Culinar.md

7 reguli de aur pentru masa de Paşte

2. Alimentele trebuie introduse treptat, după regula „nu toate deodată”, la aceeași masă de Paște. Puteţi începe cu friptură de miel, precedată eventual de o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmate dă o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Cei care au ţinut post trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală, începand cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob;

3. Fiecare masă de Paște trebuie sa conţină doar un singur aliment „concentrat” considerând „concentrat” orice aliment cu excepţia fructelor şi legumelor, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurilede friptură cu ouă, al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă;

4. Asiguraţi o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita senzația de suprasaturaţie sau sindroamele dispeptice;

5. Indiferent de starea de sănătate, alcoolul trebuie băut cu prudenţă, putând, mai ales în asociere cu mancarea grasă, să ducă la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare;

6. Precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afectiuni digestive, metabolice; (diabet,gută) sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igienodietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medimanetos.

7. Nu întrerupeţi de Paște medicaţia cronică pentru a mânca sau bea în exces.

„Apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, dureri absominale, tulburări de tranzit, febră sau frison sau cardiace ce includ dureri precordiale, palpitaţii, cefalee, vertij, indică necesitate de prezentare de urgentă la spital!”, mai spune medicul. 

tabuhighlife.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *