Actualitate

Abordare modernă a COVID-lui „moldovenesc” / Sau de ce NU VOM SCĂPA prea curând de pandemie

Iată că nu s-a lăsat mult așteptată harababura prelevării la domiciliu a testelor la COVID19 în varianta născocită la noi de “hei-rup” oportunist.

… Lucrător medical cu simptome clare de COVID19. În colectiv, câțiva colegi de ai săi au fost testați pozitiv, de asemenea are contact la serviciu cu pacienți COVID19. Se autoizolează imediat la domiciliu și informează medicul de familie, care îl consultă la telefon și indică prelevarea testului la domiciliu. Care este făcut tocmai peste 7 zile (!) în loc de 48 ore. În acest timp lucrătorul medical luptă singur cum poate cu boala – febră înaltă, tuse puternică, etc. Testul iese negativ. Deoarece pare straniu, pacientul trece la un laborator privat testul la anticorpi la COVID19. Rezultat: IgM+ și IgG+. În cazul când exista un test PCR negativ și ambii anticorpi pozitiv, rezultă că i) pacientul a suportat infecția și se află deja în fază de recuperare ori ii) rezultatul PCR a fost unul fals negativ și pacientul ar putea fi încă în fază activă.

Medicul de familie nu are răspuns cum clasifică cazul și ce face mai departe (nu a fost instruit). Asistenta medicală nu este sigură că a prelevat corect. Totul are loc într-un sat dintr-un raion îndepărtat. Și se numește abordare modernă a COVID-lui “moldovenesc”.

O să repet – nu e treaba asistentelor medicale din medicina primară de prin toate satele să preleveze teste. Inclusiv și din acest motiv nu vom putea ieși din cercul vicios.

Ala Nemerenco / https://www.facebook.com/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *