Astăzi 20 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 10:59
Abonamente

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora 08:00

NECROLOG Adio, drag prieten şi coleg, Vladimir Hotineanu!

Marime Font

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova și întreaga comunitate medicală din țară este profund îndurerată: reputatul chirurg, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, șef al Catedrei de chirurgie nr. 2, academician al Academiei de Științe a Moldovei, deputat, ex-ministru al sănătății - Vladimir Hotineanu - s-a stins din viață, în ziua de 15 noiembrie 2019, pierzând lupta cu o boală incurabilă.

La numai 69 de ani, doctorul cu suflet și mâini de aur, care a ajutat mii de bolnavi să treacă cu bine peste suferință, a plecat fulgerător și mult prea devreme, către „o lume mai bună”. Amintirea lui Vladimir Hotineanu va rămâne vie în memoria și în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut sau care au avut șansa de a fi tratați de renumitul medic chirurg.

Personalitate polivalentă notorie a culturii naționale, cavaler al Ordinului Republicii, Vladimir Hotineanu s-a născut la 1 octombrie 1950, în orașul Kâzâl-Orda, Republica Kazahstan, într-o familie de muncitori. Școala medie de cultură generală din Telenești a fost prima instituție care i-a deschis orizontul spre cunoaștere. În anul 1968 a fost admis la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău, pe care l-a absolvit cu eminență în 1974 și de atunci savantul şi chirurgul, pedagogul şi managerul Vladimir Hotineanu și-a consacrat întreaga viaţă Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, sistemului naţional de sănătate şi oamenilor suferinzi.


Din 1983, pe parcursul a peste patru decenii, profesorul Hotineanu a urcat treptele profesionale ierarhice în sistemul de învățământ superior: de la asistent și conferenţiar până la profesor universitar, şef de catedră și prorector pentru relații internaționale, ulterior, prorector pentru activitate clinică și instruire postuniversitară. Concomitent, s-a învrednicit de titlurile ştiinţifico-didactice de conferenţiar universitar şi profesor universitar. Pedagog prin vocaţie, profesorul Vladimir Hotineanu a câştigat respectul și aprecierea discipolilor şi colegilor de breaslă, în special, în calitate de şef al Catedrei de chirurgie nr. 2. Sub conducerea Domniei Sale la catedră s-a cristalizat o echipă de specialiști profesioniști apţi să facă față celor mai complicate provocări.

Pe parcursul anilor, profesorul Vladimir Hotineanu a îmbinat armonios activitatea didactică cu cea ştiinţifică. Cercetările sale, axate pe tratamentul chirurgical al plăgilor purulente extinse și peritonitelor postoperatorii, în anul 1983 s-au încununat cu susţinerea tezei de doctor în științe medicale, ulterior fiind extinse şi aprofundate în teza de doctor habilitat, susținută cu excelență în 1990. Este autor și coautor a peste 700 de lucrări ştiinţifice și metodico-didactice, inclusiv 12 monografii, 7 manuale, 8 ghiduri, 20 de invenții și inovații, diverse recomandări metodice, înalt apreciate în țară și peste hotare.

Sub bagheta Domniei Sale au fost susţinute cu succes 29 de teze de doctor în ştiinţe medicale şi 5 de doctor habilitat. Astfel, Domnia Sa a creat o veritabilă școală de savanți-chirurgi, care dezvoltă în continuare ideile și proiectele mentorului spiritual. În 2012, pentru merite marcante în activitatea de cercetare științifică, profesorul Vladimir Hotineanu a fost ales membru-corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, iar în 2017 – membru titular.
Pe parcursul anilor, a implementat în practica chirurgicală cele mai noi și eficiente metode de tratament, inclusiv transplantul de organe. Zi de zi, a tratat cei mai complicați și gravi bolnavi nu doar în cadrul Spitalului Clinic Republican, care este baza clinică a Universităţi, dar și în alte instituţii medico-sanitare publice din țară.

Începând cu anul 1998, activitatea academicianului Vladimir Hotineanu a depășit limitele universității noastre. În anii 1998 și 1999 a exercitat funcția de viceministru al sănătății, ulterior - cea de ministru al sănătății (aa. 2009 și 2010), iar în anul 2010 a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Aici a deținut funcțiile responsabile de șef al comisiilor parlamentare Protecție socială, sănătate și familie și Cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.
Pe parcursul activității profesionale, cu multă înțelepciune a îndeplinit obligațiile de preşedinte: al Consiliului Metodic Central Postuniversitar; al Seminarului științific de profil chirurgical; al Comisiei de profil Chirurgie al Ministerului Sănătăţii; al Consiliului consultativ „Agenţia transplantului de organe şi ţesuturi” din Republica Moldova; redactor-şef al Enciclopediei medicale a Academiei de Ştiințe a Moldovei; fondator şi redactor-şef al revistei Arta Medica; organizator şi fondator al cursurilor de perfecţionare „Lecturi de iarnă” pentru specialiştii de profil chirurgical; organizator al congreselor Societății Chirurgilor din Republica Moldova ș.a.

Activitatea multidimensională prodigioasă a academicianului Vladimir Hotineanu a fost înalt apreciată cu numeroase distincții de stat, printre care: titlurile onorifice Om Emerit al Republicii Moldova și Laureat al Premiului Național în domeniul științei și tehnicii; cu medaliile „Meritul Civic”, „Nicolae Testemițanu”, „Dimitrie Cantemir”; „Ordinul de Onoare” și „Ordinul Republicii”, precum și diverse mențiuni, distincții și titluri onorifice naționale și internaționale.
În data de 17 noiembrie 2019, profesorul Vladimir Hotineanu a fost condus pe ultimul drum. Sute de persoane - colegi, prieteni, pacienți, simpli admiratori ai profesorului au venit să-și ia rămas bun la biserica de pe teritoriul Cimitirului Central din capitală, unde a fost adus corpul neînsuflețit al ilustrului chirurg. În cadrul mitingului de doliu au fost rostite discursuri și mesaje de adio de către colegi și prieteni.

Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” Emil Ceban a declarat că prin felul său de a fi, profesorul Vladimir Hotineanu a cucerit inimile și respectul studenților, al colegilor, al discipolilor, al personalului Universităţii şi al Spitalului Clinic Republican. „Domnia Sa va rămâne în memoria noastră drept un excelent chirurg, un pedagog de valoare cu înalte principii morale, talentat savant, experimentat manager, un veritabil model de dăruire profesiei, ferm în convingeri, un adevărat patriot al neamului, cu o poziţie civică activă și un bun familist. Viaţa şi activitatea profesorului și Omului Vladimir Hotineanu va rămâne un exemplu demn de urmat pentru generaţiile tinere de medici”, a mai menționat rectorul Emil Ceban.

„Prea devreme a plecat Vladimir Hotineanu dintre noi - un mare chirurg format la școala medicală moldovenească. A fost liderul unei generații - poziție pe care și-a onorat-o din toate punctele de vedere. A luptat pentru majorarea alocațiilor financiare din partea statului pentru sistemul medical, pentru îmbunătățirea asistenței medicale în mediul rural, pentru modernizarea spitalelor și pentru introducerea noilor tehnologii. Cea mai mare realizare a sa rămâne noul bloc operator de la Spitalul Clinic Republican, dotat cu tehnologii moderne”, a remarcat academicianul Gheorghe Ghidirim. Domnia Sa a subliniat contribuția regretatului academician la stabilirea şi fortificarea relațiilor de cooperare cu partenerii din instituţii din România, în special, cu Clinica Chirurgicală „Fundeni”, unde întreaga sa echipă a fost instruită privind efectuarea intervenţiilor în transplantul de ficat, ca mai târziu astfel de operaţii să fie realizate la Spitalul Clinic Republican din Chișinău. Academicianul Ghidirim a menționat că Programul național de transplant hepatic din RM este o altă mare realizare a regretatului profesor.

Cunoscutul chirurg a avut și o altă fațetă - cea de scriitor. „Romanul Cu dor de Basarabia de Vladimir Hotineanu este o carte ce va rămâne în istoria literaturii noastre, fiind o pagină de un rar dramatism din viața unui popor pus la grea încercare, de-a lungul istoriei. Un roman scris cu un condei surprinzător de expresiv și cu inima unui mare patriot, care trăiește zguduitoarea poveste cu aceeași intensitate cu care au trăit-o și eroii cărții. Acești eroi nu sunt alții decât părinții și bunicii autorului, care a simțit toată viața că are datoria morală să povestească lumii cine au fost, dar mai cu seamă, cât au suferit și au îndurat această suferință”, a spus academicianul Ghidirim, specificând că acesta a fost proiectul de suflet a lui Vladimir Hotineanu. „Atunci când a pus condeiul jos, și-a diagnosticat singur boala nemiloasă care l-a răpus. Așa a vrut Dumnezeu - să-l cheme la El după ce și-a îndeplinit misiunea pământeană”, a remarcat cu tristețe profesorul Ghidirim.

„A văduvit catedra, țara şi pacienții care urmau să fie consultați de Domnia Sa”, a declarat academiciana Eva Gudumac, colegă și prietenă, specificând că personalitatea savantului și chirurgului Hotineanu a fost una complexă, care a adus o mare contribuție sănătății și națiunii din ţara noastră. „A oferit medicinei tot ce a avut mai scump - puterea de muncă, râvna, talentul, a învățat multe, a trăit multe, a avut urcușuri și coborâri, dar a mers înainte. A fost un chirurg polivalent care și-a lăsat amprenta nu doar asupra chirurgiei, dar și asupra medicinei în general, și nu numai din țara noastră, dar și de peste hotare. A creat o școală modernă cu care se mândrea. Se deosebea printr-o educație rară, printr-o dragoste enormă față de învățătorii lui atât cei din țară, cât și de la Moscova. Va rămâne în memoria noastră prin tot ce a făcut, prin oamenii pe care i-a salvat”, a încheiat mesajul de adio profesorul Eva Gudumac, exprimând sincere condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au cunoscut.

Sistemul medical și comunitatea academică au pierdut un Om cu o înaltă conștiință civică și morală, de o valoare profesională deosebită. A plecat acolo unde nu este durere și nici întristare, în lumea celor veșnice.

Fiind îndurerați de pierderea irecuperabilă, exprimăm cordiale sentimente de compasiune și sincere condoleanțe familiei Hotineanu și celor cărora le-a fost drag și apropiat.

Consiliul de administrație al USMF „Nicolae Testemițanu  

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 09:40 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:27

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Oamenii de știință sunt fascinați de mult timp de efectul băuturilor alcoolice asupra organismului uman și, mai ales, asupra personalității. Cât de mult te schimbădouă pahare de vin sau trei pahare de whiskey. Mulți oameni beau un pahar ca să prindă curaj, înainte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:20

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Potrivit meteorologilor se prevede cer variabil, fara precipitatii. Presiunea atmosferica va fi inalta. In cursul noptii, in nord se asteapta -6 grade, ziua termometrele vor indica 3 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:10

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

Corpurile celor 11 cetățeni ucraineni, 9 membri ai echipajului și 2 pasageri, care au murit în momentul în care un avion de pasageri a fost doborât de două rachete în Iran, ,,s-au întors acasă”. Sute de oameni, inclusiv angajați ai aeroportului din Kiev,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:55

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

Candidații pentru a primi permisul de conducere semnalează noi probleme la programarea online pentru examenul practic la șoferie. Chiar și la programarea urgentă, costul căreia este, potrivit site-ului ASP, 300 de lei, candidații întâlnesc probleme, unii primesc eroare atunci...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:43

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 grade pe scara Richter s-a produs, duminică, în Indonezia.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Ianuarie 2020, ora: 07:39

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:38

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Au apărut noi detalii despre odioasa crimă care a avut loc ieri, 18 ianuarie, la Orhei, unde un minor l-a asasinat pe altul. Oamenii legii au stabilit identitatea victimei. Acesta s-a dovedit un copil în vârstă de 12 ani. Suspectul, un alt copil de 14 ani, inițial le-a spus...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Ianuarie 2020, ora: 05:53

Simona Halep a revenit pe locul 3 WTA, luni, în chiar prima zi a turneului de Mare Şlem din Australia. Constănţeanca a făcut din nou rocadă cu Naomi Osaka, japoneza coborând pe poziţia a patra.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Ianuarie 2020, ora: 01:52

Scriem și vorbim corect românește!

Scriem și vorbim corect românește!

Dicționar al greșelilor de limbă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:59

SpaceX a simulat cu succes revenirea de urgenţă pe Pământ a unei capsule pentru astronauţi

SpaceX a simulat cu succes revenirea de urgenţă pe Pământ a unei capsule pentru astronauţi

 SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, a simulat cu succes o aterizare de urgenţă, într-un test dramatic al sistemului de anulare a misiunii unei capsule pentru astronauţi, realizat fără echipaj. Succesul testului pune bazele misiunii SpaceX de a transporta pentru prima oară...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:54

Administraţia Trump propune relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse la iniţiativa lui Michelle Obama

Administraţia Trump propune relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse la iniţiativa lui Michelle Obama

 Administraţia Trump a propus, zilele trecute, relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse de fosta primă doamnă Michelle Obama, astfel încât elevii să fie mai dornici să mănânce produsele care li se oferă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:37

Radu Muntean a regizat un film documentar despre Simona Halep. Vedeți primele imagini / VIDEO

Radu Muntean a regizat un film documentar despre Simona Halep. Vedeți primele imagini / VIDEO

Primul extras din film a fost făcut public azi de Simona Halep și arată câteva secvențe din antrenamentele sale pentru primul grand slam al anului – Australian Open, alături de antrenorul său, australianul Darren Cahill.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 19:28

Harry și Meghan vor pierde titlurile regale și nu vor primi bani publici. Ce spune regina Elisabeta a II-a

Harry și Meghan vor pierde titlurile regale și nu vor primi bani publici. Ce spune regina Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta, reacție după acord: Sunt în mod special mândră de Meghan Ducii de Sussex, prințul Harry și Meghan Markle, își vor pierde titlurile regale și nu vor primi fonduri publice pentru îndatoririle regale, relatează BBC. De asemenea, potrivit unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 19:21

„BLUE MONDAY” - 20 ianuarie este cea mai deprimantă zi a anului 2020

„BLUE MONDAY”  - 20 ianuarie este cea mai deprimantă zi a anului 2020

Cea de-a treia zi de luni a anului, care în 2020, corespunde datei de 20 ianuarie, este considerată a fi cea mai deprimantă, la această concluzie ajungând un psiholog britanic care a creat o formulă matematică pentru a identifica cele mai dificile momente dintr-un an. Pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 19:11

Caz șocant, la Orhei! Un minor de 14 ani și-a ucis prietenul

Caz șocant, la Orhei! Un minor de 14 ani și-a ucis prietenul

Trupul neînsuflețit al unui copil a fost descoperit în această dimineață, în jurul orei 09:00, într-o construcție nefinisată din municipiul Orhei. Polițiștii din Orhei îl suspectează de crimă pe un alt copil în vârstă de 14 ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 19:06

Bărbat MORT, într-un accident rutier, la Glodeni

Bărbat MORT, într-un accident rutier, la Glodeni

Un bărbat a murit, după ce a fost lovit de un automobil. Tragedia a avut loc ieri-seara, în jurul orei 17:56, în localitatea Tomeștii Noi, din raionul Glodeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 18:11

Orașul din România aflat în topul celor mai bune destinații turistice din Europa! Despre ce zonă este vorba

Orașul din România aflat în topul celor mai bune destinații turistice din Europa! Despre ce zonă este vorba

Surpriză mare pentru România. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale țării a fost ales recent în topul celor mai bune destinații turistice din Europa. Incredibil despre ce localitate este vorba. Toți românii o apreciază. Turiștii care vin aici sunt extrem de încântați.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)