vigoare şi ordinea din buletinul de vot, decisă atunci prin tragere la sorţi. Aşadar, primii 12 concurenţi electorali – cu denumirile şi poziţiile pe care vor figura în buletinele de vot – sunt:

Partidul Naţional Liberal
Partidul Democrat din Moldova
Partidul Politic „Partidul Liberal”
Partidul „Moldova Unită – Edinaia Moldova”
Partidul Popular Creştin Democrat
Partidul „Mişcarea Acţiunea Europeană”
Partidul Politic „Patrioţii Moldovei”
Partidul Politic „Pentru Neam şi Ţară”
Partidul Republican din Moldova
Partidul Politic „Alianţa Moldova Noastră”
Partidul Umanist din Moldova
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Electorala şi gramatica

Preşedintele CEC, Eugen Ştirbu, a respins insinuările „unora”, fără a da nume, precum că CEC ar tărăgăna procedura de înregistrare a candidaţilor. El a subliniat că CEC s-a încadrat în termenele prevăzute de lege, precizând că membrii comisiei au avut un volum enorm de muncă: „Am verificat actele referitor la peste 1200 de persoane înscrise în listele de candidaţi. Toate partidele au avut deficienţe în acte. Erau greşeli chiar şi în cererile depuse de candidaţi. Am lucrat ieri (duminică – n.r.) până seara târziu”. Zilele trecute, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, fiind întrebat despre înregistrarea formaţiunii în calitate de concurent electoral, declarase că „CEC doarme”.

Imunitate şi gratis la troleibuz

Aspiranţii la mandatul de deputat de pe listele concurenţilor electorali care deţin funcţii de viceprim-miniştri, miniştrii, viceminiştri, conducători ai subdiviziunilor administraţiei publice centrale, membri din oficiu ai guvernului, preşedinţi şi vicepreşedinţi de raion, primari şi viceprimarii, pretori şi vicepretori urmează să-şi suspende activitatea pe perioada campaniei. Dacă nu o vor face în decurs de 48 de ore din momentul înregistrării în calitate de candidat electoral, CEC poate solicita excluderea lor din lista de candidaţi, a declarat secretarul CEC, Iurie Ciocan. El a spus, totodată, că persoanele cercetate administrativ sau penal pot candida la alegeri. Mai mult chiar, pe perioada campaniei, acestea beneficiază de imunitate şi nu pot fi reţinute şi nici audiate de oamenii legii fără acordul CEC. Potenţialii deputaţi au şi alte privilegii – pot călători gratuit în transportul comun de pasageri – cu troleibuzul, bunăoară.

Nr.13 – ghinion sau noroc?

Pe poziţia a 13-a în buletinul de vot, imediat după PCRM, ar putea fi Partidul Liberal Democrat din Moldova, care, cu o întârziere de o săptămână faţă de partenerii din AIE, a depus ieri la CEC actele necesare pentru a fi înscris în cursa electorală. Liderul PLDM a declarat însă că nu locul contează şi că el nu e superstiţios. PLDM a vrut să fie original şi s-a prezentat la CEC cu lista de candidaţi… în carne şi oase. Candidaţii PLDM au stat aliniaţi solemn vizavi de CEC preţ de un sfert de oră, timp cât a durat briefingul în aer liber susţinut de liderul formaţiunii, premierul Vlad Filat, care a prezentat lista şi sloganul partidului – „Moldova fără sărăcie” – pentru alegerile din 28 noiembrie. Lista este condusă de Vlad Filat, urmat de doi prim-vicepreşedinţi ai PLDM – ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, şi deputatul Mihai Godea, după care vine parlamentara Liliana Palihovici, iar pe locul cinci – vicepremierul Iurie Leancă, ministru de Externe. În primii zece se regăseşte şi ministrul Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, iar singurul membru al Guvernului din partea PLDM care lipseşte din listă este ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă, colegii de partid explicând că acesta deţine o funcţie foarte importantă şi trebuie să rămână în guvern. În primii zece figurează şi două „achiziţii” noi ale PLDM – rectorul ASEM Grigore Belostecinic, şi preşedintele Comitetului Naţional Olimpic, Nicolae Juravschi. Iar pe locul 19 la PLDM, surprinzător pentru multă lume, candidează fiul mai mic al celui de-al doilea preşedinte al RM, omul de afaceri Chiril Lucinschi, care la alegerile din aprilie 2009 a fost pe lista PD, cotizând în fondul electoral jumătate de milion de lei.

„Micul Lenin” se vrea independent

Tot ieri, ex-comunistul Victor Stepaniuc, care a părăsit recent şi Partidul „Moldova Unită”, a anunţat că vrea să candideze independent la scrutinul din 28 noiembrie şi a venit la CEC să solicite liste de subscripţie pentru a aduna cele 2000 de semnături necesare pentru a fi înregistrat în cursa electorală. Şi asta la doar câteva zile după ce declarase unui post tv că vrea să se mai odihnească de viaţa politică. Stepaniuc s-a destăinuit Agenţiei „Ştirea Zilei” că a încercat să prindă un loc pe vreo listă, negociind cu vreo şase partide pentru formarea unei coaliţii de centru-stânga, dar fără o finalitate. Stepaniuc nu e sigur că va depăşi pragul de 2%, dar spune că „nu este important câştigul, cât încercarea”. În total, până acum au solicitat liste de subscripţie de la CEC 28 de persoane care speră să ajungă independent în Parlament, nimeni însă nu a prezentat încă listele cu semnături, a precizat secretarul CEC, Iurie Ciocan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *