UE / Nato

Acordul de Asociere dintre RM şi UE este mai VAST decât cel semnat cu Serbia, Ucraina sau Georgia

Hrant Kostanyan a menţionat că Acordul de Asociere cu UE este actualmente cel mai bun sistem testat de reforme, iar Acordul parafat cu Moldova este cel mai cuprinzător dintre toate pe care le are Uniunea Europeană cu statele asociate. „Am făcut un studiu comparativ al celor trei acorduri convenite de UE cu Georgia, Ucraina şi Republica Moldova şi am constatat că Acordul Moldovei conţine mult mai multe directive şi regulamente europene decât cele două acorduri. Astfel, s-a confirmat presupunerea că Moldova este cel mai bun elev din clasă pentru că şi-a asumat cele mai multe angajamente”, a spus expertul.

Acordul de Asociere cu UE, parafat de Moldova la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, conţine 395 de directive şi regulamente. Potrivit expertului european, dacă toate directivele şi regulamentele vor fi implementate, Moldova va avea acquisul comunitar integrat al Uniunii Europene implementat în legislaţia naţională. Totodată, acesta a specificat că, după o comparaţie a Acordului de Asociere şi Liber Schimb între Republica Moldova şi UE cu cel de stabilizare şi asociere cu Serbia s-a constatat că cel dintâi conţine mult mai multă substanţă şi este mult mai profund decât cele cu statele din Balcani.

Hrant Kostanyan a subliniat că, indiferent de angajamentele incluse în acord, acestea trebuie comunicate oamenilor. Multe ţări membre ale Parteneriatul Estic nu au depus efort pentru a comunica cetăţenilor prevederile şi impactul Acordului de Asociere cu UE. „Mă bucur că Delegaţia Uniunii Europene din Republica Moldova a lansat o campanie de informare a cetăţenilor şi este foarte important să explicăm cetăţenilor care vor fi costurile şi beneficiile Acordului de Asociere şi a celui de Liber Schimb”, a concluzionat expertul.

Prima conferinţă anuală a Forului de Dezbateri pe Integrarea Europeană a Republicii Moldova a fost organizat de către Asociaţia Pentru Politică Externă şi Fundaţia germană Friedrich Ebert, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *