Timpul Local

Admiterea 2011: Peste 1500 de locuri pentru alolingvi au rămas LIBERE

„Din locurile la buget care au rămas neacoperite în toate universităţile din Moldova, peste 150 de locuri sunt prevăzute pentru alolingvi, care acum nu mai au niciun temei să spună că nu sunt şanse de a studia în limba rusă”, a remarcat viceministra Educaţiei, Loretta Handrabura. Ea a îndemnat şi tinerii din stânga Nistrului să depună dosarele la una dintre universităţile din ţară, întrucât au rămas nesolicitate 147 de locuri prevăzute pentru raioanele din estul republicii.

Cei care încă nu au reuşit să aplice la vreo universitate din ţară trebuie să ştie că admiterea s-a încheiat la: Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, Institutul de Relaţii Internaţionale din Moldova, Academia „Ştefan cel Mare” MAI şi Academia Militară a Forţelor Armate „Al. cel Bun”, în aceste instituţii fiind acoperite din primul tur toate locurile prevăzute (buget şi contract).

Astfel, potrivit datelor Ministerului Educaţiei, au rămas neacoperite locurile ce vizează ştiinţele exacte, ştiinţele umanistice şi cele sociale. Astfel, la US „I. Creangă” au rămas neacoperite 56 de locuri, în special la educaţia tehnologică, informatică, etnologie, limbi moderne. La US Tiraspol, din 80 de locuri disponibile, câte 20 de locuri au rămas la fizică, chimie şi biologie. Totodată, la USM mai sunt libere peste 150 de locuri, iar la UTM – 97 de locuri.

Din cele 4.155 de locuri cu finanţare în bază de contract cu achitarea taxei de studii au rămas neacoperite 1.479 de locuri. Cele mai multe cereri faţă de numărul de locuri oferite au fost înregistrate la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova şi Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene.

Astfel, în primul tur au fost depuse peste 22.811 de cereri la studii superioare şi peste 6.179 – la masterat. La studii cu frecvenţa redusă, pentru 3.111 locuri bugetare disponibile, au depus cereri 5.117 candidaţi. Anul acesta, tradiţionalul top al celor mai solicitate specialităţi a fost suplinit de noile opţiuni ale tinerilor. Cel mai mare concurs a fost înregistrat la tehnologia şi managementul alimentaţiei publice – 18 candidaţi la un loc, la drept – 16 pretendenţi la un loc, arhitectură, design interior, relaţii internaţionale – 13 pentru un loc, tehnologii informaţionale – 12 cereri pentru un loc, medicină (stomatologie) – 12 pentru un loc. Faţă de anii trecuţi, a scăzut ratingul specialităţilor economice, dar s-a înregistrat o creştere a solicitărilor pentru facultăţile de jurnalism şi telecomunicaţii. De asemenea, sunt solicitate specialităţile de profil tehnic, precum electroenergetică, electromecanică, teleradiocomunicaţii, inginerie şi management în construcţii, construcţii şi inginerie civilă.

La universităţile cu profil pedagogic, cele mai multe cereri în raport cu numărul de locuri oferite au fost depuse la Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălţi şi la US „B. P. Hasdeu” din Cahul. Se atestă concurs chiar la disciplinele pedagogice, unde, în funcţie de profesie, sunt şi câte două-trei persoane pe un loc.

Cea de-a doua etapă de admitere la instituţiile de învăţământ superior va dura până joi, 11 august, rezultatele urmând a fi anunţate la 12 august. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *