Astăzi 23 Mai 2019, Joi - Ultima actualizare la 22 Mai 2019
Abonamente

Cultură 20 August 2009, ora 18:29

70 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop

Marime Font

Pactul de neagresiune incheiat intre Uniunea Sovietica si Germania nazista in 23 august 1939 a socat in epoca intreaga opinie publica europeana, inclusiv cea sovietica si germana, partidele comuniste europene dar si, mai ales, statele din estul Europei. Antinazismul era pentru propaganda bolsevica una dintre temele cele mai recurente in anii 1930, iar anticomunismul, de rand cu antisemitismul - una dintre cele mai importante caracteristici ale doctrinei national-socialiste.

Prin urmare, alianta dintre cele doua puteri, opuse din punct de vedere ideologic, a provocat neliniste pentru unii si deceptie totala pentru altii. Cele mai ingrijorate au fost Polonia, Romania si ?arile Baltice, state care se aflau intre cele doua puteri europene. Disputandu-si intaietatea in aceasta parte a Europei, Uniunea Sovietica si Germania nu-si ascundeau planurile de hegemonie mondiala, chiar daca acest mesaj in exterior nu era intotdeauna foarte explicit.
Aceasta preocupare a tarilor din regiune este de inteles, intrucat nu era greu de presupus ca Moscova si Berlinul si-au impartit sferele de influenta in Europa de Est, asa cum s-a dovedit ulterior. Protocolul secret, care a insotit Pactul sovieto-german de neagresiune, stipula interesul Germaniei pentru partea occidentala si centrala a Poloniei, iar Uniunea Sovietica obtinea recunoasterea intereselor sale speciale in teritoriile din est ale Poloniei, in Letonia, Estonia, Finlanda si Basarabia (Lituania va fi inclusa ulterior in zona de influenta sovietica). Intelegerea convenea ambelor Mari Puteri: Germaniei ii oferea posibilitatea de a lichida statul polonez fara un conflict cu URSS, data invadarii Poloniei fiind stabilita cu mult timp inainte de vizita lui Ribbentrop la Moscova de la sfarsitul lunii august. Ulterior, Hitler avea mana libera sa inceapa razboiul in Vest cu Franta si Marea Britanie, fara a fi nevoit sa lupte pe doua fronturi simultan. Uniunea Sovietica, pe de alta parte, obtinea teritorii vaste in zona baltica si isi croia accesul la gurile Dunarii prin anexarea Basarabiei. Moscova mai primea si un ragaz in care putea sa-si fortifice frontiera sa vestica in conflictul cu Germania, considerat inevitabil, o posibilitate pe care insa Armata Rosie nu a folosit-o din plin.Pentru Romania, actul semnat la Moscova in august 1939 a avut urmari in mai putin de un an. Basarabia a fost ocupata la 28 iunie 1940 ca o consecinta directa a Pactului Molotov-Ribbentrop, la care se adauga Nordul Bucovinei (si ?inutul Hertei), teritorii care nu erau mentionate in Protocolul Aditional Secret, dar care au fost incluse ulterior la insistenta cercurilor ucrainene de la Kremlin, asa cum a relatat ambasadorul german de la Moscova, contele von Schulenburg. La 2 august 1940, Sovietul Suprem al URSS adopta decizia de creare a RSS Moldovenesti, dar hotarele noii republici nu vor coincide cu cele sugerate de ziarul „Pravda” o luna mai devreme. In loc de unirea asteptata a RASSM cu Basarabia, s-a procedat la cedarea catre Ucraina a doua judete basarabene din sud si unul din nord, precum si a sapte din cele 13 raioane ale republicii autonome moldovenesti.

Prin urmare, putem afirma ca Stalin si Hitler sunt parintii fondatori ai RSS Moldovenesti, ai Republicii Moldova actuale. Existenta Protocolului Aditional Secret a fost negata de catre autoritatile sovietice, inclusiv de catre Gorbaciov, care a inteles caracterul potential exploziv al unui asemenea document. Mai mult, initiatorul perestroikai ar fi solicitat, potrivit marturiei fostului sau consilier Boldin, ca originalul protocolului sa fie distrus. Cu toate acestea, la initiativa Statelor Baltice si insistenta Poloniei, Congresul Deputatilor poporului a condamnat din punct de vedere politic si moral Protocolul Aditional Secret din 23 august 1939, facand trimitere la copia germana a documentului. In 1993, originalul rusesc al Protocolului Secret a fost gasit de Dmitri Volkogonov si publicat in Voprosi Istorii. Nu exista nicio indoiala despre autenticitatea documentelor care atesta impartirea sferelor de influenta intre Uniunea Sovietica si Germania in 1939.


De ce insa unii incearca sa induca opiniei publice ideea ca asa ceva nu a existat? Care ar fi semnificatia negarii existentei Protocolului Aditional Secret al Pactului Molotov-Ribbentrop? Aceasta tendinta s-a observat mai ales in ultimii ani in Rusia, dar si in R. Moldova. Odata cu venirea lui Putin la putere, in 2000, a inceput revizuirea istoriei prin introducerea unor manuale de istorie care sa glorifice trecutul Rusiei si sa musamalizeze unele pagini deranjante pentru imaginea pe care Moscova doreste sa o proiecteze fata de vecinii sai. Or, daca rezolutia de condamnare a consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop de catre Congresul Deputatilor in decembrie 1989 a servit drept catalizator al destramarii Uniunii Sovietice, negarea existentei acestui document sau justificarea semnarii acestuia au menirea de a justifica perpetuarea hegemoniei fostei metropole in spatiul post-sovietic.


Negarea existentei Pactului sau interpretarea semnarii acestuia ca o necesitate istorica a fost facuta si de lideri ai comunistilor din R. Moldova. Acest mesaj s-a incercat sa fie inoculat societatii noastre si de cativa propagandisti ai PCRM, niste pseudoistorici, prin intermediul manualelor de istorie supranumite abuziv de „istorie integrata” introduse in 2006, precum si prin intermediul mass-media, inclusiv al postului public de televiziune, aservit lui Voronin si regimului sau de inspiratie neostalinista. In cazul de fata, justificarea ocuparii Basarabiei de catre Uniunea Sovietica in 1940, care este o urmare a Pactului Molotov-Ribbentrop, se face pentru a sprijini o apropiere fata de Rusia sau a mima dorinta comunistilor moldoveni de a mentine R. Moldova in zona de influenta a Moscovei. In realitate, PCRM, care se erijeaza in unicul partid care opteaza sincer pentru statalitatea R. Moldova, prin negarea existentei sau justificarea tratatului sovieto-german din 23 august 1939, pune la indoiala actul de nastere al RM - Declaratia de Independenta, unul dintre principiile esentiale ale careia este tocmai condamnarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop. Parlamentul Moldovei a condamnat Pactul respectiv in iunie 1991, printr-o declaratie a unei conferinte internationale organizate la Chisinau cu aceasta ocazie. Acum, daca noua majoritate parlamentara vrea sa trimita un mesaj clar Europei si prin lansarea unei noi politici a memoriei, ar trebui sa condamne regimul sovietic, asa cum au facut-o ?arile Baltice cu 20 de ani in urma, si sa reitereze cu aceasta ocazie si condamnarea Pactului odios din 23 august 1939, care a dus la instaurarea comunismului in partea estica a spatiului istoric si etnocultural romanesc.

Igor Casu, doctor in istorie, conferentiar universitar

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)