Astăzi 13 Noiembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 12:41
Abonamente

Ultima oră 10 Februarie 2014, ora 08:43

Adresarea Ambasadorului extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România

Marime Font

La 10 februarie, diplomaţii ruşi aniversează sărbătoarea profesiei lor - Ziua Diplomatului. Aceasta a fost instituită prin Decretul Preşedintelui Federaţiei Ruse din 31 octombrie 2002, cu ocazia aniversării a 200 de ani de la înfiinţarea Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei. 

Data de 10 februarie nu a fost aleasă la întâmplare. Ea este legată de istoria primei instituţii al Rusiei pentru politică externă (Posoliskiy Prikaz). Această zi a anului 1549 reprezintă cea mai veche menţiune despre acest Ordin. Primul său conducător a fost uricarul Ivan Mihailovici Viskovatîi, pe care Ivan Cel Groaznic, ţarul Rusiei, l-a însărcinat cu “treburile ambasadelor”.

Din momentul apariţiei primului stat unitar rus, unul dintre obiectivele permanente ale politicii externe a ţării a fost aspiraţia spre stabilirea de relaţii internaţionale, neacceptarea izolării. Acest scop a constituit principala forţă motrice a înfiinţării, şi ulterior a dezvoltării şi perfecţionării serviciului diplomatic al ţării.


Rusia se mândreşte cu eminenţi diplomaţi ruşi, precum A.Griboedov, A.Gorchakov, A.Gromyko, care au jucat un rol important în dezvoltarea diplomaţiei şi promovarea intereselor Rusiei în arena internaţională. Printre ei se numără şi talentatul poet şi diplomat A.Cantemir, fiul domnitorului Moldovei, D.Cantemir, unul dintre cei mai apropiaţi tovarăşi ai lui Petru I, care a reprezentat interesele Rusiei în capitale europene, precum Londra şi Paris.

O importanţă la fel de mare pentru prosperitatea Rusiei îl au rolul şi locul acesteia în politica mondială a secolului XXI. Prin urmare, un obiectiv cheie al politicii noastre externe este de a asigura interesele naţionale ale ţării, bazate pe principiile pragmatismului, deschiderii şi multivectorialităţii.

În ultimul timp asistăm la un proces de formare a unui nou sistem internaţional policentric. El a continuat şi a fost însoţit de intensificarea concurenţei la nivel mondial, a rivalităţilor, inclusiv a orientării spre valori şi modele de dezvoltare. În această situaţie, diplomaţia rusă îşi propune să consolideze stabilitatea la nivel internaţional şi regional, dezvoltarea durabilă a guvernanţei globale.

După astfel de abordări ne-am orientat atunci când am deţinut preşedinţia "Grupului celor douăzeci" (G20) şi vom continua să le respectăm şi în anul acesta, când preşedinţia "Grupului celor Opt" (G8) a revenit Rusiei, la summit-ul care va avea loc în perioada 4-5 iunie la Soci. Printre priorităţile noastre în “Grupul celor Opt" menţionăm problema creşterii eficienţei în domenii cum ar fi lupta împotriva traficului de droguri, împotriva terorismului şi extremismului, ocrotirea sănătăţii, construirea unui sistem global de gestionare a riscurilor legate de dezastrele naturale şi cele tehnogene, sprijinirea soluţionării conflictelor regionale.

Rusia face apel la organizarea unei colaborări bazate pe logica păcii şi principiile de bază ale dreptului internaţional, în contrapondere cu acţiunile unilaterale, inclusiv încercările de a utiliza forţa eludând Statutul ONU.

În anul care a trecut, cu ajutorul diplomaţiei ruse, s-a reuşit obţinerea unor progrese în crearea condiţiilor pentru o rezolvare paşnică a unora dintre cele mai periculoase situaţii de criză. Rusia, împreună cu partenerii din SUA, Europa , China şi alte ţări au contribuit în modul cel mai activ la mobilizarea eforturilor comunităţii internaţionale pentru rezolvarea problemelor din Siria şi Iran.

Rusia va căuta în mod constant să realizeze o consolidare a tendinţelor de convenire a unei abordări general acceptate, care să asigure securitatea egală şi indivizibilă pentru toate ţările, punerea în aplicare a deciziilor OSCE şi Consiliului Rusia-NATO, care apelează la crearea unui spaţiu comun de pace, securitate şi stabilitate în regiunea euro-atlantică, bazându-se pe principiile încrederii reciproce, transparenţei, previzibilităţii şi indivizibilităţii securităţii, când nici un stat nu îşi va asigura securitatea în detrimentul securităţii altora.

Ţara noastră a activat în mod constant pentru consolidarea parteneriatului strategic cu Uniunea Europeană. Pe termen lung, intereselor noastre comune le corespunde crearea unui spaţiu economic şi umanitar unic de la Atlantic până la Pacific. Această iniţiativă, după cum se ştie, a fost propusă de Preşedintele Federaţiei Ruse, V.V.Putin.

Este foarte important ca principiile egalităţii şi respectului reciproc să se aplice tuturor ţărilor, inclusiv ţărilor participante la programul "Parteneriatul Estic". Respectarea dreptului de determinare a propriei sorţi are o importanţă fundamentală în lumea modernă, şi nimănui nu ar trebui să-i fie impusă alegerea din afară.

Realităţile secolului XXI presupun ştergerea, şi nu întărirea liniilor de separaţie, nu izolarea, ci armonizarea proceselor de integrare. Acesta este modul în care noi, împreună cu Belarus şi Kazahstan, depunem eforturi pentru a dezvolta un proiect de integrare, care vizează crearea până în anul 2015 a Uniunii Economice Eurasiatice. După cum ştiţi, structurile noastre de integrare sunt deschise şi pentru alţi parteneri, incluzându-i în primul rând pe toţi participanţii din Zona de liber schimb a CSI.

Rezultatele productive ale colaborării dintre Rusia şi SUA cu privire la o serie de domenii-cheie ale politicii mondiale au confirmat potenţialul semnificativ al cooperării bilaterale. Din păcate, menţinerea unor factori iritanţi, cum ar fi desfăşurarea sistemului global de apărare antirachetă, nu contribuie la extinderea cooperării.

Preşedintele Rusiei, V.V.Putin, la 16 ianuariţ, în cadrul întâlnirii cu ambasadorii ţărilor străine acreditaţi în Rusia, a subliniat că țara noastră va continua să acţioneze cu înţelepciune, în mod responsabil, previzibil, pentru a aduce o contribuţie constructivă la găsirea de răspunsuri comune la provocările actuale legate de securitate, asigurea dezvoltării globale stabile.
Serviciul diplomaţiei ruse păstrează cu grijă, studiază în mod aprofundat şi valorifică patrimoniul său istoric, pentru a-l folosi în activitatea sa, pentru a contribui la o percepţie obiectivă a politicii externe active a Rusiei, care timp de secole nu numai că a asigurat ţării noastre rolul de participant activ în procesele internaţionale din lume, dar, de asemenea, a constituit una dintre cele mai importante garanţii ale securităţii sale.

Datele de reper, care vor fi marcate în acest an - 100 de ani de la Primul Război Mondial şi 75 de ani de la izbucnirea Celui de Al Doilea Război Mondial, ne amintesc de consecinţele catastrofale la care duc credinţa în caracterul propriu excepţional şi jocurile geopolitice cu rezultat nul.

O contribuţie specială au adus ţara şi diplomaţia noastră la crearea statului român şi dezvoltarea relaţiilor ruso-române. Timp de secole, Rusia a susţinut în mod constant lupta pentru eliberarea de sub jugul turcesc a Moldovei şi ţării Româneşti. Tratatul de pace cu Turcia de la Kucuk Kainargi din anul 1774 a slăbit influenţa Imperiului Otoman în principate, Tratatul de la Adrianopol din 1829 a confirmat regimul de neamestec al Porţii în treburile lor interne. Unirea Moldovei şi a ţării Româneşti din secolul al XIX-lea a făcut posibilă formarea statului român.
Dar recunoaşterea internaţională ca stat independent a fost obţinută de România numai după victoria Rusiei în războiul de eliberare din 1877-1878 împotriva Imperiului Otoman, în care ruşii şi românii au luptat împreună. Cu sprijinul activ al diplomaţiei ruse, aceasta a fost consfinţită prin Tratatul de pace de la San Stefano şi Congresul de la Berlin din 1878. Rusia a fost printre primii care au recunoscut oficial independenţa României.

Stabilirea la 15 octombrie 1878 a relaţiilor diplomatice ruso-române a fost un eveniment de referinţă pentru cooperarea bilaterală dintre ţările noastre. În această zi, trimisul rus D.F. Stuart a înmânat scrisorile de acreditare Regelui Carol I al României. Rusia, care a făcut multe pentru libertatea României, a sprijinit politic noul stat, a consolidat puternic poziţia sa internaţională. Recunoaşterea diplomatică a României la Sankt-Petersburg a fost rezultatul unei lupte lungi şi grele pentru independenţă deplină şi suveranitate, pentru eliberarea de sub robia străină.
Acum, relaţiile noastre, care în mod vizibil în anii 1990 intraseră într-un con de umbră, au început să se schimbe în bine. Vizita la Moscova, în luna iulie a anului trecut, a domnului T.Corlăţeanu, ministrul Afacerilor Externe al României, a marcat trecerea relaţiilor ruso-române la un nou nivel, bazat pe principiile egalităţii şi avantajului reciproc.

Rusia este gata pentru o cooperare largă cu România. Suntem convinşi că în faţa relaţiilor ruso-române se deschid noi oportunităţi de cooperare în beneficiul popoarelor noastre. În prezent, diplomaţii ruşi şi români urmează să depună o muncă serioasă pentru apropierea în continuare a ţărilor noastre.
 
O.S. Malginov
Sursa: jurnalul.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 12:41

Ioniță: Prețurile la produsele alimentare explodează (GRAFIC)

Ioniță: Prețurile la produsele alimentare explodează (GRAFIC)

În luna octombrie 2019 prețurile la produsele alimentare în valoare anuală au ajuns la 10,5%, maixima din ultimii 2,5 ani. Această creștere lovește cel mai puternic asupra pătruilor socail vulenrabile în special pensionarii. Scumpirea produselor alimentare depășește de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 12:33

„Discuții” despre exporturile moldovenești: Sputnik vede scăderea exporturilor în UE, dar nu vede scăderea și mai mare în cazul CSI

„Discuții” despre exporturile moldovenești: Sputnik vede scăderea exporturilor în UE, dar nu vede scăderea și mai mare în cazul CSI

Portalul Sputnik.md a publicat la 30 octombrie o știre în care autorul accentuează că în ultimele luni se înregistrează o scădere a exporturilor Republicii Moldova în țările membre UE. Știrea este construită tendențios, deoarece autorul nu descrie situația generală a exporturilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 12:20

Socialistul Adrian Lebedinschi nu exclude o coaliție cu Partidul Democrat

Socialistul Adrian Lebedinschi nu exclude o coaliție cu Partidul Democrat

Unii deputați din Blocul ACUM ar putea susține prin vot un guvern minoritar. Declarația a fost de deputatul socialist Adrian Lebedinschi în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. Alesul a precizat că dacă Maia Sandu va renunța la crearea unei noi coaliții cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 11:59

Românii din diaspora, record de bani trimiși în țară

Românii din diaspora, record de bani trimiși în țară

Românii aduc din ce în ce mai mulți bani în țară. Țara noastră a depășit Polonia în ceea ce privește sumele trimise acasă de românii din diaspora, în 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Noiembrie 2019, ora: 11:51

Important portal economic din România, despre interesele lui Dodon în cedarea Aeroportului din Chișinău către Rusia

Important portal economic din România, despre interesele lui Dodon în cedarea Aeroportului din Chișinău către Rusia

„Pro-rusul Dodon vrea să deschidă în fața serviciilor secrete ruse poarta aeriană de la Chișinău, din coasta NATO”, scrie portalul românesc money.ro. Jurnaliștii români menționează că Rusia a declanșat un adevărat război hibrid pentru Aeroportul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 11:42

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

În aceste condiții, șansele reeditării unei coaliții cu PSRM sunt minime, după ce socialiștii au declarat că nu o vor accepta pe Maia Sandu din nou în funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Noiembrie 2019, ora: 11:38

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Fostul ministru al Finanțelor, actualul consilier prezidențial Ion Chicu, ar fi candidatul „apolitic” pe care, potrivit informațiilor care se vehiculează în spațiul public, președintele Igor Dodon intenționează să-l propună pentru funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:51

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Fracțiunea PSRM a ieșit la declarații după întrevederea cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. "Noi am discutat cu domnul Președinte. Anterior ne-am convocat și cu fracțiunea Partidului Socialiștilor într-o ședință separată, noi am discutat despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:45

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de ACAPARARE a puterii din Moldova

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de ACAPARARE a puterii din Moldova

Fostul preşedinte al Georgiei Mihail Saakashvili consideră că demisia Guvernului de la Chişinău a fost pusă la cale de Moscova. Potrivit lui, Vladmir Putin „şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Republica Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:16

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

România va coopera cu Republica Moldova, în sprijinul cetățenilor săi, numai dacă va exista ,,garanția învestirii unui guvern pro-european”, este mesajul transmis de premierul Ludovic Orban ca reacție la demiterea guvernului Maia Sandu, marți, prin moțiune de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:04

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Şi s-a prăbuşit zgomotos Alianţa PSRM-ACUM, a căzut Guvernul Sandu. Un asemenea deznodămînt trist era de fapt destul de previzibil, dacă ne gîndim la toată fojgăiala politică începută în 1991. Cîte alianţe şi politicieni se prăbuşiseră anterior, era de presupus că şi asta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:57

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

 Coada-calului (Equisetum arvense) este una din plantele cu cele mai bune efecte asupra vezicii urinare și a rinichilor, fiind recomandată din vechime pentru diferite afecțiuni uro-renale.  Terapeuta austriacă Maria Treben recomandă pentru nisip și pietre la rinichi și la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:22

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Derek Hogan a efectuat o vizită matinală președintelui Igor Dodon, după ce Guvernul Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:19

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Partidul Liberal a inițiat o petiție în care cere să fie demis președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:12

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Andrian Candu spune că este posibil scenariul în care fracțiunea PD să voteze un Guvenr minoritar. Declarația a fost făcută la o emisiune televizată de la Prime TV.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Noiembrie 2019, ora: 09:07

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

Horoscopul zilei de 13 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 13 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 13...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:00

Cașcaval cu gust „european” produs în raionul Drochia

Afacere cu gust de cașcaval la Pelinia, raionul Drochia. De mai bine de jumătate de an, familia Țurcanu produce brânzeturi din lapte de vaci, sută la sută naturale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 08:35

Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova

Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova

Meteorologii moldoveni au emis o alertă meteo de cod galben de vânt.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)