Externe

25 de ambasadori cheamă Suedia să adere la NATO

„NATO este cea mai reușită alianță militară de până acum. Aici se află cei mai importanți parteneri ai Suediei. Doar în cadrul NATO am putea realiza ceea ce urmărește guvernul nostru: o colaborare aprofundată la nivel de securitate între statele baltice și SUA. […] Sistemul de apărare comun, din care ar face parte Suedia și Finlanda, ar fi cea mai bună cale de apărare împotriva agresiunii.[…] Chiar dacă președintele Rusiei, Vladimir Putin este concentrat pe Orientul Apropiat, planurile lui de a destabiliza țările vecine, în special fostele republici sovietice, nu au fost abandonate. „Destrămarea URSS a fost o mare catastrofă geopolitică”, a spus el în 2005, iar istoria ne arată că afirmațiile liderilor autoritari și agresivi trebuie luate în considerare. După războiul din Georgia din 2008, țările baltice și-au dat seama că Rusia prezintă o amenințare militară. Orice agresiune îndreptată spre un stat din zona baltică va atrage Suedia în mod inevitabil. Acțiunile Rusiei, precum și violarea spațiului aerian a statelor scandinave de avioanele ruse sunt o dovadă în acest sens. Integrarea Suediei în NATO este necesară pentru a împiedica izbucnirea unui război. Securitatea noastră este strâns legată de securitatea întregii regiuni baltice […].”

„Unul din argumentele folosit împotriva intrării Suediei în NATO ar fi faptul că asta ar spori tensiunea în regiunea baltică. E adevărat, tensiunea ar crește în mediile de propagandă rusă și va spori iritarea Kremlinului, care reacționează astfel la orice extindere NATO. Adevărul este că extinderea NATO ar micșora șansele rușilor de a domina militar statele vecine și fostele republici ale imperiului sovietic”, afirmă diplomații suedezi.
 
Precizăm că Suedia și-a păstrat neutralitatea în timpul celor două războaie mondiale. La fel ca Finlanda, nu este membră NATO, deși participă la exercițiile militare ale Blocului Nord-Atlantic. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *