Astăzi 12 Decembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la 11 Decembrie 2019
Abonamente

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora 08:00

NECROLOG Adio, drag prieten şi coleg, Vladimir Hotineanu!

Marime Font

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova și întreaga comunitate medicală din țară este profund îndurerată: reputatul chirurg, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, șef al Catedrei de chirurgie nr. 2, academician al Academiei de Științe a Moldovei, deputat, ex-ministru al sănătății - Vladimir Hotineanu - s-a stins din viață, în ziua de 15 noiembrie 2019, pierzând lupta cu o boală incurabilă.

La numai 69 de ani, doctorul cu suflet și mâini de aur, care a ajutat mii de bolnavi să treacă cu bine peste suferință, a plecat fulgerător și mult prea devreme, către „o lume mai bună”. Amintirea lui Vladimir Hotineanu va rămâne vie în memoria și în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut sau care au avut șansa de a fi tratați de renumitul medic chirurg.

Personalitate polivalentă notorie a culturii naționale, cavaler al Ordinului Republicii, Vladimir Hotineanu s-a născut la 1 octombrie 1950, în orașul Kâzâl-Orda, Republica Kazahstan, într-o familie de muncitori. Școala medie de cultură generală din Telenești a fost prima instituție care i-a deschis orizontul spre cunoaștere. În anul 1968 a fost admis la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău, pe care l-a absolvit cu eminență în 1974 și de atunci savantul şi chirurgul, pedagogul şi managerul Vladimir Hotineanu și-a consacrat întreaga viaţă Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, sistemului naţional de sănătate şi oamenilor suferinzi.


Din 1983, pe parcursul a peste patru decenii, profesorul Hotineanu a urcat treptele profesionale ierarhice în sistemul de învățământ superior: de la asistent și conferenţiar până la profesor universitar, şef de catedră și prorector pentru relații internaționale, ulterior, prorector pentru activitate clinică și instruire postuniversitară. Concomitent, s-a învrednicit de titlurile ştiinţifico-didactice de conferenţiar universitar şi profesor universitar. Pedagog prin vocaţie, profesorul Vladimir Hotineanu a câştigat respectul și aprecierea discipolilor şi colegilor de breaslă, în special, în calitate de şef al Catedrei de chirurgie nr. 2. Sub conducerea Domniei Sale la catedră s-a cristalizat o echipă de specialiști profesioniști apţi să facă față celor mai complicate provocări.

Pe parcursul anilor, profesorul Vladimir Hotineanu a îmbinat armonios activitatea didactică cu cea ştiinţifică. Cercetările sale, axate pe tratamentul chirurgical al plăgilor purulente extinse și peritonitelor postoperatorii, în anul 1983 s-au încununat cu susţinerea tezei de doctor în științe medicale, ulterior fiind extinse şi aprofundate în teza de doctor habilitat, susținută cu excelență în 1990. Este autor și coautor a peste 700 de lucrări ştiinţifice și metodico-didactice, inclusiv 12 monografii, 7 manuale, 8 ghiduri, 20 de invenții și inovații, diverse recomandări metodice, înalt apreciate în țară și peste hotare.

Sub bagheta Domniei Sale au fost susţinute cu succes 29 de teze de doctor în ştiinţe medicale şi 5 de doctor habilitat. Astfel, Domnia Sa a creat o veritabilă școală de savanți-chirurgi, care dezvoltă în continuare ideile și proiectele mentorului spiritual. În 2012, pentru merite marcante în activitatea de cercetare științifică, profesorul Vladimir Hotineanu a fost ales membru-corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, iar în 2017 – membru titular.
Pe parcursul anilor, a implementat în practica chirurgicală cele mai noi și eficiente metode de tratament, inclusiv transplantul de organe. Zi de zi, a tratat cei mai complicați și gravi bolnavi nu doar în cadrul Spitalului Clinic Republican, care este baza clinică a Universităţi, dar și în alte instituţii medico-sanitare publice din țară.

Începând cu anul 1998, activitatea academicianului Vladimir Hotineanu a depășit limitele universității noastre. În anii 1998 și 1999 a exercitat funcția de viceministru al sănătății, ulterior - cea de ministru al sănătății (aa. 2009 și 2010), iar în anul 2010 a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Aici a deținut funcțiile responsabile de șef al comisiilor parlamentare Protecție socială, sănătate și familie și Cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.
Pe parcursul activității profesionale, cu multă înțelepciune a îndeplinit obligațiile de preşedinte: al Consiliului Metodic Central Postuniversitar; al Seminarului științific de profil chirurgical; al Comisiei de profil Chirurgie al Ministerului Sănătăţii; al Consiliului consultativ „Agenţia transplantului de organe şi ţesuturi” din Republica Moldova; redactor-şef al Enciclopediei medicale a Academiei de Ştiințe a Moldovei; fondator şi redactor-şef al revistei Arta Medica; organizator şi fondator al cursurilor de perfecţionare „Lecturi de iarnă” pentru specialiştii de profil chirurgical; organizator al congreselor Societății Chirurgilor din Republica Moldova ș.a.

Activitatea multidimensională prodigioasă a academicianului Vladimir Hotineanu a fost înalt apreciată cu numeroase distincții de stat, printre care: titlurile onorifice Om Emerit al Republicii Moldova și Laureat al Premiului Național în domeniul științei și tehnicii; cu medaliile „Meritul Civic”, „Nicolae Testemițanu”, „Dimitrie Cantemir”; „Ordinul de Onoare” și „Ordinul Republicii”, precum și diverse mențiuni, distincții și titluri onorifice naționale și internaționale.
În data de 17 noiembrie 2019, profesorul Vladimir Hotineanu a fost condus pe ultimul drum. Sute de persoane - colegi, prieteni, pacienți, simpli admiratori ai profesorului au venit să-și ia rămas bun la biserica de pe teritoriul Cimitirului Central din capitală, unde a fost adus corpul neînsuflețit al ilustrului chirurg. În cadrul mitingului de doliu au fost rostite discursuri și mesaje de adio de către colegi și prieteni.

Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” Emil Ceban a declarat că prin felul său de a fi, profesorul Vladimir Hotineanu a cucerit inimile și respectul studenților, al colegilor, al discipolilor, al personalului Universităţii şi al Spitalului Clinic Republican. „Domnia Sa va rămâne în memoria noastră drept un excelent chirurg, un pedagog de valoare cu înalte principii morale, talentat savant, experimentat manager, un veritabil model de dăruire profesiei, ferm în convingeri, un adevărat patriot al neamului, cu o poziţie civică activă și un bun familist. Viaţa şi activitatea profesorului și Omului Vladimir Hotineanu va rămâne un exemplu demn de urmat pentru generaţiile tinere de medici”, a mai menționat rectorul Emil Ceban.

„Prea devreme a plecat Vladimir Hotineanu dintre noi - un mare chirurg format la școala medicală moldovenească. A fost liderul unei generații - poziție pe care și-a onorat-o din toate punctele de vedere. A luptat pentru majorarea alocațiilor financiare din partea statului pentru sistemul medical, pentru îmbunătățirea asistenței medicale în mediul rural, pentru modernizarea spitalelor și pentru introducerea noilor tehnologii. Cea mai mare realizare a sa rămâne noul bloc operator de la Spitalul Clinic Republican, dotat cu tehnologii moderne”, a remarcat academicianul Gheorghe Ghidirim. Domnia Sa a subliniat contribuția regretatului academician la stabilirea şi fortificarea relațiilor de cooperare cu partenerii din instituţii din România, în special, cu Clinica Chirurgicală „Fundeni”, unde întreaga sa echipă a fost instruită privind efectuarea intervenţiilor în transplantul de ficat, ca mai târziu astfel de operaţii să fie realizate la Spitalul Clinic Republican din Chișinău. Academicianul Ghidirim a menționat că Programul național de transplant hepatic din RM este o altă mare realizare a regretatului profesor.

Cunoscutul chirurg a avut și o altă fațetă - cea de scriitor. „Romanul Cu dor de Basarabia de Vladimir Hotineanu este o carte ce va rămâne în istoria literaturii noastre, fiind o pagină de un rar dramatism din viața unui popor pus la grea încercare, de-a lungul istoriei. Un roman scris cu un condei surprinzător de expresiv și cu inima unui mare patriot, care trăiește zguduitoarea poveste cu aceeași intensitate cu care au trăit-o și eroii cărții. Acești eroi nu sunt alții decât părinții și bunicii autorului, care a simțit toată viața că are datoria morală să povestească lumii cine au fost, dar mai cu seamă, cât au suferit și au îndurat această suferință”, a spus academicianul Ghidirim, specificând că acesta a fost proiectul de suflet a lui Vladimir Hotineanu. „Atunci când a pus condeiul jos, și-a diagnosticat singur boala nemiloasă care l-a răpus. Așa a vrut Dumnezeu - să-l cheme la El după ce și-a îndeplinit misiunea pământeană”, a remarcat cu tristețe profesorul Ghidirim.

„A văduvit catedra, țara şi pacienții care urmau să fie consultați de Domnia Sa”, a declarat academiciana Eva Gudumac, colegă și prietenă, specificând că personalitatea savantului și chirurgului Hotineanu a fost una complexă, care a adus o mare contribuție sănătății și națiunii din ţara noastră. „A oferit medicinei tot ce a avut mai scump - puterea de muncă, râvna, talentul, a învățat multe, a trăit multe, a avut urcușuri și coborâri, dar a mers înainte. A fost un chirurg polivalent care și-a lăsat amprenta nu doar asupra chirurgiei, dar și asupra medicinei în general, și nu numai din țara noastră, dar și de peste hotare. A creat o școală modernă cu care se mândrea. Se deosebea printr-o educație rară, printr-o dragoste enormă față de învățătorii lui atât cei din țară, cât și de la Moscova. Va rămâne în memoria noastră prin tot ce a făcut, prin oamenii pe care i-a salvat”, a încheiat mesajul de adio profesorul Eva Gudumac, exprimând sincere condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au cunoscut.

Sistemul medical și comunitatea academică au pierdut un Om cu o înaltă conștiință civică și morală, de o valoare profesională deosebită. A plecat acolo unde nu este durere și nici întristare, în lumea celor veșnice.

Fiind îndurerați de pierderea irecuperabilă, exprimăm cordiale sentimente de compasiune și sincere condoleanțe familiei Hotineanu și celor cărora le-a fost drag și apropiat.

Consiliul de administrație al USMF „Nicolae Testemițanu  

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 11 Decembrie 2019, ora: 16:52

Chicu: Atragerea investițiilor în modernizarea țării și crearea locurilor de muncă este o prioritate pentru Executiv

Chicu: Atragerea investițiilor în modernizarea țării și crearea locurilor de muncă este o prioritate pentru Executiv

Atragerea investițiilor în modernizarea țării și crearea locurilor de muncă este o prioritate pentru Executiv. Premierul Ion Chicu a asigurat că investitorii vor fi susținuți la toate etapele de creare și gestionare a afacerilor. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:45

Confruntare in cazul Caracal. Motivul pentru care Gheorghe Dinca a fost scos din arest

Confruntare in cazul Caracal. Motivul pentru care Gheorghe Dinca a fost scos din arest

Gheorghe Dinca, principalul suspect in cazul Caracal, a fost scos miercuri din arest si dus la DIICOT, unde este posibil sa fie confruntat cu Stefan Risipiceanu, retinut sub acuzatia ca a agresat-o sexual pe Luiza Melencu. Avocatul Claudiu Lascoschi a declarat ca Dinca ar fi de acord sa fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:40

Crimă de la Cărpineni: Bărbatul care și-a împușcat mortal fiul vitreg de 18 ani, pe banca acuzaților

Crimă de la Cărpineni: Bărbatul care și-a împușcat mortal fiul vitreg de 18 ani, pe banca acuzaților

Bărbatul care și-ar fi ucis fiul vitreg, la beție, urmează să compară în fața magistraților de la Hâncești. Procurorii au solicitat pentru inculpatul de 45 de ani cea mai aspră pedeapsă. Astfel, dacă vina bărbatului va fi demonstrată, el riscă până la 20 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:36

Festivalul Urâților adună în Italia mii de participanți din toată lumea. Ce trebuie să faci ca să participi

Festivalul Urâților adună în Italia mii de participanți din toată lumea. Ce trebuie să faci ca să participi

Ascuns într-o vale între Munții Apenini și Marea Adriatică, în centrul Italiei, Piobbico este un orășel medieval arătos, plin de clădiri de piatră înconjurate de păduri. Dar în ciuda peisajelor pitorești, Piobbico este faimos pentru urâțenie. A...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:33

Tesla va construi o fabrică de 4 miliarde de euro în Europa

Tesla va construi o fabrică de 4 miliarde de euro în Europa

Tesla intenționează să construiască 500.000 de mașini pe an în noua sa fabrică, pe care o va ridica la marginea Berlinului, informează Automotive News Europe,care citează publicația Bild. Fabrica Tesla va crea 10.000 de locuri de muncă, potrivit Bild, iar terenul pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 12:09

Ultima oră// Fisuri periculoase pe un pod din Capitală

Ultima oră// Fisuri periculoase pe un pod din Capitală

Situaţia privind starea podurilor din Chișinău nu mai este o noutate. Multe dintre acestea necesită reparații capitale urgente. Prioritare pentru reabilitare sunt podurile de pe arterele Mihai Viteazul, Ismail și Grigore Vieru construite în urmă cu 40 ani sau mai mult.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 12:05

Accident grav în Chișinău. Pompierii și ambulanța la fața locului/ FOTO

Accident grav în Chișinău. Pompierii și ambulanța la fața locului/ FOTO

Accident grav în Chișinău. Pompierii și ambulanța la fața locului. Totul s-a întâmplat recent pe strada Miron Costin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 11:05

Florin Călinescu îl mitraliază pe Klaus Iohannis: Mă obligaţi ca gladiator să intru în arenă

Florin Călinescu îl mitraliază pe Klaus Iohannis: Mă obligaţi ca gladiator să intru în arenă Din editia print

Florin Călinescu, celebru om de televiziune şi, mai recent, politician, este foarte dur la adresa preşedintelui Iohannis, căruia nu i-a acordat decât două săptămâni în care să vadă cum are de gând să-şi înceapă noul mandat la Palatul Cotroceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:35

Berlinul a decretat stare de urgenţă climatică

Berlinul a decretat stare de urgenţă climatică

Senatul Berlinului a decretat marţi "stare de urgenţă climatică" pentru capitala Germaniei, deschizând astfel calea spre noi eforturi de a acţiona în vederea combaterii efectelor generate de schimbările climatice, informează DPA. "Am scos în evidenţă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:10

De nebănuit! Adevărul despre untura de porc pe care nimeni nu îl spune

De nebănuit! Adevărul despre untura de porc pe care nimeni nu îl spune

Grăsimile animale au fost dintotdeauna criticate şi combătute de mare parte din nutriţioniştii care se aflau în căutarea dietei şi stilului de viaţă perfect. Cu toate astea, untura are proprietăţi benefice nebănuite şi este unul din cele mai sănătoate produse din casele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:07

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă și-a găsit mireasa măritată cu altul

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă și-a găsit mireasa măritată cu altul

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă a constatat că, în acest timp, femeia cu care urma să-și petreacă restul zilelor își găsise deja un alt partener. Mirele a ajuns cu câteva ore întârziere la ceremonia programată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:04

Lansare aniversară: ,,Nicolae Osmochescu: Biobibliografie,,

Lansare aniversară: ,,Nicolae Osmochescu: Biobibliografie,,

Lucrarea a fost realizată cu ocazia aniversării a 75-a a doctorului în drept Nicolae Osmochescu – personalitate de notorietate a jurisprudenței naționale, promotor, prin forța propriului exemplu al Adevărului și Dreptății ca valori supreme, iar știința juridică ca mod de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:35

Summit la Paris: Kievul regretă că a obținut puține rezultate, Moscova – mulțumită

Summit la Paris: Kievul regretă că a obținut puține rezultate, Moscova – mulțumită

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat luni summitul de la Paris privind Ucraina drept un ”pas important” spre o dezescaladare şi ”fără îndoială” o dezgheţare, adăugând că ”Rusia va face tot ce depinde de ea pentru încetarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:25

VIDEO// Atac armat în Jersey City. Presă: Cel puțin șase oameni au murit, inclusiv doi atacatori

VIDEO// Atac armat în Jersey City. Presă: Cel puțin șase oameni au murit, inclusiv doi atacatori

Cel puţin patru persoane au fost ucise în incidentul armat produs marţi după-amiază în Jersey City, în statul american New Jersey, afirmă surse citate de postul NBC New York, confirmând şi moartea a doi suspecţi. Ar fi vorba despre traficanți de droguri care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:18

Pericolul unor noi erupţii vulcanice pe insula morţii din Noua Zeelandă împiedică recuperarea cadavrelor rămase acolo

Pericolul unor noi erupţii vulcanice pe insula morţii din Noua Zeelandă împiedică recuperarea cadavrelor rămase acolo

Trepidaţiile din ce în ce mai puternice resimţite pe o insulă vulcanică din Noua Zeelandă au împiedicat eforturile autorităților de a recupera cadavrele a opt persoane care se pare că au rămas pe insulă, la două zile după erupţia care a surprins zeci de turiști, potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:15

Un influencer de pe rețelele de socializare a primit 14 ani de închisoare după ce a vrut să obțină un site cu forța

Un influencer de pe rețelele de socializare a primit 14 ani de închisoare după ce a vrut să obțină un site cu forța

Un influencer de pe rețelele de socializare a fost condamnat la 14 ani de închisoare după ce a plănuit să preia controlul asupra unui site cu forța, informează CNN. Rossi Lothario Adams, de 27 de ani, din Cedar Rapids, Iowa, a fost acuzat și găsit vinovat de conspirație pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:11

A tăiat găina, dar ce a găsit înăuntru i-a adus o avere, peste noapte! Comoara fabuloasă

A tăiat găina, dar ce a găsit înăuntru i-a adus o avere, peste noapte! Comoara fabuloasă

După ce a tăiat o găină care nu făcuse niciun ou în 5 ani, nu mică i-a fost mirarea să găsească înăuntru o bilă de mărimea unei mingi de tenis, care ar putea să-i aducă femeii bani frumoși. Cam 350.000 de dolari! Știind că se apropie o reuniune de familie, Du...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:06

Primul avion electric a fost testat cu succes în Canada

Primul avion electric a fost testat cu succes în Canada

 Primul avion complet electric din lume a efectuat un test de zbor deasupra orașului canadian Vancouver, zburând timp de 15 minute. „Zborul dovedește că aviația comercială în formă electrică este plauzibilă”, a spus Roei Ganzarski, directorul companiei de...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Decembrie 2019, ora: 08:58

Cum vrea să SCHIMBE Uniunea Europeană regulile de ACCEPTARE a unor noi membri, după ce negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord au fost blocate

Cum vrea să SCHIMBE Uniunea Europeană regulile de ACCEPTARE a unor noi membri, după ce negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord au fost blocate

Uniunea Europeană a anunţat că în luna ianuarie va propune o nouă procedură pentru acceptarea de noi membri, răspunzând astfel opoziţiei exprimate de Franţa faţă de lansarea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, transmite dpa, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:52

Reacția lui Adrian Năstase după ce președintele Iohannis a anunțat că-i retrage decorația

Reacția lui Adrian Năstase după ce președintele Iohannis a anunțat că-i retrage decorația

Fostul premier Adrian Năstase a reacționat, marți seară, pe blogul său, la informația că președintele Klaus Iohannis va retrage decorațiile tuturor persoanelor condamnate, inclusiv lui. „Gestul său meschin de astăzi nu prevestește nimic bun”, scrie fostul lider PSD,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:50

Statele Unite ameninţă Rusia cu o ripostă în cazul ingerinţelor electorale

Statele Unite ameninţă Rusia cu o ripostă în cazul ingerinţelor electorale

Statele Unite vor riposta în cazul în care Rusia ori altă ţară vor interveni în scrutinul prezidenţial american, i-a transmis marţi seară secretarul de Stat Mike Pompeo lui Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, potrivit Mediafax. „Dacă Rusia ori vreun alt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:46

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, „Red Union Fenosa" anunţă că miercuri, 11 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, „Red Union Fenosa" anunţă că miercuri, 11 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S. „Red Union Fenosa" S.A. anunţă că miercuri, 11 decembrie 2019, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice pe adresele și în intervalele de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:37

Prim-ministrul Chicu cheamă președinții de raioane la conlucrare eficientă în soluționarea problemelor țării

Prim-ministrul Chicu cheamă președinții de raioane la conlucrare eficientă în soluționarea problemelor țării

Premierul Ion Chicu a felicitat conducătorii administrațiilor publice locale nou-aleși pentru rezultatele obținute la scrutinul din 20 octombrie. Declarația a avut loc astăzi, la ședința comună a membrilor Guvernului cu președinții de raioane și primarii orașelor Chișinău și...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)