Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:50
Abonamente

Ultima oră 10 Februarie 2014, ora 08:43

Adresarea Ambasadorului extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România

Marime Font

La 10 februarie, diplomaţii ruşi aniversează sărbătoarea profesiei lor - Ziua Diplomatului. Aceasta a fost instituită prin Decretul Preşedintelui Federaţiei Ruse din 31 octombrie 2002, cu ocazia aniversării a 200 de ani de la înfiinţarea Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei. 

Data de 10 februarie nu a fost aleasă la întâmplare. Ea este legată de istoria primei instituţii al Rusiei pentru politică externă (Posoliskiy Prikaz). Această zi a anului 1549 reprezintă cea mai veche menţiune despre acest Ordin. Primul său conducător a fost uricarul Ivan Mihailovici Viskovatîi, pe care Ivan Cel Groaznic, ţarul Rusiei, l-a însărcinat cu “treburile ambasadelor”.

Din momentul apariţiei primului stat unitar rus, unul dintre obiectivele permanente ale politicii externe a ţării a fost aspiraţia spre stabilirea de relaţii internaţionale, neacceptarea izolării. Acest scop a constituit principala forţă motrice a înfiinţării, şi ulterior a dezvoltării şi perfecţionării serviciului diplomatic al ţării.


Rusia se mândreşte cu eminenţi diplomaţi ruşi, precum A.Griboedov, A.Gorchakov, A.Gromyko, care au jucat un rol important în dezvoltarea diplomaţiei şi promovarea intereselor Rusiei în arena internaţională. Printre ei se numără şi talentatul poet şi diplomat A.Cantemir, fiul domnitorului Moldovei, D.Cantemir, unul dintre cei mai apropiaţi tovarăşi ai lui Petru I, care a reprezentat interesele Rusiei în capitale europene, precum Londra şi Paris.

O importanţă la fel de mare pentru prosperitatea Rusiei îl au rolul şi locul acesteia în politica mondială a secolului XXI. Prin urmare, un obiectiv cheie al politicii noastre externe este de a asigura interesele naţionale ale ţării, bazate pe principiile pragmatismului, deschiderii şi multivectorialităţii.

În ultimul timp asistăm la un proces de formare a unui nou sistem internaţional policentric. El a continuat şi a fost însoţit de intensificarea concurenţei la nivel mondial, a rivalităţilor, inclusiv a orientării spre valori şi modele de dezvoltare. În această situaţie, diplomaţia rusă îşi propune să consolideze stabilitatea la nivel internaţional şi regional, dezvoltarea durabilă a guvernanţei globale.

După astfel de abordări ne-am orientat atunci când am deţinut preşedinţia "Grupului celor douăzeci" (G20) şi vom continua să le respectăm şi în anul acesta, când preşedinţia "Grupului celor Opt" (G8) a revenit Rusiei, la summit-ul care va avea loc în perioada 4-5 iunie la Soci. Printre priorităţile noastre în “Grupul celor Opt" menţionăm problema creşterii eficienţei în domenii cum ar fi lupta împotriva traficului de droguri, împotriva terorismului şi extremismului, ocrotirea sănătăţii, construirea unui sistem global de gestionare a riscurilor legate de dezastrele naturale şi cele tehnogene, sprijinirea soluţionării conflictelor regionale.

Rusia face apel la organizarea unei colaborări bazate pe logica păcii şi principiile de bază ale dreptului internaţional, în contrapondere cu acţiunile unilaterale, inclusiv încercările de a utiliza forţa eludând Statutul ONU.

În anul care a trecut, cu ajutorul diplomaţiei ruse, s-a reuşit obţinerea unor progrese în crearea condiţiilor pentru o rezolvare paşnică a unora dintre cele mai periculoase situaţii de criză. Rusia, împreună cu partenerii din SUA, Europa , China şi alte ţări au contribuit în modul cel mai activ la mobilizarea eforturilor comunităţii internaţionale pentru rezolvarea problemelor din Siria şi Iran.

Rusia va căuta în mod constant să realizeze o consolidare a tendinţelor de convenire a unei abordări general acceptate, care să asigure securitatea egală şi indivizibilă pentru toate ţările, punerea în aplicare a deciziilor OSCE şi Consiliului Rusia-NATO, care apelează la crearea unui spaţiu comun de pace, securitate şi stabilitate în regiunea euro-atlantică, bazându-se pe principiile încrederii reciproce, transparenţei, previzibilităţii şi indivizibilităţii securităţii, când nici un stat nu îşi va asigura securitatea în detrimentul securităţii altora.

Ţara noastră a activat în mod constant pentru consolidarea parteneriatului strategic cu Uniunea Europeană. Pe termen lung, intereselor noastre comune le corespunde crearea unui spaţiu economic şi umanitar unic de la Atlantic până la Pacific. Această iniţiativă, după cum se ştie, a fost propusă de Preşedintele Federaţiei Ruse, V.V.Putin.

Este foarte important ca principiile egalităţii şi respectului reciproc să se aplice tuturor ţărilor, inclusiv ţărilor participante la programul "Parteneriatul Estic". Respectarea dreptului de determinare a propriei sorţi are o importanţă fundamentală în lumea modernă, şi nimănui nu ar trebui să-i fie impusă alegerea din afară.

Realităţile secolului XXI presupun ştergerea, şi nu întărirea liniilor de separaţie, nu izolarea, ci armonizarea proceselor de integrare. Acesta este modul în care noi, împreună cu Belarus şi Kazahstan, depunem eforturi pentru a dezvolta un proiect de integrare, care vizează crearea până în anul 2015 a Uniunii Economice Eurasiatice. După cum ştiţi, structurile noastre de integrare sunt deschise şi pentru alţi parteneri, incluzându-i în primul rând pe toţi participanţii din Zona de liber schimb a CSI.

Rezultatele productive ale colaborării dintre Rusia şi SUA cu privire la o serie de domenii-cheie ale politicii mondiale au confirmat potenţialul semnificativ al cooperării bilaterale. Din păcate, menţinerea unor factori iritanţi, cum ar fi desfăşurarea sistemului global de apărare antirachetă, nu contribuie la extinderea cooperării.

Preşedintele Rusiei, V.V.Putin, la 16 ianuariţ, în cadrul întâlnirii cu ambasadorii ţărilor străine acreditaţi în Rusia, a subliniat că țara noastră va continua să acţioneze cu înţelepciune, în mod responsabil, previzibil, pentru a aduce o contribuţie constructivă la găsirea de răspunsuri comune la provocările actuale legate de securitate, asigurea dezvoltării globale stabile.
Serviciul diplomaţiei ruse păstrează cu grijă, studiază în mod aprofundat şi valorifică patrimoniul său istoric, pentru a-l folosi în activitatea sa, pentru a contribui la o percepţie obiectivă a politicii externe active a Rusiei, care timp de secole nu numai că a asigurat ţării noastre rolul de participant activ în procesele internaţionale din lume, dar, de asemenea, a constituit una dintre cele mai importante garanţii ale securităţii sale.

Datele de reper, care vor fi marcate în acest an - 100 de ani de la Primul Război Mondial şi 75 de ani de la izbucnirea Celui de Al Doilea Război Mondial, ne amintesc de consecinţele catastrofale la care duc credinţa în caracterul propriu excepţional şi jocurile geopolitice cu rezultat nul.

O contribuţie specială au adus ţara şi diplomaţia noastră la crearea statului român şi dezvoltarea relaţiilor ruso-române. Timp de secole, Rusia a susţinut în mod constant lupta pentru eliberarea de sub jugul turcesc a Moldovei şi ţării Româneşti. Tratatul de pace cu Turcia de la Kucuk Kainargi din anul 1774 a slăbit influenţa Imperiului Otoman în principate, Tratatul de la Adrianopol din 1829 a confirmat regimul de neamestec al Porţii în treburile lor interne. Unirea Moldovei şi a ţării Româneşti din secolul al XIX-lea a făcut posibilă formarea statului român.
Dar recunoaşterea internaţională ca stat independent a fost obţinută de România numai după victoria Rusiei în războiul de eliberare din 1877-1878 împotriva Imperiului Otoman, în care ruşii şi românii au luptat împreună. Cu sprijinul activ al diplomaţiei ruse, aceasta a fost consfinţită prin Tratatul de pace de la San Stefano şi Congresul de la Berlin din 1878. Rusia a fost printre primii care au recunoscut oficial independenţa României.

Stabilirea la 15 octombrie 1878 a relaţiilor diplomatice ruso-române a fost un eveniment de referinţă pentru cooperarea bilaterală dintre ţările noastre. În această zi, trimisul rus D.F. Stuart a înmânat scrisorile de acreditare Regelui Carol I al României. Rusia, care a făcut multe pentru libertatea României, a sprijinit politic noul stat, a consolidat puternic poziţia sa internaţională. Recunoaşterea diplomatică a României la Sankt-Petersburg a fost rezultatul unei lupte lungi şi grele pentru independenţă deplină şi suveranitate, pentru eliberarea de sub robia străină.
Acum, relaţiile noastre, care în mod vizibil în anii 1990 intraseră într-un con de umbră, au început să se schimbe în bine. Vizita la Moscova, în luna iulie a anului trecut, a domnului T.Corlăţeanu, ministrul Afacerilor Externe al României, a marcat trecerea relaţiilor ruso-române la un nou nivel, bazat pe principiile egalităţii şi avantajului reciproc.

Rusia este gata pentru o cooperare largă cu România. Suntem convinşi că în faţa relaţiilor ruso-române se deschid noi oportunităţi de cooperare în beneficiul popoarelor noastre. În prezent, diplomaţii ruşi şi români urmează să depună o muncă serioasă pentru apropierea în continuare a ţărilor noastre.
 
O.S. Malginov
Sursa: jurnalul.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Ianuarie 2020, ora: 00:25

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Conştientul emite raţionamente şi subconştientul produce; conştientul alege şi subconştientul livrează marfa. Vă prezentăm câteva trucuri. Este de la sine înţeles că puteţi adăuga cele care corespund aşteptărilor, nevoilor sau dorinţelor voastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)