Astăzi 22 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 21 Ianuarie 2020
Abonamente

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora 07:20    Din editia print

33 de ani de la cea mai mare catastrofă nucleară din Europa /// „Gulagul atomic” de la Cernobîl

Marime Font

Catastrofa de la Centrala Nucleară Electrică Cernobîl (CNEC), din 26 aprilie 1986, este considerată cea mai mare calamitate ecologică din Europa, estimată la cel mai înalt nivel, VII. Nu întâmplător, Cernobîlul a fost numit „Gulag atomic” - la lichidarea consecinţelor acestei catastrofe au participat peste 800 de mii de oameni din diferite ţări, între care şi moldoveni. Peste 7 milioane de persoane au fost afectate, direct sau indirect, iar zeci de mii de participanţi la înlăturarea pericolului au murit din cauza supradozei de radiaţie sau a bolilor provocate de radiaţie. 

Savanţii au avertizat Kremlinul…

Deşi presa sovietică brava că „centralele atomice ale ţării noastre sunt absolut inofensive pentru populaţia din zonă şi nu există niciun motiv de îngrijorare”, oamenii de ştiinţă din URSS au semnalat încă înainte de 1986 nereguli la centralele nucleare, inclusiv la cea de la Cernobîl. Dar ele au fost neglijate de Kremlin. Ivan Jejerun, colaborator la Institutul de Energie Atomică „I. V. Kurceatov”, de exemplu, care a atras atenţia asupra pericolelor focoaselor nucleare, a fost concediat pe motiv că nu a înţeles „performanţele ştiinţei sovietice” şi a fost etichetat drept dezechilibrat psihic. Sistemul totalitar sovietic nu recunoştea ideile de alternativă şi nega noile abordări, crezând cu abnegaţie în supraputerea sa. Descoperirile ştiinţifice în domeniul fizicii şi tehnicii, inclusiv cele ale energiei atomice, erau ţinute în secret.

Catastrofa - precedată de un lanţ de accidente

Anterior marii catastrofe, activitatea de la CNEC a fost însoţită de o serie de accidente. În 1978, când a fost dat în exploatare reactorul al doilea, au avut de suferit 170 de muncitori, iar între 1981 şi 1985 au avut loc circa o mie de accidente tehnice. La 9 septembrie 1982 a cedat primul reactor al centralei, afectând o porţiune de 14 km la nord-est şi 5 km sud-vest (locuitorii cătunului Cistogolovka din apropierea CNEC au fost evacuaţi). Între 25 şi 26 aprilie 1986, inginerii de la CNEC, în urma unui experiment eşuat, au generat o reacţie în lanţ necontrolabilă în interiorul reactorului, iar explozia a provocat prăbuşirea acoperişului şi o emisie de substanţe radioactive în atmosferă. Accidentul s-a produs pe 26 aprilie 1986, ora locală 1.22:44, iar focarul a fost stins abia pe 13 mai 1986. Praful şi focul, care s-au ridicat până la 2 km, au aruncat în mediul înconjurător peste 40 de elemente radioactive şi de gaze rare, cca 156 tone de produse suprimate. Cantitatea de materiale radioactive răspândite în atmosferă a fost de 200 de ori mai mare decât după exploziile de la Hiroshima şi Nagasaki.


Zone imense afectate de catastrofă

În total, în catastrofa de la Cernobîl au suferit 7,1 milioane de oameni, dintre care trei milioane de copii. Suprafaţa afectată a constituit 150 de mii de kilometri pătraţi: în Ucraina - 8,9% din această suprafaţă, Belarus (23%). Au mai avut de suferit Rusia, România (cea mai afectată zonă a fost la nivelul lanţului Carpatic), alte state din Europa, inclusiv R. Moldova. Au fost scoase din circuit 144 mii ha de teren cultivabil, 492 mii ha de terenuri fertile. În Belarus au fost contaminate 25 la sută din suprafeţele împădurite. Impactul catastrofei asupra ecosistemului a fost dezastruos pentru floră şi faună, dar şi pentru încălzirea globală.

Adevărul a fost ascuns de populaţie

Iniţial, autorităţile sovietice au încercat să muşamalizeze faptele. Doar atunci când monitorizatorii centralei - Suedia şi Finlanda - au raportat nivelul ridicat de radioactivitate purtat de vânt, Kremlinul a fost nevoit să recunoască accidentul. Din cauza atitudinii iresponsabile a conducerii de atunci, pe parcursul zilelor de 26 şi 27 aprilie 1986, populaţia din zonă a continuat să ducă o viaţă obişnuită. În oraşul Pripet, în anii ’80, vârsta medie a locuitorilor era de 26 de ani, anual se năşteau circa o mie de copii, iar serile se transformau în „parade de cărucioare”. În acele zile s-au făcut două nunţi, oamenii au mers, ca de obicei, la pescuit. Şi nimeni dintre ei nu bănuia că radiaţia din localitatea lor depăşeşte de 50 de ori limita admisă. Nu a fost anulată nici chiar demonstraţia de 1 mai de la Kiev, oraş situat la 130 km sud de Cernobîl (locuitorii capitalei ucrainene au avut noroc că vântul era orientat în direcţia opusă urbei). Liderii comunişti din Ucraina conştientizau pericolul, deoarece îşi evacuaseră familiile la Moscova, cât mai departe de accident…

Spre deosebire de URSS, celelalte ţări afectate de radiaţie au reacţionat prompt. La 29 aprilie 1986, Agenţia Naţională Poloneză pentru Energie Atomică a recomandat excluderea din alimentaţie a laptelui proaspăt şi înlocuirea lui cu lapte pasteurizat. A fost interzis, de asemenea, consumul de legume, carne şi peşte. Pentru zece milioane de copii şi adolescenţi au fost repartizate doze de iod. În Germania, au fost lichidate stocurile de lapte proaspăt şi legume. În Elveţia, bovinele erau ţinute în grajduri, nu aveau acces la păşuni. Mai târziu, şi Ucraina a aplicat măsuri de restricţie a comerţului cu produse alimentare, iar o parte din pieţele sezoniere au fost închise. Alimentele au suferit o contaminare substanţială pe termen lung. În 2003, în pieţele din Moscova se comercializau mure cu un conţinut ridicat de radiaţie.


Pripet - oraşul-fantomă, după dezastrul nuclear

Diagnosticaţi cu „insuficienţă cardiacă”

În urma deflagraţiei, circa 50 de persoane au decedat imediat, iar mii de oameni au fost şi continuă să se afle sub pericolul direct al acestei catastrofe, fiind bolnavi de cancer. S-a constatat o creştere bruscă a cazurilor de leucemie şi cancer al glandei tiroide la maturi, în mod special la „lichidatori”, întrucât cel mai mult au suferit în urma accidentului muncitorii şi persoanele implicate direct în lichidarea consecinţelor catastrofei. Totodată, iradierea persoanelor ca urmare a catastrofei nu era recunoscută, în fişa medicală acestea fiind înregistrate cu diagnosticul „insuficienţă cardiovasculară”. Cei mai afectaţi sub aspect medical au fost copiii. Substanţele radioactive, infiltrându-se în organism, au produs pe parcursul anilor diverse mutaţii genetice, boli ale sângelui etc.

Impactul psihologic asupra populaţiei

Catastrofa a avut şi un imens impact psihologic, în special pentru persoanele care cunoşteau situaţia din prima sursă. Academicianul V. A. Legasov, strategul „muşamalizării” dimensiunii ştiinţifice a raportului privind catastrofa de la Cernobîl, în al doilea an după accident s-a sinucis în apartamentul său din Moscova. Doctorul în ştiinţe tehnice V. S. Konviz, inginerul-şef al proiectului CNEC (1972-1982), a fost remunerat cu 1000 de ruble şi o maşină pentru a cerceta nivelul de radiaţie activă. După ce a executat misiunea, conştientizând consecinţele iminente pe care urma să le suporte, a cerut o ladă de votcă şi… la puţin timp a decedat.

În procesul de decontaminare de la Cernobîl au luat parte 800 de mii de oameni din mai multe ţări, inclusiv 210 unităţi militare, cu un efectiv de 340 de mii de soldaţi, ingineri şi tehnicieni, dar şi civili care au lucrat la dezactivarea şi construirea sarcofagului din beton deasupra reactorului, toţi fiind expuşi pericolului contaminării. În Ucraina, de exemplu, numărul „lichidatorilor” este de circa 120 de mii de persoane. După cinci ani de la catastrofă, aproximativ zece mii de „lichidatori” îşi pierduseră vieţile. 

Un articol de: Ion Xenofontov, doctor în istorie
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:11

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

În orașul Donețk a fost asasinat adjunctul comandantului regimentului forțelor speciale al așa-numitei „Republici Populare Donețk” (”DNR”) Alexei Krivulia, cunoscut printre separatiști drept „Grin”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:04

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Noul premier rus Mihail Mișustin a afirmat marți, odată cu prezentarea noului guvern, că dorește accelerarea planului de investiții anunțat de Vladimir Putin la începutul lui 2018, un program fără precedent, care urmărește modernizarea unei Rusii a cărei economie se confruntă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 21:43

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

Problemele sociale şi conflictele, nu schimbările climatice, sunt cele mai mari temeri ale generaţiei care s-a născut la sfârşitul mileniului trecut, aşa-zişii „millennials”, arată un studiu întocmit de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) şi prezentat...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Ianuarie 2020, ora: 21:36 de Mihaela Culcinschi

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)