Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:13
Abonamente

Comentariu 7 Decembrie 2014, ora 09:10    Din editia print

Marime Font

Acul şi cămila

„Bunule Învăţător, ce să fac ca să moştenesc viaţa de veci? Iar Iisus i-a zis: Pentru ce Mă numeşti bun? Nimeni nu este bun, decât unul Dumnezeu. Ştii poruncile (...).  

 
 

Iar el a zis: Toate acestea le-am păzit din tinereţile mele. Auzind Iisus i-a zis: Încă una îţi lipseşte: Vinde toate câte ai şi le împarte săracilor şi vei avea comoară în ceruri; şi vino de urmează Mie. Iar el, auzind acestea, s-a întristat, căci era foarte bogat. Şi văzându-l întristat, Iisus a zis: Cât de greu vor intra cei ce au averi în împărăţia lui Dumnezeu! Că mai lesne este a trece cămila prin urechile acului decât să intre bogatul în împărăţia lui Dumnezeu. Zis-au cei ce ascultau: Şi cine poate să se mântuiască? Iar El a zis: Cele ce sunt cu neputinţă la oameni sunt cu putinţă la Dumnezeu.” (Luca 18; 18-27)

Această întâmplare e foarte clară, nu necesită explicaţii în plus. Dregătorul împlinea poruncile, dar era foarte ataşat de bogăţiile lui. Însă spre final apar două afirmaţii pe care trebuie să le ascultăm cu atenţie: cea cu acul şi cămila, cea cu neputinţa oamenilor.Profesorul meu din facultate, părintele profesor Constantin Jinga, a publicat o carte frumoasă: Acul şi cămila, lecturi biblice de post modern. Aici a explicat un lucru pe care nu l-am ştiut până atunci. Acea cămilă ce trebuie să treacă prin ac, nu e animalul cu cocoaşă ce traversează deşertul, ci e numele funiilor folosite în fabricarea plaselor pescăreşti. Ceea ce transformă „mai lesne este a trece cămila prin urechile acului” dintr-o afirmaţie imposibilă, într-una grea, dar posibilă. (Mă gândesc că existau ace mari pentru fabricarea plaselor pescăreşti).

Însă înainte de asta, când Iisus exclamă „Cât de greu vor intra cei ce au averi în împărăţia lui Dumnezeu!”, bogăţia aduce într-o ecuaţie câteva date de care trebuie să ţinem cont: cât de mult e legat omul de ea şi cât de onestă poate fi averea. Adică e clar că averea vine din exploatarea săracilor, furtul de la stat, afaceri ilicite, vânzare de produse expirate ş.a. Iar pe de altă parte, ca să reziste, impune proprietarul să fie zgârcit, să îşi suspecteze prietenii. Cum nu ai da-o, averea roade cu încetul virtuţile oamenilor. Iisus nu spune că bogaţii nu se vor mântui, ci că va fi greu.
E important să ţinem cont că Iisus nu înfierează doar bogăţia. În alte situaţii condamnă mincinoşii, egolatrii; iar la Apostolul Pavel lista e mult mai lungă: „Nu vă amăgiţi: nici desfrânaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii, nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu” (I Corinteni 6; 9-10).

Noi nu merităm mântuirea, prin forţele noastre, ci o dobândim prin mila Domnului. Şi nu putem condamna bogăţia, ci toate lucrurile care ne fac să ne gândim mai mult la noi decât la Dumnezeu. Pentru firea noastră slabă, ca să nu deznădăjduim, o dată cu bogatul, suntem încurajaţi şi noi: „Cele ce sunt cu neputinţă la oameni sunt cu putinţă la Dumnezeu”.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md