Culinar.md

28 de mâncăruri problematice şi cum să le mâncăm

Struguri. Dacă strugurii sunt serviţi în ciorchine, o lady ridică ciorchinele şi mănâncă boabele cu mâna. Dacă acestea sunt rupte de pe ciorchine, le poate mânca ori cu mâna, ori cu furculiţa. Dacă sunt într-o salată de fructe, va folosi furculiţa.

Sosuri. Dacă la masă este adus sos, o lady se serveşte folosind polonicul sau lingura care însoţeşte bolul sau sosiera, şi toarnă sosul pe mâncarea pentru care a fost adus. Nu îl foloseşte însă ca să îşi înece în el toate preparatele de pe farfurie.

Lămâie. O doamnă va primi adesea la masă lămâie, tăiată fie felii, fie în jumătate, alături de băuturi, fructe de mare sau legume. La multe restaurante, jumătatea de lămâie este servită legată într-o ţesătură foarte fină. Acest „săculeţ” e menit să împiedice sâmburii să se împrăştie pe mâncare sau în farfuriile comesenilor. Fie că foloseşte lămâia la ceaiul cu gheaţă, fie la somon, o lady o stoarce cu o singură mână, cu cealaltă apărându-se pe sine şi pe ceilalţi de posibilii stropi de zeamă.

Homar. O delicatesă pentru unii, homarul poate deveni un dezastru pentru o doamnă care nu ştie cum să îl mănânce. Deoarece savurarea unui homar riscă să fie o activitate problematică şi deloc curată, se impune ca doamna să-şi protejeze bluza, punându-şi şervetul la gât. În unele restaurante, doamnei i se poate oferi chiar o bavetă. Iată tehnica de a aborda un homar suculent.

1. Răsuceşte cleştii. Rupe cleştii frontali din încheieturi.
2. Sparge cleştii cu un ciocănel special (care se oferă în restaurantele sau la mesele la care e servit homar). Foloseşte o ţepuşă, dacă e cazul, pentru a îndepărta carnea de pe cleşti.
3. Răsuceşte coada pentru a putea fi desprinsă de trup.
4. Separă înotătoarele de coadă.
5. Folosind furculiţa, împinge carnea de pe coadă.
6. Îndepărtează apoi cochilia de corp.
7. Îndepărtează cleştii mici.
8. Folosind o ţepuşă, o furculiţă sau chiar dinţii, îndepărtează carnea de pe cleştii mici.

(Din cartea „O lady la masă. Mic tratat de eleganţă” de Sheryl Shade, John Bridges şi Brian Curtis)

www.culinar.md

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *