Astăzi 24 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:13
Abonamente

Actualitate 7 Aprilie 2012, ora 07:59    Din editia print

informații exclusiveAdevărul despre aprilie 2009, îngropat de către unii procurori

Marime Font

Moldova nu va afla adevărul despre 7 aprilie atâta timp cât foştii torţionari comunişti vor fi avansaţi în funcţii de către actuala guvernare. 

De această părere este procurorul mun. Chişinău, Ion Diacov, după ce săptămâna trecută a luat cunoştinţă de un dosar, deja clasat, despre ilegalităţile strigătoare la cer la care, în aprilie 2009, au fost supuşi 64 de oameni nevinovaţi de către un grup de urmărire penală, condus de Igor Popa. Cunoscut ca executantul celor mai scandaloase cauze penale politice din timpul lui Voronin, Popa rămâne şi astăzi o figură importantă în Procuratură. Opinia lui Diacov este împărtăşită şi de către unii reprezentanţi ai societăţii civile.

Primul dosar cu privire la evenimentele din aprilie 2009 a fost iniţiat în urma unei scrisori a ex-ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, către fostul procuror general, Valeriu Gurbulea, şi se referea la protestele din 6 aprilie. A doua zi, Procuratura Chişinău a mai pornit o urmărire penală pe faptul dezordinilor în masă şi uzurpării puterii în stat. Cele două dosare, fiind conexate, au fost trecute în gestiunea Secţiei urmărire penală pe cazuri excepţionale a Procuraturii Generale (PG), condusă pe atunci de Igor Popa. În aceeaşi zi, printr-o ordonanţă a ex-viceprocurorului general responsabil de urmărirea penală, Vasile Pascari, a fost format un grup de urmărire penală pe acest caz, din care făceau parte 72 de procurori şi 114 ofiţeri de urmărire penală. Şef al grupului a fost numit acelaşi Igor Popa.

S-a lucrat pe un tablou general

Ion Diacov a remarcat că de la bun început apar dubii, care ne duc la concluzia că adevărul despre 7 aprilie a fost tăinuit de instituţiile de drept. Diacov îşi aminteşte că a rămas perplex când, în seara de 7 aprilie, i-a propus lui Pascari ca procurorii să rămână la serviciu pe noapte pentru a cerceta evenimentele pe urme proaspete, iar acela i-a răspuns: „Totul e în regulă, nu te implica! Să plece toţi acasă!”. „Parcă i-ar fi convenit ca distrugerile să continue”, precizează procurorul de Chişinău.

Loading...


Prima eroare fatală, în opinia sa, a fost pornirea urmăririi penale pe faptul uzurpării puterii în stat, ceea ce a pus din start ancheta pe o pistă falsă. În loc să cerceteze motivele dezordinilor şi să caute organizatorii, procurorii s-au axat pe încercarea de a dovedi că dezmăţul a fost opera Opoziţiei, care ar fi încercat să răstoarne Puterea. „S-a desenat un tablou general, de la care nimeni n-a deviat. Nu s-a dorit pornirea unei investigaţii complexe, care să stabilească acţiunile fiecărui bănuit în parte. Mai mult, grupul de lucru a solicitat materiale video şi foto de la jurnalişti. Înţelegem că, pe durata protestelor, instituţiile competente s-au ocupat cu altceva”, susţine procurorul.

O cercetare formală - probe evidente trecute cu vederea

A doua acţiune a grupului Popa care trezeşte întrebări a fost cercetarea la faţa locului, la fel de superficială, a clădirilor distruse. „În alte ţări, după astfel de evenimente, această operaţiune durează câteva zile, dar la noi opt procurori, conduşi de Popa, au verificat locul infracţiunii în trei-patru ore. Ei n-au avut un plan de cercetare, n-au examinat nici căile de acces şi de părăsire a locului dezordinilor”. Procesele-verbale ale grupului Popa arată că de la faţa locului a fost ridicat un cuţit, nişte documente (nu se spune care anume), un blank al Aparatului preşedintelui, scrisori dintre Lupu şi Voronin, o cutie pentru distincţii şi o bucată de marmură… La 9 aprilie, la Comisariatul General de Poliţie (CGP) se aflau 115 obiecte: telefoane, tehnică de calcul, haine etc., despre care se spune că ar fi fost găsite în perimetrul adiacent clădirii Parlamentului. Însă acestea nu au fost împachetate şi sigilate, după cum prevede Codul de Procedură Penală (CPP), iar ridicarea lor de la locul comiterii infracţiunii nu este confirmată de niciun act. Respectiv, ele au fost ilegal anexate la dosar şi recunoscute drept corpuri delicte. Nu-şi găseşte explicaţii nici faptul că, deşi multe uşi din edificiile devastate fuseseră sparte, grupul Popa nu a solicitat efectuarea unei expertize digitale. Declaraţiile scrise ale unor membri ai grupului denotă „seriozitatea” investigaţiilor: „O uşă este deteriorată cu cruzime…” sau „În birou este un dezastru de necercetat…”.

La 10 aprilie, expertiza Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale a stabilit că incendiul din Preşedinţie a avut două focare simultane, iar cel din Parlament – cinci focare simultane, focul fiind generat de benzină. Este primul indice clar că incendiile au fost pregătite din timp. „În loc să dispună o cercetare repetată şi minuţioasă a celor două clădiri, dar şi a materialelor video, care conţin imagini cu persoanele aflate în regiunea focarelor, Popa nu a reacţionat…”, precizează Diacov.

Oameni reţinuţi ilegal, aceleaşi întrebări pentru toţi

Şi în cazul reţinerii tinerilor s-a mers pe principii unilaterale. CPP stipulează că un bănuit de comiterea unei infracţiuni poate fi reţinut dacă este prins în flagrant delict, dacă martorii sau victima indică la el sau dacă pe corpul, pe hainele ori la domiciliul acestuia sunt depistate urme ale infracţiunii. Mai mult, Codul obligă organul de urmărire penală să întocmească un proces-verbal de reţinere a bănuitului în cel mult trei ore din momentul arestării. Aceste prevederi au fost încălcate în cazul celor 64 de reţinuţi pe dosarul studiat de Diacov. Niciunul dintre aceştia nu a fost reţinut în flagrant delict. 44 dintre ei au fost ridicaţi dintr-un autobuz care se deplasa spre Cahul, printre pasageri numărându-se şi Iurie Crăciuneac, tânărul distrus în bătăi la CGP, care a apelat la CEDO pentru a-şi face dreptate.

O altă abatere este diferenţa dintre ora reţinerii consemnată în procesele-verbale şi cea reală. Deja se ştie că tinerii din Cahul au fost aduşi la CGP după miezul nopţii, însă în procesul-verbal de reţinere a lui Chiril Nicoliţă, bunăoară, se indică ora 17.33. Rezultă că acesta a fost lipsit de libertate nelegitim mai bine de 12 ore. Falsurile abundă şi în alte cazuri. Ion Găluşcă a fost reţinut acasă, în s. Coloniţa, fapt confirmat de inspectorul poliţiei criminale Grigore Cigoreanu, dar în procesul-verbal de reţinere se arată că el a fost prins la faţa locului. De unde nu putem înţelege decât că bietul om arunca cu pietre în Parlament din curtea casei... Un alt caz: procurorul Grigore Dântu notează că Viorel Guzun a fost reţinut în flagrant delict, deşi poliţia a pus mâna pe el la 10 aprilie. Dântu mai scrie că există martori care confirmă vina lui Guzun, deşi realmente n-a fost audiat niciunul.

Farsa dosarelor e demonstrată şi de întrebările pe care membrii grupului Popa le puneau reţinuţilor în timpul audierilor. Aceştia nu se interesau de acţiunile bănuiţilor în cadrul dezordinilor, ci le adresau aceleaşi întrebări: cine i-a chemat la proteste şi cât li s-a plătit? Unii erau audiaţi în lipsa avocaţilor, iar alţii erau maltrataţi bestial, fiind constrânşi să dea mărturii false. Apoi toţi erau învinuiţi printr-o frază generală, ca participanţi la dezordini în masă, fără să existe vreo dovadă în acest sens. Şi ordonanţele de învinuire au toate, practic, acelaşi text. Potrivit lui Diacov, acest principiu a fost încălcat de 13 procurori, care executau ordinele lui Popa. „Procurorii au manifestat o neglijenţă criminală, n-au pus întrebări de control, au neglijat regulile tactice de interogare. S-au ales cu un material sărac, care era doar în detrimentul anchetei. De fapt, ancheta era blocată, pare-se, intenţionat. Căci acţiunile grupului Popa au lăsat neelucidate circumstanţele reale ale tragediei din 7 aprilie”, consideră Diacov.

Popa a dirijat şi judecătorii, şi l-a acuzat pe Filat

62 dintre cele 64 de persoane reţinute au fost aduse în faţa judecătorului de instrucţie. Lumea întreagă i-a condamnat pe magistraţii care au venit atunci în comisariatele de poliţie, dar nu toţi ştiu că şi aceştia au fost invitaţi de către Igor Popa. Acesta solicita în scris şefilor de judecătorii să asigure prezenţa magistraţilor la CGP (vezi foto).


Apropo, referindu-se la protestele din 6 aprilie, Popa îl menţionează pe Filat drept conducător al unei întruniri la care au participat şi persoane în stare de ebrietate… Potrivit raportului comisiei Nagacevschi, cel mai „rapid” judecător a fost Mihai Diaconu de la Judecătoria Buiucani, care a bătut recordurile, examinând un caz în 0 minute. Raportul specifică şi că procesele-verbale ale şedinţei de judecată erau iniţial xeroxate, lăsându-se loc liber în dreptul numelor bănuitului, apărătorului şi al procurorului.

Condamnaţi deja de instanţă, reţinuţii pe acest dosar au văzut libertatea aproape de 19 aprilie, în ajunul Paştelui, după aşa-zisa amnistie a lui Voronin. La 24 iunie 2009, CGP a stabilit că nu există probe despre implicarea acestora în dezmăţul din 7 aprilie. În octombrie 2009, materialele au fost disjunse din dosarul 7 aprilie. La 7 octombrie, învinuiţii au fost declaraţi nevinovaţi, iar în decembrie dosarul a fost clasat din lipsă de probe... Finita la comedia.

Un singur procuror a avut curajul să se opună

Cine şi cum a condus această mascaradă? Diacov menţionează că grupul Popa era dirijat de Gurbulea şi Pascari, care, în seara de 7 aprilie, s-ar fi mutat în incinta Procuraturii municipale. „La indicaţiile lor, Popa a dat dovadă în continuare de un comportament loial faţă de comunişti, pe care i-a slujit cu supuşenie timp de opt ani. După ce şi-a bătut joc de Andronic, Pasat, Urecheanu, fabricându-le dosare cusute cu aţă albă, ce-l costa să aresteze nişte oameni de rând?”. Ceilalţi procurori au fost constrânşi să încalce legea. Cei de la Municipală au fost chemaţi de către ex-procurorul Chişinăului, Sergiu Croitoru, care le înmâna şabloane ale actelor de reţinere, ale ordonanţelor de punere sub învinuire şi ale demersurilor de arestare - toate pregătite din timp. „Când au înţeles că trebuiau doar să înscrie numele şi adresele reţinuţilor şi că, de fapt, reţinerile sunt ilegale, băieţii s-au opus. Revoltat, viceprocurorul de Chişinău, Vladimir Lupu, l-a contactat pe Pascari, care i-a reproşat: „Dacă nu vor să lucreze, să depună cereri de demisie!”. Astfel, procurorii s-au pomenit într-o stare de confuzie. Nimeni nu lucra, toţi executau ordine”, afirmă Diacov.

Un singur procuror a avut curajul să le spună „nu” lui Pascari şi Popa. Ion Vicol, şi el fost viceprocuror de Chişinău, îşi explică gestul: „Dacă altă dată eram obligat să fac prostii şi le-am făcut, acum n-am semnat. Le-am zis: „Mi-e ruşine, nu pot!”. Mi s-a reproşat că nu-mi îndeplinesc obligaţiunile de serviciu”. Incredibil, după venirea lui Valeriu Zubco în fruntea Procuraturii Generale, Vicol a fost demis din funcţie… Ceilalţi procurori din grupul Popa refuză in corpore să dea explicaţii jurnaliştilor. „Deţin o funcţie publică, nu pot să mă pronunţ, nici n-am dreptul”, ne-a spus Victor Plugaru. „Nu cunosc, la revedere”, este răspunsul lui Octavian Nârea.

Popa nu a fost sancţionat, ci avansat

După schimbarea puterii la Chişinău, Valeriu Zubco a dispus formarea unei comisii pentru verificarea acţiunilor procurorilor în aprilie 2009. Majoritatea celor din grupul Popa au fost propuşi Colegiului Disciplinar pentru a fi sancţionaţi. Însă procedura disciplinară a fost încetată, invocându-se expirarea termenului de prescripţie. Cât ţine de acţiunile lui Pascari şi Popa, consideră Diacov, prin indicaţiile cărora numai pe acest dosar au fost arestate ilegal 64 de persoane (în total numărul reţinuţilor se ridică la peste 300), acestea ar trebui examinate sub aspect penal, şi nu disciplinar. Mai ales că acţiunile grupului Popa au prejudiciat considerabil statul RM, care deja plăteşte despăgubiri morale victimelor din 7 aprilie, care au apelat la CEDO. Pentru a le plăti indemnizaţii acestora, prin hotărârea de miercuri a Guvernului, au fost alocate alte 630 mii lei.

Dar toate s-au întâmplat invers - Popa a fost avansat în funcţie… Acum doi ani, Zubco ne spunea: „Referitor la Popa există dubii. Dacă se va demonstra implicarea sa în ilegalităţile din 7 aprilie, voi cere să fie demis din funcţie”. În scurt timp, în funcţia ocupată de el a fost numit Corneliu Bratunov şi lumea a crezut în triumful dreptăţii. Însă surse din Procuratură ne-au spus că, de fapt, n-a fost vorba de o sancţiune, ci de o mutare tactică pentru a distrage atunci atenţia opiniei publice. În realitate, Popa a depus o cerere pentru a fi transferat ca procuror simplu în aceeaşi secţie, după care, printr-o altă cerere, a fost numit procuror cu misiuni speciale - funcţie egală cu cea de şef de secţie. Iar acum o lună a devenit procuror de Râşcani. Uluitoare pentru societate, avansarea sa tacită nu-i miră pe procurori. Toţi ştiu că deciziile de sancţionare se iau de către Colegiul Disciplinar (CD) al PG, care e condus de naşul lui Popa, Nicolae Chitoroagă…

Gurbulea îl apără pe Popa

De data aceasta, Valeriu Zubco ne-a sugerat să ne adresăm Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) sau CD, motivând că sancţiunile ţin de competenţa acestora: „Nu e dreptul excepţional al meu să aplic sancţiuni. Sunt doar un membru al Consiliului şi am un singur vot. Dacă ziceţi că Popa a lucrat pentru comunişti, 80% din procurorii de astăzi pot fi puşi pe aceeaşi treaptă. Ca şi în justiţie, avem un alt mecanism pentru schimbare şi vă veţi convinge de aceasta. Există riscuri, dar acesta e sistemul”. Dacă Chitoroagă, naşul lui Popa, nu ne-a răspuns la telefon, prim-viceprocurorul general Andrei Pântea, membru al Colegiului Disciplinar, ne-a spus doar atât: „Procedura disciplinară trebuie să fie iniţiată de cineva, dar în legătură cu Popa nu a venit nicio propunere”. Iurie Garaba, preşedintele CSP, ne-a spus că-i ocupat, după care nu ne-a mai răspuns. Solicitat de TIMPUL, Igor Popa a repetat ca de fiecare dată: „Sunt ocupat, o zi bună, la revedere” şi a închis telefonul. Şi Pascari a fugit de răspuns: „De doi ani nu sunt în procuratură. Nu ştiu nimic, cu 7 aprilie se lămuresc organele care lucrează”.

Numai Gurbulea se apără hotărât. Ne asigură că, la început, au existat indici care arătau că dezordinile în masă au fost organizate în scopul uzurpării puterii în stat. Gurbulea este mulţumit de activitatea lui Igor Popa şi se arată convins că grupul condus de acesta nu a comis nelegiuiri, chiar dacă materialele dosarului demonstrează contrariul. „Popa a fost conducătorul unui grup mare şi, desigur, i-a fost foarte greu, dar, după mine, el a făcut faţă obligaţiunilor sale”, spune Gurbulea. Apărându-se, el consideră că actuala conducere a PG a dus ancheta pe o pistă falsă şi nu face o investigaţie complexă a evenimentelor. „Ei se limitează la dosarele despre tortură, dar uită că 300 de poliţişti au fost bătuţi până la sânge. Există şi un cadru unde Mătăsaru şi alţi nemascaţi lovesc în poliţişti cu picioarele. Oriunde în lume aceasta este infracţiune, numai nu la noi…”, este de părere Gurbulea.

Naşul regizează dansurile în Procuratură. Cine e naşul?

Dacă responsabilii din Procuratură tac, Legea cu privire la procuratură ne lămureşte (în art. 118, alin. 1) că dreptul de a intenta procedură disciplinară împotriva procurorului îl are orice membru al CSP, procurorii-şefi ai subdiviziunilor PG, procurorii teritoriali şi procurorii specializaţi. Ce putem înţelege - că toţi aceştia aprobă acţiunile lui Popa sau că puterea naşului e dominantă? Şi cine e Nicolae Chitoroagă, dacă nici procurorul general - un om care se vede că vrea într-adevăr o schimbare - nu-i reproşează nimic? Lipsa răspunsului la această întrebare şi situaţia jenantă în care e pus Valeriu Zubco ne întăreşte în convingerea că pecetea de pe dosarele ascunse va rămâne pe vecie. Nu-i exclus că comuniştii îşi au oamenii lor peste tot şi de aceea sunt protejaţi de toate instituţiile din guvernarea AIE. Dacă e aşa şi comuniştii se vor întoarce la putere, presupunem că Popa le-ar deschide dosare penale cu plăcere lui Filat, Ghimpu, sau - de ce nu? - şi lui Lupu…

Cum explică avansarea în funcţie a lui Popa politicienii, cei care au suferit altădată de la el? „Aveam o dispoziţie bună şi tu mi-ai stricat-o, amintindu-mi de Popa. Nu ştiu cum să explic. Şi-a făcut „bine” meseria sub fostul regim, dar de ce astăzi este avansat chiar nu pricep. Credeam că guvernarea AIE va face ordine printre falsificatorii de dosare…”, este de părere Valeriu Pasat, care a stat doi ani în puşcărie după un dosar fabricat de Popa. „El a acuzat democraţii, iar astăzi îi apără. Naşul său, Chitoroagă, e mâna dreaptă a procurorului general şi el regizează dansurile în Procuratură. Totul e clar. Asemenea indivizi au interesul să blocheze şi anchetarea evenimentelor din 7 aprilie”, crede Nicolae Andronic. „Dumnezeu ştie, dar cred că şefii de la Procuratură, înainte de a-l avansa, trebuiau să ia în calcul şi lucrurile mai puţin frumoase făcute de el”, punctează Urechean. Şi Vitalie Nagacevschi are un răspuns în acest sens: „Se vede că Popa e un instrument foarte comod pentru orice guvernare. El lucrează împotriva oricui doar ca să rămână în funcţie mare”.

Un ultim apropo: arestarea ilegală a lui Gabi Stati, planificată înainte de devastarea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei cu scopul de a-l şantaja să achite reparaţia celor două edificii, a fost efectuată în baza unui dosar fabricat de Igor Popa… Pentru cei care n-au înţeles această frază, vom reveni cu explicaţii…

P.S. Citiţi în ediţia de luni istoria cutremurătoare prin care a trecut la 7 aprilie 2009 deputatul PLDM Ion Butmalai, care a făcut parte din cei 64 de reţinuţi pe dosarul studiat de Diacov. 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 24 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Sondajul publicat ieri conține mai multe informații extrem de interesante, una din ele este numărul covărșitor de tineri care vrea ca R. Moldova să intre în UE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 09:11

Finalistă în 2018 la Australian Open, Simona Halep o va întâlni în turul trei de la Melbourne pe Yulia Putintseva (38 WTA). Organizatorii australieni au anunțat ora la care va avea loc confruntarea (se va disputa sâmbătă, pe Rod Laver Arena).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 09:10

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis, în urma întâlnirii de joi de la Geneva, că este „prea devreme” să declare stare de urgenţă cu privire la noul coronavirus din China.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 08:44

Moscova nu crede în râsete

 Kremlinul nu știe de șagă. A aflat-o pe pielea sa Sașa Dolgopolov, un comedian rus care a îndrăznit să glumească despre cele sfinte: despre religie și despre Putin. În februarie 2019, de pe scena unui bar din Sankt-Petersburg, Dolgopolov a glumit că pe Iisus ar fi trebuit să-l...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 08:23

Mihai Ghimpu: „Niciunul din cei care a făcut alianţă cu socialiştii şi le-a dat puterea nu câştigă de la Dodon”

Mihai Ghimpu: „Niciunul din cei care a făcut alianţă cu socialiştii şi le-a dat puterea nu câştigă de la Dodon”

Preşedintele de onoare al PL, Mihai Ghimpu, consideră că lidera PAS, Maia Sandu, nu trebuie să candideze la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestui an, din cauză că acest fapt îi va garanta victoria actualului preşedinte, Igor Dodon. În opinia sa, dacă Maia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 08:07

Repertoriul săptămânal Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”

Repertoriul săptămânal Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”

28.01.2020 Ora 18:30 Sala Studio „Copiii Foametei. Mărturii ” de Alexei Vakulovski Durata spectacolului - 1h 40m / Pauză: Nu Spectacol nerecomandat tinerilor sub 12 ani. „Luminiţa Ţâcu împreună cu toată echipa a reuşit să desăvârşească...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:59

Vlad Ţurcanu: După alegerile parlamentare din Hînceşti, se poate discuta despre consolidarea polului unionist (tvrmoldova.md)

Vlad Ţurcanu: După alegerile parlamentare din Hînceşti, se poate discuta despre consolidarea polului unionist (tvrmoldova.md)

Într-o intervenţie telefonică la emisiunea Punctul pe AZi, Vlad Ţurcanu, vicepreşedinte PU,, a declarat că, după alegerile din 15 martie din circumscripţia 38, Hînceşti, se poate discuta despre o consolidare a polului unionist.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:49

BELGIA: 23 de migranţi descoperţi într-un camion frigorific la Zeebrugge

BELGIA: 23 de migranţi descoperţi într-un camion frigorific la Zeebrugge

 Douăzeci şi trei de migranţi, care spun că sunt originari din Eritreea şi că încercau să ajungă în Marea Britanie, au fost descoperiţi joi dimineaţă într-un camion frigorific în apropiere de portul Zeebrugge, în Belgia, a anunţat parchetul din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:40

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE. Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE. Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 24 ianuarie, cer variabil pe tot teritoriul țării, maxime termice de până la +6 grade și minime de până la -5 grade noaptea. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, vântul va sufla din sud-vest, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:33

Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Iaşi, în prezenţa preşedintelui şi a premierului

Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Iaşi, în prezenţa preşedintelui şi a premierului

 Unirea Principatelor Române va fi celebrată vineri, la Iaşi, printr-o serie de manifestări la care sunt aşteptaţi să participe preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:28

Ambasadorul Ucrainei la București pretinde că declarația lui Zelenski a fost tradusă greșit și că președintele a spus că Bucovina a fost „luată”, dar nu „ocupată”

Ambasadorul Ucrainei la București pretinde că declarația lui Zelenski a fost tradusă greșit și că președintele a spus că Bucovina a fost „luată”, dar nu „ocupată” Din editia print

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov, afirmă că declaraţia lui Volodimir Zelenski, anume că România ar fi ocupat Bucovina de Nord, a fost tradusă greşit din ucraineană în engleză pe pagina oficială a Preşedinţiei din ţara vecină.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:25

HOROSCOP, 24 IANUARIE 2020. Astrologii vin cu vești bune pentru nativii zodiacului

HOROSCOP, 24 IANUARIE 2020. Astrologii vin cu vești bune pentru nativii zodiacului

 Astrologii au prezentat horoscopul pentru vineri, 24 ianuarie, iar potrivit acestora unii dintre nativii zodiacului vor avea parte de vești bune. De asemenea, se anunță o zi în care creativitatea nativilor va ajunge la cote maxime, ceea va da naștere unor idei inedite. Iată care...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 24 Ianuarie 2020, ora: 07:20

Mihai Ghimpu sugerează că Maia Sandu ar fi luat decizia de asumare a răspunderii la comanda cuiva: „Timpul le va arăta pe toate” (agora.md)

Mihai Ghimpu sugerează că Maia Sandu ar fi luat decizia de asumare a răspunderii la comanda cuiva: „Timpul le va arăta pe toate” (agora.md)

Fostul lider al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu este e părere că fosta șefă a Cabinetului de miniștri, Maia Sandu ar fi luat decizia de asumare a răspunderii la comanda cuiva. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Mai mult,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 07:16

7 orașe din CHINA, în carantină, 25 de MORȚI, peste 800 de bolnavi. Ce este virusul „cu coroană” și cum se transmite

7 orașe din CHINA, în carantină, 25 de MORȚI, peste 800 de bolnavi. Ce este virusul „cu coroană” și cum se transmite

Ce sunt coronavirusurile Noul virus din China se extinde cu repeziciune în lume. Cinci persoane care ar putea fi infectate sunt sub monitorizare în Scoția și o alta, în Irlanda de Nord. În China, 25 de oameni au murit și peste 800 s-au îmbolnăvit. 13 cazuri au...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Ianuarie 2020, ora: 07:00

(ANALIZĂ) Unirea Principatelor Române: diplomaţie și propagandă europeană (1848-1859)

(ANALIZĂ) Unirea Principatelor Române: diplomaţie și propagandă europeană (1848-1859)

Aflată în exil încă din anul 1848, pleiada de tineri intelectuali şi oameni politici cunoscută sub denumirea de „generaţia paşoptistă“ îşi fixa pentru anii ce aveau să urmeze câteva obiective clar conturate ce urmau a fi aduse la cunoştinţa marilor...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Ianuarie 2020, ora: 04:57

„Mica Unire”, primul PAS spre România. Cum s-a făcut Unirea Principatelor Române sub domnia lui Cuza

„Mica Unire”, primul PAS spre România. Cum s-a făcut Unirea Principatelor Române sub domnia lui Cuza

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Ianuarie 2020, ora: 19:38 de Mihaela Culcinschi

Din același salariu, Dodon a plecat în vacanță la Maldive și Seychelles, iar colegul său Tudor Deliu s-a odihnit la Cocieri și Călărași

Din același salariu, Dodon a plecat în vacanță la Maldive și Seychelles, iar colegul său Tudor Deliu s-a odihnit la Cocieri și Călărași

În timp ce președintele Igor Dodon, fiind deputat în perioada 2009-2016, a scos din buzunar zeci de mii de euro pentru cele mai luxoase vacanțe, alături de familie, în Maldive, Dubai sau Seychelles, foștii săi colegi de Parlament nu și-au permis să cheltuiască pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 23 Ianuarie 2020, ora: 18:48

Alexandru Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

Alexandru Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

 Guvernul a aprobat un proiect de lege care vine cu unele modificări ale Constituţiei R. Moldova, care ar putea aduce mai multă independență judecătorilor şi exclud influenţele politicului din Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul propune ca judecătorii Curţii Supreme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:35

VIDEO/ Moarte misterioasă, la Glodeni

VIDEO/ Moarte misterioasă, la Glodeni

Moarte învăluită de mister, în raionul Glodeni. O femeie de 67 de ani a fost găsită moartă de către un vecin, el în grădină. Totul s-a întâmplat în dimineața de 23 ianuarie, în jurul orei 07.00, în satul Iabloana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:21

DILEMA BĂRBAȚILOR: cum le place femeilor, cu BARBĂ sau fără?

DILEMA BĂRBAȚILOR: cum le place femeilor, cu BARBĂ sau fără?

Cel mai nou studiu despre „bărboși” spune că dacă o femeie aleargă mâncând pământul când vede orice creatură păroasă, nu același lucru se întâmplă și în urma impactului cu un bărbat care își poartă cu mândrie barba....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:13

De ce stresul provoacă încărunţirea părului. Explicația neașteptată a cercetătorilor

De ce stresul provoacă încărunţirea părului. Explicația neașteptată a cercetătorilor

Oamenii de știință spun că este posibil să fi descoperit de ce stresul provoacă încărunțirea părului dar și o posibilă modalitate de a stopa acest proces fără să apelăm la produse de vopsire. În testele efectuate la șoareci, celulele stem care controlează culoarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:59

Ministerul Român de Externe a solicitat clarificări Ucrainei după afirmaţiile preşedintelui Vladimir Zelenski

Ministerul Român de Externe a solicitat clarificări Ucrainei după afirmaţiile preşedintelui Vladimir Zelenski

Astăzi, 23 ianuarie, Dan Neculăescu, secretar de stat, a avut, la sediul MAE, o discuție cu ambasadorul Ucrainei la București, care a prilejuit o trecere în revistă a aspectelor de interes pe agenda bilaterală, cu accent asupra comisiilor mixte interguvernamentale comune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:54

Un curier care a scuipat pe o pizza înainte s-o livreze ar putea petrece 18 ani în închisoare

Un curier care a scuipat pe o pizza înainte s-o livreze ar putea petrece 18 ani în închisoare

Un procuror turc a solicitat joi până la 18 ani de închisoare pentru un fost curier, acuzat că a scuipat pe o pizza înainte de a o livra clientului, relatează AFP. Fapta a avut loc la data de 24 decembrie 2017 în localitatea Eskişehir din centrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:50

BREXITUL înseamnă mai multe locuri de muncă pentru Germania

BREXITUL înseamnă mai multe locuri de muncă pentru Germania

 Aproximativ 20 de firme britanice au comunicat autorităţilor germane în anul 2019 că intenţionează să deschidă birouri şi să creeze 680 de noi locuri de muncă în Germania, mai multe decât valoarea cumulată a precedenţilor doi ani, a anunţat joi Agenţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:42

O șoferiță în vârstă de 31 de ani acuză că pompele din benzinării sunt „sexiste”

O șoferiță în vârstă de 31 de ani acuză că pompele din benzinării sunt „sexiste”

Melanie Morgan, în vârstă de 31 de ani, a făcut câteva poze în timp ce se lupta cu o pompă la benzinărie, potrivit dailymail.co.uk. Ea susține că pompele sunt „sexiste”, deoarece sunt proiectate special pentru bărbați, nu și pentru femei care au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)