Cultură

12 semne care îţi arată că ai un copil rasfăţat

Totul se agravează atunci când părinții nu pot sau nu vor să recunoască faptul că copilul lor este răsfățat și este timpul să ia unele măsuri. Mulți părinți nu acordă atenție comportamentului prea capricios al copilului. Însă în viaţa de adult pe acești copii îi așteaptă multe probleme. De aceea este foarte important ca părinții să înțeleagă la timp problema și să încerce să o rezolve.

1. Copilul nu vrea să împartă nimic cu ceilalți
Egoismul copiilor răsfățați îi impune să facă totul doar în interesul lor, pentru că sunt obișnuiți să obțină tot ce vor. Desigur acest copil va protesta categoric dacă va fi nevoit să împartă jucăriile iubite, dulciurile preferate sau chiar părinții.

2. Crize de isterii frecvente
Copiii până la 3-4 ani fac capricii pentru că nu s-au învățat să-şi exprime sentimentele în alt mod. Isteriile frecvente la copiii de vârstă mai mare – este un motiv de îngrijorare, pentru că cu ajutorul lor copilul pur şi simplu manipulează părinţii. 

3. Dependența exagerată de părinți

Ţi-e milă de copil atunci când acesta nu vrea să rămână cu bunicii, nu vrea să adoarmă singur sau face isterii când rămâne la grădiniță. Dacă aceasta se repetă destul de des, există motive să te gândești că este răsfățat. Crescând, copilul trebuie să învețe să se simtă confortabil printre oameni străini.

4.Solicită să-i pregătești mâncarea preferată
Desigur, uneori copiii pot face capricii din cauza mâncării. Însă dacă copilul refuză regulat să mănânce mâncarea obișnuită şi solicită să-i prepari zilnic bucate speciale, atunci cu siguranță este răsfățat.

5. E mereu nemulțumit
Copilul îţi spune tot timpul că nu-i plac jucăriile, că nu vrea să îmbrace anumite haine, că s-a săturat să mănânce supa sau să se joace în acest parc. Situația se înrăutățește când copilul vecinului vine cu ceva nou şi el solicită să-i cumperi același lucru.

6.Niciodată nu te ajută
După 3-4 ani copilul trebuie obișnuit să-şi strângă jucăriile. Dacă mama continuă să facă totul pentru el, în cele din urmă se va obișnui că aşa trebuie să fie și nu e obligat să ajute.

7. Comportament grosolan
Satisfăcându-i capriciile, părinţii îi dezvoltă o atitudine consumatoare faţă de adulţi. În rezultat copilul nu-i mai respectă. Şi de ce ar face-o cu amabilitate, dacă aceștia oricum îi îndeplinesc cerințele. Iar aceasta duce la grosolănie şi mitocănie din partea copilului.

8.Trebuie să-l convingi de prea multe ori
Copilul răsfățat nu recunoaște faptul că părintii şi bunicii ar trebui ascultați. Nu e de mirare că cerințele lor sunt vorbe goale pentru el. După astfel de cerințe copilul din obișnuinţă va face capricii şi va manipula adulții. Pentru a obține cel puțin ceva de la el, adulţii sunt nevoiți să-l convingă.

9. Manipulează
Copiii răsfățați găsesc foarte uşor în familie un obiect pentru manipulare cu care funcţionează toate metodele preferate: capricii, lacrimi, crize de isterie etc. De exemplu, dacă tata nu va reacționa la aceste manifestări, atunci el va merge la mama sau la bunica. Va solicita insistent şi grosolan cu lacrimi în ochi şi isterii până când nu va obține ce-şi dorește.

10.Face ca părinții să roșească pentru comportamentul său
Dorind să atragă atenția, copilul va întrerupe părinții, poate ţipa sau face isterie într-un loc public. Această problemă este deosebit de dificil de corectat dacă părinții şi-au răsfățat copilul de la început, permițându-i să se comporte așa cum îi place.

11. Nu simte responsabilitate pentru faptele rele
Copiii răsfățați ştiu că părinţii sau bunicii întotdeauna sunt gata să le repare greşelile. De exemplu, dacă a lovit pe cineva şi nimeni nu-i explică copilului că nu trebuie să facă aceasta şi chiar îl apără zicând că celălalt e vinovat. În acest condiții copiii cresc iresponsabili şi răsfățați.

12. Nu acceptă refuzul categoric.
Copiii răsfățați nu înțeleg cum poate exista ceva ce nu li se poate. Acest comportament poate fi iertat copiilor până la patru ani. Copiii de 4-6 ani deja trebuie să li se formeze conceptul că este imposibil să le îndeplinești orice dorință, ei învață să accepte calm refuzul. Copilul răsfățat nu înțelege astfel de refuzuri, el pur şi simplu va face o altă criză de furie pentru a obține ceea ce-şi dorește.

relatii.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *