Istorie

Agricultorii ies din nou în stradă. „Guvernul Chicu nu a îndeplinit marea majoritate a promisiunilor declarate public în august”

Agricultorii din cel puțin zece raioane ies din nou la proteste. Fermierii își vor scoate din nou unitățile de tehnică în stradă pentru a cere guvernării să le respecte revendicările. Organizatorii susțin că guvernarea așa și nu a conștientizat amploarea crizei în ramura agricolă, cauzată de calamitatea naturală fără precedent și problemele cronice ale sectorului, de aceea își reiau revendicările.

Astăzi vor ieși în stradă fermierii din Leova, Ștefan Vodă, Ungheni, Cantemir, Ialoveni, Basarabeasca, Hâncești, Căușeni, Rezina, Telenești.

Agricultorii sunt nemulțumiți de faptul că compensațiile au fost alocate în sume insuficente și după o procedură cu multe carențe. „Executivul așa și nu a elaborat proiectul de lege privind reeșalonarea datoriilor agricultorilor față de bănci și organizațiile de microfinanțare. Procesul rămbursării TVA și regimul de moratoriu la controale au fost stabilite doar pentru o perioadă foarte scurtă. Nu a fost simplificată procedura subvenționării. Guvernul nu a prezentat un plan de acțiuni privind crearea unui sistem extins de irigare a terenurilor agricole”, se plâng fermierii.

Totodată, fermierii susțin că guvernare a propus politica fiscală pentru anul viitor care prevede înrăutățirea condițiilor de activitate pentru producătorii agricoli prin majorarea TVA pănă la 12% și includerea taxelor rutiere în accizul la motorină, ceea ce ar aduce la majorarea combustibilului pentru fermieri în condițiile în care tractoarele nu sunt platitoare de taxe rutiere. „Totodată, promisiunea lui Dodon precum că în octombrie agricultorii vor primi compensațiile pentru grupa doua de culturi agricole a rămas o bulă de săpun”, susțin producătorii.

Agricultorii cer Guvernului în mod de urgență:
a) să identifice mijloacele financiare pentru alocarea compensațiilor agricultorilor, afectați la grupa doua a culturilor agricole în mărime de cel puțin 3000 lei per hectar afectat.
b) să elaboreze și să prezinte Parlamentului planul de acțiuni privind crearea unui sistem extins și durabil de irigare a terenurilor agricole;
c) să renunță la idea majorării TVA pentru producția agricolă;
d) să restituie agricultorilor, începănd cu anul 20121 , după modelul țărilor UE, accizul pentru motorina procurată în scopul efectuării lucrărilor agricole.

https://tv8.md/2020 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *