Astăzi 31 Mai 2020, Duminică - Ultima actualizare la 30 Mai 2020
Abonamente

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora 07:20    Din editia print

33 de ani de la cea mai mare catastrofă nucleară din Europa /// „Gulagul atomic” de la Cernobîl

Marime Font

Catastrofa de la Centrala Nucleară Electrică Cernobîl (CNEC), din 26 aprilie 1986, este considerată cea mai mare calamitate ecologică din Europa, estimată la cel mai înalt nivel, VII. Nu întâmplător, Cernobîlul a fost numit „Gulag atomic” - la lichidarea consecinţelor acestei catastrofe au participat peste 800 de mii de oameni din diferite ţări, între care şi moldoveni. Peste 7 milioane de persoane au fost afectate, direct sau indirect, iar zeci de mii de participanţi la înlăturarea pericolului au murit din cauza supradozei de radiaţie sau a bolilor provocate de radiaţie. 

Savanţii au avertizat Kremlinul…

Deşi presa sovietică brava că „centralele atomice ale ţării noastre sunt absolut inofensive pentru populaţia din zonă şi nu există niciun motiv de îngrijorare”, oamenii de ştiinţă din URSS au semnalat încă înainte de 1986 nereguli la centralele nucleare, inclusiv la cea de la Cernobîl. Dar ele au fost neglijate de Kremlin. Ivan Jejerun, colaborator la Institutul de Energie Atomică „I. V. Kurceatov”, de exemplu, care a atras atenţia asupra pericolelor focoaselor nucleare, a fost concediat pe motiv că nu a înţeles „performanţele ştiinţei sovietice” şi a fost etichetat drept dezechilibrat psihic. Sistemul totalitar sovietic nu recunoştea ideile de alternativă şi nega noile abordări, crezând cu abnegaţie în supraputerea sa. Descoperirile ştiinţifice în domeniul fizicii şi tehnicii, inclusiv cele ale energiei atomice, erau ţinute în secret.

Catastrofa - precedată de un lanţ de accidente

Anterior marii catastrofe, activitatea de la CNEC a fost însoţită de o serie de accidente. În 1978, când a fost dat în exploatare reactorul al doilea, au avut de suferit 170 de muncitori, iar între 1981 şi 1985 au avut loc circa o mie de accidente tehnice. La 9 septembrie 1982 a cedat primul reactor al centralei, afectând o porţiune de 14 km la nord-est şi 5 km sud-vest (locuitorii cătunului Cistogolovka din apropierea CNEC au fost evacuaţi). Între 25 şi 26 aprilie 1986, inginerii de la CNEC, în urma unui experiment eşuat, au generat o reacţie în lanţ necontrolabilă în interiorul reactorului, iar explozia a provocat prăbuşirea acoperişului şi o emisie de substanţe radioactive în atmosferă. Accidentul s-a produs pe 26 aprilie 1986, ora locală 1.22:44, iar focarul a fost stins abia pe 13 mai 1986. Praful şi focul, care s-au ridicat până la 2 km, au aruncat în mediul înconjurător peste 40 de elemente radioactive şi de gaze rare, cca 156 tone de produse suprimate. Cantitatea de materiale radioactive răspândite în atmosferă a fost de 200 de ori mai mare decât după exploziile de la Hiroshima şi Nagasaki.

Loading...


Zone imense afectate de catastrofă

În total, în catastrofa de la Cernobîl au suferit 7,1 milioane de oameni, dintre care trei milioane de copii. Suprafaţa afectată a constituit 150 de mii de kilometri pătraţi: în Ucraina - 8,9% din această suprafaţă, Belarus (23%). Au mai avut de suferit Rusia, România (cea mai afectată zonă a fost la nivelul lanţului Carpatic), alte state din Europa, inclusiv R. Moldova. Au fost scoase din circuit 144 mii ha de teren cultivabil, 492 mii ha de terenuri fertile. În Belarus au fost contaminate 25 la sută din suprafeţele împădurite. Impactul catastrofei asupra ecosistemului a fost dezastruos pentru floră şi faună, dar şi pentru încălzirea globală.

Adevărul a fost ascuns de populaţie

Iniţial, autorităţile sovietice au încercat să muşamalizeze faptele. Doar atunci când monitorizatorii centralei - Suedia şi Finlanda - au raportat nivelul ridicat de radioactivitate purtat de vânt, Kremlinul a fost nevoit să recunoască accidentul. Din cauza atitudinii iresponsabile a conducerii de atunci, pe parcursul zilelor de 26 şi 27 aprilie 1986, populaţia din zonă a continuat să ducă o viaţă obişnuită. În oraşul Pripet, în anii ’80, vârsta medie a locuitorilor era de 26 de ani, anual se năşteau circa o mie de copii, iar serile se transformau în „parade de cărucioare”. În acele zile s-au făcut două nunţi, oamenii au mers, ca de obicei, la pescuit. Şi nimeni dintre ei nu bănuia că radiaţia din localitatea lor depăşeşte de 50 de ori limita admisă. Nu a fost anulată nici chiar demonstraţia de 1 mai de la Kiev, oraş situat la 130 km sud de Cernobîl (locuitorii capitalei ucrainene au avut noroc că vântul era orientat în direcţia opusă urbei). Liderii comunişti din Ucraina conştientizau pericolul, deoarece îşi evacuaseră familiile la Moscova, cât mai departe de accident…

Spre deosebire de URSS, celelalte ţări afectate de radiaţie au reacţionat prompt. La 29 aprilie 1986, Agenţia Naţională Poloneză pentru Energie Atomică a recomandat excluderea din alimentaţie a laptelui proaspăt şi înlocuirea lui cu lapte pasteurizat. A fost interzis, de asemenea, consumul de legume, carne şi peşte. Pentru zece milioane de copii şi adolescenţi au fost repartizate doze de iod. În Germania, au fost lichidate stocurile de lapte proaspăt şi legume. În Elveţia, bovinele erau ţinute în grajduri, nu aveau acces la păşuni. Mai târziu, şi Ucraina a aplicat măsuri de restricţie a comerţului cu produse alimentare, iar o parte din pieţele sezoniere au fost închise. Alimentele au suferit o contaminare substanţială pe termen lung. În 2003, în pieţele din Moscova se comercializau mure cu un conţinut ridicat de radiaţie.


Pripet - oraşul-fantomă, după dezastrul nuclear

Diagnosticaţi cu „insuficienţă cardiacă”

În urma deflagraţiei, circa 50 de persoane au decedat imediat, iar mii de oameni au fost şi continuă să se afle sub pericolul direct al acestei catastrofe, fiind bolnavi de cancer. S-a constatat o creştere bruscă a cazurilor de leucemie şi cancer al glandei tiroide la maturi, în mod special la „lichidatori”, întrucât cel mai mult au suferit în urma accidentului muncitorii şi persoanele implicate direct în lichidarea consecinţelor catastrofei. Totodată, iradierea persoanelor ca urmare a catastrofei nu era recunoscută, în fişa medicală acestea fiind înregistrate cu diagnosticul „insuficienţă cardiovasculară”. Cei mai afectaţi sub aspect medical au fost copiii. Substanţele radioactive, infiltrându-se în organism, au produs pe parcursul anilor diverse mutaţii genetice, boli ale sângelui etc.

Impactul psihologic asupra populaţiei

Catastrofa a avut şi un imens impact psihologic, în special pentru persoanele care cunoşteau situaţia din prima sursă. Academicianul V. A. Legasov, strategul „muşamalizării” dimensiunii ştiinţifice a raportului privind catastrofa de la Cernobîl, în al doilea an după accident s-a sinucis în apartamentul său din Moscova. Doctorul în ştiinţe tehnice V. S. Konviz, inginerul-şef al proiectului CNEC (1972-1982), a fost remunerat cu 1000 de ruble şi o maşină pentru a cerceta nivelul de radiaţie activă. După ce a executat misiunea, conştientizând consecinţele iminente pe care urma să le suporte, a cerut o ladă de votcă şi… la puţin timp a decedat.

În procesul de decontaminare de la Cernobîl au luat parte 800 de mii de oameni din mai multe ţări, inclusiv 210 unităţi militare, cu un efectiv de 340 de mii de soldaţi, ingineri şi tehnicieni, dar şi civili care au lucrat la dezactivarea şi construirea sarcofagului din beton deasupra reactorului, toţi fiind expuşi pericolului contaminării. În Ucraina, de exemplu, numărul „lichidatorilor” este de circa 120 de mii de persoane. După cinci ani de la catastrofă, aproximativ zece mii de „lichidatori” îşi pierduseră vieţile. 

Un articol de: Ion Xenofontov, doctor în istorie
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Sănătate 30 Mai 2020, ora: 13:59

Dieta de URGENȚĂ / Cum slăbești accelerat și eficient- Programul pe zile

Dieta de URGENȚĂ / Cum slăbești accelerat și eficient- Programul pe zile

Dieta de urgenta este aliata oricarei femei care isi doreste sa dea jos rapid cateva kilograme, fara prea mari batai de cap. Asa ca, daca si tu ai un eveniment important care se apropie si trebuie sa porti o anumita rochie, nu mai sta pe ganduri.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 30 Mai 2020, ora: 13:55

Alimente şi medicamente pe care să nu le combini niciodată!

Alimente şi medicamente pe care să nu le combini niciodată!

Este cunoscut faptul că anumite combinaţii de medicamente pot anula efectul acestora sau devin chiar periculoase pentru organism. Dar există şi alimente care interacţionează negativ cu unele tratamente medicamentoase, de aceea este important să citiţi cu atenţie prospectele şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 12:18

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive care au cutremurat Statele Unite în ultimele zile au făcut și prima victimă – un tânăr de 19 din Detroit a fost ucis după ce au fost trase focuri de armă într-un grup de protestatari, vineri seară, a anunțat departamentul de poliție al orașului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:43

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

În primul trimestrul al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7633,9 lei - în scădere cu 2,3% față de trimestrul patru al anului trecut. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:10

news alert Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că epidemia de coronavirus este controlabilă în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 09:24

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fostul jurnalist Cristian Vasilcoiu a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care premierul Ludovic Orban apare alături de câţiva miniştri, la o masă pe care se află băutură.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 09:11

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Donald Trump a anunțat vineri că Statele Unite „își încheie” relația cu Organizația Mondială a Sănătății și că începe procedurile pentru retragerea unui statut comercial preferat de care se bucura Hong Kongul în relațiile cu Statele Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 30 Mai 2020, ora: 08:58

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Azi e primul patrar de Luna in Fecioara, dar e o zi plina. E nevoie de o decizie rapida si importanta. Nu e cea mai usoara zi, desi e weekend. Aduna-te si treci la treaba!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:57

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

Magistrații judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus astăzi aplicarea sechestrului pe o serie de bunuri ce aparțin fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în valoare de circa 33 de milioane de lei. Totodată, magistrații au respins solicitările procurorilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:52

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Zvâcnirile furibunde ale lui Dodon vis-a-vis de nepromulgarea legii cu privire la organizațiile necomerciale (în cazul adoptării de către Parlament) trădează disperarea lui, dar și a ortacilor săi psrm-iști că numeroasele lor fundații de caritate, finanțate generos de...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 30 Mai 2020, ora: 01:19

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Pe 30 mai creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul. Acesta a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Valens Arianul care prigonea creștinii. Va veni la Constantinopol pentru a-i întări pe creștini. Află mai...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 18:03

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

 În total, astăzi au fost efectuate 1203 teste, dintre care primar – 1028 şi repetat – 175. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7896 de cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 25 sunt lucrători medicali: medici – 3,...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:47

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Întrunirile cu caracter religios și slujbele în lăcașurile de cult vor putea fi reluate din data de 5 iunie 2020. Decizia a fost luată astăzi de Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:41

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Paștele Blajinilor din acest an nu va fi amînat. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul, Ion Chicu, care îndeamnă populația să fie precaută și să evite aflarea în grupuri mari la cimitire. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:34

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

O nouă dietă ia cu asalt lumea celebrităţilor! Respectată cu strcteţe, aceasta promite rezultate spectaculoase, într-un timp record!

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:29

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Caprifoiul (Lonicera japonica), cunoscut şi sub denumirea populară de Mâna Maicii Domnului, este o plantă căţărătoare de origine asiatică, ce înfloreşte de primăvară până vara. Mirosul deosebit al florilor sale albe şi galbene o face să fie în topul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 15:42

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională sporește șansele moldovenilor de a completa lista milionarilor. Toată luna iunie, de luni și până vineri, câte doi participanți vor avea șansa unică de a juca pentru jackpotul de peste 1 000 000 de lei, la noul proiect TV ”Bani la greu”. Jocul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 13:00

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

În ultimii ani, moldovenii preferă să consume cât mai multe produse ecologice pentru a duce un mod de viață mai sănătos, atrăgând atenție deosebită calității produselor.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 12:56

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Cel mai în vârstă bărbat din lume, Bob Weighton, a murit la 112 ani. Românul Dumitru Comănescu devine, astfel, cel mai în vârstă bărbat al Planetei, recunoscut de Cartea Recordurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 29 Mai 2020, ora: 12:44

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a făcut o constatare deranjantă, după ce a scăpat, cu emoții, de traumatizanta experiență a infectării cu noul coronavirus. Luni, la conferința de presă cotidiană de la Downing Street, el le-a declarat jurnaliștilor prezenți că vederea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)