Timpul Liber

Adevărul despre oamenii cărora nu le plac pisicile

Deși unele pisici chiar sunt așa, un studiu despre comportamentul social al acestor animale arată că ideea că ele preferă să fie independente nu este neapărat adevărată. Cercetătorii de la Oregon State University au descoperit că multe pisici de casă și de la adăpost sunt nerăbdătoare să interacționeze cu oamenii, mai ales cu cei care sunt și ei nerăbdători să le ofere afecțiune.

„În ambele grupuri, am descoperit pisici care petrec semnificativ mai mult timp cu oamenii care le oferă atenție decât cu oamenii care le ignoră”, a explicat autoarea principală a studiului publicat în Behavorial Processes, Kristyn R. Vitale.

Cei care sunt fani ai pisicilor nu sunt surprinși să afle asta poate. Vitale nu este nici ea surprinsă, din moment ce cercetările ei anterioare au arătat că pisicile preferă să interacționeze cu oamenii în loc să mănânce sau să joace cu jucării. „Este un studiu tare, și arată că atunci când suntem atenți cu pisicile, ele sunt interesate”, a zis un coleg al lui Vitale, Mikel Delgado, care studiază comportamentul pisicilor la Davis’s School of Veterinary Medicine în cadrul University of California.

Pentru studiu, oamenii de știință au condus două experimente. În primul, 46 de pisici – jumătate de la adăpost, jumătate de casă – au fost puse pe rând într-o cameră cu un străin. Timp de două minute, acea persoană ignora pisica. Mai apoi, pentru alte două minute, persoana respectivă putea să vorbească și să se joace cu pisica. În celălalt experiment au fost implicate doar pisicile de casă, care au trecut prin același experiment ca la început, doar că în loc de străini erau stăpânii lor.

În medie, pisicile au petrecut mai mult timp cu persoana care le oferea mai multă atenție. „În opinia mea, este foarte important să ieși și să interacționezi cu pisica ta și să vezi ce se întâmplă”, a spus Vitale. „Cred că există ideea asta că, în principiu, câinii sunt așa, iar pisicie sunt altfel. Dar există multă varietate în ambele populații”.

playtech.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *