Finanţe

67% din fraudele în sistemul bancar se produc din vina angajaţilor bancilor

Programe, metode şi tehnologii antifraudă”, desfăşurată luni, 25 noiembrie, de către BNM şi Asociaţia Băncilor din Moldova la Chişinău, în contextul Săptămânii antifraudă – scrie IPN.

Doru Bebe Bulata este de părere că cele mai eficiente modalităţi de combatere a fraudelor bancare pot fi obţinute îmbunătăţind guvernarea corporativă a băncilor, prin planificarea, coordonarea activităţilor şi sporirea eficienţei controlului intern în bănci.

Viceguvernatorul BNM, Ema Tăbârţă, a specificat că banca acordă o antenţie deosebită acestei probleme, sunt elaborate diverse instrumente de combatere a fraudelor. „Nu putem spune câte fraude bancare au fost depistate. Noi, la BNM, înregistrăm în Registru doar acele fraude care sunt generate de diverse maşinaţii cu cardurile bancare. Dar există şi fraude gen: furtul de active, prezentarea incorectă a informaţiei de către agenţii economici despre starea lor financiară cu scopul de a obţine credite, falsificare actelor – toate acestea duc la creşterea numărului de credite neperformante. Probabil, va trebui să lărgim registrul sau să elaborăm alte registre. Orice fraudă se soldează nu doar cu prejudicii materiale, dar şi de imagine, şi aici trebuie să fim foarte atenţi”, a spus viceguvernatorul BNM.

Preşedintele Asociaţiei Băncilor din Moldova, ex-guvernatorul BNM, Leonid Talmaci, a menţionat că în prevenirea cazurilor de fraudă un rol primordial îi revine controlului intern în bănci. El a subliniat necesitatea de a actualiza în permanenţă instrumentele de prevenire şi combatere a fraudelor, dând o notă pozitivă lansării, în cadrul conferinţei, a unui soft nou şi a unui manual care vor putea fi utilizate de sistemul bancar din Moldova în prevenire şi combaterea fraudelor. 

SURSA: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *