Actualitate

A fost aprobat programul „Armata Profesionistă” pentru următorii patru ani! Ce presupune

Procesul de transformare a Armatei Naționale se va axa pe două aspecte de importanță majoră – îmbunătățirea calității resurselor umane și restructurarea armatei, pentru transformarea acesteia într-un angajator atractiv pentru militari și civili.

Trecerea la serviciul militar prin contract se va realiza etapizat, în perioada 2018-2021. Astfel, numărul tinerilor recrutați pentru armată va scădea treptat, până se va ajunge la eliminarea completă a serviciului obligatoriu. Totodată, se prevede completarea funcțiilor vacante din unități prin contractarea militarilor, asigurarea cu echipament nou, modernizarea infrastructurii militare prin renovarea și construcția de clădiri administrative, cazărmi și complexe sportive. Pentru a spori nivelul de motivare, urmează a fi revizuit sistemul de salarizare a militarilor și îmbunătățit pachetului social.

Complementar, profesionalizarea armatei va contribui la intensificarea cooperării cu forțele armate ale altor state și creșterea contribuției Republicii Moldova la misiunile internaționale de consolidare a păcii.

Programul „Armata Profesionistă 2018-2021” va servi drept mecanism principal în implementarea fazei inițiale a reformei de apărare, prevăzută în Strategia Națională de Apărare și în Strategia Militară. Costurile pentru implementare vor fi acoperite din bugetul de stat și din fonduri oferite de partenerii de dezvoltare.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *