Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 22 Februarie 2019
Abonamente

Spectacole 7 Noiembrie 2013, ora 13:16

Actorul Anatol Guzic: E prea mult divertisment în teatru

Marime Font

Didi, Sigmund sau Leonaș, sunt ultimele roluri interpretate de proaspătul absolvent al Academiei de Arte, Anatol Guzic, promoția 2013, clasa - Nelly Cozaru. La 26 de ani, este angajat al teatrului ”Eugene Ionesco”, a apărut într-un spot publicitar și face ceea ce-i place, pentru că zice el, ”fericirea reiese din ceea ce vrei să faci cu banii” . 

Al Pacino, Jack Nicholson, sunt ultimele biografii citite. Se inspiră de la clasici și vrea să facă masterul, dar peste hotare.

„AMTAP-ul era un vis, un vis nerealizat, pentru că eram un pic mai timid decât ceilalți colegi de-ai mei. Întotdeauna mă gândeam că nu voi reuși să fiu admis. Până la urmă am aplicat datorită unei domnișoare. O blondă frumoasă, cu ochi albaștri, pe nume Uliana. Nu ținem legătura, dar facebook-ul m-a informat ca la ea, totul e bine. De la început am vrut să dau la regie, mă vedeam deja cu scăunașul regizoral, dar nu am intrat. Anume ea m-a convins”.

Asta-i datoria ta!

„După studiile medii, am dat la Institutul de Relații Internaționale, facultatea ”Turism și Servicii Hoteliere”. Mă vedeam deja în uniforma măslinie, umblând prin junglă. Am învățat doar un an, până la urmă am renunțat. De altfel nu ajungeam unde sunt acum. Când eram mic, inventam diverse jocuri, aveam lumea mea. Steven Spielberg povestea că cineva în copilărie îi dăruise un trenuț și el deja inventa istorioare în jurul lui.


Anul I a fost cel mai tare. Unul de entuziasm. Atunci am prins la curaj. Anul I - actorii au câștigat Balul Bobocilor. Era mare nebunie. Mă fascina totul. Dacă vrei să ajungi undeva, trebuie să muncești. Asta-i datoria ta!

Norocul meu este că am dat peste o echipă bună la Academie, Nelly Cozaru, Mihai Fusu, Luminița Țicu, Anatol Durbală, Daniela Burlaca, Vera Mereuță și mulți alții. De la fiecare am luat ce-i mai bun. Se merită la noi să faci Academia de Arte, dar totuși depinde de echipa de pedagogi. Poate au existat și cursuri mai puțin bune, nu vreau să judec. Studentului trebuie să-i dai posibilitate să se manifeste, să se deschidă, să-l faci să gândească. Să-l deprinzi cu publicul, să treacă de anumite limite”.

Nu am nevoie de stimulente ca să mă manifest în scenă

”Meseria mea nu-i bănoasă, așa este. Milionar n-o să fiu, nu mă deranjează. Aud des chestiile astea, ”că la noi nu se face teatru, ca nu se plătește bine, că e foarte greu”... Dacă eu am să fac ce-mi place, eu voi avea și bani, și plăcere și dorință de a continua, de a-mi pune scopuri și de a reuși. Nu știu cum…dar voi reuși.

Probabil sunt actori care cad pradă patimii alcoolui sau altceva. Eu nu am nevoie de stimulente ca să mă manifest în scenă.

Ai mei mă susțin, vin la spectacole, se mândresc. Țin minte că mama îmi zicea când eram mic, în timp ce privea un concert cu Lăutarii, ”tare vreau să te văd pe scenă”. Uite, că s-a îndeplinit. În ciuda faptului că nu se plătește, nu mor de foame, fac ceea ce-mi place. Altceva nu știu să fac”.

Publicul - un copil mic, căruia trebuie să-i captezi atenția

”Din păcate, publicul nu e pregătit pentru ceva nou. Oamenii vor comedie, le dai comedie. Omul vine să râdă, să se relaxeze, dar teatrul nu e doar pentru asta. La noi, e prea mult divertisment în teatru. Oamenii de teatru, ei ar trebui să facă altceva, să riște, să adopte o altă abordare. Nu vreau să mă implic, pentru că nu știu încă unde e locul meu. Teatrul trebuie să aibă personalitate. Nu există un șablon pentru a-l face. Publicul e foarte periculos. E ca un copil mic, dacă nu-i place ceva, se uită pe dealuri și trebuie să-l atragi din nou.

Fiecare actor are stilul său. Lecturile pe care le faci, talentul, care trebuie alimentat cu fantezie și curajul, astea sunt ingredientele. Fiecare rol înseamnă s-o iei de la început. E greu, dar e o provocare. Nu există așa ceva, că nu se potrivește rolul. Până la urmă ești actor, trebuie să joci orice. Sunt roluri pe care le prinzi din prima. La altele trebuie să sapi, să răscolești”.

Îți poți descoperi farmecul actoricesc și la 40 de ani

”În film am jucat într-o lucrare studențească. Ele nu sunt făcute pentru bani, la baza stă voluntariatul, contează experiența pe care o obții. Mi-a plăcut să mă văd într-o peliculă. Fiecare actor vrea să facă film…dar fiecare. Mi-ar plăcea să cunosc latura cinematografică, dar acum nu am posibilitate. La noi, situația cu filmele e gravă. Sunt oameni care se ocupă cu asta, dar și de la noi trebuie să vină idei, de la tineri. Este un domeniu costisitor, să aduni o echipă, trebuie s-o plătești. Câți sunt în domeniu, sunt ai noștri, poate de la ei va porni totul.

Nu mă deranjez de vârstă, că am 26 de ani și poate e târziu, deși aceasta nu contează, poți să ajungi la culmele carierei, a farmecului tău actoricesc la 40-50 de ani. Alfred Hitchcock spunea că un maestru adevărat prezintă piesa și în ziua premierei, el se află în studioul său și lucrează la altceva.

Dorința mea s-a împlinit, am lucrat cu Petru Vutcărău. Poți fi un actor extraordinar de talentat, dacă regizorul nu-ți dă nimic, personajul nu e complet. Mi-aș fi dorit să lucrez la spectacole originale. Am lucrat la Godot și Chirița, dar acest lucru înseamnă să preiei un rol, e ca și cum ai face o copie, te limitează ca actor”.

Ușurel, ca să nu te izbești de un perete

”În orice domeniu, tânărul trebuie să aibă dorință și s-o urmeze. Dar să n-o urmeze cu frenezie, sa rupă cămașa de pe el. Lucrurile vin de la sine, te miști pas cu pas. Am avut și eu cazuri când îmi ziceam, ”acuș ies pe scenă și rup tot”, deodată totul dispărea. Dacă o începi în viteză, riști să te izbești de un perete. Ia-o ușurel, e imposibil să nu realizezi nimic.

Concurență?…Nu am văzut așa ceva. Aere de vedetă?….Eu nu le am…

Vreau să aplic la masterat. În România sau în altă parte. Dacă iese, rămân acolo…sigur, dar vin și acasă. Am anumite scopuri, care sunt sigur c-o să se împlinească. Vreau să încerc să scriu scenarii de film, ulterior să aplic la festivaluri. Fericirea reiese din ceea ce faci tu cu banii”. 

Sursa: studentie.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)