Social

A crescut criminalitatea în Republica Moldova? Răspund oamenii din stradă

Poliția nu are încă suspecți, iar tot mai multe voci spun că așa-zisa reformă din Ministerul de Interne nu dă rezultate. Am întrebat trecătorii dacă nivelul criminalității a crescut în țară și cum cred ei că lucrează poliția.

Vasile, 68 de ani
Nivelul criminalității a crescut desigur, pentru că nu lucrează legile. La asta se adaugă dezbinarea dintre partide și provocările pe care le pun la cale serviciile străine. Adică, alde Dodon, Formuzal și alții destabilizează situația și, printre altele, mai organizează o crimă. Cine știe, dacă nu e așa. Poliția lucrează prost, mai mult la comandă politică, așteptând să i se spună ce să facă.

Eugen, 29 de ani
Numărul crimelor a crescut pentru că e haos în stat. Poliția lucrează foarte rău. Conducerea noastră mai bine n-ar fura și s-ar apuca de treabă.

Fiodor, 22 de ani
Nu prea urmăresc buletinul de știri, dar cred că, în ultimul timp, numărul infracțiunilor a crescut, deoarece, după răsturnarea puterii în 2009, au ieșit la libertate multe persoane care încearcă să-și câștige existența cu aceleași mijloace ilegale. În același timp, s-a înăsprit și controlul din partea statului, motiv pentru care această creștere a criminalității nu sare în ochi.

La poliție orice crimă poate fi mușamalizată. Este chiar și o listă de prețuri. Cine are bani, nu va întâmpina probleme în eschivarea de la urmărire penală. Acesta e răspunsul la întrebarea cum lucrează poliția noastră.

Cristina, 54 de ani
Înainte nu se vorbea așa de mult despre crime la televizor. Acum la toate buletinele de știri sunt reportaje despre infracțiuni, încât ai impresia că nivelul criminalității a crescut. Cred că situația era la fel și înainte, numai că oamenii nu erau informați.

Probabil, poliția lucrează bine și mă bucur că în multe locuri din Chișinău sunt instalate camere de luat vederi. Înțeleg că și polițiștilor le este greu, nu vreau să-i critic. Se spune că mulți din ei sunt corupți. Dar nu numai ei sunt corupți în țara asta. Sunt corupți și profesorii, și medicii. Vreau să cred că printre ei sunt și oameni onești.

Mihai, 34 de ani
Nu urmăresc știrile. Nu pot să spun care e situația. Cred că, deocamdată, totul este normal. Poliția lucrează bine.

Victor, 55 de ani
La Ministerul de Interne practic a fost distrus aparatul operativ de cândva. Acum în poliție sunt băieți onești, dar totuși lipsesc angajații cu experiență. În rezultatul reorganizării și a reformei, au rămas mai puțini specialiști. Autoritățile ar trebui să întărească personalul operativ, să întoarcă o parte de profesioniști.

Iulia, 43 de ani
Crimele s-au comis și se vor comite în continuare. Niciodată nu se vor termina. Lumea e foarte rea și cred că, într-adevăr, a crescut numărul infracțiunilor. Polițiștii lucrează pentru ei. Ei fac și tot ei astupă. Am avut odată un caz și mi-am dat seama că polițistul e același criminal. Da, sunt unele infracțiuni care sunt descoperite, dar, în general, în Republica Moldova, poliția e împânzită de criminali. Corupția e de sus până în jos.

Svetlana, 33 de ani
Nu cred că numărul crimelor a crescut. Lumea devine mai civilizată. Adevărul e că aud de multe furturi. Chiar colega mea a rămas în microbuz fără documente. Când eram studentă tot am fost victima unui furt și poliția m-a ajutat, a descoperit cazul, iar eu am fost recompensată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *